Vedere
Vedere, substantiv feminin
Sinonime: înfăţişare, chip, aspect; privelişte, tablou, peisaj; imagine, fotografie, ilustrată; vizită, întâlnire; părere, idee, concepţie, convingere.  
 
Vedere scurtă
Vedere scurtă, substantiv
Sinonime: (medicină) miopie, miopism.  
 

Cocoloşi
Cocoloşi, verb
Sinonime: a (se) face cocoloş, a (se) strânge ghem, a (se) mototoli, a (se) face boţ, a (se) boţi, a (se) ghemui; a ascunde, a muşamaliza, a trece cu vederea, a acoperi (greşelile); a răsfăţa, a răzgâia, a cocoli, a alinta; a (se) înveli, a (se) înfăşura, a (se) încotoşmăna, a (se) înfofoli.  
 
Concepţie
Concepţie, substantiv feminin
Sinonime: convingere, cugetare, doctrină, gând, idee, judecată, opinie, orientare, părere, principiu, vedere, viziune, (livresc) convicţiune; teorie, teză; (biologie) concepere, procreare, (învechit şi popular) zămislire.  
 
Concesie
Concesie, substantiv feminin
Sinonime: îngăduinţă, permisiune, trecere cu vederea.  
 
Considera
Considera, verb
Sinonime: a (se) crede; a aprecia, a admira, a (se) socoti, a eticheta, a analiza, a contempla, a avea în vedere, a estima, a studia, a examina, a judeca, a cântări, a reflecta, a privi, a ține cont de, a venera, a chibzui, a găsi, a gândi, a opina, (popular) a chiti, a cugeta, (învechit) a cunoaşte, a număra; a (se) vedea; (rar) a proclama, (învechit) a prochema, a proclamarisi; (figurat) a taxa; a se închipui, (popular) a se ţine; a cerceta, a investiga, a urmări.  
 
Consideraţie
Consideraţie, substantiv feminin
Sinonime: stimă, respect; părere, opinie, reflecţie, punct de vedere, argument, considerent.  
 
Criteriu
Criteriu, substantiv neutru
Sinonime: punct de vedere, principiu, normă.  
 
Cuvânt
Cuvânt, substantiv neutru
Sinonime: vorbă, zicere, spusă, trigramă; cuvântare, discurs, conferinţă; promisiune, făgăduială; punct de vedere, opinie, părere; (figurat) motiv, raţiune, cauză; veste, informaţie, zvon, termen, (livresc) verb, vocabulă, (regional) boace, grai, limbă, parolă, vorbire, voroavă; (cuvânt imitativ) onomatopee; (la plural) text; cazanie, intervenţie; (cuvânt introductiv) introducere; (cuvânt înainte) prefaţă; afirmaţie, angajament, glas, pretext; acord, aranjament, combinaţie, considerent, contract, convenţie, înţelegere, învoială, învoire, legământ, mobil, pact, pricină, prilej, ştire, temei, tranzacţie.  
 
Decor
Decor, substantiv neutru
Sinonime: podoabă, ornament, ornamentaţie; cadru, mediu, scenă, (rar) scenărie, peisaj, privelişte, tablou, vedere.  
 
Desfăta
Desfăta, verb
Sinonime: a delecta, a încânta, a fermeca; a petrece, a se distra, a se amuza, a se veseli.

Desfăța, verb
Sinonime: (despre pat sau așternut) a lăsa fară rufărie, (despre perne, plapume) a dezbrăca de fețe; (regional) a deschide, a expune, a întinde la vedere.  
 
După
După, prepoziție
Sinonime: îndărătul, înapoia, în dosul; dincolo de; în urma; (popular) de pe; potrivit cu, în conformitate cu, la fel cu; ţinând seama de, având în vedere, luând în consideraţie; în raport cu, pe măsura, în proporţie cu, dinapoia, dindărătul, cu, de, peste, pentru, prin, printru, dinspre, (învechit) despre, apud.

După, adverb
Sinonime: conform, potrivit.  
 
Fantomă
Fantomă, substantiv feminin
Sinonime: fantasmă, arătare, stafie, vedenie, strigoi, apariţie, duh, nălucă, nălucire, năzărire, spectru, spirit, umbră, viziune, (învechit şi popular) nălucitură, năzăritură, (popular) iazmă, moroi, (regional) arătanie, necurăţenie, pater, (Banat) năhoadă, (Moldova şi Bucovina) vidmă, (învechit) vedere, zare.  
 
Făptură
Făptură, substantiv feminin
Sinonime: fiinţă, vietate, vieţuitoare, creatură; trup, statură, înfăţişare, aspect, conformaţie, structură; animal, vedere, natură, fire, lume, univers; configuraţie, divinitate, dumnezeu, fizionomie, formă, idol, profil, zeitate, zeu.  
 
Fizionomie
Fizionomie, substantiv feminin
Sinonime: alură, aspect, chip, faţă, figură, înfăţişare, exterior, aer, expresie, mină, obraz, (învechit şi popular) boi, (regional) săbaş, (învechit) schimă, vedere, (familiar) mutră, (livresc) facies, mască, configurație; originalitate, singularitate, specificitate.  
 
Halucinație
Halucinație, substantiv feminin
Sinonime: apariție, autoscopie, delir, deuteroscopie, fantasmă, himeră, iluzie, nălucire, năzăreală, năzărire, onirism, vedenie, viziune, (învechit) vedere, (variantă) halucinațiune.  
 
Ierta
Ierta, verb
Sinonime: a trece cu vederea, a absolvi, a scuti, a îngădui.  
 
Ignora
Ignora, verb
Sinonime: a nu cunoaşte; a nu şti; a neglija, a nu lua în seamă, a trece cu vederea, a uita, a lăsa deoparte.  
 
Neglija
Neglija, verb
Sinonime: a omite, a trece cu vederea, a lăsa la o parte, a uita.  
 
Omite
Omite, verb
Sinonime: a neglija, a uita, a trece cu vederea, a lăsa de o parte, a eluda.  
 
Orbi
Orbi, verb
Sinonime: a-şi pierde vederea, a nu vedea; a înşela, a amăgi, a deruta.  
 
Orientare
Orientare, substantiv feminin
Sinonime: cale, călăuzire, concepție, conducere, convicțiune, convingere, direcţie, dirijare, gând, ghidare, idee, înclinare, îndreptare, îndrumare, judecată, linie, opinie, părere, principiu, sens, tendință, vedere, viziune, (învechit) orientație.  
 
Panoramă
Panoramă, substantiv feminin
Sinonime: privelişte, peisaj, vedere; panoptic, expoziţie; spectacol, reprezentaţie, bâlci; (figurat) frescă, tablou.  
 
Perspectivă
Perspectivă, substantiv feminin
Sinonime: aspect, optică, punct de vedere; proiect, plan; (figurat) viitor, evoluţie; peisaj, privelişte, panoramă, tablou.  
 
Poziţie
Poziţie, substantiv feminin
Sinonime: alură, amplasare, aşezare, atitudine, caz, circumstanță, condiție, conjunctură, demnitate, dispoziție, figură, graviditate, ipostază, împrejurare, loc, opinie, orientare, părere, port, post, postură, poză, profesiune, punct de vedere, rang, sarcină, situare, situație (socială), stare, treaptă, ținută, unghi, (figurat) context, (învechit) împrejur-stare, (învechit) încunjurare, (învechit) peristas, (învechit) pozițiune, (învechit) prilejire, (învechit) stat, (rar) stațiune.  
 
Principiu
Principiu, substantiv neutru
Sinonime: bază, cauză, concepţie, convingere, credinţă, criteriu, doctrină, dogmă, fundament, ipoteză, lege, normă, noțiune, origine, părere, postulat, precept, premisă, punct de vedere, rânduială, regulă, sistem, sursă, teorie, tocmeală, (învechit) pravilă, (plural) rudimente; (variante) (învechit) princip, prințip, principie.  
 
Privelişte
Privelişte, substantiv feminin
Sinonime: peisaj, tablou, perspectivă, vedere.  
 
Privire
Privire, substantiv feminin
Sinonime: căutătură, uitătură, vedere, ochire; ochi; examinare, apreciere, examen, cercetare.  
 
Ralia
Ralia, verb
Sinonime: a se aduna, a se strânge, a se uni; a adera, a se alătura, a fi de aceeaşi părere, a fi de acord, a avea acelaşi punct de vedere.  
 
Sări
Sări, verb
Sinonime: a sălta, a zvâcni, a ţâşni, a zburda, a ţopăi; a escalada, a trece peste (ceva); a se repezi, a năvăli, a se da la (cineva), a ataca, a da năvală, a se năpusti; a exploda, a face explozie, a se face praf; a omite, a uita, a trece cu vederea, a scăpa din vedere, a nu lua la rând; a interveni, a sprijini, a ajuta.  
 
