Viață
Viață, substantiv feminin
Sinonime: existenţă, trai, biografie.  
 

Anima
Anima, verb
Sinonime: a da viaţă, a însufleţi, a stimula, a înviora, a prezenta (o dezbatere, o emisiune).  
 
Animaţie
Animaţie, substantiv feminin
Sinonime: agitație, antren, avânt, colcăială, elan, entuziasm, exaltare, fâțâială, fâțâire, fâțâit, foială, foire, forfotă, forfoteală, frământare, furnicare, gălăgie, hărmălaie, înflăcărare, însufleţire, larmă, mișcare, mișuială, mișunare, roială, vânzoleală, viermuială, viermuire, vioiciune, vuiet, zgomot, (figurat) viață, (rar) vivacitate, (regional) fojgăială, (regional) vânzoală; desen animat, multiviziune.  
 
Animat (animată)
Animat (animată), adjectiv
Sinonime: însufleţit, viu; plin de viață.  
 
Călugări
Călugări, verb
Sinonime: a se face călugăr, a fi pustnic; (figurat) a duce o viaţă retrasă, a fi abstinent, a nu se distra, a nu se veseli.  
 
Căpătui
Căpătui, verb
Sinonime: a reuşi (în viaţă), a avea un rost; a se îmbogăţi, a parveni; (familiar) a se căsători, a face o partidă.  
 
Căsătorie
Căsătorie, substantiv feminin
Sinonime: bigamie, casă, căsătorie, căsnicie, coabitare, conviețuire, cununie, însurat, însurătoare, mariaj, măritat, măritiș, menaj, mezalianță, monogamie, nuntă, partidă, poliandrie, poligamie, protogamie, recăsătorire, trigamie, unire, uniune, viaţă conjugală, (grecism învechit) sinichesion, (învechit) însurăciune, (învechit) maritagiu, (livresc) matrimoniu, (poetic) himeneu, (popular) căpătuială, (popular) căpătuire, (popular) însoțire, (popular) luare, (popular) mărit, (popular) nuntire, (popular) nuntit, (rar) confareație, (rar) gospodărie, (rar) însurare, (rar) măritare.  
 
Căsnicie
Căsnicie, substantiv feminin
Sinonime: căsătorie, viaţă conjugală, mariaj.  
 
Deces
Deces, substantiv neutru
Sinonime: decedare, dispariție, exitus, extincție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, repaus, repauzare, sfârșit, stingere, sucombare, (argotic) mierleală, (argotic) mierlire, (argotic) verdeș, (ironic) crăpare, (învechit si popular) săvârșire, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Duce
Duce, verb
Sinonime: a (se) transporta, a căra; a merge, a (se) deplasa, a pleca, a colinda, a cutreiera; a trăi, a vieţui, a-şi petrece viaţa, a porni, (popular) a (se) mişca, (învechit şi regional) a păsa, a trece, a aduce, a ghida, a însoţi, a purta, a transmite, a se îndrepta, a trasa, a răspândi, a desfăşura, a întreţine, a suporta, a rezista, a-i merge, a sfârşi, a muri; a ademeni, a amăgi, a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a guverna, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a stăpâni, a trişa.  
 
Existenţă
Existenţă, substantiv feminin
Sinonime: existare, viaţă, trai, vieţuire, fiinţă, realitate, (la plural) zile, (învechit şi popular) petrecere, (popular şi familiar) veac, (învechit) petrecanie, (figurat) pâine, prezenţă.  
 
Expira
Expira, verb
Sinonime: a (se) sfârşi, a se termina, a se încheia; a muri, a răposa, a deceda, a pieri, a înceta din viaţă, a se isprăvi, a se împlini, a dispărea, a duce, a prăpădi, a stinge.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Fată
Fată, substantiv feminin
Sinonime: copilă, (învechit şi regional) pruncă, fecioară, fiică, tânără, virgină, duduie, domnișoară; (fată mare) femeie nemăritată; (fată în casă) servitoare; (astronomie) (fata-mare) lebăda; (fata morgana) (popular) apa-morţilor.

Faţă, substantiv feminin
Sinonime: chip, figură, obraz, mutră, înfăţişare, aspect; culoare, nuanţă; pagină; fizionomie, oval, profil, (la plural) ochi, persoană; avers; recto; faţadă; acoperitoare, învelitoare; (față de masă) masă, peșchir, pânzătură, (regional) măsai, mesală, mesanică, (Banat și Transilvania) măsar, măsăriță, (Banat) măsarnică, (Transilvania și Maramureș) măsoaie; (prin Transilvania și Maramureș) sac, (prin Transilvania) tăbuieț; suprafață; personaj, vopsea; (botanică) (faţa-mâţei) sugel alb, tapoşnic, urzică moarţă; (locuțiune) fi de faţă) a fi prezent.

Făta, verb
Sinonime: a naşte, a face (pui), a da viaţă, (prin Transilvania) a pui.

Fâţă, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) baboi, plevuşcă, zvârlugă; fufă.  
 
Fetie
Fetie, substantiv feminin
Sinonime: viață de fată, castitate, cinste, feciorie, neprihănire, nevinovăţie, virginitate.  
 
Fi
Fi, verb
Sinonime: a exista, a avea fiinţă, a avea loc, a avea, a fiinţa; a trăi, a vieţui, a o duce, a-şi duce viaţa; a (se) afla, a se găsi; a (se) întâmpla, a se petrece, a se săvârşi, a se realiza, a dăinui, a sta, a figura, a se număra, a situa, a locui, a constitui, a însemna, a proveni, a trebui, a costa.  
 
Fiinţa
Fiinţa, verb
Sinonime: a exista, a trăi, a fi în fiinţă, a fi, a funcţiona, a vieţui, a-și desfășura activitatea, a se afla în realitate.

Fiinţă, substantiv feminin
Sinonime: animal, vietate, vieţuitoare, făptură, om, persoană, individ, ins; existenţă, viaţă, trai; (locuțiune) (în ființă) existent, în realitate, aievea.  
 
Fire
Fire, substantiv feminin
Sinonime: lume, natură, viaţă, mediu; caracter, structură, temperament, cuget, cumpăt, cumpătare, fel, (livresc) umoare, (învechit şi regional) natural, (învechit) duh, (figurat) inimă; apucătură, deprindere, nărav, obicei, obişnuinţă, (Banat) ogod; ciclu, menstruaţie, period.  
 
Germina
Germina, verb
Sinonime: a apărea, a da germen, a ieşi, a începe se dezvolte, a începe un ciclu nou de vegetație, a încolţi, a miji, a prinde viaţă, a răsări, a se naşte.  
 
Hristoitie
Hristoitie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: credinţă (mistică), cucernicie, cuvioșenie, cuvioșie, evlavie, pietate, pioșenie, piozitate, religiozitate, smerenie, viață creștinească.  
 
Infern
Infern, substantiv neutru
Sinonime: gheenă, Hades, iad, orc, tartar; (figurat) chin, loc cu condiții insuportabile, loc de dezordine și de confuzie, situație chinuitoare, situație greu de suportat, stare de nefericire, suferinţă, tortură (sufletească), viață chinuită, viață mizerabilă, viață plină de chinuri.  
 
Încrezător (încrezătoare)
Încrezător (încrezătoare), adjectiv
Sinonime: optimist, plin de viață.  
 
Însufleţi
Însufleţi, verb
Sinonime: a da viaţă, a stimula, a (se) înviora, a anima.  
 
Învia
Învia, verb
Sinonime: a-şi recăpăta viaţa, a resuscita; a se întrema, a (se) reface, a se fortifica.  
 
Palid (palidă)
Palid (palidă), adjectiv
Sinonime: pal, galben, livid, cadaveric, pământiu, vânăt, verzui, fără viaţă; (figurat) slab, şters, searbăd, spălăcit; nesubstanţial, inconsistent.  
 
Lânced (lâncedă)
Lânced (lâncedă), adjectiv
Sinonime: sleit, fără viaţă, istovit, slăbit, inactiv.  
 
Lume
Lume, substantiv feminin
Sinonime: public, mulţime, omenire, societate; univers, cosmos, pământ; viaţă, existenţă, trai.  
 
Materializa
Materializa, verb
Sinonime: a căpăta formă materială, a concretiza, a crea, a deveni concret, a deveni real, a incarna, a îndeplini, a înfăptui, a întrupa, a personifica, a plăsmui, a realiza, a transpune în viață.  
 
Mucezi
Mucezi, verb
Sinonime: a (se) mucegăi, a face mucegai, a se altera, a se strica, (Oltenia) a (se) sfoiegi, (regional) a (se) mucuri, (regional) a (se) oxida; (figurat) a duce o viață monotonă, a lâncezi, a trăi inactiv.  
 
Naşte
Naşte, verb
Sinonime: a da viaţă, a da naştere, a da fiinţă, a se reproduce, (figurat) a produce, a crea, a cauza; (reflexiv) a lua fiinţă, a căpăta viaţă, a veni pe lume, (figurat) a apărea, a se ivi, a se înfiinţa.  
 
Natură
Natură, substantiv feminin
Sinonime: mediu, realitate, viaţă; fire, temperament, caracter; calitate, soi, fel, gen, varietate, sort, specie, categorie.  
 
Omorî
Omorî, verb
Sinonime: a ucide, a asasina, a lua viaţa; a distruge, a chinui, a epuiza, a slei.  
 
Petrecanie
Petrecanie, substantiv feminin
Sinonime: benchetuială, chef, decedare, deces, dispariție, distrugere, eveniment, existență, îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, întâmplare, moarte, nimicire, ospăţ, pățanie, petrecere, pieire, praznic, prăpăd, prăpădire, prăznuire, răposare, răpunere, sfârșit, stingere, sucombare, trai, viață, (plural) zile.  
 
Petrece
Petrece, verb
Sinonime: a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.  
 
Petrecere
Petrecere, substantiv feminin
Sinonime: amuzament, bairam, (familiar) beută, chiolhan, banchet, chef, chermeză, comportament, comportare, conduită, decedare, deces, desfătare, destindere, dispariţie, distracţie, existenţă, îngropare, îngropat, înhumare, înmormântare, însoţire, moarte, ospăţ, paranghelie, party, petrecanie, pieire, prăpădire, purtare, răposare, reuniune, sfârşit, stingere, sucombare, trai, trăire, veselie, viaţă, viețuire, (învechit) desfătăciune, (învechit) sărbătorie, (rar) desfăt, (rar) sărbătoare.  
 
Răposa
Răposa, verb
Sinonime: a muri, a deceda, a da ortul popii, a dispare, a repausa, a înceta din viaţă.  
 
Răpune
Răpune, verb
Sinonime: a anihila, a asasina, a bate, a birui, a copleşi, a covârși, a cuprinde, a distruge, a doborî, a extermina, a face piardă, a împovăra, a înfrânge, a întrece, a învinge, a lipsi de viață, a mântui, a muri, a năpădi, a nimici, a omorî, a pierde, a potopi, a prăpădi, a răzbi, a sfărâma, a sfârși, a suprima, a ucide, a zdrobi, a zvânta, a-și pierde viața.  
 
Realitate
Realitate, substantiv feminin
Sinonime: adevăr, autenticitate, certitudine, evidență, existenţă (obiectivă), factualitate, fapt concret, lucru real, materialitate, natură, real, realism, stare de fapt, substanță, tangibilitate, veracitate, veridicitate, veritate, viață, (învechit; la plural) bunuri imobile.  
 
Realiza
Realiza, verb
Sinonime: a înfăptui, a îndeplini, a efectua, a executa, a săvârşi, a face, a lucra; a crea, a plăsmui, a întruchipa, a da viaţă; a obţine, a dobândi, a câştiga.  
 
Regim
Regim, substantiv neutru
Sinonime: mod de viaţă, fel, sistem, orânduire, mediu; organizare, formă de guvernământ; raport gramatical, relaţie; dietă.  
 
Renaştere
Renaştere, substantiv feminin
Sinonime: avatar, avânt, botez, cuatrocento, înălţare, înflorire, înnoire, metasomatoză, metempsihoză, metensomatoză, palingenezie, progres, quattrocento, reapariție, recrudescență, redeşteptare, refacere, regenerare, regenerație, reincarnare, reincarnație, reînflorire, reînnoire, reînviere, renovație, restaurație, resurecție, retur, reviriment, reviviscență, trezire (la o viață nouă).  
 
Resuscita
Resuscita, verb
Sinonime: a reînvia, a reanima, a aduce la viaţă.  
 
Sihăstrie
Sihăstrie, substantiv feminin
Sinonime: asceză, călugărie, pustnicie, schimnicie, schit, viață de sihastru; (figurat) izolare, pustietate, singurătate; (variante) săhăstrie, sehăstrie.  
 
Sinucide
Sinucide, verb
Sinonime: a-şi lua viaţa, a se omorî, a-şi face seama; a comite suicid.  
 
Soţ
Soţ, substantiv masculin
Sinonime: bărbat, om, stăpân; partener de viață; (popular) tovarăş, ortac, însoţitor, asociat, aliat, părtaş.  
 
Soţie
Soţie, substantiv feminin
Sinonime: nevastă, soaţă, femeie; parteneră de viață; (regional) muiere, jumătate.

Şotie, substantiv feminin
Sinonime: poznă, năzbâtie, farsă, boroboaţă, bazaconie, şiretlic.  
 
Subzistenţă
Subzistență, substantiv feminin
Sinonime: alimentație, chiverniseală, hrană, întreținere, resurse, subzistare, trai, viață, viețuire, (învechit) existență, (învechit) prezență, (variantă) (învechit) subsistenție.  
 
Suflet
Suflet, substantiv neutru
Sinonime: conştiinţă, minte, caracter, simţire; omenie, bunătate; curaj, îndrăzneală; viaţă, suflu, inimă; persoană, om, ins, locuitor; suflare, respiraţie.  
 
Trai
Trai, substantiv neutru
Sinonime: viaţă, existență; convieţuire.

Trăi, verb
Sinonime: a fi, a exista, a vieţui, a dăinui, a dura, a se menţine, a petrece; a mânca, a se nutri, a se hrăni (cu).  
 
Veac
Veac, substantiv neutru
Sinonime: secol; veşnicie, eternitate; viaţă, existență, trai.  
 
Vioi (vioaie)
Vioi (vioaie), adjectiv
Sinonime: plin de viaţă, sprinten, zglobiu, vesel, zburdalnic; radios, luminos, aprins, strălucitor; (despre sunete) săltăreţ, ritmat, viu.  
 
Vital (vitală)
Vital (vitală), adjectiv
Sinonime: de viaţă, foarte important, fundamental, de bază, absolut necesar, de căpetenie.  
 
Vitalitate
Vitalitate, substantiv feminin
Sinonime: putere de viaţă, vigoare, trăinicie.  
 
Viu (vie)
Viu (vie), adjectiv
Sinonime: însufleţit, trăitor, animat; plin de viaţă, plin de energie, dinamic, intens, puternic, (despre sunete) răsunător, pătrunzător, puternic; strălucitor, aprins, tare, orbitor, luminos.  
 
Abiotic (abiotică)
Abiotic (abiotică), adjectiv
Sinonime: amicrobian, azoic, fără de viaţă, inanimat, lipsit de viaţă.  
 
Estivație
Estivație, substantiv feminin
Sinonime: (botanică) perioada de viaţă latentă datorită condiţiilor excesive de temperatură sau de uscăciune din timpul verii.  
 
Autobiografie (autobiografii)
Autobiografie (autobiografii), substantiv feminin
Sinonime: biografie, memorie, viaţă.  
 
Sexualitate
Sexualitate, substantiv feminin
Sinonime: bisexualitate, erotism, genitalitate, hermafroditism, heterosexualitate, homosexualitate, libido, reproducție, sex, viață sexuală.  
 
Antren
Antren, substantiv
Sinonime: alegrețe, animaţie, ardoare, bună dispoziție, căldură, entuziasm, foc, însuflețire, petulanță, vioiciune, (figurat) viață, (rar) vivacitate.  
 
Azoic
Azoic, substantiv
Sinonime: arhaic; (cu rol de adjectiv) abiotic, lipsit de viață.  
 
Biografie
Biografie, substantiv
Sinonime: autobiografie, cronică, cronologie, curriculum vitae, hagiografie, istorie, jurnal, viaţă, (la plural) anale, (la plural) memorii.  
 
Curvie
Curvie, substantiv
Sinonime: adulter, desfrâu, incest, împreunare trupească, păcat trupesc, prostituţie, viață desfrânată, viață destrăbălată, (popular) curvăsărie.  
 
Cust
Cust, substantiv
Sinonime: trai, viaţă.  
 
Custa
Custa, verb
Sinonime: a trăi, a viețui, a exista, a fi; a dăinui, a dura; a consta, a consista; a ține în viață, a lăsa trăiască.  
 
Custare
Custare, substantiv
Sinonime: trai, viaţă.  
 
Debordant
Debordant, adjectiv
Sinonime: activ, dezlănţuit, entuziast, exuberant, plin de viață.  
 
Decedare
Decedare, substantiv
Sinonime: decedat, deces, dispariție, exitus, extincție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, repauzare, sfârșit, stingere, sucombare, (argou) mierleală, (argou) mierlire, (argou) verdeș, (ironic) crăpare, (învechit și popular) săvârșire, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (limbajul bisericesc) repaus, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Desfrâna
Desfrâna, verb
Sinonime: a corupe; a se deda destrăbălării, a duce o viață necumpătată, a duce o viață de plăceri ușoare, a trăi în desfrâu, a se deprava, a se destrăbăla; a se strica.  
 
Destrăbăla
Destrăbăla, verb
Sinonime: a avea purtări dezmățate, a duce o viață de petreceri ușoare, a trăi în desfrâu, a se strica, a se desfrâna, a se deprava; a corupe, a vicia, a perverti.  
 
Deşteptare
Deșteptare, substantiv
Sinonime: deșteptat, înviere, resurecție, sculare, sculat, trezire, (figurat) dezmorțire, (figurat) revenire la viață, (figurat) scoatere la iveală, (figurat) trezire la viață, (învechit) descoperire, (învechit) stare de veghe.  
 
Dezmăţa
Dezmăţa, verb
Sinonime: a corupe, a decădea, a duce o viață de plăceri ușoare, a trăi în dezmăț, a se desfrâna, a se destrăbăla, a perverti, a se strica, a se deprava; a deveni neglijent, a deveni dezordonat; a se deșănța.  
 
Dezmorţi
Dezmorţi, verb
Sinonime: a se dezgheța; a ieși din starea de inerție, a (se) trezi din starea de pasivitate; a se trezi la viață, a reveni la viață, a face revină la viață; a renaște, a reînvia.  
 
Macrobiotic
Macrobiotic, adjectiv
Sinonime: (biologie) cu o viață foarte lungă; longeviv.  
 
Haiduci
Haiduci, verb
Sinonime: (popular) a viteji, (rar) a hoţi, a duce viață de haiduc, a fi haiduc, a voinici.  
 
Haiducie
Haiducie, substantiv
Sinonime: viață de haiduc, (popular) vitejie, (popular) voinicie, (regional) tâlhărie, (figurat) banditism.  
 
Imortalitate
Imortalitate, substantiv
Sinonime: continuitate, eternitate, imperisabilitate, indestructibilitate, nemurire, perenitate, perpetuitate, posteritate, viață eternă.  
 
Sălăşluinţă
Sălăşluinţă, substantiv
Sinonime: adăpost, aşezare, casă, cămin, domiciliu, locuinţă, sălaş, trai, viaţă, vieţuire.  
 
