Ţol, substantiv neutru Sinonime:
cergă, lăicer, pătură, scoarţă.
Tolăni, verb Sinonime:
a se culca, a se lenevi, a se lungi.
Tolbă, substantiv
Sinonime:
desagă, geantă, sac, săculeț, traistă, (învechit și regional) toc, (învechit) cucură, (învechit) faretră, (învechit) săhăidac, (învechit) tăftui, (învechit) tulbă, (Moldova) țoșcă, (popular) tașcă, (variantă) torbă.
Tolbutamidă, substantiv
Sinonime:
(farmacie) butamidă.
Toldui, verb (regional)
Sinonime:
a adăuga, a cădea la învoială, a conveni, a întregi, a prelungi, a se asocia, a se căsători, a se înțelege, a se învoi, a se sfătui în ascuns.
Tolera, verb Sinonime:
a permite, a admite, a îngădui, a suporta, a îndura, a răbda.
Tolerabil, adjectiv
Sinonime:
acceptabil, admisibil, convenabil, scuzabil, suportabil.
Tolerant, adjectiv
Sinonime:
acomodant, benign, bun, complezent, comprehensiv, concesiv, culant, debonar, deferent, iertător, indulgent, îngăduitor, laxist, magnanim, pacient, permisiv, (învechit) îndurător, (învechit) latitudinar, (învechit) răbdător.
Toleranţă, substantiv
Sinonime:
abatere, acutumanță, derogație, indulgență, îngăduință, îngăduire, mansuetudine, (învechit) răbdare, (popular) îngăduială, (rar) tolerantism.
Toleranție, substantiv (învechit)
Sinonime:
toleranță.
Tolerantism, substantiv
Sinonime:
indulgență, îngăduință, îngăduire, toleranță.
Tolerare, substantiv
Sinonime:
acceptare, îngăduire, permitere, suportare, toleranță, (învechit) îngăduială.
Tolit, substantiv
Sinonime:
trotil.
Tolocăni, verb (regional)
Sinonime:
a admonesta, a bate la cap, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a certa, a cicăli, a ciocăni, a dăscăli, a dojeni, a face mult zgomot, a flecări, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a moraliza, a mormăi, a murmura, a mustra, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, (variantă) a tolăcăni, (variantă) a toloconi, (variantă) a tologăni, (variantă) a torocăni.
Tologăni, verb (regional)
Sinonime:
a cicăli, a dojeni, a flecări, a trăncăni, (regional) a tolocăni.
Tologi, verb (regional)
Sinonime:
a călca în picioare, a culca la pământ, a lăsa un teren necultivat, a se întinde, a se lungi, a se tolăni, (regional) a se asocia, (regional) a se da de-a rostogolul, (regional) a toloci.
Tologit, adjectiv (regional)
Sinonime:
culcat, întins, lungit, tolănit, trântit.
Tololoi, substantiv (regional)
Sinonime:
balamuc, gălăgie, hărmălaie, huiet, larmă, scandal, tămbălău, tărăboi, tevatură, tumult, vacarm, vuiet, zarvă, zgomot; clănțău, flecar, guraliv, limbut, palavragiu, vorbă-lungă, vorbăreț.
Tolometru, substantiv
Sinonime:
(fizică) turbidimetru.
Tolteu, substantiv (regional)
Sinonime:
coș, (regional) chelteu, (regional) târnă, (variantă) telteu.
Toltiș, substantiv (regional)
Sinonime:
drum pietruit.
Toltoaşă, substantiv (regional)
Sinonime:
cocoloș, ghemotoc, mototol, (regional) colcotoașă.
Toluen, substantiv
Sinonime:
(chimie) fenilmetan, metilbenzen, toluol.
Accepta, verb Sinonime:
a primi, a admite, a aproba, a fi de acord, a încuviinţa, a consimţi, a tolera, a suporta.
Acceptabil (acceptabilă), adjectiv
Sinonime:
accesibil, admisibil, bun, bunicel, convenabil, corect, credibil, decent, moderat, mulțumitor, onest, plauzibil, potrivit, rezonabil, satisfăcător, scuzabil, suportabil, sustenabil, tolerabil, valabil, verosimil, (familiar) pasabil, (învechit) de primire, (învechit) sortabil, (învechit) suferibil, (învechit) suferit, (livresc) modic.
Admite, verb Sinonime:
a accepta, a consimţi, a fi de acord, a încuviinţa, a aproba, a îngădui, a permite, a agrea, a suporta, a tolera.
Aşternut, substantiv neutru Sinonime:
culcuş, pat, saltea; ţol, covor, cergă. Aşternut, adjectiv
Sinonime:
pus.
Blajin (blajină), adjectiv Sinonime:
blând, prietenos, îngăduitor, tolerant, calm, potolit, lin, domol, liniştit, paşnic, omenos.
Blândeţe, substantiv feminin Sinonime:
bunătate, îngăduinţă, clemenţă, toleranţă, noblețe, calm, omenie, prietenie.
Bomba, verb
Sinonime:
a (se) arcui, a (se) bolti, a (se) curba; a umfla, a deforma.
Bombă, substantiv feminin
Sinonime:
proiectil; cârciumă sordidă, speluncă, bordel, casă de toleranță, lupanar; (publicistică) fumigenă, știre de senzație, știre senzațională.
Bordel, substantiv neutru Sinonime:
casă de toleranţă, speluncă, bombă, lupanar; dezordine, mizerie.
Cergă, substantiv feminin Sinonime:
pătură, ţol, scoarţă.
Certa, verb
Sinonime:
a face observaţie, a lua la rost, a atrage atenţia, a se învrăjbi, a se supăra, a rupe relaţiile, (popular) a se bălăbăni, a se gâlcevi, a se sfădi, (învechit şi regional) a se pricinui, (regional) a se cârti, a (se) pricini, (Moldova) a se cârcoti, (prin Oltenia) a se rohoti, (învechit) a se pârî, a se prici, a se prigoni, (figurat) a se strica; a admonesta, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, (livresc) a apostrofa, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (figurat) a săpuni, a scutura; a bate, a condamna, a instrui, a învăţa, a osândi, a pedepsi.
Convenabil (convenabilă), adjectiv
Sinonime:
acceptabil, potrivit, mulţumitor, satisfăcător, adecvat, acătării, nimerit, apt, admisibil, bunicel, suportabil, tolerabil, (familiar) pasabil, accesibil, moderat, rezonabil, (livresc) modic, ieftin.
Conveni, verb
Sinonime:
a cădea de acord, a se învoi, a se înţelege; a corespunde, a fi pe plac, a fi potrivit, a(-i) plăcea, a prefera; (popular) a se ajunge, a se uni, (prin Muntenia) a se îndogăţi, (Banat) a se toldui, (învechit) a se lovi, a se târgui, a se tocmi, a veni, (grecism învechit) a se simfonisi; a accepta, (învechit) a pristăni.
Cumsecade, adjectiv
Sinonime:
binecrescut, blajin, blând, bun, calm, cinstit, corect, corespunzător, cu purtări bune, cuviincios, de bună credinţă, de ispravă, de treabă, educat, îngăduitor, înțelegător, loial, omenos, onest, pașnic, politicos, potrivit, prietenos, tolerant, (învechit) omenit. Cumsecade, adverb
Sinonime:
bine, convenabil, cum se cere, cum se cuvine, la locul lui, omenește, perfect, strașnic, (învechit și regional) tare.
Dăscăli, verb
Sinonime:
a învăţa, a povăţui, a sfătui, a îndruma; a dojeni, a mustra, a cicăli, a admonesta, a certa, a moraliza, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (familiar, figurat) a săpuni, a scutura.
Deschidere, substantiv feminin
Sinonime:
acces, breșă, ieșire, intrare, spaţiu, perspectivă, despicătură, crăpătură, desfacere, descuiere, căscare, căscat, destupare, spargere, crăpare, despicare, plesnire, deschizătură, deșirare, orificiu, gaură, distanță, ecart, ecartament, descoperire; (deschidere geologică) afloriment; exordiu, inaugurare, începere, preliminar; acceptare, receptivitate, toleranță. Deșchidere, substantiv
Sinonime:
(popular) deschidere.
Flecări, verb
Sinonime:
a spune fleacuri, a spune vorbe de clacă, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni, (popular) a căţăi, a dondăni, a flencăni, a fleoncăni, a tăifăsui, a tăinui, a troncăni, (învechit şi regional) a spori, (regional) a hondrăni, a pălamojdi, a pălăvăcăi, a pălăvri, a pichirisi, a tăini, a tălălăi, a tolocăni, a torosi, a zăgrăi, (Moldova) a lehăi, a leorbăi, (prin nord-estul Olteniei) a prociti, (prin Moldova) a pruji, (Transilvania) a stroncăni, (prin Muntenia) a tândăli, (Banat) a tonoci, (învechit) a bârfi, a limbuți, a vorovi, (familiar) a pupăi, (figurat) a clămpăni, a clănțăni, a cotcodăci, a dârdâi, a hodorogi, a măcina, a melița, a toca.
Ghemotoc, substantiv neutru
Sinonime:
boţ, cocoloş, gălătuş, ghem, mototol, tomoaşă, (regional) boboloş, (Oltenia şi Muntenia) toltoaşă.
Hărmălaie, substantiv feminin
Sinonime:
balamuc, confuzie, dandana, dănănaie, dăndănaie, dezordine, gălăgie, gâlceavă, harababură, hălălaie, hărhălaie, huiet, larmă, scandal, tămbălău, tărăboi, tevatură, toiet, toloboată, tololoi, tumult, vacarm, vuiet, zarvă, zăpăceală, zgomot, (argou) năsulie, (astăzi rar) strigare, (familiar) tam-tam, (figurat) țigănie, (învechit și regional) toi, (învechit) calabalâc, (livresc) tapaj, (Moldova, Bucovina și Transilvania) holcă, (popular și familiar) chiloman, (rar) larmăt, (regional) haraiman, (Transilvania) lolotă.
Îngădui, verb Sinonime:
a permite, a admite, a tolera, a fi de acord, a lăsa să, a da voie, a încuviinţa, a consimţi.
Îngăduinţă, substantiv feminin
Sinonime:
amânare, aprobare, asentiment, autorizație, bunăvoinţă, clemenţă, generozitate, iertare, indulgenţă, încuviinţare, îngăduire, înţelegere, mărinimie, milă, păsuială, păsuire, permisiune, răgaz, toleranţă, voie, (învechit și popular) milostenie, (învechit) priință, (învechit) răbdare, (popular) îngăduială, (rar) tolerantism, (turcism învechit) musaadea.
Îngăduitor (îngăduitoare), adjectiv
Sinonime:
binevoitor, blând, bun, compătimitor, concesiv, cumsecade, de treabă, generos, iertător, indulgent, împăciuitor, îndurător, înţelegător, mărinimos, milos, milostiv, omenos, tolerant, (învechit și regional) milostivnic, (învechit) cruțător, (învechit) milosârd, (învechit) milosârdnic, (învechit) mizericordios, (învechit) omenit, (învechit) priincios, (învechit) priitor, (învechit) răbdător, (livresc) clement.
Învoi, verb
Sinonime:
a (se) angaja, a (se) tocmi, a (se) uni, a accepta, a adera la, a admite, a aproba, a concilia, a consimţi, a conveni, a face pe voie, a fi în concordanță, a încuviința, a îngădui, a lăsa, a pactiza, a permite, a primi, a se împăca, a se îndupleca, a se înțelege, a se potrivi, a se reconcilia, a se vorbi, a trăi în bună înțelegere, a voi, a vrea, (Banat) a se toldui, (grecism învechit) a se simfonisi, (învechit și popular) a se prinde, (învechit și regional) a se grăi, (învechit și regional) a se pleca, (învechit) a aprobălui, (învechit) a favoriza, (învechit) a fi de acord, (învechit) a mulțumi, (învechit) a ogodi, (învechit) a pristăni, (învechit) a se lovi, (învechit) a se târgui, (învechit) a veni, (livresc) a concede, (Moldova și Bucovina) a pozvoli, (popular) a se ajunge, (popular) a se pogodi, (prin Muntenia) a se îndogăți.
Justificabil (justificabilă), adjectiv
Sinonime:
comprehensibil, explicabil, just, motivabil, remisibil, scuzabil, sustenabil, tolerabil, (învechit) defendabil.
Lăicer, substantiv neutru Sinonime:
covor ţărănesc, ţol, pătură, velinţă.
Liberal (liberală), adjectiv
Sinonime:
antiprotecționist, bazat pe libertate, capitalist, cu vederi largi, darnic, generos, înțelegător, larg, liberalist, liberaloid, mărinimos, mobil, tolerant, (desuet) roșu.
Licit (licită), adjectiv
Sinonime:
admis, autorizat, îngăduit, legal, legitim, permis, regulat, tolerat.
Lupanar, substantiv neutru
Sinonime:
bordel, casă de prostituție, casă de toleranţă, local de perdiție, stabiliment, (învechit) tractir.
Pasabil (pasabilă), adjectiv
Sinonime:
acceptabil, accesibil, admisibil, bunicel, comun, convenabil, mediocru, mediu, moderat, mulțumitor, potrivit, rezonabil, satisfăcător, suportabil, tolerabil.
Păsui, verb Sinonime:
a îngădui, a permite, a lăsa, a admite, a tolera; a învoi, a da răgaz, a amâna.
Permis, substantiv neutru
Sinonime:
acreditare, agrement, autorizație, bilet de tranzit, certificat, consimțământ, dispensă, exeat, învoire, licență, pasavant, permisie, permisiune, viză, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) pitac. Permis, adjectiv
Sinonime:
acceptat, admis, admisibil, autorizat, consimțit, încuviințat, îngăduit, legal, legitim, licit, tolerat.
Permite, verb Sinonime:
a încuviinţa, a aproba, a autoriza, a admite; (reflexiv) a îndrăzni, a cuteza, a (-şi) îngădui; a tolera, a accepta, a suporta, a răbda.
Răbda, verb Sinonime:
a suporta, a îndura, a pătimi, a tolera; a fi rezistent, a se stăpâni, a se înfrâna, a se reţine.
Stabiliment, substantiv neutru
Sinonime:
aşezământ, azil, bancă, cazinou, clinică, colegiu, colonie, comerț, construcție, contoar, dispensar, edificiu, fabrică, facultate, firmă, fundație, instituţie, închisoare, întreprindere, liceu, local, magazin, manufactură, penitenciar, prizon, protectorat, regie, societate, spital, sucursală, școală, tutelă, unitate, uzină; (depreciativ) bordel, casă de toleranță.
Strâmt (strâmtă), adjectiv
Sinonime:
bine legat, îngust, mic, necuprinzător, neîncăpător, nespaţios, redus, strâns, (învechit) strâmtorat; (figurat) lipsit de amploare, lipsit de generozitate, lipsit de înțelegere, lipsit de măreție, lipsit de orizont, lipsit de toleranță, mărginit, meschin, obtuz, prost, redus; (variante) strâmpt, strimt.
Suferi, verb Sinonime:
a suporta, a îndura, a răbda; a tolera, a admite, a îngădui, a permite, a consimţi.
Suporta, verb Sinonime:
a îndura, a răbda, a suferi; a admite, a tolera, a îngădui; a susţine, a rezista la (ceva), a purta.
Ţesătură, substantiv feminin
Sinonime:
aranjament, combinaţie, compoziție, intrigă, înlănțuire, reunire, structură, uneltire; aba, alpaca, ațică, barchet, batic, borangic, brocart, camgarn, canava, cașmir, catifea, covercot, crep satin, crep, crepon, creton, dejalen, diftină, dimie, doc, dril, eponj, etamină, fetru, finet, flanel, fresco, gabardină, gaz, gradel, grenadină, indian, împletire, împletitură, lastex, lână, lânică, lenaj, loden, lustrin, marchizet, material, mătase, mătăsică, milino, moar, mochetă, mohair, molton, muselină, nailon, nanchin, nansuc, olandă, olandină, organdi, panama, pânză, pânză-vatir, pânzică, pânzișoară, percal, pichet, pluș, poplin, porfiră, postav, postăvior, purpură, relon, rips, satin, satinadă, satinet, serj, sibir, stambă, stofă, șantung, șiac, șifon, tafta, tergal, textilă, textură, tifon, tobralco, tul, tulpan, tweed, țesut, urson, urzeală, vatir, vâlnic, velur, velutină, zăbranic, zefir, zenana, (ieșit din uz) americă, (învechit și popular) anglie, (învechit și popular) saia, (învechit și popular) sangulie, (învechit și regional) materie, (învechit și regional) pânzătură, (învechit) adamască, (învechit) canavață, (învechit) chembrică, (învechit) citarea, (învechit) croază, (învechit) cutnie, (învechit) felendreș, (învechit) filaliu, (învechit) ghermesut, (învechit) lastic, (învechit) lastră, (învechit) lastrică, (învechit) madipolon, (învechit) maltef, (învechit) maniță, (învechit) mătăsărie, (învechit) pambriu, (învechit) percalină, (învechit) pitinet, (învechit) plisă, (învechit) sandal, (învechit) selimie, (învechit) serasir, (învechit) tibet, (învechit) zarpă, (învechit) zuf, (popular) țol, (popular) zarafir, (regional) alestâncă, (regional) barșon, (regional) păioară, (regional) pănură, (regional) pânzucă, (regional) pânzuță, (regional) pistră, (regional) pocladă, (turcism învechit) hataia.
Zăblău, substantiv neutru (popular) Sinonime:
cergă, lăicer, ţol, pătură; vlăjgan, flăcău zdravăn.
Admisibil (admisibilă), adjectiv
Sinonime:
acceptabil, bunicel, convenabil, corect, credibil, eligibil, mulțumitor, plauzibil, satisfăcător, suportabil, tolerabil, valabil, verosimil, (familiar) pasabil.
Admonesta, verb
Sinonime:
a admonia, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a reprimanda, (Bucovina) a puțui, (familiar, figurat) a săpuni, (familiar, figurat) a scutura, (învechit și regional) a înfrunta, (învechit și regional) a oropsi, (învechit și regional) a stropoli, (învechit și regional) a toi, (învechit) a preobrăzi, (învechit) a prihăni, (învechit) a probăzui, (învechit) a prociti, (Moldova și Bucovina) a moronci, (Moldova) a șmotri, (Oltenia și Banat) a vrevi, (Oltenia) a docăni, (popular și familiar) a beșteli, (popular și familiar) a muștrului, (popular și familiar) a ocărî, (popular și familiar) a probozi, (popular) a sfădi, (popular) a sudui, (prin Moldova) a mogorogi, (prin Moldova) a(-i) bănui, (regional) a cârti, (regional) a tolocăni.
Autorizat, adjectiv
Sinonime:
acreditat, aprobat, atestat, calificat, competent, împuternicit, îndreptățit, legal, legitim, licit, permis, priceput, recunoscut, regulamentar, tolerat, (franțuzism învechit) ponderos, (învechit) privilegiat. Autorizat, substantiv (rar)
Sinonime:
autorizare.
Bunicel, adjectiv
Sinonime:
acceptabil, admisibil, bunișor, convenabil, suportabil, tolerabil, (familiar) pasabil, (popular) bunuț.
Butamidă, substantiv
Sinonime:
tolbutamidă.
Căsători, verb
Sinonime:
(popular) a se căpătui, (regional) a se toldui, a se lega, a se uni, (popular) a se însoţi, a se lua; a se cununa, a se însura, a se mărita.
Chilim, substantiv
Sinonime:
covor țărănesc, țol, scoarţă.
Comizeraţie, substantiv
Sinonime:
bunătate, compasiune, compătimire, facere de bine, milă, sensibilitate, toleranță.
Concesiv, adjectiv
Sinonime:
indulgent, îngăduitor, tolerant, (învechit) răbdător.
Cotigă, substantiv
Sinonime:
căruță, car cu două roți, teleagă, (regional) tărăbuţă, toligă; (regional) dric, (la plural) roate, (la plural) rotile, (Transilvania) căroaie.
Cucură, substantiv
Sinonime:
cormană, răsturnătoare, tolbă.
Culcat, adjectiv
Sinonime:
întins, lungit, tolănit, trântit, (regional) răbunit, (Moldova) tologit, răsturnat, doborât, tăvălit, (popular) pologit. Culcat, substantiv
Sinonime:
culcare, aplecare.
Cuvertură, substantiv
Sinonime:
cergă, glazură, învelitoare, patchwork, pătură, pilotă, plapumă, velință, (învechit) învălitoare, (popular) plocat, (popular) țol, (prin Moldova și Bucovina) prostire, (regional) lăicer, (regional) ogheal, (regional) poneavă, (regional) procov, (regional) procoviță, (regional) strai, (regional) țoală, (Transilvania) verincă, (variantă) covertură.
Intoleranță, substantiv
Sinonime:
dogmatism, exclusivism, fanatism, intransigență, lipsă de toleranță, lipsă de îngăduință, neîngăduință, neîngăduire, netoleranță, sectarism, șovinism; alergie.
Faretră, substantiv
Sinonime:
tolbă (de săgeți).
Flecar, substantiv și adjectiv
Sinonime:
clănţău, guraliv, limbut, palavragiu, vorbareţ, vorbă-lungă, (livresc) locvace, logoreic, (rar) ploscar, ploscaş, taclagiu, (popular şi familiar) farfara, (popular) gureş, toacă-gură, (învechit şi regional) spornic, vorbăreţ, (regional) pălăvatic, pălăvrăgit, tololoi, vorbar, (Moldova) dârdală, lehău, leorbău, (Transilvania) stroncănitor, (prin Muntenia) tândălit, (Moldova) trăncălău, (învechit) limbareț, vorovaci, (familiar) moftangiu, (rar, familiar) moftolog, mofturean, (figurat) meliță.
Ghiorlan, adjectiv (adesea substantivat)
Sinonime:
bădăran, grosolan, mitocan, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, tolomac, ţărănoi, ţoapă, ţopârlan, vulgar.
Gângăvi, verb
Sinonime:
a bălmăji, a bâigui, a bâlbâi, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a îndruga, a îngăima, a îngăna, a mârâi, a molfăi, a mormăi, a murmura, (popular) a blodogori, a bufni, (regional) a dondăni, a mogorogi, a mondăni, a mormoti, a morocăni, a slomni, a tolocăni, (Banat) a pâtcăi, (prin Oltenia) a șondoroi.
Scuzabil, adjectiv
Sinonime:
amnistiabil, justificabil, motivabil, pardonabil, remisibil, suportabil, tolerabil.
Amnistiabil, adjectiv
Sinonime:
expiabil, grațiabil, pardonabil, remisibil, scuzabil, suportabil, tolerabil.
Volnici, verb
Sinonime:
a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.
Săhăidac, substantiv
Sinonime:
săgeată, tolbă.
Trinitrotoluen, substantiv
Sinonime:
exploziv, tolit, trotil.
Trântit, adjectiv
Sinonime:
azvârlit, culcat, doborât, izbit puternic, întins, lungit, răsturnat, tăvălit, tolănit, (Moldova) tologit, (regional) răbunit, (regional) tulit. Trântit, substantiv
Sinonime:
trântire, (regional) trântă.
Valtrap, substantiv
Sinonime:
cioltar, ghetră, ibăncă, japiu, pocladă, pocrovaţ, şabracă, (învechit) abai, (popular) ţol, (regional) harşa, (variantă) valdrap.
Laxist, adjectiv
Sinonime:
maleabil, permisiv, tolerant.
Permisiv, adjectiv
Sinonime:
indulgent, îngăduitor, laxist, liberal, tolerant.
Laxism, substantiv
Sinonime:
incurie, indulgență, permisivitate, toleranță, (expresie) lasă că merge şi aşa.
Suferibil, adjectiv (învechit)
Sinonime:
acceptabil, suportabil, tolerabil.
Suferit, adjectiv
Sinonime:
acceptabil, suportabil, tolerabil.
Suferitor, adjectiv
Sinonime:
răbdător, tolerant.
Tenabil, adjectiv
Sinonime:
acceptabil, durabil, pasabil, suportabil, tolerabil, trainic.
Rezistibil, adjectiv
Sinonime:
acceptabil, suportabil, tolerabil.
Pocrovăţ, substantiv
Sinonime:
(învechit și regional) acoperământ, aer, antimis, capac (de sicriu), cioltar, epitaf, giulgiu, pătură de cal, pocladă, şabracă, țol, valtrap, (variantă) pocrovaț.
Suportabil, adjectiv
Sinonime:
acceptabil, admisibil, bunicel, convenabil, pasabil, scuzabil, tenabil, tolerabil, (învechit) suferibil, suferit, (rar) respirabil.
Tăftui, substantiv
Sinonime:
(învechit) tolbă.
Obicni, verb
Sinonime:
a accepta, a admite, a concepe, a îndura, a îngădui, a învăța să, a pătimi, a păți, a permite, a primi, a răbda, a suferi, a suporta, a tolera, a trage.
Neriguros, adjectiv
Sinonime:
fugitiv, indulgent, îngăduitor, sumar, superficial, tolerant.
Învelitoare, substantiv
Sinonime:
acoperământ, acoperiș, acoperitoare, cergă, copertă, cuvertură, față, îmbrăcăminte, înveliș, ogheal, pătură, poneavă, procov, procoviță, scoarță, strai, țoală, țol, velință, (învechit și popular) coperiș, (învechit) învelitură, (învechit și regional) pocriș, (învechit și regional) tartaj, (popular) plocat, (prin Banat) astrucământ, (prin Moldova și Bucovina) prostire, (prin Oltenia) astrucuș, (regional) haizaș, (regional) lăicer, (regional) tablă, (Transilvania) verincă, (variantă) învălitoare.
Complicitate, substantiv
Sinonime:
acord, coluziune, conivență, cooperare, cooperație, înțelegere, participare, participație, părtășie, (prin extensiune) tolerare.
Omenesc, adjectiv
Sinonime:
afabil, altruist, android, antropoid, binefăcător, binevoitor, blând, caritabil, clar, clement, convenabil, filantrop, generos, indulgent, inteligibil, muritor, pământean, pământesc, plin de omenie, prietenos, rezonabil, social, terestru, terian, tolerant, uman, umanitar, umanoid, (popular) creștinesc, (popular) țărănesc.
Marchitan, substantiv
Sinonime:
(învechit) bocceagiu, boccegiu, colportor, coropcar, marfagiu, mămular, negustor (ambulant), tolbaş; (variante) marchidan, mărchidan.
Tractir, substantiv
Sinonime:
(învechit) birt, bordel, casă de prostituție, casă de toleranță, han, lupanar, ospătărie.
Liberalism, substantiv
Sinonime:
atitudine tolerantă, capitalism, individualism, împăciuitorism, liberalitate, liber-schimb, libertarianism, mercantilism, neoliberalism, toleranță excesivă.
Pristui, verb
Sinonime:
(regional) a conviețui, a îndura, a îngădui, a pătimi, a păți, a răbda, a suferi, a suporta, a tolera, a trage, a se ascunde.
Turbidimetru, substantiv
Sinonime:
(fizică) tolometru.
Modoran, adjectiv (regional)
Sinonime:
bădăran, grosolan, mârlan, mârlănoi, mitocan, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, tolomac, țărănoi, țoapă, țopârlan, vulgar.
Moglan, substantiv (regional)
Sinonime:
bădăran, mitocan, tolomac, (regional) modoran.
Marfagiu, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
comis-voiajor, negustor (ambulant), (învechit) bocceagiu, (învechit) boccegiu, (învechit) marchidan, (învechit) marchitan, (învechit) mămular, (învechit) tolbaș, (regional) coropcar.
Vorbă-lungă, substantiv (și adjectiv)
Sinonime:
clănțău, flecar, guraliv, limbut, palavragiu, vorbăreț, (familiar) moftangiu, (familiar) moftolog, (familiar) mofturean, (figurat) meliță, (învechit și regional) spornic, (învechit și regional) vorbareț, (învechit) limbareț, (învechit) vorovaci, (livresc) locvace, (Moldova) dârdală, (Moldova) trăncălău, (popular și familiar) farfara, (popular) gureș, (popular) toacă-gură, (prin Muntenia) tândălit, (rar) ploscar, (rar) ploscaș, (rar) taclagiu, (regional) lehau, (regional) leorbău, (regional) pălăvatic, (regional) pălăvrăgit, (regional) tololoi, (regional) vorbar, (Transilvania) stroncănitor.
Tulbă, substantiv (învechit)
Sinonime:
săculeț, toc, tolbă, (popular) torbă.
Comprehensiv, adjectiv
Sinonime:
ager, binevoitor, deștept, indulgent, inteligent, înțelegător, pătrunzător, tolerant, uman, vioi.
Îngăduială, substantiv
Sinonime:
cedare, concesie, indulgență, încetineală, îngăduință, îngăduire, păsuire, permisiune, răbdare, răgaz, timp îndelungat, toleranță, tolerare, voie.
Inci, substantiv
Sinonime:
(unitate de măsură) țol, (variantă) inch.
Acomodant, adjectiv
Sinonime:
complezant, conciliant, culant, debonar, indulgent, laxist, maniabil, primitor, serviabil, sociabil, tolerant.
Trotil, substantiv
Sinonime:
(chimie) tolit, trinitrotoluen.
Nedureros, adjectiv
Sinonime:
agreabil, nonviolent, suportabil, tolerabil; (adverbial) fără durere.
Nonviolență, substantiv
Sinonime:
irenism, pacifism, toleranță.
Nonviolent, adjectiv
Sinonime:
irenic, pacific, pacifist, tolerant.
Suportabilitate, substantiv
Sinonime:
tolerabilitate.
Colcotoașă, substantiv (regional)
Sinonime:
ghemotoc, (regional) doldoașă, (regional) motâlcă, (regional) toltoașă.
Răbdare, substantiv
Sinonime:
chin, durere, indulgență, încercare, îngăduință, îngăduire, nădejde, patimă, păs, pătimire, perseverență, speranță, stăruință, suferință, tenacitate, toleranță, (învechit) târpenie, (livresc) paciență. Răbdare, substantiv
Sinonime:
(cu valoare de imperativ) Așteaptă!