Proiecta
Proiecta, verb
Sinonime: a pune la cale, a gândi, a imagina, a plănui; a (se) reflecta, a (se) profila, a (se) contura; a împrăştia, a difuza, a iradia, a răspândi.  
 
Proiectabil
Proiectabil, adjectiv
Sinonime: conturabil.  
 
Proiectant
Proiectant, substantiv
Sinonime: desenator-proiectant, designer, proiectant-arhitect, responsabil de proiect, (învechit) projector.

Proiectant, adjectiv
Sinonime: (matematică) de proiecție.  
 
Proiectare
Proiectare, substantiv
Sinonime: aruncare, azvârlire, concepere, conturare, creare, delimitare, elaborare, evidențiere, imaginare, inventare, născocire, oglindire, plănuire, plăsmuire, precizare, preconizare, profilare, proiecție, propulsare, propulsie, răsfrângere, realizare, reflectare, reflex, reliefare, rulare, scornire, zvârlire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) reflect.  
 

Arunca
Arunca, verb
Sinonime: a azvârli, a îndepărta, a lepăda, a împrăştia, a lansa, a catapulta, a trimite, a proiecta; a se repezi, a se năpusti, a se precipita; a lapida.  
 
Azvârli
Azvârli, verb
Sinonime: a arunca, a lepăda, a înlătura, a îndepărta, a da deoparte, a se debarasa; a lansa, a proiecta, a catapulta.  
 
Chibzui
Chibzui, verb
Sinonime: a analiza, a aprecia, a bănui, a cântări, a considera, a consulta, a crede, a cugeta, a cumpăni, a delibera, a dezbate, a discuta, a drămui, a găsi, a gândi, a ghici, a imagina, a închipui, a întrezări, a judeca, a măsura, (învechit) a mândri, a medita, a număra, a opina, a plănui, a presupune, a prevedea, a proiecta, a raționa, a reflecta, (învechit) a rezona, (învechit) a semui, a sfătui, a socoti, a ști, a visa, (învechit și regional) a sămălui, (învechit) a cunoaște, (învechit) a meditarisi, (livresc) a pertracta, (popular) a chiti.  
 
Concepe
Concepe, verb
Sinonime: a imagina, a proiecta, a gândi, a crea; a înțelege, a pricepe; a naşte; a zămisli copii.  
 
Cugeta
Cugeta, verb
Sinonime: a gândi, a medita, a chibzui, a filozofa, a aprecia, a considera, a crede, a găsi, a intenţiona, a judeca, a opina, a plănui, a proiecta, a socoti.  
 
Gândi
Gândi, verb
Sinonime: a avea în intenție, a bănui, a chibzui, a concepe, a considera, a crede, a cugeta, a cumpăni, a dori, a drămui, a fi cu gândul, a fi cuprins de îngrijorare, a găsi de cuviință, a intenţiona, a inventa, a judeca, a lua în considerare, a medita, a păsa, a proiecta în gând, a raţiona, a reflecta, a se îngriji, a se îngrijora, a socoti, a spera, a voi, a-i păsa de, a-i trece prin minte, a-și aplica reflecția, a-și da seama, (figurat) a cântări, (învechit şi regional) a sămălui.  
 
Închipui
Închipui, verb
Sinonime: a imagina, a plăsmui, a proiecta, a alcătui, a inventa, a înjgheba, a scorni; a gândi, a crede; a reprezenta, a simboliza.  
 
Plănui
Plănui, verb
Sinonime: a proiecta, a face planuri, a imagina, a combina, a pregăti, a prepara.  
 
Preconiza
Preconiza, verb
Sinonime: a proiecta, a plănui, a prevedea; a propune, a indica, a recomanda, a sugera.  
 
Reflecta
Reflecta, verb
Sinonime: a (se) oglindi, a (se) răsfrânge, a chibzui, a contempla, a cugeta, a exprima, a gândi, a înfățișa, a judeca, a medita, a raționa, a reda, a reprezenta, a reveni, a se întoarce, a se proiecta, a se repercuta, a zugrăvi, a-și găsi expresia, a-și proiecta imaginea, (figurat) a se scălda, (învechit) a mândri, (învechit) a meditarisi, (învechit) a rezona, (învechit) a se mira, (învechit) a se refrânge, (învechit) a semui, (rar) a se prevedea, (rar) a se străvedea.  
 
Rula
Rula, verb
Sinonime: a înfăşura, a face sul, a învălătuci; a se desfăşura, a se proiecta; a circula, a alerga, a avea viteză.  
 
Tipări
Tipări, verb
Sinonime: a imprima, a publica, a edita, a contura, a proiecta, a fixa; a modela, a fasona, a netezi.  
 
Trimite
Trimite, verb
Sinonime: a adresa, a arunca, a delega, a deplasa, a detașa, a duce, a expedia, a înainta, a îndrepta, a însărcina, a lansa, a mâna, a porni, a proiecta, a scrie, a transmite, a transporta; (variante) a trimete, (Banat) a trămete, (învechit) a trămite, (Moldova) a tremite, (Transilvania) a tremete.  
 
Zugrăvi
Zugrăvi, verb
Sinonime: a picta, a desena; a descrie, a contura, a proiecta, a reflecta, a prezenta; (popular) a vopsi, (învechit) a zografisi, a înfăţişa.  
 
Antreprenor
Antreprenor, substantiv
Sinonime: șef de întreprindere; arhitect, constructor, dezvoltator, proiectant, producător, fondator, inginer; (rusism învechit) podreadcic.  
 
Aruncare
Aruncare, substantiv
Sinonime: azvârlire, lepădare, zvârlire; proiectare; lansare, tragere; doborâre; cheltuire.  
 
Azvârlire
Azvârlire, substantiv
Sinonime: aruncare, proiectare, lansare, tragere; doborâre; cheltuire.  
 
Zvârlire
Zvârlire, substantiv
Sinonime: aruncare, proiectare; cheltuire.  
 
Conturare
Conturare, substantiv
Sinonime: delimitare, evidenţiere, precizare, profilare, proiectare, reliefare; creionare, schiţare.  
 
Creator
Creator, adjectiv
Sinonime: creativ, generator, inovator, inventiv, novator.

Creator, substantiv
Sinonime: artizan, arhitect, constructor, demiurg, dezvoltator, făurar, făuritor, fondator, genitor, inovator, inventator, înfăptuitor, întemeietor, născocitor, pionier, plăsmuitor, producător, promotor, proiectant, realizator, scornitor, (învechit) săvârşitor; (articulat) Dumnezeu.  
 
Croit
Croit, substantiv
Sinonime: croire, (Transilvania) săbăire, săbăit; bătaie.

Croit, adjectiv
Sinonime: bătut, construit, crăpat, creat, fasonat, format, modelat, născocit, plănuit, proiectat, rupt, spart, tăiat, (învechit și regional) ciuntit, (învechit) îmbucătățit.  
 
Scoposi
Scoposi, verb
Sinonime: a intenţiona, a plănui, a proiecta; a profita, a câștiga.  
 
Scoposit
Scoposit, adjectiv
Sinonime: plănuit, proiectat.  
 
Imaginare
Imaginare, substantiv
Sinonime: concepere, creare, elaborare, ficțiune, imaginație, inventare, invenție, închipuire, născoceală, născocire, născocitură, năzăreală, năzărire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, scorneală, scornire, (figurat) zămislire, (învechit și popular) izvodire, (popular) năzâritură, (popular) scornitură.  
 
Străvedea
Străvedea, verb
Sinonime: a întrevedea, a întrezări, a oglindi, a proiecta, a răsfrânge, a reflecta, (variantă) a strevedea.  
 
Izvodit
Izvodit, adjectiv
Sinonime: (învechit) compilat, compus, conturat, copiat, descoperit, desenat, imitat, inventat, modelat, născocit, născodit, plănuit, plăsmuit, proiectat, redactat, scornit, scris, stârnit, tălmăcit, tradus.  
 
Ejecție
Ejecție, substantiv
Sinonime: aruncare afară, dejecție, ejectare, evacuare, evicție, evicțiune, expulsie, proiectare, (învechit) eiecție, (învechit) eiecțiune, (învechit) ejecțiune.  
 
Ejecta
Ejecta, verb
Sinonime: a arunca, a da afară, a ejacula, a elimina, a evacua, a expulza, a face iasă, a lansa, a proiecta.  
 
Propulsiune
Propulsiune, substantiv
Sinonime: antepulsie, elan, impulsie, proiectare, propulsie.  
 
Preconizare
Preconizare, substantiv
Sinonime: concepere, inițiere, plănuire, proiectare, propunere, recomandare.  
 
Oglindire
Oglindire, substantiv
Sinonime: înfățișare, proiectare, proiecție, răsfrângere, reflectare, reflex, reprezentare, (învechit) reflect.  
 
Reflect
Reflect, substantiv (învechit)
Sinonime: halo, iluzie, irizație, lumină, miraj, oglindire, proiectare, răsfrângere, reflectare, reflex, reflexie, reverberație, scintilație.  
 
Izvodire
Izvodire, substantiv (învechit)
Sinonime: alcătuire, compunere, concepere, creare, elaborare, imaginare, inventare, întocmire, născocire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, redactare, scornire, scriere, scris.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Născocire
Născocire, substantiv
Sinonime: concepere, creare, creație, elaborare, fantezie, ficțiune, imaginare, imaginație, inventare, invenţie, închipuire, minciună, născoceală, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, poveste, proiectare, realizare, scorneală, scornire, scornitură, ticluire, (familiar și figurat) basm, (familiar și figurat) gogoașă, (familiar și figurat, la plural) tromboane, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (figurat) urzire, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscodeală, (popular) iscodenie, (popular) iscoditură.  
 
Designer
Designer, substantiv
Sinonime: arhitect-designer, creator în design, desenator, proiectant, stilist.  
 
Reliefare
Reliefare, substantiv
Sinonime: accentuare, conturare, delimitare, evidențiere, întărire, marcare, precizare, profilare, proiectare, relevare, scoatere în evidență, subliniere, (livresc) potențare.  
 
Reflectare
Reflectare, substantiv
Sinonime: cogitație, cugetare, gândire, imagine, înfățișare, întoarcere, meditare, meditație, oglindire, proiectare, proiecție, răsfrângere, redare, reflecție, reflex, reflexie, repercutare, reprezentare, (învechit) reflect, (învechit) schepsis.  
 
Precizare
Precizare, substantiv
Sinonime: clarificare, consemnare, conturare, definire, delimitare, deslușire, determinare, dezlegare, elucidare, evidențiere, explicare, explicație, fixare, hotărâre, indicare, indicație, înregistrare, însemnare, lămurire, limpezire, menționare, mențiune, notă, notificare, notificație, observație, prescripție, prevedere, profilare, proiectare, punere, reliefare, rezolvare, soluție, soluționare, specificare, specificație, stabilire, statornicire, (figurat) cheie, (figurat) descâlcire, (grecism învechit) prohdiorihmos, (învechit) pliroforie, (învechit) răspicare, (învechit) scriptură.  
 
Profilare
Profilare, substantiv
Sinonime: conturare, delimitare, evidențiere, fasonare, înfățișare, laminare, precizare, proiectare, reliefare.  
 
Propulsare
Propulsare, substantiv
Sinonime: aruncare, autopropulsare, azvârlire, proiectare, propulsie, zvârlire; (medicină) antepulsie.  
 
Propulsie
Propulsie, substantiv
Sinonime: aruncare, autopropulsie, azvârlire, ejectare, proiectare, propulsare, zvârlire, (medicină) antepulsie, (variantă) propulsiune.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Idea
Idea, verb
Sinonime: (scheme, planuri etc.) a concepe, a imagina, a prefigura, a proiecta, a stabili.  
 
Rulare
Rulare, substantiv
Sinonime: înfășurare, învăluire, proiectare, rostogolire, rulaj.  
 
Intenționa
Intenționa, verb
Sinonime: a avea de gând, a avea intenția, a dori, a plănui, a proiecta, a se gândi (să), a voi, a vrea, a-și propune, (figurat, în Moldova și Transilvania) a cumpăni, (învechit și regional) a sfătui, (învechit) a așeza, (învechit) a cugeta, (învechit) a izvodi, (popular) a chiti, (prin Bucovina) a scoposi, (regional) a scăpa.  
 
Intențional
Intențional, adjectiv
Sinonime: calculat, conscient, conștient, cu intenție, decis, deliberat, gândit, intenționat, planificat, plănuit, pregătit, premeditat, proiectat, pus la cale, studiat, voit, voluntar, vrut.  
 
Lansare
Lansare, substantiv
Sinonime: aruncare, azvârlire, catapultare, demarare, emitere, hazardare, înștiințare, largare, parașutare, plecare, proiectare, publicare, punere în circulație, tragere, turnichet, (învechit) depart, (învechit) slobozire, (rar) lansaj.  
 
Întocmit
Întocmit, adjectiv
Sinonime: alcătuit, aranjat, compus, elaborat, format, măiestrit, orânduit, organizat, potrivit, proiectat, ticluit, (învechit) slimuit, (neobișnuit) abil, (variantă) întogmit.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar