Târg
Târg, substantiv neutru
Sinonime: piaţă, obor, hală; tranzacţie, tocmeală, înţelegere, acord, târguială; orăşel, oraş, cetate.  
 
Țargă
Țargă, substantiv (regional)
Sinonime: (regional) răstalniță, (regional) zastalniță.  
 
Târgoveţ
Târgoveţ, substantiv masculin
Sinonime: orăşean, citadin.  
 
Târgui
Târgui, verb
Sinonime: a cumpăra, a-şi procura, a lua; a face tranzacţii, a se tocmi, a se ciorovăi.  
 
Târguitor
Târguitor, substantiv (învechit)
Sinonime: client, comerciant, cumpărător, muşteriu, negustor, neguțător.  
 
Târguitură
Târguitură, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: marfă (de vânzare).  
 

Bazar
Bazar, substantiv neutru
Sinonime: târg, piaţă, galerie comercială.  
 
Bâlci
Bâlci, substantiv neutru
Sinonime: (regional) iarmaroc, târg, piaţă, (Banat) ocico; (figurat) hărmălaie, gălăgie, zăpăceală, aiureală, balamuc.  
 
Centru (centre)
Centru (centre), substantiv neutru
Sinonime: mijloc; miez; nucleu; (fizică) (centru de greutate) baricentru; (figurat) buric, inimă, (învechit, figurat) dric; (figurat) focar, sediu; (figurat) bastion, citadelă; oraş, (popular) târg.  
 
Cetăţean
Cetăţean, substantiv masculin
Sinonime: supus, locuitor; orăşean, târgoveţ.  
 
Combinaţie
Combinaţie, substantiv feminin
Sinonime: acord, amalgam, amestec, aranjament, asociere, calcul, combinare, compus, contract, convenție, corp compus, gând, idee, intenție, îmbinare, împreunare, îngemănare, întâlnire de dragoste, înțelegere, învoială, învoire, legământ, manevră, melanj, mixtură, pact, plan, proiect, reunire, sinteză, socoteală, tranzacție, unire, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit) așezământ, (învechit) cuvânt, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Muntenia) prinsoare, (variantă) combinațiune.  
 
Comerciant
Comerciant, substantiv masculin
Sinonime: negustor, vânzător, (învechit şi regional) sfârnar, (regional) târguitor, (învechit) cupeţ, negociant, negociator, privătar; bișnițar.  
 
Conveni
Conveni, verb
Sinonime: a cădea de acord, a se învoi, a se înţelege; a corespunde, a fi pe plac, a fi potrivit, a(-i) plăcea, a prefera; (popular) a se ajunge, a se uni, (prin Muntenia) a se îndogăţi, (Banat) a se toldui, (învechit) a se lovi, a se târgui, a se tocmi, a veni, (grecism învechit) a se simfonisi; a accepta, (învechit) a pristăni.  
 
Coş
Coş, substantiv neutru
Sinonime: paner, (popular) coşarcă, paporniţă, (Transilvania şi Muntenia) corfă, (prin Banat şi Transilvania) targă; (tehnică) ladă, (regional) casă, cutie, drob, durbană, ţarc; burduf, (regional) ceahol, cutubă, (regional, mai ales în Moldova) poclit; cămin, horn, (regional) bageacă, cubea, cucuvaie, fumar, horneţ, marchioţă, ursoaie, (prin Transilvania) budureţ, buduroi, hogeac, (Moldova) hogeag, (prin Transilvania) ştiol, (prin Moldova şi Bucovina) şuber; (coşul pieptului) torace; (medicină) (popular) zgrăbunţă; coşar, coşciug, coviltir, dos, pătul, porumbar, sicriu, stup.  
 
Cumpărătură
Cumpărătură, substantiv feminin
Sinonime: târguială, achiziție.  
 
Domn
Domn, substantiv masculin
Sinonime: stăpân, posesor, jupân; domnitor, voievod, prinţ, rege, monarh; om bogat, aristocrat, nobil; (Domnul) Dumnezeu, Isus Hristos; cucon, (învechit şi familiar) musiu, (grecism învechit) chir, (italienism învechit) signor; bărbat, orăşean, soţ, târgoveţ.  
 
Grai
Grai, substantiv neutru
Sinonime: accent, alocuțiune, argou, cuvânt, dialect, discurs, glas, idiom, învoială, limbaj, limbă, proverb, rostire, târguială, termen, verb, voce, vorbă, vorbire, zicală.

Grăi, verb
Sinonime: a boteza, a conveni, a cuvânta, a denumi, a exprima prin grai, a glăsui, a intitula, a înţelege, a porecli, a reda prin cuvinte, a rosti, a scoate, a se chema, a se învoi, a se numi, a se pune de acord, a spune, a supranumi, a vorbi, a zice.  
 
Iarmaroc
Iarmaroc, substantiv neutru (popular)
Sinonime: bâlci, târg.  
 
Învoi
Învoi, verb
Sinonime: a (se) angaja, a (se) tocmi, a (se) uni, a accepta, a adera la, a admite, a aproba, a concilia, a consimţi, a conveni, a face pe voie, a fi în concordanță, a încuviința, a îngădui, a lăsa, a pactiza, a permite, a primi, a se împăca, a se îndupleca, a se înțelege, a se potrivi, a se reconcilia, a se vorbi, a trăi în bună înțelegere, a voi, a vrea, (Banat) a se toldui, (grecism învechit) a se simfonisi, (învechit și popular) a se prinde, (învechit și regional) a se grăi, (învechit și regional) a se pleca, (învechit) a aprobălui, (învechit) a favoriza, (învechit) a fi de acord, (învechit) a mulțumi, (învechit) a ogodi, (învechit) a pristăni, (învechit) a se lovi, (învechit) a se târgui, (învechit) a veni, (livresc) a concede, (Moldova și Bucovina) a pozvoli, (popular) a se ajunge, (popular) a se pogodi, (prin Muntenia) a se îndogăți.  
 
Învoială
Învoială, substantiv feminin
Sinonime: acord, angajament, angajare, aprobare, aranjament, asentiment, aviz, combinație, condiție, consimţământ, consimțire, contract, convenţie, împăcare, încuviințare, îngăduință, îngăduire, înţelegere, învoire, legământ, pact, permisie, permisiune, tranzacție, voie, voință, vorbă, vrere, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit și regional) poslușanie, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) așezământ, (învechit) concesie, (învechit) concurs, (învechit) cuvânt, (învechit) pozvol, (învechit) sfat, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (învechit) volnicie, (Moldova și Bucovina) pozvolenie, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Banat) pogoadă, (prin Muntenia) prinsoare, (prin Oltenia și Banat) pogodeală, (regional) tocmă.  
 
Jupâneasă
Jupâneasă, substantiv feminin
Sinonime: menajeră, femeie de serviciu, fată în casă; (învechit) boieroaică, cucoană, orășeancă, târgoveaţă; (rar) soţie, nevastă.  
 
Muşteriu (mușterii)
Muşteriu (mușterii), substantiv masculin (popular)
Sinonime: client, cumpărător, (învechit) târguitor, (la plural) clientelă.  
 
Obor
Obor, substantiv neutru
Sinonime: bordei, colibă, împrejmuire, loc îngrădit, ocol, piaţă, staul, târg, țarc.  
 
Pantalonar
Pantalonar, substantiv masculin (învechit)
Sinonime: (învechit) (depreciativ) bonjurist, duelgiu, funcţionar, intelectual, ișlicar, orăşean, surtucar, târgoveț; croitor.  
 
Pat
Pat, substantiv neutru
Sinonime: remiză la şah; aşternut, culcuş; targă, năsălie; răsadniţă; albie, matcă, vale.  
 
Piaţă
Piaţă, substantiv feminin
Sinonime: centru, rond; târg, iarmaroc, obor; cumpărături, târguieli.  
 
Precupeţi
Precupeţi, verb
Sinonime: a se târgui, a se tocmi, a negocia.  
 
Surtucar
Surtucar, substantiv masculin (popular)
Sinonime: târgoveț, orăşean, intelectual.  
 
Tocmeală
Tocmeală, substantiv feminin
Sinonime: tranzacţie, tratative, târguială; învoială, acord, convenţie, pact; organizare, orânduire, constituire; chibzuială, socoteală, iscusinţă.  
 
Tocmi
Tocmi, verb
Sinonime: a se târgui, a duce tratative, a face tranzacţii, a se învoi, a se angaja; a orândui, a aranja, a aşeza, a instala; (învechit) a pune la cale, a organiza, a constitui.  
 
Ţigăni
Ţigăni, verb
Sinonime: a se tocmi, a se târgui, a face gălăgie.  
 
Vorbă
Vorbă, substantiv feminin
Sinonime: cuvânt, grai, vocabulă; convorbire, conversaţie, discuţie, taifas; promisiune, făgăduinţă; zvon, veste, ştire, informaţie; zicală, zicătoare; proverb, expresie; înţelegere, învoială, târguială, acord, tocmeală.  
 
Achiziţionare
Achiziționare, substantiv
Sinonime: achiziție, cumpărare, cumpărat, luare, procurare, târguire, (învechit) cumpărătoare, (învechit) neguțare, (învechit) scumpărătoare.  
 
Brancardă
Brancardă, substantiv
Sinonime: (medicină) targă, (Moldova) pataşcă.  
 
Burghez
Burghez, substantiv
Sinonime: capitalist, citadin, filistin, mic-burghez, orășean, târgoveț, (popular şi peiorativ) burjui.  
 
Citadin
Citadin, substantiv
Sinonime: orăşean, târgoveţ.  
 
Codârlă
Codârlă, substantiv
Sinonime: fund, (popular) înfundătoare, scărilă, targă, (regional) scărigă, (Moldova şi Bucovina) chelnă, (Transilvania şi Banat) şireglă, (Oltenia şi Muntenia) şuşlete; coadă.  
 
Negustori
Negustori, verb
Sinonime: a precupeţi, a specula, a trafica, (învechit şi regional) a precupi, a comercializa, a târgui, a tocmi.  
 
Corcie
Corcie, substantiv
Sinonime: grătar, grilă, leasă; targă; patină.  
 
Neguţa
Neguţa, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a lua, a procura, a târgui, a tocmi, a vinde.  
 
Surzui
Surzui, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a lua, a procura, a târgui.  
 
Scumpăra
Scumpăra, verb
Sinonime: a achiziţiona, a cumpăra, a da, a izbăvi, a împrumuta, a lua, a mântui, a procura, a purifica, a răscumpăra, a salva, a târgui.  
 
Cumpărare
Cumpărare, substantiv
Sinonime: achiziţionare, cumpărat, luare, procurare, târguire, (învechit) scumpărătoare.  
 
Drăgaică
Drăgaică, substantiv
Sinonime: (sărbătoare populară, la plural) Sânziene; (botanică) sânziană, (regional) sâmiană, sânzănioară, smântânică, floarea-lui-Sântion; bâlci, iarmaroc, târg.  
 
Arastă
Arastă, substantiv
Sinonime: (puțin întrebuințat) târg, talcioc.  
 
Expoziție
Expoziție, substantiv
Sinonime: anuală, etalaj, exhibiție, galerie, prezentare, retrospectivă, salon, showroom, târg, vernisaj, vitrină; cronică, episod, exordiu, introducere, narațiune, prefață, uvertură, (la plural) preliminarii; (variantă) expozițiune.  
 
Bienală
Bienală, substantiv
Sinonime: consfătuire, expoziție, festival, întrunire, târg (care are loc o dată la doi ani).  
 
Scumpărătoare
Scumpărătoare, substantiv
Sinonime: (învechit) achiziționare, cumpărare, cumpărat, luare, procurare, târguire.  
 
Ogodi
Ogodi, verb
Sinonime: (învechit) a accepta, a admite, a agodi, a aproba, a aștepta, a consimți, a fi plăcut, a încuviința, a îndupleca, a îngădui, a îngriji, a învoi, a lăsa, a permite, a plăcea, a primi, a respecta, a se târgui, a se tocmi, a trăi după plac, a trăi liber, a vedea de.  
 
Precupeţire
Precupeţire, substantiv
Sinonime: negociere, târg, târguială, tocmeală, traficare.  
 
Orăşenesc
Orăşenesc, adjectiv
Sinonime: citadin, urban, (învechit și regional) târgoveț; nemţesc.  
 
Orăşeneşte
Orăşeneşte, adverb
Sinonime: ca la oraș, nemţeşte, (rar) târgoveţeşte.  
 
Orăşenime
Orăşenime, substantiv
Sinonime: (rar) târgoveţime, (învechit) jupânime.  
 
Orăşeniza
Orăşeniza, verb
Sinonime: a (se) citadiniza, (rar) a (se) târgoveți, a (se) urbaniza, a deveni oraș, a deveni orășean, a se adapta la viața orășenească.  
 
Burgadă
Burgadă, substantiv
Sinonime: burg (mic), comună, localitate, sat, târgușor, țară.  
 
Ţigănie
Ţigănie, substantiv
Sinonime: cartier de țigani, mahala, șatră, ţigănime; balamuc, gălăgie, hărmălaie, huiet, larmă, scandal, tămbălău, tărăboi, tevatură, tumult, vacarm, vuiet, zarvă, zgomot; târguială, tocmeală (excesivă), zgârcenie.  
 
Tocmire
Tocmire, substantiv
Sinonime: acord, angajare, aranjament, combinație, contract, convenție, înțelegere, învoială, învoire, legământ, orânduială, ordine, organizare, pact, rânduială, regulă, târguială, tocmeală, tranzacție, țigăneală.  
 
Nunti
Nunti, verb (popular)
Sinonime: a (se) căsători, a (se) cununa, a face nuntă, a petrece; a se târgui, a se tocmi prea mult; (despre animale) a se împerechea.  
 
Tocmă
Tocmă, substantiv (regional)
Sinonime: înțelegere, învoială, logodnă, târg, târguială, tocmeală.  
 
Saraf
Saraf, substantiv (învechit)
Sinonime: bancher, bișnițar, cămătar, (învechit) zaraf, (regional) târgar.  
 
Zaraf
Zaraf, substantiv (învechit)
Sinonime: bancher, bișnițar, casier, cămătar, (învechit) saraf, (regional) târgar.  
 
Shoping
Shoping, substantiv
Sinonime: cumpărături, târguieli.  
 
Aprod
Aprod, substantiv (învechit)
Sinonime: curtean, mesager, paj, scutier, slugă, slujbaș, ușier, (aprod de târg) perceptor, (Moldova și Muntenia) dregător, (regional) dorobanț, (regional) erou, (variantă) approd.  
 
Cetățenește
Cetățenește, adverb
Sinonime: orășenește, (rar) târgovețește.  
 
Locuitor
Locuitor, substantiv
Sinonime: aborigen, autohton, băștinaș, citadin, compatriot, consătean, contadin, emigrant, emigrat, imigrant, indigen, insular, localnic, mahalagiu, mărginaș, mărginean, ocupant, persoană, resortisant, rezident, sătean, târgoveț, țăran, (figurat) suflet, (grecism învechit) simpatriot, (învechit) lăcuitor, (învechit) sălășluitor, (livresc) pământean; (la plural) orășenime, populație, târgovețime, țărănime, (învechit și regional) poporime, (învechit) poporație, (învechit) public.  
 
Răstalniță
Răstalniță, substantiv (regional)
Sinonime: (regional) țargă, (regional) zastalniță.  
 
Nădrăgar
Nădrăgar, substantiv (popular)
Sinonime: orășean, pantalonar, târgoveț.  
 
Pataşcă
Pataşcă, substantiv (regional și învechit)
Sinonime: brancardă, car funebru, car funerar, car mortuar, corlată, dric, năsălie, targă, tașcă; (monedă veche de argint) patacă, pitac; (variantă) pătașcă.  
 
Pazar
Pazar, substantiv (învechit)
Sinonime: bazar, piață, târg.  
 
Negociere
Negociere, substantiv
Sinonime: cumpărare, discuție, tratare, vânzare, (învechit) negociație, (învechit) tratație, (la plural) tratative, (popular) târguială, (popular) tocmeală, (variantă) negoțiare, (variantă) negoțiere.  
 
Aducătoare
Aducătoare, substantiv (învechit)
Sinonime: ghilimele, semnele citării; targă.  
 
Țigăneală (țigăneli)
Țigăneală (țigăneli), substantiv feminin
Sinonime: târguială, tocmeală; (la plural) insulte, vorbe urâte.  
 
Luare
Luare, substantiv
Sinonime: achiziționare, adoptare, apucare, căsătorie, confiscare, cucerire, cumpărare, cumpărat, dobândire, îmbolnăvire, încasare, înhățare, înlăturare, înșfăcare, luat, obținere, ocupare, ocupație, preluare, primire, prindere, prins, procurare, sechestrare, târguire, unire, (familiar și figurat) umflare, (franțuzism învechit) conchetă, (învechit și popular) distracție, (învechit și popular) poftă, (învechit și popular) voioșie, (învechit) loare, (învechit) luătură, (învechit) luoare, (învechit) luore, (învechit) scumpărătoare, (Transilvania; învechit) excepție; (luare-aminte) atenție, băgare de seamă, curiozitate, grijă, interes, observare, privire, prudență, (învechit) perierghie.  
 
Cupețiit
Cupețiit, substantiv (învechit)
Sinonime: cupețire, negustorire.

Cupețiit, adjectiv (învechit)
Sinonime: târguit.  
 
Procurare
Procurare, substantiv
Sinonime: achiziție, achiziționare, cumpărare, cumpărat, furnizare, livrare, luare, obținere, târguire, (învechit) scumpărătoare, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimatisire, (turcism învechit) teslim, (turcism învechit) teslimat.  
 
Neguțare
Neguțare, substantiv (învechit)
Sinonime: cumpărare, negociere, precupețire, târguire, tocmeală, tocmire, vânzare, (argotic) țigăneală, (variantă) negoțare.  
 
Urbaniza
Urbaniza, verb
Sinonime: a (se) orășeniza, (învechit) a (se) târgoveți, (rar) a (se) citadiniza.  
 
Expo
Expo, substantiv
Sinonime: expoziție, salon, târg.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar