Tângui, verb
Sinonime:
a deplânge, a geme, a protesta, a reclama, a se boci, a se căina, a se compătimi, a se jeli, a se lamenta, a se plânge, a se văicări, a se văieta, a se văita.
Tânguială, substantiv
Sinonime:
jelanie, plângere, văitat.
Tânguios, adjectiv
Sinonime:
mâhnit, necăjit, sfâşietor, tânguielnic, tânguitor, trist.
Tânguire, substantiv feminin
Sinonime:
amărăciune, boceală, bocet, bocire, bocit, căinare, durere, geamăt, întristare, jale, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, mâhnire, necaz, pâră, plângere, plâns, pretenţie, protest, reclamație, scâncet, supărare, suspin, tânguială, tânguit, vaier, vaiet, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) jalovanie, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) scâncitură, (popular) jelanie, (popular) jeluială, (popular) vai, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (rar) scânceală, (regional) vaicăr, (regional) văierare, (regional) văierat.
Tânguit, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.
Tânguitor, adjectiv
Sinonime:
jalnic, plângăreț, plângător, scâncit, sfâșietor, tânguios, trist, (învechit) lăcrămos, (învechit) plentiv, (popular) jelitor, (popular) jeluitor, (rar) scâncitor.
Boceală, substantiv feminin
Sinonime:
bocet, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.
Bocet, substantiv neutru Sinonime:
plânset, plâns, tânguire, jelire, boceală, lamentare.
Boci, verb
Sinonime:
a (se) dăuli, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge, a deplânge, a se căina, a se glăsui, a se lamenta, a se mișeli, a se olecăi, a se scârbi, a se tângui, a se văicări, a se văiera, a se văina, a se văita, a se vălăcăi, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit) a se glăsi, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (regional) a se plângătui, (Transilvania) a (se) cânta.
Căina, verb Sinonime:
a compătimi, a căi, a deplânge; (reflexiv) a se tângui, a se văita, a se plânge.
Cânta, verb
Sinonime:
(muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.
Elegiac (elegiacă), adjectiv Sinonime:
melancolic, trist, jalnic, tânguitor, dureros, îndurerat, întristat, amărât.
Elegie, substantiv feminin Sinonime:
(figurat) plângere, jeluire, tânguire, jelire, plânset, suspin, lamentare.
Geamăt, substantiv neutru
Sinonime:
freamăt, icnet, oftat, scâncet, suspin, şuierat, tânguire, vaier, vaiet, vâjâit, (învechit) scâncitură, (rar) scânceală.
Geme, verb
Sinonime:
a fi apăsat, a fi împilat, a fremăta, a icni, a murmura, a ofta, a se lamenta, a se tângui, a se văita, a suferi, a suspina, a vâjâi, a vui, (învechit şi regional) a (se) scrivi; (figurat) a fi arhiplin, a fi plin, a fi supraîncărcat.
Glăsui, verb (popular)
Sinonime:
a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.
Ieremiadă, substantiv feminin (rar) Sinonime:
plângere, tânguire, văicăreală.
Jalnic (jalnică), adjectiv
Sinonime:
de jale, de plâns, deplorabil, duios, dureros, funebru, funerar, îndurerat, întristător, lamentabil, lugubru, macabru, mizer, mizerabil, nenorocit, plângăreț, plângător, prăpădit, scâncit, sfâșietor, sinistru, sumbru, tânguios, tânguitor, trist, vrednic de compătimit, (învechit și regional) milos, (învechit și regional) ticălos, (învechit) lăcrămos, (învechit) mișel, (popular) jelitor, (popular) jeluitor, (rar) scâncitor.
Jelanie, substantiv feminin (popular)
Sinonime:
bocet, bocire, cântec trist, devotament, doliu, dorință fierbinte, dragoste, durere, jale, jeluire, plângere, plânset, priveghi, tânguire, tristețe, vaiet; (variante) jalanie, jălane, jălanie, jălănie, jălenie, jelene.
Jeli, verb
Sinonime:
a (se) boci, a (se) căina, a (se) jelui, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văita, a compătimi, a deplânge, a regreta, a se căi, a se lamenta, a se pocăi, a se văicări, a se văieta, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) cânta, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se frăsui, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (variantă) a (se) jăli.
Jelui, verb
Sinonime:
a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.
Lamenta, verb Sinonime:
a se plânge, a se văita, a se tângui, a se văicări, a se căina, a jeli.
Neferici, verb
Sinonime:
a aduce nefericire, a amărî, a năpăstui, a necăji, a nenoroci, a se tângui, (regional) a nefereci.