Sărit (sărită)
Sărit (sărită), adjectiv
Sinonime: (figurat) smintit, ţicnit, smucit, zărghit, nebun, aiurit, zăpăcit, într-o ureche; omis, uitat, trecut cu vederea.  
 
Scăpa
Scăpa, verb
Sinonime: a se elibera, a se desprinde, a se salva; a se debarasa, a se descotorosi, a renunţa, a da drumul; a apune, a scăpăta, a fi în declin; a pierde, a nu mai apuca, a nu mai prinde; a nu lua în seamă, a omite, a pierde din vedere, a nesocoti.  
 
Scuza
Scuza, verb
Sinonime: a prezenta scuze, a se dezvinovăţi, a se justifica, a motiva; a ierta, a scuti, a trece cu vederea.

Scuză, substantiv feminin
Sinonime: dezvinovăţire, justificare, motivare; părere de rău.  
 
Socotinţă
Socotinţă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: apreciere, atenție, băgare de seamă, calcul, chibzuială, cinste, cinstire, circumspecție, cumpăt, decizie, gând, grijă, hotărâre, idee, intenție, judecată (sănătoasă), luare-aminte, măsură, minte, numărare, numărat, numărătoare, onoare, opinie, părere, plan, precauție, prevedere, proiect, prudență, punct de vedere, raționament, rațiune, reflecție, respect, socoteală, trecere, vază, voință, (învechit) considerație, (învechit) prețuire, (învechit) stimă.  
 
Spectacol
Spectacol, substantiv neutru
Sinonime: tablou, privelişte, vedere, cadru, perspectivă.  
 
Spre
Spre, prepoziție
Sinonime: înspre, către, la; pe la, aproape de, cam la vremea; pentru, în vederea.  
 
Uita
Uita, verb
Sinonime: a pierde din vedere, a nu-şi aduce aminte, a omite, a nu da urmare, a neglija, a nu se mai preocupa, a nu se mai gândi, a nu ţine seama, a trece cu vederea, a se dezinteresa; (reflexiv) a privi, a-şi îndrepta privirea, a vedea, a observa.  
 
Unghi
Unghi, substantiv neutru
Sinonime: colţ, ungher; (figurat) punct de vedere, perspectivă, viziune.  
 
Văz
Văz, substantiv neutru
Sinonime: vedere.  
 
Vedenie
Vedenie, substantiv feminin
Sinonime: halucinaţie, nălucă, fantomă, miraj, arătare; imagine, reprezentare, vedere.  
 
Vizita
Vizita, verb
Sinonime: a cerceta, a-l vedea; a controla, a inspecta.

Vizită, substantiv feminin
Sinonime: trecere pe la (cineva; ceva), cercetare, vedere; control, inspecţie.  
 
Prismă (prisme)
Prismă (prisme), substantiv feminin
Sinonime: poliedru; (locuțiune prepoziţională) (prin prisma) din punctul de vedere, potrivit cu, în lumina.  
 
Diplopie (diplopii)
Diplopie (diplopii), substantiv feminin
Sinonime: ambiopie, vedere dublă.  
 
A priori
A priori, locuțiune adjectivală (sau adverbială)
Sinonime: aprioric, intuitiv, în principiu, la prima vedere.  
 
Afişa
Afişa, verb
Sinonime: a anunța, a apoza, a așeza la vedere, a exhiba, a expune (un afiș), a face paradă de, a lipi (un afiș), a manifesta ostentativ, a placarda, a se pune în evidență.  
 
Optic
Optic, adjectiv
Sinonime: de vedere, vizual.  
 
Desfătat
Desfătat, adjectiv
Sinonime: plăcut la vedere, deschis, larg, frumos; bucuros, captivant, cuceritor, cuprinzător, desfătător, fascinant, fermecător, încântător, întins, mare, răpitor, seducător, vast.

Desfățat, substantiv
Sinonime: desfățare.  
 
Expus
Expus, adjectiv
Sinonime: nesigur, periculos, primejdios; așezat la vedere, arătat.  
 
Fiziceşte
Fiziceşte, adverb
Sinonime: trupeşte; sub aspect fizic, din punct de vedere fizic.  
 
Amnistia
Amnistia, verb
Sinonime: a exempta, a grația, a pardona; (figurat) a ierta, a trece cu vederea, a scuti de o pedeapsă, a scuza.  
 
