Dichisi, verb Sinonime:
a se găti, a se ferchezui, a se aranja, a se împodobi.
Dichisire, substantiv
Sinonime:
gătire, dichiseală.
Dichisit, adjectiv
Sinonime:
aranjat (cu gust), cochet, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, împodobit, împopoțonat, îngrijit, pempant, pimpant, spălat, spilcuit, (argotic) încliftat, (argotic) întitirizat, (figurat) turnat, (învechit) muchilipsit, (învechit) stolit, (popular și familiar) sclivisit, (popular) dres, (regional) ghilosit, (regional) nealcoș, (regional) pădac, (regional) pârât, (regional) schilit, (regional) schitaci, (regional) schitecuț, (regional) titirit, (regional) țifraș, (Transilvania și Banat) cinaș, (Transilvania) nialcoș, (turcism învechit) muchelef.
Câştiga, verb
Sinonime:
a agonisi, a dobândi, a obţine, a se alege cu ceva, a trage folos, a beneficia, a folosi, a profita, a căpăta, a repurta, a izbândi, a cuceri; a aranja, a căuta, a curăţa, a deretica, a dichisi, a ferchezui, a găti, a împodobi, a îngriji, a scutura, a spilcui, a strânge, a vedea. Câştigă, substantiv
Sinonime:
atenţie, grijă, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit.
Dres (dreasă), adjectiv
Sinonime:
reparat, refăcut; sulemenit, dichisit, fardat, aranjat, cochet, contrafăcut, elegant, falsificat, fercheş, ferchezuit, gătit, îngrijit, machiat, spilcuit, vopsit.
Elegant (elegantă), adjectiv
Sinonime:
(despre îmbrăcăminte, oameni sau mişcări) frumos, luxos, fercheş, dichisit, sclivisit, gătit, graţios, nobil, distins, îngrijit, (livresc şi familiar) şic.
Fercheş (fercheşă), adjectiv Sinonime:
elegant, frumos, atrăgător, dichisit, sclivisit, îngrijit, spilcuit, gătit.
Ferchezui, verb
Sinonime:
a (se) dichisi, a (se) face elegant, a (se) spilcui, a (se) împodobi, a (se) îngriji, a (se) aranja, a (se) găti.
Găti, verb
Sinonime:
a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) împodobi, a (se) moța, a (se) podobi, a (se) pregăti, a (se) spilcui, a (se) stolisi, a (se) tocmi, a asasina, a consuma, a epuiza, a face, a fi gata, a isprăvi, a încheia, a omorî, a prepara, a sfârşi, a suprima, a termina, a ucide, (argou) a (se) șucări, (Banat) a (se) schili, (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) muchilipsi, (învechit) a (se) stoli, (popular și familiar depreciativ) a (se) sclivisi, (popular) a (se) drege, (prin Moldova) a (se) puțui, (prin Transilvania și Maramureș) a (se) pădăi, (prin Transilvania și Moldova) a (se) puțului, (regional) a (se) câștiga, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci, (variantă) a găta. Gati, substantiv (regional)
Sinonime:
izmene.
Înflorire, substantiv feminin Sinonime:
dezvoltare, prosperare, avânt, propăşire, progres, creştere; împodobire, dichisire, podoabă.
Înfrumuseţa, verb
Sinonime:
a decora, a dichisi, a face frumos, a găti, a idealiza, a împodobi, a orna, a ornamenta, a pavoaza, a poetiza, (rar) a agrementa, (regional) a înfrumoșa.
Orna, verb Sinonime:
a împodobi, a decora, a aranja, a dichisi, a meremetisi, a înfrumuseţa, a ornamenta.
Potrivi, verb Sinonime:
a se asemăna, a se asemui, a corespunde; a se armoniza, a concorda, a se nimeri; a aranja, a împodobi, a dichisi, a chiti; a doza, a calcula, a ticlui; a fi pe măsură, a-i veni bine.
Sclivisi, verb Sinonime:
a se dichisi, a se găti; a netezi, a lustrui, a şlefui.
Spilcui, verb Sinonime:
a se dichisi, a se găti, a se aranja, a se îngriji.
Toaletă, substantiv feminin
Sinonime:
abluțiune, costum, curățare, curățire, dichisire, găteală, îmbrăcăminte, împodobire, îngrijire, toaletare, ținută; chiuvetă, closet, coafeză-toaletă, comoditate, lavabou, lavoar, masă de baie, privată, vece, water-closet, (abreviere) WC, (ieșit din uz) cabinet, (învechit) baie, (învechit) ieșitoare, (învechit) retiradă, (popular) latrină, (regional) umblătoare, (Transilvania) budă, (turcism învechit) cheneaf; (ironic) tron. Toaleta, verb
Sinonime:
a curăța, a epura, a face mai estetic, a pompona, a(-și) face toaleta.
Cinaş, adjectiv
Sinonime:
aranjat, cochet, dichisit, drăgălaş, drăguţ, elegant, fercheş, ferchezuit, frumuşel, gătit, îngrijit, spilcuit, frumos, chipeș.
Dichiseală, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, găteală, gătire, împodobire, împopoțonare, scliviseală, sclivisire, spilcuială, spilcuire, (învechit) netezitură.
Drege, verb
Sinonime:
a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.
Felezui, verb
Sinonime:
a primiti, a mătura, a curăți pleava; a se fuduli, a se găti frumos, a se dichisi, a se ferchezui; (despre cai) a agita coada.
Gătire, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, spilcuială, spilcuire, (popular) scliviseală, sclivisire, împodobire, înfrumusețare, gătit.
Ferchezuit, adjectiv
Sinonime:
gătit, dichisit.
Cochetărie, substantiv
Sinonime:
afectație, aranjare, eleganță, fardare, fardat, flirt, galanterie, gătire, gătit, grimă, împodobire, împopoțonare, înzorzonare, machiaj, machiere, rujare, șarm, vopsire, vopsit, (învechit) sulimenire, (popular și familiar) dichiseală, (popular și familiar) dichisire, (popular și familiar) ferchezuială, (popular și familiar) scliviseală, (popular și familiar) sclivisire, (popular) dres, (regional) boire, (regional) boit.
Gătit, adjectiv
Sinonime:
aranjat, cochet, dichisit, elegant, fercheş, ferchezuit, împodobit, îngrijit, spilcuit, (popular) sclivisit, (popular) dres, (Transilvania şi Banat) cinaş, (Transilvania) nialcoş, (turcism învechit) muchelef; pregătit, preparat, (învechit) prefăcut; (regional) sfârșit, isprăvit, gătat. Gătit, substantiv
Sinonime:
bucătărit, facere, făcut, gătire, pregătire, pregătit, preparare, preparat.
Pădăi, verb
Sinonime:
a se aranja, a se dichisi, a se ferchezui, a se găti, a se împodobi, a se spilcui; (despre casă) a curăța, a vărui; (regional) a se grăbi.
Schitaci, adjectiv
Sinonime:
(regional) curat, deștept, dichisit, flușturatic, gătit, isteț, iute, îngrijit, sprinten, vânturatic, vioi.
Ateia, verb (regional)
Sinonime:
a dichisi, a găti, a îmbrăca de sărbătoare, a primeni, a se dezbrăca.
Scliviseală, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, gătire, sclivisire, spilcuială, spilcuire.
Sclivisire, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, gătire, lustruire, lustruit, netezire, netezit, nivelare, nivelat, spilcuială, spilcuire, șlefuire, șlefuit, (învechit) sclirisire.
Muchelef, adjectiv
Sinonime:
aranjat, chipeș, cochet, dichisit, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, îngrijit, spilcuit.
Muchilipsi, verb (învechit)
Sinonime:
a se aranja, a se dichisi, a se ferchezui, a se găti, a se împodobi, a se spilcui.
Spilcuială, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, dres, ferchezuială, ferchezuire, ferchezuit, găteală, gătire, gătit, împodobire, îngrijire exagerată, moțare, podobire, scliviseală, sclivisire, spilcuire, spilcuit, (învechit) stolire.
Meremet, substantiv
Sinonime:
(învechit și regional) preparare, punere la punct, refacere, reglare, reparare, reparat, reparație; (familiar) aranjare, dichisire.
Nialcoş, adjectiv
Sinonime:
(regional) aranjat, arătos, chipeș, cochet, dichisit, elegant, fercheș, ferchezuit, frumos, gătit, îngrijit, spilcuit, (variantă) nealcoș.
Titirisi, verb (popular și familiar)
Sinonime:
a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) găti, a (se) titiri.
Titiri, verb (regional și familiar)
Sinonime:
a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) găti, a așeza atent (un obiect).