Ofta, verb Sinonime:
a suspina, a se tângui.
Plângător (plângătoare), adjectiv Sinonime:
plângăreţ, plângăcios, smiorcăit; tânguitor, jalnic.
Plânge, verb Sinonime:
a se jeli, a se văita, a se tângui, a se lamenta; a compătimi; a reclama, a cere, a implora.
Plâns, substantiv neutru Sinonime:
tânguire, plânset, lamentaţie, lacrimi.
Reclamație, substantiv feminin
Sinonime:
cerere, doleanță, petiție, plângere, pretenție, reclamare, revendicare, sesizare, (desuet) lament, (învechit și popular) pâră, (învechit și regional) lacrimă, (învechit și regional) lăcramă, (învechit și regional) plânsoare, (învechit și regional) ponoslu, (învechit) arătare, (învechit) artic, (învechit) arz, (învechit) dava, (învechit) jalovanie, (învechit) jeluială, (învechit) jeluire, (învechit) jeluit, (învechit) lăcrămație, (învechit) lăcrimăție, (învechit) pârâre, (învechit) pitac, (învechit) ponosluire, (învechit) pricire, (învechit) răvaș cu jalobă, (învechit) reclamațiune, (învechit) reclemație, (învechit) rugat, (învechit) suplică, (învechit) tânguire, (popular) jalbă, (regional) ponos, (turcism învechit) dovagie, (turcism învechit) ruca.
Ticăloşi, verb Sinonime:
a se degrada, a decădea, a regresa, a se strica, a se deprava; (învechit) a se plânge, a se jeli, a se tângui, a se văita, a se boci.
Vaiet, substantiv neutru Sinonime:
geamăt, plânset, ţipăt, vaier, tânguire, bocet.
Văicăreală, substantiv feminin
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, plânset, tânguială, tânguire, tânguit, văicărit, văicăritură, văietătură, văitare, văitat, văitătură, (rar) văicărare.
Văita, verb Sinonime:
a se tângui, a se lamenta, a se văicări, a plânge, a se jelui, a se văiera.
Căinare, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, compătimire, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.
Olecăi, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a boci, a se căina, a se lamenta, a se tângui, a se văicări, a se văieta, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) plânge; (variante) a se olăcăi, a se olicăi.
Olecăire, substantiv (învechit)
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentaţie, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.
Compătimi, verb
Sinonime:
a căina, a deplânge, a plânge, (livresc) a deplora, (învechit şi popular) a tângui, (învechit şi regional) a căi, (regional) a sărăci, (Transilvania, Maramureș şi Moldova) a şăinăli, (învechit) a jeli, a jelui.
Frăsui, verb
Sinonime:
a (se) boci, a (se) căina, a (se) chinui, a (se) consuma, a (se) frământa, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita, a (se) zbate, a (se) zbuciuma; a se agita fără rost, a umbla fără rost.
Glăsi, verb
Sinonime:
a boci, a căina, a cânta, a executa, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.
Ugilit, adjectiv
Sinonime:
fără chef, galben, îngălbenit, ofilit, pălit, plângăreț, slăbit, suferind, supus, tânguitor, trecut, trist, umilit, uscat, veşted, veştejit.
Crămălui, verb (regional)
Sinonime:
a se agita, a se căina, a se munci, a se tângui, a se trudi, a se văicări, a se văita, a se zbate; a se cremălui.
Dolent, adjectiv
Sinonime:
jalnic, plângăreț, tânguitor, trist.
Scârbi, verb
Sinonime:
a agasa, a (se) amărî, a (se) boci, a (se) căi, a (se) căina, a (se) cutremura, a deveni trist, a (se) dezgusta, a (se) enerva, a face să simtă scârbă, a fi cuprins de scârbă, a (se) indispune, a (se) irita, a (se) încrâncena, a (se) îndurera, a (se) înfiora, a (se) înfricoșa, a (se) înfuria, a (se) îngrețoșa, a (se) îngrozi, a (se) înspăimânta, a (se) întrista, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) mâhni, a (se) mânia, a (se) necăji, a (se) plânge, a (se) plictisi, a (se) pocăi, a (se) posomorî, a produce scârbă, a regreta, a sâcâi, a simți scârbă, a (se) supăra, a (se) tângui, a tremura, a umple de scârbă, a (se) văicări, a (se) văita, a zgudui.
Obidire, substantiv
Sinonime:
amar, amărăciune, asuprire, boceală, bocire, bocit, căinare, chin, exploatare, împilare, întristare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, mâhnire, năpăstuire, necaz, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, plângere, plâns, prigoană, prigonire, suferință, supărare, tristețe, tânguială, tânguire, tânguit, urgisire, văitare, văitat, văitătură.
Jelire, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, doliu, jelit, lamentare, lamentație, plângere, plâns, regret, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (familiar și depreciativ) văicăreală, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular) jeluire, (regional) văierare, (regional) văierat, (variantă) jălire.
Olălăire, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.
Olălăi, verb
Sinonime:
(învechit și regional) a boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.
Jeluială, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură.
Jalovanie, substantiv
Sinonime:
(învechit) bocet, plângere, tânguire; dar, donație, gratificație, gratificațiune.
Lamentare, substantiv
Sinonime:
jeluire, lamentație, tânguire, văicăreală, văitat.
Lamentaţie, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat, (variantă) lamentațiune.
Jeluire, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jalbă, jelire, jelit, lamentare, lamentație, plângere, plâns, reclamație, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.
Aoli, verb
Sinonime:
a (se) boci, a (se) căina, a (se) jeli, a (se) jelui, a (se) lamenta, a (se) plânge, a (se) tângui, a (se) văicări, a (se) văita; a hăuli.
Vălăcăi, verb (regional)
Sinonime:
a se boci, a se căina, a se jeli, a se jelui, a se lamenta, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văieta.
Olecăios, adjectiv (învechit)
Sinonime:
plângăcios, tânguios, văicăros.
Olecăitură, substantiv (învechit)
Sinonime:
tânguire, vaiet, văicăreală, (variantă) olicăitură.
Plângăreţ, adjectiv
Sinonime:
dureros, jalnic, miorlăit, miorlăitor, plângăcios, plângător, plâns, plin de durere, scâncit, smiorcăit, tânguitor, trist, văicăreț, văităreț, văitător, (familiar) bâzâit, (rar) plângaci, (rar) scâncitor.
Plentiv, adjectiv (învechit)
Sinonime:
dolent, plângăcios, tânguitor.
Lăcrămos, adjectiv
Sinonime:
înlăcrimat, jalnic, sfâșietor, tânguios, tânguitor, ud, umed, umezit, (variantă) lăcrimos.
Milogire, substantiv
Sinonime:
lamentare, milogeală, schilodire, tânguire.
Văitare, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, tânguitură, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit și regional) văierare, (învechit și regional) văierat, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) văierătură, (popular) compătimire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (variantă) văietare.
Glăsa, verb (învechit)
Sinonime:
a boci, a cânta, a se tângui (cu glas tare), a suna, a vorbi, (variantă) a glăsi. Glasa, verb
Sinonime:
(gastronomie) a glazura; (obiecte de piele) a apreta, a da lustru, a lustrui, a trata cu apret.
Morăi, verb (regional)
Sinonime:
a bolborosi, a mârâi, a murmura, a se tângui; a fi rău, a se purta neomenos.
Godi, verb (regional)
Sinonime:
a deplânge, a se tângui, a se văieta, a se văita, (variantă) (regional) a gogi.
Tânjitor, adjectiv
Sinonime:
bolnav, duios, galeș, întristat, melancolic, plin de dor, plin de jale, plin de tristețe, râvnitor, slab, tânguitor, tânjit, (figurat) ofilit, (figurat) veștejit.
Lament, substantiv
Sinonime:
lamentare, lamentație, lamento, (figurat) tânguire, (ieșit din uz) reclamație.
Scrivi, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a geme, a se lamenta, a se scânci, a se smiorcăi, a se strâmba, a se tângui, a se văieta, a se văita.
Scriveală, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
gemet, smiorcăială, strâmbătură, tânguială.
Scrivire, substantiv (învechit și regional)
Sinonime:
lamentare, smiorcăire, tânguire, văitare.
Nefereci, verb (regional)
Sinonime:
a aduce nefericire, a amărî, a năpăstui, a necăji, a neferici, a nenoroci, a se tângui.
Scânceală, substantiv
Sinonime:
geamăt, scâncet, scâncit, tânguire, vaier, vaiet, (regional) mâțăială, (regional) schinceală.
Olicăi, verb (regional)
Sinonime:
a se jelui, a se plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita, (variantă) a se olăcăi, (variantă) a se olecăi, (variantă) a se olicări.
Jelit, substantiv
Sinonime:
boceală, bocire, bocit, căinare, doliu, jelire, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, regret, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (familiar și depreciativ) văicăreală, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (regional) văierare, (regional) văierat, (variantă) jălit.
Jelitor, adjectiv
Sinonime:
jalnic, plângător, sfâșietor, tânguios, tânguitor, (variantă) jălitor.