Reprezenta, verb Sinonime:
a constitui, a fi, a însemna; a înlocui, a ține locul; a înfăţişa, a reda, a reproduce, a exprima, a oglindi.
Reprezentant (reprezentantă), substantiv masculin şi feminin
Sinonime:
agent, ales, ambasador, avocat, brocăr, comis-voiajor, consul, corespondent, curtier, delegat, deputat, diplomat, emisar, eșantion, exemplar, exemplu, exponent, intermediar, împuternicit, înalt funcționar, înfățișător, însărcinat, legat, mandatar, mediator, mesager, ministru, misionar, model, negociator, nunțiu, parlamentar, persona grata, plasator, plenipotențiar, purtător de cuvânt, reprezentator, rezident, senator, sindic, sol, specimen, trimis, voiajor, (figurat) interpret, (învechit) ispravnic, (învechit) mandator, (învechit) misit, (învechit) reprezentante, (învechit) rugător, (învechit) solitor.
Reprezentanţă, substantiv
Sinonime:
agentură, agenție, filială, sucursală, (învechit) reprezentație, (învechit) reprezintanță.
Reprezentante, substantiv (învechit)
Sinonime:
reprezentant.
Reprezentare, substantiv
Sinonime:
alegorie, arătare, cartografie, delegație, descriere, desen, diagramă, efigie, figură, grafic, imagine, înfățișare, machetă, matineu, personificare, pictură, plan, portret, premieră, redare, reflectare, replică, reprezentație, reproducere, schemă, simbol, spectacol, tablou.
Reprezentaţie, substantiv feminin Sinonime:
spectacol.
Reprezentațional, adjectiv
Sinonime:
figurativ, naturalistic, realist.
Reprezentațiune, substantiv
Sinonime:
reprezentație.
Reprezentativ (reprezentativă), adjectiv
Sinonime:
alegoric, caracteristic, clasic, emblematic, expresiv, grăitor, ilustrativ, intelectual, parlamentar, semnificativ, simbolic, specific, tipic, (livresc) exponenţial.
Agenție, substantiv feminin
Sinonime:
birou, cabinet, oficiu, reprezentanţă, filială, sucursală, punct de lucru; agentură.
Clasic (clasică), adjectiv
Sinonime:
perfect, echilibrat, reprezentativ, ordinar, obișnuit, conform, convențional, tradițional.
Combina, verb
Sinonime:
a amesteca, a aranja, a asambla, a asocia, a asorta, a calcula, a chibzui, a comasa, a dispune, a fuziona, a îmbina, a împreuna, a îngrămădi, a lega, a organiza, a plămădi, a plănui, a plăsmui, a potrivi, a prepara, a pune la cale, a pune la un loc, a reprezenta în minte, a reuni, a uni într-o anumită ordine, a urzi.
Constitui, verb Sinonime:
a alcătui, a forma; a reprezenta, a fi; a (se) înfiinţa, a (se) întemeia, a lua fiinţă, a (se) organiza, a (se) forma.
Da, verb
Sinonime:
a oferi, a dărui, a acorda, a preda, a înmâna, a întinde, a furniza, a procura, a împrumuta, a dona, a ceda, a transmite, a atribui, a conferi, a plăti, a restitui, a jertfi, a vinde, a deplasa, a ajunge, a abate, a nimeri, a aluneca, a întoarce, a arunca, a împrăştia, a izbi, a trage, a face, a produce, a rodi, a apărea, a scoate, a provoca, a hărăzi, a îngădui, a permite, a desfăşura, a susţine, a trasa, a fâţâi, a cerne, a vopsi, a unge, a cădea, a ura; a azvârli, a întâmpla, a juca, a năpusti, a năvăli, a pomeni, a precipita, a prezenta, a repezi, a reprezenta, a sări, a tăbărî, a tălmăci, a traduce, a transpune, a veni, a zvârli. Da, adverb
Sinonime:
desigur, fireşte, (învechit şi regional) dar, (turcism, în Moldova) helbet.
Definitoriu (definitorie), adjectiv
Sinonime:
caracteristic, definitor, definițional, distinct, distinctiv, dominant, elocvent, particular, propriu, reprezentativ, specific, tipic, (învechit) însușit.
Delegat (delegată), substantiv masculin şi substantiv feminin
Sinonime:
împuternicit, însărcinat, mandat, procurist, reprezentant, emisar, mesager, sol, trimis, (prin Transilvania) mânat, (învechit) misit, rugător, solitor.
Desena, verb
Sinonime:
a creiona, a grava, a picta, a reprezenta, a reproduce, a trasa; (reflexiv) a apărea, a ieşi în evidenţă, a accentua; a se profila, a se contura; (figurat, rar) a schiţa, a contura, a închipui.
Exponent, substantiv masculin
Sinonime:
delegat, expozant, expunător, împuternicit, mandatar, reprezentant, (figurat) interpret; (matematică) indice, număr, putere, semn, simbol, (învechit) spunent.
Exterioriza, verb
Sinonime:
a reprezenta, a comunica, a exprima, a (se) arăta, a (se) manifesta.
Femeie, substantiv feminin
Sinonime:
duduie, egerie, femeiușcă, femelă, fiică a Evei, frumusețe, jumătate, megeră, muiere, muză, nană, neam, nevastă, reprezentantă a sexului frumos, tipesă, Venus, viţă, walkirie, (figurat) fustă, (figurat, despre un bărbat) mulă, (figurat) naiadă, (figurat) nimfă, (învechit și regional) fimeie, (învechit) familie, (învechit) fămeaie, (învechit) fomeie, (învechit) fumeie, (învechit) seminție (de popoare), (popular) săteancă, (popular) soție, (variantă) fămeie; (termeni afectivi) blondă, brunetă, căprioară, păpușă, porumbiță, roșcată, șatenă; (femeie de serviciu) cameristă, servantă, servitoare, subretă, (învechit) slujnică; (femeie de stradă, femeie publică) cocotă, curvă, damă, hetairă, prostituată, târfă.
Figura, verb
Sinonime:
a fi prezent, a nu lipsi, a apare, a se găsi, a se afla, a exista; a juca (teatru), a deţine un rol; a(-și) închipui, a(-și) imagina, a(-și) înfăţişa, a(-și) reprezenta, a vedea. Figură, substantiv feminin
Sinonime:
chip, faţă, obraz, mutră, persoană, om, ins, individ, tip, efigie, fizionomie, mină, portret, profil, siluetă; aparență, aspect, clișeu, conformație, formă, ilustrație, desen, schiţă, imagine, simbol, piesă, poziţie, reprezentare, schemă, tablou, vinietă; (figură de stil) trop, (învechit) shimă, alegorie, hipotipoză, litotă, metaforă.
Forma, verb
Sinonime:
(rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce. Formă, substantiv feminin
Sinonime:
(figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.
Grafic, substantiv neutru
Sinonime:
desen, diagramă, imagine, plan, reprezentare, schemă, tablou. Grafic, adjectiv
Sinonime:
optic, vizual.
Ilustra, verb Sinonime:
a exemplifica, a reprezenta, a demonstra; a distinge, a remarca, a se face cunoscut.
Ilustrativ (ilustrativă), adjectiv Sinonime:
exemplificator, edificator, reprezentativ, demonstrativ.
Imagine, substantiv feminin Sinonime:
reprezentare, reproducere, chip, înfăţişare; tablou, privelişte.
Imita, verb
Sinonime:
a copia, a reproduce, a reprezenta, a reda; a îngâna, a se strâmba, a se schimonosi, a se poci, a se scălâmba, a se maimuţări.
Interpret, substantiv masculin Sinonime:
translator, traducător, tălmaci; (figurat) reprezentant, exponent; actor, artist.
Închipui, verb Sinonime:
a imagina, a plăsmui, a proiecta, a alcătui, a inventa, a înjgheba, a scorni; a gândi, a crede; a reprezenta, a simboliza.
Înfăţişa, verb Sinonime:
a prezenta, a arăta, a oferi; a descrie, a zugrăvi, a evoca, a reprezenta.
Întruchipa, verb Sinonime:
a înfățișa, a reprezenta, a întrupa, a încarna, a însuma, a prezenta; a înjgheba, a înfiripa, a alcătui, a plăzmui.
Juca, verb Sinonime:
a dansa, a jongla; a se distra, a se amuza; a interpreta, a incarna, a reprezenta.
Legaţie, substantiv feminin Sinonime:
reprezentanţă, oficiu diplomatic.
Mandatar, substantiv masculin Sinonime:
împuternicit, reprezentant, delegat, procurist.
Misit, substantiv masculin
Sinonime:
agent de schimb, comisionar, delegat, emisar, intermediar, interpus, împuternicit, mesager, mijlocitor, reprezentant, samsar, sol, traficant, trimis, (învechit) sensal, (regional) mecler.
Misiune, substantiv feminin
Sinonime:
ambasadă, apostolat, comisie, datorie, delegaţie, deputațiune, deputăție, evanghelizare, expediție, funcție, împuternicire, însărcinare, legaţie, mandat, menire, post, reprezentanță diplomatică, rol, rost, sacerdoțiu, sarcină, solie, vocație, (învechit) misie.
Mister, substantiv neutru Sinonime:
taină, secret; dramă, piesă, reprezentaţie (religioasă).
Panoramă, substantiv feminin Sinonime:
privelişte, peisaj, vedere; panoptic, expoziţie; spectacol, reprezentaţie, bâlci; (figurat) frescă, tablou.
Parlamentar, substantiv masculin
Sinonime:
acreditat, ales, ambasador, congresman, delegat, deputat, emisar, mandatar, plenipotențiar, reprezentant, senator, sol, trimis, (învechit) solitor.
Personificare, substantiv feminin
Sinonime:
alegorie, incarnare, încarnare, însufleţire, întruchipare, întrupare, personificaţie, prosopopee, reprezentare, simbolizare.
Picta, verb Sinonime:
a zugrăvi; (figurat) a descrie, a înfăţişa, a prezenta, a schiţa, a figura, a reprezenta, a desena, a portretiza; a se farda, a se boi, a se sulemeni, a se vopsi.
Prepus, substantiv (învechit)
Sinonime:
bănuială, îndoială, neîncredere, presupunere, suspectare, suspiciune; înlocuitor, reprezentant, suplinitor. Prepus, adjectiv (învechit)
Sinonime:
adăugat, artificial, bănuit, fals, presupus, pus înainte, pus mai mare peste, suspectat. Prepus, substantiv (învechit)
Sinonime:
(anatomie) prepuț.
Reda, verb Sinonime:
a restitui, a înapoia, a da înapoi; a reproduce, a se reprezenta, a reflecta, a oglindi, a înfăţişa, a descrie, a exprima.
Reflecta, verb
Sinonime:
a (se) oglindi, a (se) răsfrânge, a chibzui, a contempla, a cugeta, a exprima, a gândi, a înfățișa, a judeca, a medita, a raționa, a reda, a reprezenta, a reveni, a se întoarce, a se proiecta, a se repercuta, a zugrăvi, a-și găsi expresia, a-și proiecta imaginea, (figurat) a se scălda, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a se mira, (învechit) a se refrânge, (învechit) a semui, (rar) a se prevedea, (rar) a se străvedea.
Reproduce, verb Sinonime:
a relua, a repeta; a copia, a multiplica, a reda, a înfăţişa, a reprezenta, a zugrăvi.
Sucursală, substantiv feminin
Sinonime:
agentură, agenție, filială, reprezentanță; metoc.
Vedenie, substantiv feminin Sinonime:
halucinaţie, nălucă, fantomă, miraj, arătare; imagine, reprezentare, vedere.
Viziune, substantiv feminin Sinonime:
imagine, reprezentare, concepţie, opinie; vedenie, nălucă, arătare, nălucire; fantasmagorie, închipuire.
Desen, substantiv neutru
Sinonime:
animație, caricatură, contur, crochiu, schiţă, formă, graffiti, gravură, imagine, reprezentare, schemă, sepia, topografie, vinietă, ilustraţie, fotografie, carte poştală ilustrată.
Emblemă, substantiv feminin
Sinonime:
atribut, blazon, stemă, (la plural) armoarii, insignă, cocardă, deviză, motto, ecuson, drapel, simbol, reprezentare, totem.
Persona grata, locuțiune
Sinonime:
agent diplomatic, reprezentant.
Ambasador, substantiv
Sinonime:
acreditat, agent diplomatic, atașat, diplomat, emisar, înalt comisar, însărcinat cu afaceri, negociator, plenipotențiar, reprezentant, responsabil de misiune, șef de ambasadă, trimis, (învechit) legat.
Concert, substantiv
Sinonime:
audiție, reprezentație, recital; compoziţie muzicală; acord, armonie, împăciuire, înţelegere, pace, unire.
Comis-voiajor, substantiv
Sinonime:
reprezentant comercial, voiajor comercial, negustor ambulant.
Supleant, substantiv
Sinonime:
adjunct, asistent, atașat, interimar, înlocuitor, locţiitor, reprezentant, substitut, succesor, suplinitor, titular.
Constituantă, substantiv
Sinonime:
(adunare constituantă) adunare reprezentativă.
Conştiinţă, substantiv
Sinonime:
gândire, inimă, intuiție, înţelegere, onestitate, putere, reprezentare, sentiment, simț, suflet.
Deputat, substantiv
Sinonime:
ambasador, emisar, împuternicit, delegat, mandatar, reprezentant, sol, trimis; ales, parlamentar; (politică) (prin Transilvania, ieşit din uz) ablegat.
Descripţie, substantiv
Sinonime:
clișeu, (învechit) descripțiune, descriere, expunere, înfăţişare, prezentare, redare, reprezentare, zugrăvire.