Sălăşluire
Sălăşluire, substantiv
Sinonime: adăpost, aşezare, casă, cămin, cătun, domiciliu, fixare, găzduire, instalare, locuinţă, locuire, mânere, ospitalitate, popas, poposire, primire, rămânere, sat, sălaş, stabilire, ședere, trai, viaţă, vieţuire.  
 
Longevitate
Longevitate, substantiv
Sinonime: durată de viață, speranță de viață, viață lungă, (biologie) macrobie.  
 
Readapta
Readapta, verb
Sinonime: a (se) adapta din nou, a reveni treptat la un mod de viață normal.  
 
Umaniza
Umaniza, verb
Sinonime: a (se) civiliza, a (se) face mai omenos (mai milos), a (se) face mai uman, a da viață, a deveni (mai) uman, a însufleți, a înzestra cu însușiri omenești, a personifica, a se perfecționa ca om.  
 
Pensionat
Pensionat, substantiv
Sinonime: internat, pension, pritaneu, seminar, viață de pension.  
 
Puşlamalâc
Puşlamalâc, substantiv
Sinonime: haimanalâc, hoinăreală, lichelism, vagabondaj, vagabondare, viață de pușlama.  
 
Puşlanie
Puşlanie, substantiv
Sinonime: haimanalâc, hoinăreală, vagabondaj, vagabondare, viață de pușlama.  
 
Carpe diem
Carpe diem, locuţiune latină
Sinonime: Profită de această zi! Profită de viață! Trăiește clipa!  
 
Hibernare
Hibernare, substantiv
Sinonime: hibernaţie; somnolență, stare de amorțeală, stare de viață latentă, (hibernare artificială) hibernoterapie; (figurat) inactivitate, lenevie, lenevire, letargie, pasivitate.  
 
Sedentariza
Sedentariza, verb
Sinonime: a (se) stabiliza, a (se) statornici, a trece la o viață sedentară.  
 
Orăşeniza
Orăşeniza, verb
Sinonime: a (se) citadiniza, (rar) a (se) târgoveți, a (se) urbaniza, a deveni oraș, a deveni orășean, a se adapta la viața orășenească.  
 
Psihism
Psihism, substantiv
Sinonime: mental, moral, psihic, stare de spirit, suflet, viață psihică.  
 
Spleen
Spleen, substantiv
Sinonime: depresie, dezgust de viață, ipocondrie, melancolie, neurastenie, nostalgie, plictiseală, splin, tristețe.  
 
Conlocuire
Conlocuire, substantiv
Sinonime: coabitare, conviețuire, viață în comun.  
 
Politic
Politic, adjectiv
Sinonime: dibaci, diplomatic, șiret, (învechit) politicesc.

Politic, substantiv
Sinonime: om politic, politician, viață politică.  
 
Apolitism
Apolitism, substantiv
Sinonime: abținere de la viața politică, indiferență politică.  
 
Vivant
Vivant, adjectiv
Sinonime: animat, dotat cu viață, viu, vivace.  
 
Vivifica
Vivifica, verb
Sinonime: a anima, a da viață, a însufleți, a înviora, a reînsufleți, a revivifia, a vivifia.  
 
Dolce
Dolce, adverb
Sinonime: (muzică) cu blândețe, delicat, dulce, lin, piano; (sintagmă; dolce vita) dolce farniente, viaţă uşoară de lux şi trândăvie, (literal) viață frumoasă.  
 
Revitaliza
Revitaliza, verb
Sinonime: a readuce la viață, a reanima, a reda puteri, a regenera, a reînsufleți, a resuscita, a revigora, a revivifia.  
 
Reviviscent
Reviviscent, adjectiv
Sinonime: readucător la viață, reînvietor.  
 
Reviviscență
Reviviscență, substantiv
Sinonime: însuflețire, înviorare, renaștere, resurecție, revenire la viață, revitalizare, revivifiere, trezire.  
 
Vivificant
Vivificant, adjectiv (învechit)
Sinonime: dătător de viață, însuflețitor, înviorător, vivifiant, vivificator.  
 
Sedentarism
Sedentarism, substantiv
Sinonime: lipsită de mișcare, sedentaritate, viață sedentară, (livresc) oblomovism.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar