Forma, verb
Sinonime:
(rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce. Formă, substantiv feminin
Sinonime:
(figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.
Formal, adverb
Sinonime:
formalmente, în aparență.
Formal (formală), adjectiv
Sinonime:
aparent, categoric, ceremonios, de formă, de ochii lumii, expres, făcut de formă, formulat precis, pătruns de formalism, (familiar) platonic, solemn, superficial.
Formaldehidă, substantiv
Sinonime:
(chimie) metanal, aldehidă formică.
Formalină, substantiv feminin Sinonime:
formol.
Formalism, substantiv neutru
Sinonime:
atitudine conformistă, birocratism, birocrație, cancelarism, conformism, fariseism, rigiditate, ritualism, schematism, scriptologie.
Formalist, adjectiv
Sinonime:
ceremonios, protocolar, solemn. Formalist, substantiv
Sinonime:
birocrat, legalist, rigorist.
Formalitate, substantiv feminin
Sinonime:
formă, mod, paperaserie, procedură.
Formaliza, verb Sinonime:
a se supăra, a se necăji, a se mâhni, a se simţi jignit.
Formalizare, substantiv
Sinonime:
axiomatizare, simbolizație, teorizare.
Formalmente, adverb
Sinonime:
formal, oficialmente, (învechit) categoricește.
Formant, substantiv
Sinonime:
(lingvistică) afix, constituent, formativ, morfem, rădăcină.
Formar, substantiv
Sinonime:
formator.
Formare, substantiv
Sinonime:
constituire, creare, educare, fasonare, formaj, formație, instruire, pregătire.
Format, substantiv
Sinonime:
dimensiune, formare, gabarit, mărime. Format (formată), adjectiv
Sinonime:
adult, alcătuit, constituit, copt, dezvoltat, educat, instruit, matur, maturizat, pregătit.
Formata, verb
Sinonime:
a inițializa (un suport informatic).
Formaţie, substantiv feminin
Sinonime:
alcătuire, ansamblu, aranjament, aranjare, aşezare, brigadă, compunere, dispunere, echipă, formare, formaţiune, grupă, întocmire, nivel, orânduire, organizare, pregătire, structură.
Formațional, adjectiv
Sinonime:
formativ.
Formațiune, substantiv
Sinonime:
formație, orânduire; compoziție, constituție.
Formativ, adjectiv
Sinonime:
component, cultural, didactic, documentar, edifiant, educativ, formator, informativ, instructiv, pedagogic. Formativ, substantiv
Sinonime:
formant, format.
Formator, substantiv
Sinonime:
educator, formar, institutor, instructor. Formator, adjectiv
Sinonime:
didactic, educativ, formativ, instructiv, pedagogic.
Alcătui, verb
Sinonime:
a aduna, a aranja, a avea, a concepe, a consta (din), a constitui, a construi, a crea, a desemna, a dispune, a elabora, a face, a fi format din, a formula, a institui, a înființa, a înjgheba, a întocmi, a lua ființă, a numi, a organiza, a plăsmui, a realiza, a redacta, a scrie, a (se) compune, a (se) forma, a se preface, a se transforma, a stabili, a strânge, (figurat) a urzi, (învechit) a izvodi, (învechit) a înforma, (învechit) a redija, (învechit) a săvârși, (învechit) a tocmi.
Alcătuitor (alcătuitoare), adjectiv
Sinonime:
caracteristic, component, constituant, constituent, constitutiv, formativ, structural, (învechit și regional) alcătuitoriu, (învechit) compozant, (învechit) compunător, (învechit) plăsmuitor.
Amorf (amorfă), adjectiv Sinonime:
neorganizat, nediferenţiat, fără formă, apatic, stins.
Antropomorf (antropomorfă), adjectiv Sinonime:
antropoid, de formă umană.
Aparență, substantiv feminin Sinonime:
aspect, înfăţişare, faţă, alură, fizionomie; iluzie, imagine, formă.
Arcui, verb Sinonime:
a încovoia, a îndoi, a bolti; a căpăta formă de arc; a se curba.
