Transpune
Transpune, verb
Sinonime: a exprima, a prelucra, a transcrie, a reda; a traduce, a interpreta, a adopta.  
 

Adapta
Adapta, verb
Sinonime: a (se) acomoda; a (se) potrivi, a (se) deprinde, a (se) armoniza, a (se) ajusta, a (se) aclimatiza, a se familiariza, a transpune, a asambla, a combina, a se conforma.  
 
Da
Da, verb
Sinonime: a oferi, a dărui, a acorda, a preda, a înmâna, a întinde, a furniza, a procura, a împrumuta, a dona, a ceda, a transmite, a atribui, a conferi, a plăti, a restitui, a jertfi, a vinde, a deplasa, a ajunge, a abate, a nimeri, a aluneca, a întoarce, a arunca, a împrăştia, a izbi, a trage, a face, a produce, a rodi, a apărea, a scoate, a provoca, a hărăzi, a îngădui, a permite, a desfăşura, a susţine, a trasa, a fâţâi, a cerne, a vopsi, a unge, a cădea, a ura; a azvârli, a întâmpla, a juca, a năpusti, a năvăli, a pomeni, a precipita, a prezenta, a repezi, a reprezenta, a sări, a tăbărî, a tălmăci, a traduce, a transpune, a veni, a zvârli.

Da, adverb
Sinonime: desigur, fireşte, (învechit şi regional) dar, (turcism, în Moldova) helbet.  
 
Fisă
Fisă, substantiv feminin
Sinonime: monedă, jeton, placă, (învechit) socotea.

Fişă, substantiv
Sinonime: conector, priză, ştecăr, ștecher; bristol, carte, carton, etichetă, foaie, tichet.

Fișa, verb
Sinonime: a alcătui fișe, a înregistra pe fișe, a repertoria, a transpune pe fișe.  
 
Materializa
Materializa, verb
Sinonime: a căpăta formă materială, a concretiza, a crea, a deveni concret, a deveni real, a incarna, a îndeplini, a înfăptui, a întrupa, a personifica, a plăsmui, a realiza, a transpune în viață.  
 
Preface
Preface, verb
Sinonime: a (se) face, a (se) modifica, a (se) schimba, a (se) transforma, a ascunde, a contraface, a deghiza, a deveni, a falsifica, a găti, a metamorfoza, a pregăti, a prepara, a preschimba, a renova, a se altera, a simula, a tălmăci, a traduce, a transpune, a travesti, a trece, (învechit) a veni, (regional) a (se) veli, a (se) velnici.  
 
Prefacere
Prefacere, substantiv feminin
Sinonime: evoluţie, inovație, înnoire, metamorfoză, modificare, renovare, schimbare, tălmăcire, traducere, transformare, transpunere, tratament, trecere.  
 
Traducere
Traducere, substantiv feminin
Sinonime: adaptare, interpretare, manifestare, tălmăcire, tradus, translare, translație, transliterare, transliterație, transpoziție, transpunere, versiune, (familiar) înșelare (în dragoste), (învechit) prefacere, (învechit) tălmăcit, (învechit) tălmăcitură, (învechit) tâlcovanie, (învechit) tâlcuială, (învechit) tâlcuire, (învechit) traducție, (învechit) transportare, (învechit) trăducăciune, (învechit) trăducere.  
 
Versiune
Versiune, substantiv feminin
Sinonime: variantă, formă diferită; traducere, transpunere.  
 
Adaptare
Adaptare, substantiv feminin
Sinonime: acomodare, aclimatizare, ajustare, aranjare; integrare; mimetism; transpoziţie, transpunere; (adaptare literară) adaptare cinematografică, ecranizare.  
 
Transvaza
Transvaza, verb
Sinonime: a decanta, a pritoci, a transfera, a transfuza, a transpune, a vărsa.  
 
Interversiune
Interversiune, substantiv
Sinonime: anastrofă, intervertire, inversare, inversiune, metateză, permutare, ranversare, răsturnare, transpoziție, transpunere, (figurat) răstălmăcire.  
 
Transcripțiune
Transcripțiune, substantiv
Sinonime: adaptație, copiat, copie, copiere, duplicare, duplicata, duplicație, facsimil, fotocopie, interpretare, înregistrare, reproducere, reproducție, traducere, traducție, transcriere, transcripție, translație, transpoziție, transpunere, (muzică) aranjament.  
 
Conceptualiza
Conceptualiza, verb
Sinonime: a abstractiza, a elabora, a intelectualiza, a schematiza, a sistematiza, a transpune în concepție.  
 
Transcripţie
Transcripţie, substantiv
Sinonime: adaptație, copiat, copie, copiere, duplicare, duplicata, duplicație, facsimil, fotocopie, interpretare, înregistrare, reproducere, reproducție, traducere, traducție, transcriere, transcripțiune, translație, transpoziție, transpunere, (muzică) aranjament.  
 
Recopia
Recopia, verb
Sinonime: a copia din nou, a face o copie nouă, a reproduce, a transcrie, a transpune.  
 
Orchestrare
Orchestrare, substantiv
Sinonime: aranjament, armonizare, compoziție, instrumentație, orchestraţie, transcriere, transcripție, transpoziție, transpunere, (învechit) instrumentațiune, (învechit) orhestrațiune, (variantă) orhestrare.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Traducție
Traducție, substantiv (învechit)
Sinonime: adaptare, interpretare, poliptotă, poliptoton, retraducere, tălmăcire, traducere, transpoziție, transpunere, versiune, (învechit) traducțiune.  
 
Transcriere
Transcriere, substantiv
Sinonime: copie, copiere, duplicata, duplicație, facsimil, fotocopie, grafie, inscripție, interpretare, înregistrare, notație, reproducere, traducere, transcripție, transliterație, transpunere, (învechit) izvod, (învechit) prescriitură.  
 
Cimili
Cimili, verb (regional)
Sinonime: a alcătui o cimilitură, a da de ghicit, a spune cimilituri, a transpune într-o cimilitură, (variantă) a cinghili, (variantă) a cinili, (variantă) a ciumeli, (variantă) a ciumili.  
 
Scenariza
Scenariza, verb
Sinonime: (despre o lucrare, un fapt) a transpune în scenariu.  
 
Prepune
Prepune, verb (învechit)
Sinonime: a adăuga, a antepune, a așeza în loc, a așeza înainte, a bănui, a copia, a cunoaște (de mai înainte), a înlocui, a înnădi, a numi într-un post, a presupune, a prevesti, a prezenta, a prezice, a profetiza, a profeți, a propune, a proroci, a recomanda, a se îndoi, a se lăsa antrenat, a supune, a suspecta, a tălmăci, a traduce, a transpune, a vesti, (despre cereale) a semăna a doua oară, (figurat) a întreba.  
 
Inversio
Inversio, substantiv
Sinonime: (retorică) alegorie, inversiune, transpoziție, transpunere.  
 
Transla
Transla, verb
Sinonime: a tălmăci, a traduce, a translata, a transpune; a deplasa prin translație.  
 
Tălmăcitură
Tălmăcitură, substantiv (învechit)
Sinonime: interpretare, tălmăcire, tâlcuire, traducere, transpunere, (învechit) tâlmăcitură.  
 
Tâlcuire
Tâlcuire, substantiv
Sinonime: analizare, comentare, explicare, interpretare, tălmăcire, traducere, transpunere, (învechit) definiție, (învechit) tălmăcie, (învechit) tălmăcitură, (învechit) tâlcovanie, (învechit) tâlcuială, (popular) tâlc.  
 
Transpoziție
Transpoziție, substantiv
Sinonime: adaptare, anagramare, anagramă, interversiune, intervertire, inversare, inversiune, metateză, permutare, ranversare, schimbare, traducție, transcripție, transpunere, (învechit) transpozițiune, (muzică) aranjament.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar