Depart, substantiv
Sinonime:
(franțuzism învechit) plecare.
Depărta, verb
Sinonime:
a (se) dezlipi, a (se) îndepărta, a trimite la distanță, a ține la distanță, a spaţia, a scoate, a izgoni, a se înstrăina, a alunga; a se abate, a devia.
Departaja, verb Sinonime:
a arbitra, a judeca, a separa.
Departajare, substantiv feminin Sinonime:
arbitraj, separare.
Departament, substantiv
Sinonime:
institut, minister; district, zonă, regiune, unitate administrativă.
Departamental, adjectiv
Sinonime:
ministerial.
Depărtare, substantiv
Sinonime:
dezlipire, îndepărtare, distanţare, îndepărtare, rărire, spaţiere, distanţă, interval, spaţiu, (Transilvania) scopot; (din depărtare) de departe, de la mare distanță.
Depărtat (depărtată), adjectiv
Sinonime:
îndepărtat, undeva, distanţat, la distanţă, în depărtare; desfăcut, răşchirat; spaţiat.
Departe, adverb
Sinonime:
la mare distanță, într-un loc îndepărtat; mult.
Aberaţie (aberaţii), substantiv feminin
Sinonime:
eroare, rătăcire, absurditate, elucubrație, anomalie, anormalitate, demență, dereglare, nebunie, idioțenie, iluzie, non-sens, sofism, stupiditate; abatere, depărtare, deturnare, deviere; îndepărtare de adevăr; (aberație cromatică) cromatism; (aberație vizuală) astigmatism.
Afund (afundă), adjectiv Sinonime:
adânc, profund, depărtat.
Aiurea, adverb Sinonime:
în alt loc, departe, altundeva, altfel decât trebuie, anapoda.
Alunga, verb
Sinonime:
a (se) fugări, a depărta, a exila, a expulza, a goni, a izgoni, a îndepărta, a înlătura, a ostraciza, a prigoni, a proscrie, a pune pe fugă, a răzmeri, a relega, a repudia, a respinge, a sictiri, a speria, a surghiuni, a trimite departe, a ușui, (Banat și Transilvania) a zogorni, (despre vite) a fi în rut, (familiar și figurat) a mătura, (familiar) a mătrăși, (figurat) a elimina, (figurat) a mazili, (figurat) a se succeda, (învechit și popular) a oropsi, (învechit și regional) a împulăi, (învechit și regional) a întiri, (învechit și regional) a mâna, (învechit și regional) a tăia, (învechit) a împinge, (învechit) a lepăda, (învechit) a pogoni, (învechit) a rășchira, (învechit) a urgisi, (popular) a hâșâi, (popular) a zgorni, (prin Oltenia și Banat) a sprânji, (prin Transilvania) a poteri, (regional) a coloti, (regional) a gorgoni, (regional) a hăicăi, (regional) a huciui, (regional) a hurătui, (regional) a tintiri, (regional) a tiohăi, (regional) a tutăi, (regional) a tutui, (regional) a zgoni, (regional) a zogoni, (Transilvania și Banat) a dudui, (Transilvania și Maramureș) a țipa, (Transilvania) a păfuga.
Colo, adverb Sinonime:
acolo, departe.
Demaraj, substantiv neutru
Sinonime:
amorsă, demarare, demarat, inițializare, pornire, punere în mișcare, (figurat) avânt, (învechit) depart.
Dezlipi, verb
Sinonime:
a detaşa, a despărţi, a (se) desface, a (se) desprinde, a (se) depărta, a (se) îndepărta.
Distanţa, verb
Sinonime:
a rări, a lăsa distanţă, a îndepărta, a detaşa, a spaţia, a depăși, a devansa, a mări. Distanţă, substantiv feminin
Sinonime:
ecart, depărtare, spaţiu, interval, (Transilvania) scopot, (popular) cale, (învechit) loc, bucată, (regional) postată, lungime; (la figurat, rar) deosebire, diferență.
Dudui, verb
Sinonime:
a bubui, a cutremura, a zgudui, a clătina, a vui, (rar) a vâjâi, a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îmboldi, a îndemna, a îndepărta.
Etcetera, adverb
Sinonime:
și altele, și alții, și așa mai departe, și ceilalți, (ieșit din uz) etceterește, (slavonism învechit) proci; (variante) et caetera, et cetera, (învechit) ecetera, (învechit) etțetera, (învechit) ețetera; (abreviere) etc.
Hat, substantiv neutru
Sinonime:
răzor, pârloagă, ţelină, brazdă, mejdină. Hăt, adverb
Sinonime:
de tot, demult, departe, foarte, mult, tare, tocmai, (regional) extrem de; (hăt și bine) fără sfârșit, mult și bine. Hâț, interjecție
Sinonime:
haț; (variante) hâța, huța, ița, uța.
Înainte, adverb Sinonime:
în faţă, în frunte, dinainte; demult, odinioară; mai departe, în continuare.
Încă, adverb Sinonime:
în plus, pe deasupra; din nou, iarăşi; mai departe, în continuare.
Înstrăina, verb
Sinonime:
a aliena, a emigra, a expatria, a fura, a lua pe ascuns și pe nedrept, a pierde afecțiunea, a pleca, a pribegi, a se depărta, a se dezrădăcina, a se exila, a se îndepărta (sufletește), a străina, a sustrage, a transmite (prin vânzare) un drept, a-şi însuşi, a-și părăsi familia, a-și părăsi locul de naștere, a-și părăsi locul de reședință, (variantă) a (se) înstreina.
Lepăda, verb
Sinonime:
a abandona, a abjura, a afurisi, a alunga, a anatemiza, a arunca, a avorta, a azvârli, a blestema, a deborda, a descărca, a excomunica, a expulza, a goni, a izgoni, a înlătura, a lua, a năpârli, a nega, a nu mai fi de acord, a părăsi, a refuza, a renega, a renunţa, a respinge, a scoate, a se apăra, a se depărta, a se dezbăra, a se dezbrăca, a se dezice, a se dezvinovăți, a se feri, a se îndepărta, a se lăsa, a se păzi, a se schimba, a trage, a vărsa, a voma, a vomita, a zvârli, a-şi muta gândul, (învechit) a scutura, (regional) a lăpăda, (regional) a țipa.
Portofoliu, substantiv neutru Sinonime:
minister, departament.
Spația, verb Sinonime:
a rări, a depărta, a distanţa.
Străin (străină), adjectiv
Sinonime:
alogen, alohton, apatrid, bizar, ciudat, curios, depărtat, emigrant, excentric, exotic, exterior, extern, extravagant, extrinsec, fantasmagoric, fantezist, heterogen, indiferent, inexplicabil, inexplorat, insolit, izolat, înstrăinat, năstrușnic, necunoscut, nenațional, neobișnuit, neromânesc, original, paradoxal, pribeag, pripășit, refugiat, rezident, singular, stingher, straniu, venetic, (figurat) dezrădăcinat, (învechit) nemernic, (învechit) varvar, (învechit) venit, (popular) strein, (slavonism învechit) proidit.
Surghiuni, verb
Sinonime:
a alunga, a depărta, a deporta, a exila, a goni, a izgoni, a îndepărta, a ostraciza, a proscrie, a sili să trăiască printre străini, a trimite în surghiun, (învechit) a urgisi, (livresc) a relega.
Haloși, verb
Sinonime:
a fi egoist, a se zgârci; a nu da mai departe, a vrea totul pentru sine, a nu împărți, a nu oferi.
Zogorni, verb
Sinonime:
a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.
Derivă (derive), substantiv feminin
Sinonime:
abatere, depărtare, recul, retragere.
Desfăcut, adjectiv
Sinonime:
despăturit, dezdoit, desfăşurat, deschis, dezlegat, despletit, dezlipit, demontat, destrămat, deşirat, întins, răsfirat, depărtat, crăpat, plesnit, reziliat.
Dezlipire, substantiv
Sinonime:
desfacere, desprindere, detaşare, depărtare, îndepărtare.
Distanţare, substantiv
Sinonime:
depărtare, îndepărtare, spaţiere.
Distanţat, adjectiv
Sinonime:
depărtat, depășit, lăsat în urmă, rar, rărit, spaţiat.
District, substantiv
Sinonime:
arondisment, canton, circumscripție, comitat, departament, diviziune, prefectură, sector, ținut, (învechit, în Transilvania) varmeghie; (turcism învechit) caza, sandjacat, sangiac.
Distal, adjectiv
Sinonime:
situat departe de un punct de origine, îndepărtat, spațiat.
Scopot, substantiv
Sinonime:
depărtare, distanţă, duşcă, gât, gură, interval, înghiţitură, răstimp, sorbitură, spaţiu, timp.
Gorgoni, verb
Sinonime:
a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.
Păfuga, verb
Sinonime:
a alunga, a depărta, a fugări, a goni, a hăitui, a izgoni, a îndepărta, a urmări, (variantă) a pefuga.
Proci, adverb
Sinonime:
etcetera, și așa mai departe.
Unitate, substantiv
Sinonime:
cifră, număr, unu; armonie, coeziune, fraternitate, identitate, indivizibilitate, legătură, omogenitate, solidaritate, tot indivizibil, tot unitar, uniformitate, unime, unire, (unitate statistică) individ; armată, batalion, divizie, formație militară, oaste, pluton, regiment, secție, trupă; departament, firmă, institut, instituție, întreprindere, minister, prefectură, sector, sferă.
Răsfirat, adjectiv
Sinonime:
așezat la distanță, depărtat, difuz, dispersat, împrăștiat, înfoiat, întins pe o suprafață mare, lipsit de consistență, rărit, răspândit, răzlețit, risipit, (figurat) nestatornic, (învechit) rășchirat, (popular) răznit, (variantă) resfirat.
Însingura, verb
Sinonime:
a se depărta, a se izola, a se închide, a se pustnici, a se retrage.
Mătrăşi, verb
Sinonime:
a alunga, a arunca, a asasina, a ascunde, a azvârli, a căra, a cheltui, a concedia, a da afară, a depărta, a distruge, a dosi, a face să nu mai existe, a fugări, a fugi, a goni, a irosi, a izgoni, a împrăștia, a îndepărta (în mod forțat și obraznic), a mistui, a muta, a nimici, a omorî, a pleca în grabă și fără voie, a prăpădi, a risipi, a scoate, a se căra, a se cărăbăni, a sili să plece, a suprima, a șterge de pe fața pământului, a transfera, a ucide, a zvârli.
Răşchirat, adjectiv
Sinonime:
depărtat, dispersat, împrăștiat, întins în lături, ramificat, rămuros, răsfirat, răspândit, răzlețit, risipit, (variantă) răschirat.
Balotaj, substantiv
Sinonime:
număr insuficient de voturi (puncte); al doilea tur de scrutin, alegere (criteriu) de departajare.
Răzmeri, verb
Sinonime:
a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.
Sechestra, verb
Sinonime:
a claustra, a confisca, a foglăli, a funtui, a izola, a kidnapa, a prenora, a pune (sub) sechestru, a pune de o parte, a răpi, a reține cu forța, a se depărta de lume, a zeberi, (învechit și regional) a secfestrui, (învechit) a popri, (învechit) a secfestra, (învechit) a secfestrarisi, (regional) a cuprinde.
Spaţiona, verb
Sinonime:
(poligrafie) a depărta, a distanța, a îndepărta, a rări, a spația.
Înstrăinat, adjectiv
Sinonime:
alienat, depărtat, exilat, expatriat, izolat, îndepărtat, neospitalier, neprietenos, neprimitor, plecat de acasă, străin, (figurat) dezrădăcinat, (variantă) înstreinat. Înstrăinat, substantiv
Sinonime:
înstrăinare, (variantă) înstreinat.
Decolare, substantiv
Sinonime:
decolaj, decolat, zbor, (învechit) depart; decapitare.
Plecare, substantiv
Sinonime:
afecțiune, aplecare, aplicație, aptitudine, ascultare, atașament, atracție, chemare, compliment, dar, declinare, declinație, deplasare, ducă, ducere, flexiune nominală, gând ascuns, har, imbold, impuls, intenție, închinăciune, înclinare, înclinație, înzestrare, mătanie, mergere, mers, plecăciune, ploconeală, pornire, predilecție, predispoziție, preferință, prosternare, respect, reverență, simpatie, smerenie, start, supunere, talent, temenea, vocație, (franțuzism învechit) depart.
Îndepărtare, substantiv
Sinonime:
abatere, anulare, concediere, curățare, demitere, depărtare, destituire, deviație, deviere, dezlipire, distanțare, eliminare, evitare, excludere, împiedicare, înlăturare, mutare, ocolire, preîntâmpinare, prevenire, rărire, ridicare, ridicat, schimbare, scoatere, spațiere, suprimare, ștergere, tăiere, (figurat) scuturare, (învechit și familiar) mazilire, (învechit și familiar) mazilit, (rar) prevenție.
Îndepărtat, adjectiv
Sinonime:
concediat, depărtat, distanțat, situat la mare distanță, venit de departe.
Spațiere, substantiv
Sinonime:
depărtare, despărțire, distanțare, distanțiere, îndepărtare, rărire.
Ecarta, verb
Sinonime:
a depărta, a distanța, a îndepărta.
Diverge, verb
Sinonime:
a se distanța, a se îndepărta, a se răsfira, (figurat) a diferi mult, (figurat) a fi foarte depărtat, (figurat) a fi în dezacord, (figurat) a fi opus, (figurat) a se deosebi, (matematică) a tinde către infinit.
Lăţire, substantiv
Sinonime:
amplificare, aplatizare, creștere (numerică), depărtare, distanțare, extindere, intensificare, împrăștiere, înmulțire, lățime, mărire, propagare, răsfirare, răspândire, sporire, (figurat) dilatare, (figurat) expansiune, (învechit) considerație, (învechit) propagațiune.
Tintiri, verb (regional)
Sinonime:
a alunga, a depărta, a goni, a izgoni, a îndepărta.
Minister, substantiv
Sinonime:
cabinet, consiliu de miniștri, departament, executiv, funcțiune, guvern, ministeriat, ministru, oficiu, sacerdoțiu, (învechit) portofel, (livresc) portofoliu; (minister public) acuzator, magistratură, parchet, procuror.
Ministerial, adjectiv
Sinonime:
departamental, executiv, guvernamental, oficial.
Retras, adjectiv
Sinonime:
ascuns, depărtat, dosit, dosnic, ferit, izolat, închis, lăturalnic, necomunicativ, nesociabil, plasat mai la o parte, retractat, singur, singuratic, solitar, tainic, tăinuit, (figurat) sihastru, (învechit și regional) săcret, (învechit) retirat, (rar) însingurat, (rar) lăturaș, (regional) lăturiș. Retras, adverb
Sinonime:
deoparte, izolat, (învechit) osebi.
Îndeparte, adverb (învechit)
Sinonime:
departe.
Ecart, substantiv
Sinonime:
abatere, amplitudine, decalaj, depărtare, deviație, diferență, ecartament, interval, variație.
Continuat, adjectiv
Sinonime:
adăugat, dus mai departe, neîntrerupt. Continuat, substantiv
Sinonime:
continuare.
Lansare, substantiv
Sinonime:
aruncare, azvârlire, catapultare, demarare, emitere, hazardare, înștiințare, largare, parașutare, plecare, proiectare, publicare, punere în circulație, tragere, turnichet, (învechit) depart, (învechit) slobozire, (rar) lansaj.
Spațiat, adjectiv
Sinonime:
aerat, depărtat, distanțat, interliniat, lax, rărit, răsfirat.