Orbit
Orbit, adjectiv
Sinonime: lipsit de vedere, cu vederea slăbită; (la figurat) cu mintea întunecată, fără discernământ, scos din minți, înnebunit, zăpăcit; fermecat, fascinat, uluit.  
 
Pentru
Pentru, prepoziție
Sinonime: ca, către, contra, cu destinația, cu direcția, cu privire la, cu scopul de, datorită, de, din cauza, din pricina, drept, după, față de, împotriva, în apărarea, în favoarea, în folosul, în interesul, în legătură cu, în loc de, în locul, în măsură să, în raport cu, în schimbul, în scopul, în vederea, la, pe, per, potrivit cu, pro, referitor la, spre; (expresie) (pentru moment) deocamdată; (expresie) (pentru ca, pentru că) fiindcă, deoarece, din cauză că, de vreme ce, întrucât, căci; (expresie) (pentru ce, pentru aceasta, pentru aceea) deci, așadar, de aceea, drept care, din care cauză; (cu rol de conjuncție) precum.  
 
Năzărire
Năzărire, substantiv
Sinonime: apariție, arătare, duh, fantasmă, fantomă, halucinaţie, ivire, închipuire, nălucă, nălucire, năzăreală, spectru, spirit, stafie, strigoi, umbră, vedenie, viziune, (Banat) năhoadă, (învechit și popular) nălucitură, (învechit și popular) năzăritură, (învechit) vedere, (învechit) zare, (Moldova și Bucovina) vidmă, (popular) iazmă, (popular) moroi, (popular) observare, (regional) arătanie, (regional) necurățenie, (regional) ochire, (regional) pater.  
 
Scăpău
Scăpău, substantiv
Sinonime: alunecuș, gaură de scăpare, ieșire; neglijare, omisiune, omitere, trecere cu vederea; căcat, excrement, (la plural) fecale.  
 
Obnubilat
Obnubilat, adjectiv
Sinonime: (medicină; despre vedere, memorie) întunecat, slăbit, umbrit.  
 
Obnubila
Obnubila, verb
Sinonime: (despre vedere, memorie) a (se) întuneca, a deveni mai slab, a se umbri, a slăbi, a-și pierde starea normală.  
 
Materialiceşte
Materialiceşte, adverb
Sinonime: bănește, din punct de vedere material, materialmente.  
 
Priveală
Priveală, substantiv
Sinonime: aspect, cadru, căutătură, inspecție, înfățișare, peisaj, perspectivă, priveliște, privire, privit, scenă, tablou, uitătură, vedere.  
 
Intimație
Intimație, substantiv
Sinonime: avertisment, avertizare, comandament, convocațiune, injoncțiune, intimare, punere în vedere, somație, (învechit) somațiune, ultimatum, (învechit) ultimat.  
 
Intima
Intima, verb
Sinonime: a chema în judecată, a cita, a comanda, a deferi, a face cunoscut, a notifica, a ordona, a pune în vedere, a soma.  
 
Vizualizare
Vizualizare, substantiv
Sinonime: afișaj, afișare, prezentare, vedere, vizionare.  
 
Vizibilitate
Vizibilitate, substantiv
Sinonime: claritate, inteligibilitate, limpezime, limpiditate, transparență, vedere, vizualitate.  
 
Filozoficește
Filozoficește, adverb (rar)
Sinonime: flegmatic; ca un filozof, din punct de vedere filozofic, în mod filozofic, (variantă) filosoficește.  
 
Optică
Optică, substantiv
Sinonime: aparență, aspect, clarviziune, mentalitate, psihologie, punct de vedere, viziune; catoptrică, dioptrică, spectroscopie.  
 
Intimare
Intimare, substantiv
Sinonime: apel, asignație, avertisment, avertizare, citație, comandament, convocație, injoncțiune, intimație, punere în vedere, somație, ultimatum.  
 
Politicamente
Politicamente, adverb (învechit)
Sinonime: din punct de vedere politic, ideologicește, în mod politic, politicește, socialmente.  
 
Socialmente
Socialmente, adverb
Sinonime: din punct de vedere social, ideologicește, politicamente, sub raport social.  
 
Poliopsie
Poliopsie, substantiv
Sinonime: (medicină) poliopie, vedere multiplă.  
 
Culturalicește
Culturalicește, adverb
Sinonime: de o manieră culturală, din punct de vedere cultural.  
 
Întrelăsa
Întrelăsa, verb
Sinonime: a neglija, a omite, a trece cu vederea.  
 
Întrelăsare
Întrelăsare, substantiv
Sinonime: neglijare, omisiune, scăpare, suspensie, trecere cu vederea, uitare.  
 
Încerceta
Încerceta, verb (învechit)
Sinonime: a căuta, a cerceta, a examina din punct de vedere legal, a supune unui interogatoriu.  
 
Avedere
Avedere, adverb (regional)
Sinonime: aievea, deschis, direct, fățiș, franc, în fața tuturor, în public, în realitate, în vederea tuturor, pe față, sincer; (învechit; ieşit din uz) avedeare.  
 
Vizionare
Vizionare, substantiv
Sinonime: afișare, vedere, vizualizare.  
 
Ignorare
Ignorare, substantiv
Sinonime: desconsiderare, disprețuire, nebăgare în seamă, necunoaștere, neglijare (intenționată), neinformare, nesocotire, neștiință, omitere, trecere voită cu vederea.  
 
Vedută
Vedută, substantiv
Sinonime: (arte) panoramă, priveliște, vedere.  
 
Ilustrată
Ilustrată, substantiv
Sinonime: carte poștală, vedere.  
 
Triplopie
Triplopie, substantiv
Sinonime: (nosologie) vedere triplă.  
 
Ambiopie
Ambiopie, substantiv
Sinonime: (medicină) diplopie, vedere dublă.  
 
Penalicește
Penalicește, adverb (învechit)
Sinonime: din punct de vedere penal, în mod represiv, penalmente, sub raport penal.  
 
Penalmente
Penalmente, adverb
Sinonime: din punct de vedere penal, (învechit) penalicește.  
 
Ebluisa
Ebluisa, verb
Sinonime: (despre lumină) a întuneca vederea, a lua ochii, a orbi; (la figurat) a surprinde, a uimi, a ului.  
 
Vedeală
Vedeală, substantiv (învechit)
Sinonime: ochi, văz, vedere.  
 
Socoată
Socoată, substantiv (regional)
Sinonime: calcul, chibzuială, chibzuință, chibzuire, considerație, cumințenie, cumpăt, cumpătare, grijă, idee, înțelepciune, judecată, măsură, minte, moderație, notă de plată, opinie, părere, punct de vedere, raționament, rațiune, socoteală, socotință, tact.  
 
Convicțiune
Convicțiune, substantiv (învechit)
Sinonime: certitudine, concepție, convingere, credință, gând, idee, încredințare, judecată, opinie, orientare, părere, principiu, sentiment, siguranță, vedere, viziune, (variantă) convicție.  
 
Nevăzător
Nevăzător, adjectiv
Sinonime: lipsit de vedere, orb, (popular) chior, (popular) orbeț.  
 
Miopism
Miopism, substantiv
Sinonime: (medicină) ametropie, miopie, (popular) vedere scurtă; (figurat) obtuzitate.  
 
Întrevedere
Întrevedere, substantiv
Sinonime: interviu, întâlnire, întreținere, întrezărire, rendez-vous, tête-à-tête, (învechit) tâlniș, (popular) vedere.  
 
Neglijare
Neglijare, substantiv
Sinonime: ignorare, nesocotire, omitere, trecere cu vederea, uitare, uitat, (învechit) negrijire.  
 
Pioncăneală
Pioncăneală, substantiv (regional)
Sinonime: migală, migăleală, mocăială, mocoșire, pițigăială, slăbire, topire, vedere slabă, vorbire înceată, (variantă) piorcăneală; (regional) pioceală, piocit, pioncăială, pioncăit, pioncăitură, pioncănit, pioncănitură.  
 
Miopie
Miopie, substantiv
Sinonime: (medicină) ametropie, hipometropie, miopism, (popular) vedere scurtă, (figurat) lipsă de perspectivă, (figurat) lipsă de perspicacitate, (figurat) mărginire.  
 
Orbitură
Orbitură, substantiv (învechit)
Sinonime: (medicină) lipsă de vedere, orbire, (învechit) orbiciune.  
 
Orbie
Orbie, substantiv (popular)
Sinonime: (medicină) anopsie, lipsă de vedere, orbire, (învechit) orbiciune, (învechit) orbime, (învechit) orbitură, (regional) orbeală; (figurat) inconștiență, lipsă de rațiune, rătăcire.  
 
Oscilopsie
Oscilopsie, substantiv
Sinonime: (medicină) vedere oscilantă.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar