Turn, substantiv
Sinonime:
belvedere, coș de fabrică, donjon, far, foişor, lanternou, minaret, turn-lanternă, (șah) tură, (turn de apă) castel de apă, (turn de sondă) turlă.
Turna, verb Sinonime:
a vărsa, a răsturna, a deşerta; (figurat) a potrivi, a aranja, a croi; a compune, a redacta, a formula; (figurat) a denunța, a reclama, a pârî.
Turnant (turnantă), adjectiv
Sinonime:
cotit, mobil, răsucit, rotitor, sucit.
Turnantă, substantiv feminin
Sinonime:
bibliotecă (rotitoare), etajeră (rotitoare); circumvoluție, cotire, cotitură, detur, înconjur, întoarcere, mișcare circulară, rotire, viraj.
Turnător (turnătoare), adjectiv Sinonime:
(familiar) denunţător, delator, pârâtor.
Turnătorie, substantiv
Sinonime:
(industrie) fonderie, topitorie, uzină metalurgică, (învechit) vărsătorie; (familiar și figurat) calomnie, delațiune, denunț, informare, pâră, trădare.
Turnedo, substantiv
Sinonime:
chateaubriand, mușchi de vită (fript), mușchi file.
Turnee, substantiv (învechit)
Sinonime:
turneu.
Turnel, substantiv (învechit)
Sinonime:
turnură de rochie.
Turneu, substantiv neutru
Sinonime:
călătorie, deplasare, voiaj; campionat, challenge, competiție, concurs, criterium, cupă, cursă, întâlnire, întrecere, joc, meci, partidă, probă.
Turnică, substantiv (regional)
Sinonime:
(botanică) gâscăriță, turicel.
Turnichet, substantiv
Sinonime:
stropitoare rotativă; (dispozitiv pivotant care permite trecerea unei singure persoane) tripod rotativ, poartă automatizată.
Turniolă, substantiv
Sinonime:
(medicină) abces, panaris, panarițiu, pustulă.
Turnişor, substantiv
Sinonime:
turn, turnuleţ.
Turnuleţ, substantiv
Sinonime:
turelă, turn mic, turnişor.
Turnură, substantiv feminin
Sinonime:
aer, alură, aparență, aspect, chip, cotitură, desfăşurare, evoluţie, imagine, ipostază, înfățișare, întorsătură, (ieșit din uz) turnel, (învechit) turniură; (lingvistică) formulă, mod de exprimare, stil.
Clănțău, substantiv masculin Sinonime:
flecar, palavragiu, clămpănitor; (figurat) trădător, turnător, pârâtor, informator, coadă de topor. Clănţău, adjectiv
Sinonime:
flecar.
Concurs, substantiv neutru
Sinonime:
acord, ajutor, alpiniadă, aport, aprobare, asentiment, aviz, balcaniadă, campionat, colaborare, competiţie, confruntare, consimțământ, consimțire, contribuție, cupă, examen, îngăduință, întrecere, învoială, învoire, joc, meci, olimpiadă, partidă, permisiune, serviciu, spartachiadă, sprijin, șalanj, turneu, universiadă, voie, voință, vrere, (figurat) întâlnire, (învechit și regional) faliment, (învechit) concurșum, (învechit) încuviințare, (la plural) oficii.
Construcţie, substantiv feminin Sinonime:
clădire, edificiu, casă, lucrare, monument, turn; alcătuire, compunere, compoziţie, constituţie, edificare, elaborare, structură.
Cotitură, substantiv feminin
Sinonime:
cot, întortochetură, ocol, răsucitură, serpentină, sinuozitate, şerpuire, şerpuitură, (rar) îndoitură, (popular) cârmeală, cârnitură, întorsură, sucitură, (Oltenia şi Banat) covei, meandru, curbă; golf, întorsătură, răscruce, turnură; (despre ape) (învechit și regional) cărjovăitură, (învechit și regional) cârjoitură.