Cicilit, adjectiv (regional)
Sinonime:
dichisit, gătit, împodobit, lustruit, sclivisit.
Moţa, verb
Sinonime:
a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) găti, a (se) împodobi, a (se) spilcui, a se împopoțona, a țuguia.
Încliftat, adjectiv
Sinonime:
(argou) cliftat, dichisit, elegant, îmbrăcat bine, șic.
Nielcoși, verb (regional)
Sinonime:
a (se) alinta, a (se) răsfăța, a se dichisi, a se fuduli, a se găti, a se îngâmfa, a se mândri, (variantă) a se nălcoșa, (variantă) a se nelcoși.
Șucări, verb (argou)
Sinonime:
a fura, a lua, a sustrage; a se aranja, a se dichisi, a se făli, a se ferchezui, a se fuduli, a se găti, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se împodobi, a se înfumura, a se îngâmfa, a se lăuda, a se mândri, a se semeți, a se spilcui, a se supăra; a mânia, a scoate din sărite, a supăra.
Pompona, verb
Sinonime:
a dichisi, a împodobi cu pompoane, a toaleta.
Îmbrăcățel, adjectiv
Sinonime:
(familiar) dichisit.
Păpuși, verb (învechit și regional)
Sinonime:
a dichisi, a găti, a împopoțona, a îngusta, a micșora, (regional; despre larve) a deveni nimfă, (variantă) a păpușa; (despre foile de tutun) a face păpuși, a lega în mănunchiuri.
Sclivisit, adjectiv
Sinonime:
aranjat, cochet, dichisit, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, îngrijit, lucios, lucitor, lustruit, netezit, nivelat, scânteietor, sclipitor, spilcuit, șlefuit, (învechit) sclevesit.
Sclirisire, substantiv (învechit)
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, gătire, lustruire, lustruit, netezire, netezit, nivelare, nivelat, scliviseală, sclivisire, spilcuială, spilcuire, șlefuire, șlefuit.
Împodobire, substantiv
Sinonime:
decor, decorare, decorație, găteală, gătire, împănare, împopoțonare, înfrumusețare, înzorzonare, ornament, ornamentare, ornamentație, ornare, pavoazare, podoabă, (familiar) garnisire, (figurat) progres, (popular și familiar) dichiseală, (popular și familiar) dichisire, (rar) înțoțonat.
Pempant, adjectiv
Sinonime:
aranjat cu gust, atrăgător, cochet, dichisit, elegant, izbitor, seducător, șic, (variantă) pimpant.
Pupuică, adjectiv feminin (regional)
Sinonime:
agreabilă, cochetă, dichisită, drăguță, elegantă, frumoasă, frumușică, gătită, gingașă, nostimă. Pupuică, substantiv
Sinonime:
puicuță, vlăstar.
Țifraș, adjectiv (regional)
Sinonime:
colorat, dichisit, fălos, gătit exagerat, împodobit, înzorzonat, mândru, ornamentat, pestriț, trufaș, țanțoș. Țifraș, substantiv (regional)
Sinonime:
socotitor.
Împopoțonare, substantiv
Sinonime:
acutrament, dichisire, înzorzonare, (popular) împoponare, (popular) înțoțonare, (popular) înțoțoneală, (regional) pupuțare, (regional) țorțonare.
Schitecuț, adjectiv (regional)
Sinonime:
curățel, dichisit, gătit, îngrijit, (regional) schitaci.
Spilcuire, substantiv
Sinonime:
aranjare, dichiseală, dichisire, ferchezuială, ferchezuire, gătire, spilcuială, (popular și depreciativ) scliviseală, (popular și depreciativ) sclivisire.
Spilcuit, adjectiv
Sinonime:
afectat, aranjat, cochet, dichisit, elegant, fercheș, ferchezuit, gătit, îngrijit, (familiar) sclivisit, (învechit și regional) podobit, (învechit) stolit, (popular) dres, (regional) schilit, (regional) simțit, (regional) spelcuit, (Transilvania și Banat) cinaș, (Transilvania) nialcoș, (turcism învechit) muchelef.
Nilcoș, adjectiv (regional)
Sinonime:
afectat, aranjat, arătos, chipeș, cochet, dichisit, elegant, fercheș, ferchezuit, frumos, gătit, înfumurat, îngrijit, mândru, orgolios, spilcuit, (regional) nealcoș, (regional) nialcoș.