Bagaj, substantiv neutru Sinonime:
sarcină, greutate, povară, pachet, valiză, încărcătură; calabalâc, (la plural) catrafuse, boarfe, bulendre; cunoștințe, cultură, formație.
Birocraţie, substantiv feminin
Sinonime:
formalism, birocratism, administraţie, funcționarism.
Brigadă, substantiv feminin Sinonime:
echipă, unitate, grup, pluton, formație, trupă.
Brutărie (brutării), substantiv feminin
Sinonime:
franzelărie, (Transilvania și Banat) pecărie, (Moldova şi Transilvania) pitărie, (învechit) magupie, (învechit, în Moldova) formă.
Calapod, substantiv neutru (figurat) Sinonime:
tipar, formă, model, calup, șablon.
Califica, verb Sinonime:
(reflexiv) a trece o probă, a progresa, a urca în grad, a se specializa, a se forma; a aprecia, a considera, a socoti, a eticheta, a categorisi, a caracteriza, a numi, a taxa.
Calup, substantiv neutru Sinonime:
calapod, tipar, formă, model, șablon; bucată, porţie, fragment.
Ciopli, verb Sinonime:
a tăia, a da o formă, a bărdui; a sculpta, (figurat) a cizela, a netezi; (figurat, reflexiv) a se cizela, a se cultiva, a se civiliza.
Compune, verb
Sinonime:
a forma, a (se) alcătui, a constitui, a întocmi; a crea; a redacta, a culege; (învechit) a înforma, a săvârşi; a avea, a consta.
Compunere, substantiv feminin
Sinonime:
creare, compoziţie, redactare, cules; formație.
Configuraţie, substantiv feminin
Sinonime:
aspect, conformaţie, fizionomie, formă, înfăţişare, profil, structură, (rar) făptură; relief.
Conformat (conformată), adjectiv Sinonime:
modelat, format, făcut.
Conformaţie, substantiv feminin
Sinonime:
alcătuire, format, structură; profil moral, caracter, configuraţie, relief, constituţie, factură, fizic, natură, (învechit) temperament.
Constituant (constituantă), adjectiv Sinonime:
constitutiv, format.
Constitui, verb Sinonime:
a alcătui, a forma; a reprezenta, a fi; a (se) înfiinţa, a (se) întemeia, a lua fiinţă, a (se) organiza, a (se) forma.
Conține, verb
Sinonime:
a cuprinde, a fi alcătuit, a fi format, a avea, a include, a îngloba, a număra, a scrie, a spune, a zice.
Crea, verb
Sinonime:
a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.
Dimensiune, substantiv feminin
Sinonime:
mărime, întindere, măsură, proporţie, (învechit) mărie, mărire, (familiar) calibru, format, volum, (familiar) gabarit.
Echipa, verb Sinonime:
a înzestra, a dota, a utila, a mobila; a se îmbrăca, a se încotoşmăna, a se înfofoli. Echipă, substantiv
Sinonime:
grup, grupă, pluton; (sport) formaţie, (englezism) team.
Expresie, substantiv feminin
Sinonime:
alegorie, clișeu, exprimare, expunere, formulare, formulă, grup de cuvinte, idiotism, limbaj, locuțiune, vorbire, cuvânt, metaforă, sintagmă, slogan, termen, vocabulă, vorbă, (popular) zicere; înfăţişare, mimică, privire, figură, formă, fizionomie, mască; (expresie identic-adevărată) tautologie, (expresie validă) tautologie.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Fason, substantiv neutru
Sinonime:
aspect, alură, atitudine, chip, conduită, formă, manieră, model, mostră, procedeu, exemplu, croială, calapod; (la plural, figurat) nazuri, mofturi, fandoseală, sclifoseală, afectare, fiţe, alintare, marafet, izmeneală, capriciu.
Fasona, verb
Sinonime:
a elabora, a modela, a finisa, a forma, a pregăti, a transforma; a răscroi, a tăia, a croi; (învechit şi popular) a tipări; a civiliza, a cultiva, a educa.
Făptură, substantiv feminin
Sinonime:
fiinţă, vietate, vieţuitoare, creatură; trup, statură, înfăţişare, aspect, conformaţie, structură; animal, vedere, natură, fire, lume, univers; configuraţie, divinitate, dumnezeu, fizionomie, formă, idol, profil, zeitate, zeu.
Figura, verb
Sinonime:
a fi prezent, a nu lipsi, a apare, a se găsi, a se afla, a exista; a juca (teatru), a deţine un rol; a(-și) închipui, a(-și) imagina, a(-și) înfăţişa, a(-și) reprezenta, a vedea. Figură, substantiv feminin
Sinonime:
chip, faţă, obraz, mutră, persoană, om, ins, individ, tip, efigie, fizionomie, mină, portret, profil, siluetă; aparență, aspect, clișeu, conformație, formă, ilustrație, desen, schiţă, imagine, simbol, piesă, poziţie, reprezentare, schemă, tablou, vinietă; (figură de stil) trop, (învechit) shimă, alegorie, hipotipoză, litotă, metaforă.
Filozofie, substantiv feminin
Sinonime:
agnosticism, antropocentrism, antropomorfism, antropopatism, asociaționism, ataraxie, atomism, averroism, bergsonism, cartezianism, cazualism, conceptualism, confucianism, constructivism, convenționalism, creaționism, daoism, deism, determinism, dialectică, doctrină, dualism, emanatism, emanaționism, empiriocriticism, empiriomonism, energetism, epicurism, epifenomenalism, epistemologie, estetică, etică, existențialism, fatalism, fenomenalism, fenomenism, fenomenologie, ficționalism, fideism, filozofem, finalism, fizicalism, formalism, gândire (profundă), gândirism, gimnozofie, gnoseologie, gnosticism, hegelianism, hilozoism, holism, idealism, ideologie, iluminism, indeterminism, infinitism, instrumentalism, intelectualism, intuiționism, iraționalism, înţelepciune, kantianism, kantism, luminism, machism, marxism-leninism, materialism, mecanicism, metafizică, moderație, monadism, monism, morală, nativism, naturalism, neoconfucianism, neohegelianism, neokantianism, neoplatonism, neopozitivism, neoraționalism, neorealism, neotomism, ocazionalism, operaționalism, panpsihism, panteism, peripatetism, personalism, pironism, pitagorism, platonism, pozitivism, pragmatism, predeterminism, priticism, raționalism, relativism, scientism, scolastică, semanticism, senzualism, sistem, solipsism, speculație, spinozism, spiritualism, stoicism, structuralism, subiectivism, știință, teism, teleologie, teologie, teorie, teozofie, teză, tomism, utilitarism, vitalism, voluntarism.
Formula, verb
Sinonime:
a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice. Formulă, substantiv feminin
Sinonime:
afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.
Gabarit, substantiv neutru Sinonime:
(figurat) volum, dimensiune, capacitate; rezistență, putere; șablon, calibru, format, formă, model; siluetă, statură, greutate, talie.
Grăpa, verb Sinonime:
a mărunţi, a fărâmiţa, a boroni. Grapă, substantiv
Sinonime:
(agricultură) (regional) boroană, colţar; (tip de inflorescență în formă de ciorchine) ciorchine.
Grup, substantiv neutru
Sinonime:
adunare, ansamblu, anturaj, asociație, asortiment, atrupament, bandă, castă, categorie, ceată, cenaclu, cerc, clan, clasă, clică, club, cohortă, colectiv, colecție, comitet, comunitate, confrerie, congregație, coterie, echipă, escuadă, etnie, facţiune, falanster, familie, fanfară, formație, formațiune, fracţiune, gamă, gang, gaşcă, gen, grupare, grupuscul, hoardă, ligă, mișcare, națiune, organizație, partid, pâlc, pluton, popor, populație, rang, reuniune, sectă, secțiune, serie, societate, specie, stol, tabără, tranșă, trib, trupă, uniune, varietate; (matematică) (grup abelian) grup comutativ.
Grupa, verb
Sinonime:
a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).
Grupă, substantiv feminin
Sinonime:
unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.
Indubitabil (indubitabilă), adjectiv
Sinonime:
categoric, cert, evident, flagrant, formal, frapant, hotărât, inatacabil, incontestabil, indenegabil, indeniabil, indiscutabil, ineluctabil, inevitabil, infailibil, irecuzabil, irefragabil, irefutabil, manifest, necontestabil, necontestat, nediscutabil, neîndoielnic, neîndoios, netăgăduit, patent, sigur, vădit.
Informa, verb Sinonime:
a înştiinţa, a încunoştinţa, a relata, a comunica, a raporta; a se interesa, a se documenta, a investiga. Înforma, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) constitui, a alcătui, a compune, a forma, a se găti, a se transforma, (variantă) a (se) înfurma.
Institui, verb Sinonime:
a înfiinţa, a forma, a întemeia.
Închega, verb Sinonime:
a se întări, a se solidifica, a se coagula; a se uni, a se cimenta, a se împreuna, a se lega, a se consolida; a se înfiinţa, a se forma, a se contura, a se ivi, a se înjgheba, a se naște, a se întrupa.
Încolţi, verb Sinonime:
a răsări, a germina, a apărea; a se forma, a se naşte, a se ivi.
Încorsetat (încorsetată), adjectiv Sinonime:
(figurat) ţeapăn, rigid, formalist.
Înfăţişare, substantiv feminin Sinonime:
prezentare, apariţie; aspect, formă, aparență, faţă.
Locuțiune, substantiv feminin
Sinonime:
(lingvistică) clișeu, construcție, dicton, elocuție, elocuțiune, expresie, formă, formulă, frază, grup de cuvinte, idiotism, sintagmă, turnură, (învechit) idiotismă, (învechit) locuție.
Materializa, verb
Sinonime:
a căpăta formă materială, a concretiza, a crea, a deveni concret, a deveni real, a incarna, a îndeplini, a înfăptui, a întrupa, a personifica, a plăsmui, a realiza, a transpune în viață.
Mijloc, substantiv neutru
Sinonime:
ambianță, anturaj, brâu, cadru, cale, centru, cerc, chip, cingătoare, fel, formă, gros, instrument, intermediar, intermediu, jumătate, mediator, mediu, meşteşug, metodă, miez, mijlocitor, mod, modalitate, mulțime, paliativ, procedeu, putinţă, rețetă, sferă, societate, soluție, stratagemă, subterfugiu, talie, toi, unealtă, (figurat) buric, (figurat) inimă, (figurat) sân, (învechit și figurat) dric, (la plural) avere, (la plural) bani, (la plural) bogăție, (la plural) fonduri, (la plural) posibilități, (la plural) resurse, (la plural) șale, (mijloc de transport) vehicul, (regional) miljoc.
Originar (originară), adjectiv
Sinonime:
aborigen, autohton, congenital, de obârşie, de origine, indigen, infuz, inițial, în forma de la început, înnăscut, nativ, natural, prim, primar, primitiv, primordial, provenind din, visceral.
Otova, adverb (invariabil) Sinonime:
uniform, fără formă, de-a valma, liniar.
Pedant (pedantă), adjectiv Sinonime:
meticulos, minuţios; pretenţios, chiţibuşar, formalist, preţios.
Perlă, substantiv feminin
Sinonime:
mărgăritar, (învechit şi popular) mărgărit, (medicină) formație globuloasă, (tipografie) perl; (figurat) eroare grosolană (și ridicolă), (figurat) gafă verbală, (figurat) lucru de mare valoare, (figurat) persoană cu merite deosebite; (astronomie; articulat) cociorva, coliba, gemma, (regional) casa. Perla, verb
Sinonime:
a forma picături, a împodobi cu perle, a se scurge în formă de picături.
Platonic (platonică), adjectiv
Sinonime:
abstract, cast, curat, formal, ideal, idealist, imaterial, neprihănit, platonian, platonician, pur, spiritual, spiritualizat, teoretic, (învechit) platonicesc.
Plămădi, verb Sinonime:
a dospi, a macera, a fermenta; (figurat) a forma, a făuri, a zămisli, a face, a crea, a procrea, a plăsmui, a înfiripa, a întrupa.
Pregăti, verb
Sinonime:
a (se) instrui, a (se) prepara, a anunţa, a aranja, a așeza, a așterne, a avertiza, a crea, a da ştire, a face, a fi gata de, a fi pe punctul de, a forma, a îndruma, a învăţa, a medita, a preveni, a pune, a se informa, a-și însuși, a studia (temeinic), (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) griji, (învechit) a (se) gotovi, (învechit) a orândui, (învechit) a tocmi, (popular) a (se) găti, (regional) a pregăta, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci.
Pregătit (pregătită), adjectiv
Sinonime:
aranjat, așternut, avizat, bun, capabil, competent, cult, destoinic, dotat, experimentat, format, gata, gătit, informat, instruit, încercat, întins, învățat, înzestrat, preparat, priceput, pus, valoros, versat, vrednic, (despre pământ) arat, (figurat) tare, (învechit și popular) harnic, (învechit) ispitit, (învechit) mândru, (învechit) practic, (învechit) practicos, (învechit) practisit, (învechit) preagătit, (învechit) prefăcut, (învechit) putincios, (popular) cercat.
Profil, substantiv neutru Sinonime:
contur, formă, relief; portret, faţă, figură; înfăţişare, aspect, imagine.
Protocolar (protocolară), adjectiv
Sinonime:
ceremonios, formal, formalist, oficial, parlamentar, reverențios, ritos, solemn.
Regim, substantiv neutru Sinonime:
mod de viaţă, fel, sistem, orânduire, mediu; organizare, formă de guvernământ; raport gramatical, relaţie; dietă.
Rigiditate, substantiv feminin
Sinonime:
înţepeneală, redoare; (figurat) severitate, austeritate, intransigenţă, formalism.
Rutină, substantiv feminin Sinonime:
obişnuinţă, conservatorism, anchiloză, formalism.
Scriptologie, substantiv feminin
Sinonime:
birocratism, birocraţie, formalism, administraţie.
Siluetă (siluete), substantiv feminin
Sinonime:
alură, aspect, contur, corp, formă, imagine, linie, statură, talie, umbră.
Sân, substantiv masculin Sinonime:
mamelă, piept, țâță; inimă. Şan, substantiv neutru Sinonime:
calapod, tipar, formă, șablon.
Sonet, substantiv neutru Sinonime:
poezie (lirică cu formă fixă).
Şablon, substantiv neutru
Sinonime:
calapod, clişeu, formă, loc comun, model, stereotip, şan, tip, tipar.
Variantă, substantiv feminin Sinonime:
alternativă, altă formă, versiune.
Versiune, substantiv feminin Sinonime:
variantă, formă diferită; traducere, transpunere.
Zămisli, verb (învechit) Sinonime:
a naşte, a procrea; a lua fiinţă, a se întrupa; a crea, a produce, a forma, a înfiripa, a concepe, a înmulţi.
Zidi, verb
Sinonime:
a clădi, a construi, a crea, a dura, a edifica, a fabrica, a face, a făuri, a înălţa, a închide între ziduri, a lua ființă, a lua naștere, a lucra, a ridica (un zid), a se constitui, a se forma, a se înălța, (învechit) a temeia.
Tos, adjectiv
Sinonime:
(zahăr tos) zahăr sub formă de cristale mărunte.
Acicular (aciculară), adjectiv
Sinonime:
aciculiform, aciform, în formă de ac.
Baciform (baciformă), adjectiv
Sinonime:
în formă de bacă.
Acrocecidie, substantiv feminin
Sinonime:
(botanică) gală formată la vârful tulpinii oprind creşterea acesteia.
Acrogeneză, substantiv feminin
Sinonime:
(botanică) acrobrie, formație apicală.
Acrogen (acrogenă), adjectiv
Sinonime:
(botanică) format la vârful unui organ; care creşte prin vârful său.
Cauloid, adjectiv
Sinonime:
(în formă de tulpină) cauliform.
Radiar (radiară), adjectiv
Sinonime:
radial, dispus în formă de stea, dispus în formă de raze.
Actinenchim, substantiv neutru
Sinonime:
(botanică) ţesut celular dispus în formă de stea.
Actinomorf (actinomorfă), adjectiv
Sinonime:
(botanică) în formă de raze; radial simetric, cu simetrie radiară; polisimetric; cu simetrie multilaterală.
Desen, substantiv neutru
Sinonime:
animație, caricatură, contur, crochiu, schiţă, formă, graffiti, gravură, imagine, reprezentare, schemă, sepia, topografie, vinietă, ilustraţie, fotografie, carte poştală ilustrată.
Adelfocarpie, substantiv feminin
Sinonime:
(botanică) formarea fructului în urma adelfogamiei.
Ecidiiform (ecidiiformă), adjectiv
Sinonime:
(botanică) de forma unor ecidii sau cupe.
Agamont, substantiv masculin
Sinonime:
(botanică) individ format pe cale asexuată, producând agamociţi.
Medalion (medalioane), substantiv neutru
Sinonime:
medalie; obiect decorativ, bijuterie (de formă circulară sau ovală).
Abajur-glob (abajururi-glob), substantiv neutru
Sinonime:
abajur în formă de glob.
Anular (anulară), adjectiv
Sinonime:
inelar, în formă de inel.
Absolvi, verb
Sinonime:
(a termina o formă de învățământ) a isprăvi, a sfârși; (a scuti pe un acuzat de pedeapsă) a cruța, a ierta; (termen religios) a elibera de păcate, a ierta, a milui.
Alcătuire, substantiv
Sinonime:
alcătuială, alcătuit, apariție, aranjament, așezare, colectare, compilație, componență, compoziție, compunere, concepere, constituire, construire, creare, culegere, desemnare, dispunere, distribuție, economie, elaborare, facere, formare, formație, instituire, înființare, întocmire, numire, organizare, organizație, prefacere, punere, rânduială, realizare, redactare, scriere, scris, stabilire, strângere, structură, transformare, (figurat) plămadă, (figurat) urzeală, (învechit și popular) dispoziție, (învechit) alcătuință, (învechit) combinație, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare, (rar) substanță.
Aldehidă, substantiv
Sinonime:
(chimie) (aldehidă acetică) acetaldehidă; (aldehidă acrilică) acroleină; (aldehidă benzoică) benzaldehidă; (aldehidă formică) formaldehidă.
Ansamblu, substantiv
Sinonime:
întreg, tot, totalitate; sistem; colectiv, formaţie, trupă; (ansamblu statistic) colectivitate statistică.
Băşicat, adjectiv
Sinonime:
coșcovit, cu bășici, în formă de bășică, plin de bășici, urzicat, (livresc) vezicat, (regional) beșicat. Bășicat, substantiv
Sinonime:
bășicare, (regional) beșicat.
Bifă (bife), substantiv feminin
Sinonime:
(semn în formă de v) marcaj, notă, însemn, semn.
Perghel, substantiv
Sinonime:
cerc, circumferinţă, clupă, compas forestier; arc, zidărie în formă de arc.
Pedagogie, substantiv
Sinonime:
andragogie, educație, formare, instrucție, învățare, învățământ, logopedie, metodă de învăţământ, micropedagogie, oligofrenopedagogie, surdopedagogie, știința și arta educației, tiflopedagogie; (pedagogie socială) sociologia educației.
Compozant, adjectiv
Sinonime:
alcătuitor, component, constituent, constitutiv, formativ.
Compunător, adjectiv
Sinonime:
alcătuitor, component, constituent, constitutiv, formativ.
Compus, adjectiv
Sinonime:
format din mai multe elemente, combinat. Compus, substantiv
Sinonime:
combinaţie; (compus heterociclic) heterociclu.
Concav, adjectiv
Sinonime:
arcuit, curbat, gol, scobit, în formă de adâncitură; (armată) dispus în semicerc.
Conoid, adjectiv
Sinonime:
(matematică) de formă conică, conoidal.
Constituire, substantiv
Sinonime:
alcătuire, creare, desemnare, formare, instituire, înfiinţare, numire, organizare, stabilire.