Culă (cule), substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
ascunzătoare, beci boltit, bogăție, boltă, casă boierească fortificată, conac boieresc, cupolă, foișor, hrubă, pivniţă, subterană, tezaur, turn (circular, de apărare), visterie.
Denunţa, verb
Sinonime:
a acuza, a pârî, a reclama, a (se) plânge, a demasca, a spune, (popular) a vinde, (Moldova, Transilvania şi Maramureș) a ponoslui, (învechit) a jelui, a vădi, (familiar, figurat) a aranja, a turna, a scuipa; a dezaproba; a dezvălui, a raporta.
Filma, verb
Sinonime:
a lua imagini, a face film, a cinematografia, a turna.
Foişor, substantiv neutru
Sinonime:
cerdac, prispă, pridvor, balcon; pavilion, chioşc; turn, (popular) târnaţ.
Formula, verb
Sinonime:
a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice. Formulă, substantiv feminin
Sinonime:
afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.
Întorsătură, substantiv feminin
Sinonime:
abatere, cot, cotitură, curbă, îndoitură, întortochere, întortochetură, modificare, ocol, răsucire, răsucitură, schimbare, serpentină, sinuozitate, sucire, șerpuire, șerpuitură, turnură, (figurat) intonație (nouă), (figurat) mlădiere, (figurat) modulație, (mitologie populară) întoarcere, (popular) cârmeală, (popular) cârnitură, (popular) întorsură, (popular) sucitură, (regional) covei.
Locuțiune, substantiv feminin
Sinonime:
(lingvistică) clișeu, construcție, dicton, elocuție, elocuțiune, expresie, formă, formulă, frază, grup de cuvinte, idiotism, sintagmă, turnură, (învechit) idiotismă, (învechit) locuție.
Pârî, verb Sinonime:
a denunţa, a da pe faţă, (familiar) a turna, a acuza, a încrimina, a învinui, a inculpa.
Produce, verb
Sinonime:
a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.
Realizare, substantiv feminin
Sinonime:
autorealizare, concretizare, creare, creaţie, executare, execuţie, facere, făurire, inventare, izbândă, împlinire, îndeplinire, înfăptuire, lucrare, materializare, obţinere, operă, repurtare, reuşită, stabilire, succes, turnare, (învechit) realizație.
Rivalitate, substantiv feminin
Sinonime:
antagonism, competiţie, concurenţă, concurs, conflict, duel, emulație, inimicie, inimiciție, întrecere, luptă, turneu.
Uda, verb
Sinonime:
a (se) stropi, a face să fie ud, a iriga, a îmbiba, a înlăcrima, a înmuia, a însoți o mâncare cu băutură, a scălda, a se urina, a spăla, a străbate, a turna apă, a umezi, (Banat) a (se) prâsni, (familiar; popular) a boteza, (învechit şi popular) a roura.
Vărsătură, substantiv feminin
Sinonime:
eliminare, vomare, vomă, vomătură, vomitare, (popular) borâtură; (învechit și regional) vărsare; (învechit) pantă; (învechit) turnare (a unui metal); (regional; la plural) mușuroaie (de cârtiță).
Tură (ture), substantiv feminin
Sinonime:
turn (în jocul de șah); schimb (într-o întreprindere).
Dispersant (dispersantă), adjectiv
Sinonime:
dislocant, care poate distribui (difuza, mărunți, împrăștia, arunca, stropi, turna, răspândi, separa, risipi).
Giratoriu (giratorie), adjectiv
Sinonime:
de rotație, rotativ, rotitor, circular, turnant.
Pivotant, substantiv
Sinonime:
rotativ, turnant.
Filmare, substantiv
Sinonime:
cinematografiere, turnare.
Ciripitor, substantiv
Sinonime:
(depreciativ) informator, turnător. Ciripitor, adjectiv
Sinonime:
cântător, ciripiu, gureș.
Coștei, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
castel, coșar, cotarcă, culă, fort, săculeț de pânză, turn de cetate, (învechit și regional) costei, (învechit și regional) coster, (învechit și regional) coșteai, (regional) porumb, (regional) porumbar, (regional) sâsâiac.
Denunţ, substantiv
Sinonime:
denunţare, (livresc) delaţiune, (popular) pâră, (învechit) sicofantie, (familiar, figurat) ciripeală, cloncănit, scuipat, turnare.
Denunţător, substantiv
Sinonime:
demascator, informator, pârâtor, (livresc) delator, sicofant, (învechit) prepuitor, trădător, vadnic, (familiar, figurat) turnător.
Dichisit, adjectiv
Sinonime:
aranjat (cu gust), cochet, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, împodobit, împopoțonat, îngrijit, pempant, pimpant, spălat, spilcuit, (argotic) încliftat, (argotic) întitirizat, (figurat) turnat, (învechit) muchilipsit, (învechit) stolit, (popular și familiar) sclivisit, (popular) dres, (regional) ghilosit, (regional) nealcoș, (regional) pădac, (regional) pârât, (regional) schilit, (regional) schitaci, (regional) schitecuț, (regional) titirit, (regional) țifraș, (Transilvania și Banat) cinaș, (Transilvania) nialcoș, (turcism învechit) muchelef.
Drege, verb
Sinonime:
a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.
Fonderie, substantiv
Sinonime:
forjă, forjărie, forjerie, siderurgie, topitorie, turnătorie.
Sintagmă, substantiv
Sinonime:
expresie, grup de cuvinte, grup de morfeme, grup nominal, grup verbal, locuțiune, turnură sintactică.
Cafard, adjectiv (adesea substantivat)
Sinonime:
ipocrit, prefăcut, fățarnic; (familiar) denunțător, turnător.
Look, substantiv
Sinonime:
alură, aparență, aspect, imagine, înfățișare, (învechit) turnură.
Uzină, substantiv
Sinonime:
distilerie, fabrică, fonderie, întreprindere, manufactură, oțelărie, rafinărie, turnătorie, (germanism, în Banat) vere, (învechit) cherhana, (regional) maşină.
Tucerie, substantiv
Sinonime:
turnătorie de fontă.
Șalanj, substantiv
Sinonime:
campionat, competiție sportivă, concurs, criterium, cupă, cursă, emulație, întâlnire, joc, meci, partidă, probă, provocare, turneu, (variantă) challenge.
Returna, verb
Sinonime:
a da, a declina, a filma din nou, a înapoia, a plăti, a reda, a reexpedia, a refuza, a reîntoarce, a restitui, a retrimite, a retroceda, a trimite înapoi, a turna din nou.
Mulinetă, substantiv
Sinonime:
morişcă, turnichet, (mișcare de scrimă) muline, (variantă) mulinet.
Ruletă, substantiv
Sinonime:
freză, galet, moletă, roată, (poligrafie) turnetă.
Cuvă, substantiv
Sinonime:
bac, bazin, bidon, castel de apă, cisternă, recipient, rezervor, turn de apă.
Receptacul, substantiv
Sinonime:
castel de apă, creuzet, pălărie, recipient, refugiu, rezervor, turn de apă, (botanică) antocliniu, (botanică) cefalofor, (variantă) receptacol.
Turbionar, adjectiv
Sinonime:
turbulent, turnant.
Minarea, substantiv
Sinonime:
(învechit) minaret, turn de geamie, (variantă) minare.
Minaret, substantiv
Sinonime:
turn de moschee, (învechit) minare, (învechit) minarea, (variantă) minaretă.
Refontă, substantiv
Sinonime:
corecție, modificare, refacere, reformare, restructurare, schimbare. Refonta, verb
Sinonime:
a mula, a retopi, a turna din nou; (figurat) a modifica, a rearanja, a reface, a reforma, a remania.
Lanternou, substantiv
Sinonime:
lanternă, luminator, turelă, turnuleț.
Serializa, verb
Sinonime:
a dispune în serii, a turna un film serial, a publica o scriere sub formă de serial, a seria.
Televiza, verb
Sinonime:
a teledifuza, a transmite prin televiziune, a turna pentru televiziune.
Muncitor, substantiv
Sinonime:
acar, artizan, caloriferist, elev-muncitor, femeie-muncitor, fierar, fierar-betonist, hamal, lucrător, manevrant, mână de lucru, meseriaș, meșteșugar, muncitor-constructor, muncitor-elev, muncitor-inginer, muncitor-sortator, proletar, salahor, salariat, strungar, textilist, turnător, zilier, (învechit) uvrier, (popular) salaor, (regional) ziler, (regional) ziuaș.
Producere, substantiv
Sinonime:
apariție, confecționare, creare, creație, declanșare, degajare, determinare, emitere, fabricare, înfăptuire, lucrare, operă, pricinuire, producție, provocare, realizare, stârnire, turnare.
Reorientare, substantiv
Sinonime:
readaptare, redirecționare, repoziție, turnură.
Rotitor, adjectiv
Sinonime:
pivotant, turnant.
Mosorât, adjectiv (învechit)
Sinonime:
tumefiat, (figurat; regional) trist; (regional) cu cupole, cu turnuri; (variantă) mosorat.
Turiform, adjectiv
Sinonime:
în formă de turn.
Panaris, substantiv
Sinonime:
(medicină) panarițiu, paronichie, turniolă, (popular) sugel, (popular) sugiu, (regional) păducel, (regional) pușiț.
Lexie, substantiv
Sinonime:
cuvânt, expresie, frază, item, lexem, locuțiune, monem, morfem, sintagmă, turnură sintactică, unitate lexicală.
Turicel, substantiv
Sinonime:
(botanică) gâscariță, turnică, turniță, turnuriță, turnușel, (variantă) turicea.
Donosenie, substantiv (învechit)
Sinonime:
denunțare, (figurat) turnare, (figurat) turnat.
Donosi, verb (învechit)
Sinonime:
a denunța, (figurat) a turna.
Building, substantiv (anglicism)
Sinonime:
bloc-turn, edificiu, turn, zgârie-nori.
Turmizol, substantiv (învechit)
Sinonime:
(chimie) turnesol.
Girasol, substantiv
Sinonime:
(botanică) floarea-soarelui, heliant, (învechit) eliant, (învechit) eliotrop, (învechit) turnesol.
Floarea-soarelui, substantiv feminin articulat
Sinonime:
(botanică) heliant, răsarea-soarelui, ruja-soarelui, soarea-soarelui, sora-soarelui, (învechit) eliant, (învechit) eliotrop, (învechit) girasol, (învechit) turnesol, (regional) răsărită, (regional) rujoancă, (regional) sorică.
Lansare, substantiv
Sinonime:
aruncare, azvârlire, catapultare, demarare, emitere, hazardare, înștiințare, largare, parașutare, plecare, proiectare, publicare, punere în circulație, tragere, turnichet, (învechit) depart, (învechit) slobozire, (rar) lansaj.
Criterium, substantiv
Sinonime:
calificare, competiție, concurs, cursă ciclistă, întrecere, selecționare, șalanj, turneu.
Balt, adjectiv
Sinonime:
(învechit) baltic; (regional) turnat (în fier). Balț, substantiv (regional)
Sinonime:
bărbie, cerc (de fier), giulgiu, laț, năframă, nod, ochi, panglică, șiret, ștergar, văl, voal, (regional) hobot.
Mutătoare, substantiv
Sinonime:
(tehnică) cocârlă, schimbătoare; (botanică) împărăteasă, morcovel, (învechit) brionie, (regional) brei, (regional) curcubețea, (regional) curcubețeană, (regional) curcubețică, (regional) ludaie-de-pământ, (regional) poama-câinelui, (regional) suitoare, (regional) tâlhărea, (regional) tidvă-de-pământ, (regional) turbeaza-câinelui, (regional) turnari, (regional) zdârnotă, (regional) znirnă.