Strâmb
Strâmb, adverb
Sinonime: pieziș, într-o parte; (figurat) fals, mincinos, neadevărat.  
 
Strâmb (strâmbă)
Strâmb (strâmbă), adjectiv
Sinonime: diform, diformat, schimonosit, încovoiat, îndoit; gârbovit, adus de spate; întortocheat, sucit, răsucit, curbat; aplecat, înclinat, deviat; (figurat) nedrept, necinstit, incorect.  
 
Strâmba
Strâmba, verb
Sinonime: a îndoi, a încovoia, a curba; (figurat) a schimonosi, a se deforma, a face grimase, a se fandosi, a face mofturi.  
 
Strâmbăciune
Strâmbăciune, substantiv (învechit)
Sinonime: nedreptate, (învechit) strâmbătate.  
 
Strâmbănog
Strâmbănog, substantiv (regional)
Sinonime: crăcănat.  
 
Strâmbare
Strâmbare, substantiv
Sinonime: aducere, aplecare, aplecat, cocârjare, cocârjat, cocoșare, cocoșat, contorsionare, curbare, deformare, deformație, desfigurare, gârbovire, înclinare, înclinat, încovoiat, încovoiere, îndoire, îndoit, întoarcere, întors, lăsare, plecare, pocire, răsucire, scălâmbăială, scălâmbăiere, scălâmbăitură, scâlciere, schimonoseală, schimonosire, sluțire, sluțit, strâmbat, strâmbătură, sucire, sucit, urâțire, urâțit, (învechit) cotitură, (popular și familiar) scofâlcire, (popular) hâzire.  
 
Strâmbătate
Strâmbătate, substantiv feminin
Sinonime: abuz, inechitate, injustiţie, nedreptate, neechitate, nejustiţie; neadevăr, minciună.  
 
Strâmbătăţi
Strâmbătăţi, verb
Sinonime: a năpăstui, a nedreptăţi, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a urgisi.  
 
Strâmbătăţire
Strâmbătăţire, substantiv
Sinonime: năpăstuire, nedreptăţire, oropsire, persecutare, persecuţie, urgisire.  
 
Strâmbătățit
Strâmbătățit, adjectiv (învechit)
Sinonime: nedreptățit.  
 
Strâmbătățitor
Strâmbătățitor, adjectiv (învechit)
Sinonime: năpăstuitor.  
 
Strâmbătură
Strâmbătură, substantiv feminin
Sinonime: deformare, grimasă, imitare (în batjocură), maimuţăreală, rictus, scâlcietură, schimonoseală, schimonositură (a feței), strâmbet; (figurat) fandoseală, sclifoseală; obiect strâmb, obiect încovoiat.  
 
Strâmbet
Strâmbet, substantiv
Sinonime: grimasă, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, strâmbătură.  
 
Strâmbuleţ
Strâmbuleţ, substantiv
Sinonime: colţişor.  
 

Deforma
Deforma, verb
Sinonime: a denatura, a altera, a sluţi, a urâţi, a poci, a (se) strâmba, (popular şi familiar) a (se) scofâlci; a desfigura, a scâlcia; a ceda; a (se) corupe, a (se) strica.  
 
Denatura
Denatura, verb
Sinonime: a deforma, a falsifica, a schimba, a caricaturiza, a răstălmăci, a modifica, a strica, a contraface, a altera, a stâlci, a escamota, a măslui, a mistifica, (figurat) a silui, (învechit, figurat) a sminti, a strâmba.  
 
Desfigura
Desfigura, verb
Sinonime: a (se) urâţi, a (se) deforma, a (se) denatura, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, (popular şi familiar) a (se) scălâmbăia, a (se) scofâlci, (popular) a (se) hâzi, (Moldova şi Bucovina) a (se) şonţi, (învechit) a (se) grozăvi; a ecorșa, a jupui, a estropia.  
 
Eronat (eronată)
Eronat (eronată), adjectiv
Sinonime: aberant, absurd, denaturat, fals, greșit, impropriu, incorect, inexact, mincinos, neadevărat, neexact, nefondat, neîntemeiat, (învechit și figurat) rătăcit, (învechit și regional) smintit, (rar; figurat) strâmb.  
 
Găleată
Găleată, substantiv feminin
Sinonime: cazan, căldare, ciutură, doniță, recipient, vas, (Bucovina şi prin nordul Moldovei) şaflic, (Oltenia, Banat şi Transilvania) vadră, (regional) strâmbăreață.  
 
Grimasă
Grimasă, substantiv feminin
Sinonime: aparență înșelătoare (mincinoasă), contorsiune, crispație, disimulare, mimică, mină, rictus, scălâmbăiere, scălâmbăitură, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, strâmbătură, strâmbet, (popular şi familiar) scălâmbăială, (rar) schimă.  
 
Grozav (grozavă)
Grozav (grozavă), adjectiv
Sinonime: atroce, bun, cumplit, deosebit, diform, excepţional, extraordinar, formidabil, groaznic, hâd, hidos, îngrozitor, înspăimântător, pocit, remarcabil, schimonosit, sinistru, slut, strașnic, strâmb, urât, zdravăn.  
 
Grozăvi
Grozăvi, verb
Sinonime: a face pe grozavul, a face pe viteazul, a (se) deforma, a (se) desfigura, a se îngâmfa, a se lăuda, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, a (se) urâţi, a-și da aere, a-şi da importanţă.  
 
Hai
Hai, interjecție
Sinonime: haide.

Hâi, verb
Sinonime: a (se) apleca, a (se) dărăpăna, a (se) dărâma, a deveni strâmb, a (se) înclina, a (se) lăsa, a (se) nărui, a (se) pleca, a (se) povârni, a (se) prăbuşi, a (se) prăvăli, a (se) risipi, a (se) strâmba, a (se) surpa.  
 
Imita
Imita, verb
Sinonime: a copia, a reproduce, a reprezenta, a reda; a îngâna, a se strâmba, a se schimonosi, a se poci, a se scălâmba, a se maimuţări.  
 
Injust (injustă)
Injust (injustă), adjectiv
Sinonime: abuziv, arbitrar, fals, ilegal, incorect, inechitabil, inexact, nedrept, neechitabil, nejust, nemeritat, nemotivat, parțial, părtinitor, (figurat) strâmb, (livresc) inic.  
 
Izmeneală
Izmeneală, substantiv feminin (familiar)
Sinonime: afectare, capriciu, chef, cochetărie exagerată, fandoseală, fantezie, fasoleală, fason, fiță, maimuțăreală, marghioleală, moft, naz, poftă, prosteală, sclifoseală, strâmbătură, toană.  
 
Jimba
Jimba, verb (regional)
Sinonime: a se strâmba, a rânji, a se încreţi, a se îndoi.  
 
Maimuţăreală
Maimuțăreală, substantiv feminin
Sinonime: capriciu, chef, copiere, fandoseală, fantezie, fason, fiță, grimasă, imitare, imitație, maimuțărie, maimuțărire, maimuțire, moft, naz, pocire, poftă, prosteală, scălămbăială, schimonoseală, sclifoseală, strâmbare, strâmbătură, toană, (familiar) bâzdâc, (familiar) farafastâc, (familiar) marafet, (figurat) boală, (figurat) dambla, (grecism învechit) paraxenie, (învechit și regional) marghiolie, (învechit și regional) nacafa, (învechit și regional) pală, (învechit) schimonosire, (învechit) schimonositură, (Moldova, prin Bucovina și Transilvania) sucă, (popular și familiar) pârțag, (popular și familiar) scălâmbăială, (popular și familiar) scălâmbăiere, (popular și familiar) scălâmbăitură, (popular) fasoleală, (popular) hachiță, (popular) izmeneală, (popular) pandalie, (regional) marghioleală, (regional) năbădaie, (regional) toancă, (regional) zâmbâc, (Transilvania) pont.  
 
Maimuţări
Maimuţări, verb
Sinonime: a maimuţi, a imita, a îngâna; a se strâmba, a se schimonosi, a se scălămbăia, a se poci.  
 
Oropsi
Oropsi, verb
Sinonime: a alunga, a apăsa, a asupri, a blestema, a certa, a chinui, a despuia, a exploata, a izgoni, a împila, a împovăra, a lăsa la voia întâmplării, a năpăstui, a nedreptăți, a ocărî, a oprima, a părăsi, a persecuta, a prigoni, a scoate în drum, a stoarce, a suge, a tiraniza, a urgisi, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a horopsi.  
 
Oţărî
Oţărî, verb
Sinonime: a (se) mânia, a (se) burzului, a (se) înfuria, a (se) răsti, a (se) strâmba; a (se) mâhni, a (se) supăra, a (se) indigna.  
 
Persecuta
Persecuta, verb
Sinonime: a asupri, a chinui, a defavoriza, a exploata, a frământa, a hărțui, a importuna, a împila, a împovăra, a martiriza, a măcina, a năpăstui, a nedreptăţi, a nu slăbi, a obseda, a oprima, a oropsi, a preocupa, a prigoni, a suplicia, a tortura, a urgisi, a urmări, (figurat) a apăsa, (figurat) a despuia, (figurat) a roade, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (figurat) a tiraniza, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci.  
 
Pieziş (piezișă)
Pieziş (piezișă), adjectiv
Sinonime: oblic, strâmb, curmeziş, aplecat, înclinat; abrupt, prăpăstios, accidentat, râpos; pieptiş; (figurat) suspicios, bănuitor, lăturalnic, duşmănos.  
 
Rictus
Rictus, substantiv neutru
Sinonime: strâmbătură, rânjet, jimbătură, râs forţat.  
 
Rânjet
Rânjet, substantiv neutru
Sinonime: strâmbătură, rictus, râs batjocoritor.  
 
Rânji
Rânji, verb
Sinonime: a se strâmba, a se jimba, a ricana, a râde batjocoritor, a se hlizi.  
 
Scălâmba
Scălâmba, verb
Sinonime: a se strâmba, a se schimonosi, a se deforma, a se scâlcia, a se poci.  
 
Scălâmbăială
Scălâmbăială, substantiv feminin
Sinonime: capriciu, chef, deformare, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, grimasă, maimuţăreală, moft, naz, pocire, poftă, prosteală, scălâmbăiere, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, sclifoseală, strâmbătură, toană, (variantă) scălămbăială.  
 
Schimă
Schimă, substantiv feminin
Sinonime: gest, mişcare; grimasă, strâmbătură.  
 
Schimonosi
Schimonosi, verb
Sinonime: a deforma, a strâmba, a poci, a sluţi, a desfigura.  
 
Sluți
Sluți, verb
Sinonime: a ciunti, a mutila, a ciopârți; a poci, a urâţi; a se strâmba, a se schimonosi.  
 
Sperjur (sperjură)
Sperjur, substantiv
Sinonime: apostat, jurământ fals, jurământ mincinos, (învechit) călcător, (învechit) jurător strâmb, (învechit) sperjurare; (variante învechite) parjur, perjur, perjuriu, spergiur, sperjuriu.  
 
Zbârci
Zbârci, verb
Sinonime: a (se) încreţi, a strâmba, a crispa, a închirci, a se rida.  
 
Încârligat (încârligată)
Încârligat (încârligată), adjectiv
Sinonime: îndoit, încovoiat, încovrigat, strâmbat, unciform.  
 
Chiondorâş
Chiondorâş, adverb (regional)
Sinonime: chiorâș, cruciș, încrucișat, încruntat, posomorât, sașiu, strâmb, urât, (popular) pieziș, (popular) spanchiu, (regional) ponciș, (variantă) chiondoruș.  
 
Cârn
Cârn, adjectiv
Sinonime: îndoit, strâmb.  
 
Colţişor
Colţişor, substantiv
Sinonime: colţuleţ; (prin Transilvania) strâmbuleţ.  
 
Contrafăcut
Contrafăcut, adjectiv
Sinonime: fals, artificial, (învechit) strâmb, falsificat, (popular şi familiar) dres, făcut, (popular) prefăcut, (regional) stricat.  
 
Costiş
Costiş, adjectiv
Sinonime: (adesea adverbial) înclinat, pieziș, oblic, strâmb.

Costiş, substantiv
Sinonime: coastă de deal, povârniș, pantă; lambă, vătrai.  
 
Curbat
Curbat, adjectiv
Sinonime: încovoiat, îndoit, răsucit, strâmb, arcuit, parabolic; aplecat, adus; coroiat.  
 
Deformare
Deformare, substantiv
Sinonime: strâmbare, (popular şi familiar) scofâlcire, desfigurare, stâlcire, scâlciere, scâlcietură; corupere, stricare, denaturare; deformaţie.  
 
Deformat
Deformat, adjectiv
Sinonime: anamorfozat, strâmb, (popular şi familiar) scofâlcit, desfigurat, stâlcit, scâlciat; denaturat; corupt, stricat.  
 
Desfigurare
Desfigurare, substantiv
Sinonime: deformare, deformaţie, pocire, schimonoseală, schimonosire, sluţire, strâmbare, urâţire.  
 
Desfigurat
Desfigurat, adjectiv
Sinonime: deformat, diform, hidos, pocit, schimonosit, slut, sluţit, strâmb, strâmbat, urât, urâţit, (regional) stropşit, zgâmboit, (Moldova) şonţit.  
 
Scrombăi
Scrombăi, verb
Sinonime: a (se) deforma, a (se) scâlcia, a se scoroji, a (se) strâmba, a (se) strica, a (se) uza.  
 
Scrombăit
Scrombăit, adjectiv
Sinonime: deformat, scâlciat, strâmb, strâmbat, stricat.  
 
Hâit
Hâit, adjectiv
Sinonime: aplecat, dărăpănat, dărâmat, înclinat, lăsat, năruit, plecat, povârnit, prăbuşit, prăvălit, risipit, strâmb, surpat, (variantă) hăit.  
 
Hâitură
Hâitură, substantiv (regional)
Sinonime: boșorogire, hâire, hernie, năruire, strâmbătură, surpătură, vătămătură, (variantă) hăitură.

Hăitură, substantiv
Sinonime: hâitură; plugușor, urătură.  
 
Scălâmb
Scălâmb, adjectiv
Sinonime: deformat, diform, hâd, hidos, monstruos, pocit, respingător, scâlciat, schimonosit, slut, strâmb, strâmbat, sucit, șonțit, urât.  
 
Scălâmbăia
Scălâmbăia, verb
Sinonime: a se afecta, a se deforma, a se desfigura, a se fandosi, a se maimuţări, a se poci, a se prosti, a se scâlcia, a se schimonosi, a se sclifosi, a se scrombi, a se sluţi, a se strâmba, a se șonți, a se urâţi; (variante) a se scălămbăia, a se scălâmba.  
 
Scălâmbăiat
Scălâmbăiat, adjectiv
Sinonime: deformat, diform, hâd, hidos, monstruos, pocit, respingător, schimonosit, slut, strâmb, sucit, urât; (variante) scălămbăiat, scălâmbat.  
 
Scălâmbăiere
Scălâmbăiere, substantiv
Sinonime: capriciu, chef, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, grimasă, maimuţăreală, moft, naz, poftă, prosteală, scălâmbăială, scălâmbătură, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, sclifoseală, strâmbătură, toană; (variante) scălămbăiere, scălâmbare.  
 
Scălâmbăitură
Scălâmbăitură, substantiv
Sinonime: capriciu, chef, fandoseală, fantezie, fason, fiţă, grimasă, maimuţăreală, moft, naz, poftă, prosteală, schimonoseală, schimonosire, schimonositură, sclifoseală, strâmbătură, toană.  
 
Întort (întoartă)
Întort (întoartă), adjectiv
Sinonime: încăpățânat, îndărătnic, întors, nedrept, pervers, răsucit, rău, strâmb, sucit.  
 
Jimb
Jimb, adjectiv
Sinonime: strâmb, ştirb, (regional) jâmb.  
 
Maimuţi
Maimuţi, verb
Sinonime: a (se) maimuţări, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) strâmba.  
 
Hâzi
Hâzi, verb
Sinonime: a (se) deforma, a (se) desfigura, a deveni hâd, a (se) poci, a (se) schimonosi, a (se) sluţi, a (se) strâmba, a (se) urâţi.  
 
Zgâmboit
Zgâmboit, adjectiv
Sinonime: deformat, desfigurat, pocit, schimonosit, slut, sluțit, strâmb, strâmbat, urât, urâțit.  
 
Pociumpos
Pociumpos, adjectiv (regional)
Sinonime: (despre copaci) butucănos, grosolan, strâmb.  
 
Ilegalitate
Ilegalitate, substantiv
Sinonime: abatere de la lege, abuz, asasinat, clandestinitate, conspirativitate, contrabandă, crimă, defraudare, delapidare, delict, escrocare, escrocherie, fraudare, fraudă, furt, hoție, ilegalism, impostură, inechitate, infracțiune, inicvitate, injustețe, injustiție, iregularitate, încălcarea legii, înșelare, înșelăciune, înșelătorie, nedreptate, nelegalitate, nelegiuire, omor, omucidere, pungășie, samavolnicie, sfidarea legii, speculație, speculă, trafic, ucidere, violarea legii, (familiar) bișniță, (familiar) pungășeală, (învechit și popular) fărădelege, (învechit și popular) strâmbătate, (rar) ucis.  
 
Nejustiţie
Nejustiţie, substantiv
Sinonime: inechitate, injustiție, nedreptate, neechitate, (învechit și popular) strâmbătate, (învechit și regional) strâmb, (turcism învechit) zulum.  
 
Pogan
Pogan, adjectiv (regional)
Sinonime: aprig, aspru, barbar, brutal, câinos, colosal, crâncen, crud, crunt, cumplit, diform, extraordinar, fără milă, fenomenal, feroce, fioros, formidabil, groaznic, grozav, hain, hâd, hidos, infernal, intens, inuman, în toi, înfiorător, îngrozitor, înspăimântător, mare, monstruos, năprasnic, necredincios, necruțător, neiertător, neîmblânzit, neînduplecat, neîndurat, neîndurător, nemilos, neomenos, neuman, păgân, pocit, puternic, rău, respingător, robust, sălbatic, sângeros, schimonosit, slut, solid, stâlcit, strașnic, strâmb, stricat, tare, teribil, urât, vânjos, viguros, violent, voinic, zdravăn.  
 
Șotâng
Șotâng, adjectiv (regional)
Sinonime: încovoiat, strâmb.  
 
Nereal
Nereal, adjectiv
Sinonime: fals, fantastic, fantezist, fictiv, iluzoriu, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, irealizabil, închipuit, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nerealizabil, plăsmuit, scornit, utopic, utopist, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) himeric, (popular și figurat) strâmb.  
 
Jimbătură
Jimbătură, substantiv (regional)
Sinonime: curbare, deformare, încrețitură, schimonosire, strâmbătură.  
 
Izmeni
Izmeni, verb (familiar)
Sinonime: a afecta, a face grimase, a face mutre, a face nazuri, a se fandosi, a se fasoli, a se maimuțări, a se marghioli, a se prosti, a se purta fără naturalețe, a se schimonosi, a se sclifosi, a se sluți, a se strâmba, a se uita urât.  
 
Născocit
Născocit, adjectiv
Sinonime: fals, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, mincinos, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb.  
 
Plăsmuit
Plăsmuit, adjectiv
Sinonime: contrafăcut, creat, fals, falsificat, fantezist, fictiv, imaginar, imaginat, inautentic, inventat, ireal, închipuit, născocit, neadevărat, neautentic, neîntemeiat, nereal, scornit, (învechit) mincinos, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (livresc) romanesc, (popular și figurat) strâmb, (variantă) plăzmuit.  
 
Încujbat
Încujbat, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: arcuit, cocoșat, curb, curbat, încovoiat, îndoit, strâmb.  
 
Schimonoseală
Schimonoseală, substantiv
Sinonime: deformare, deformație, denaturare, desfigurare, grimasă, maimuțăreală, maimuțărie, pocire, pocit, scâlciere, schimă, schimonosire, schimonosit, schimonositură, sluțire, stâlcire, stâlcit, strâmbare, strâmbătură, strâmbet, stropșire, stropșit, urâțire, (livresc) rictus, (popular și familiar) scălâmbăială, (popular) scălâmbăiere, (popular) scălâmbăitură, (regional) schimoseală.  
 
Schimonositură
Schimonositură, substantiv
Sinonime: capriciu, chef, fandoseală, fantezie, fason, fiță, grimasă, hidoșenie, maimuțăreală, moft, monstru, monstruozitate, naz, pocitanie, pocitură, poftă, prosteală, schimă, schimonoseală, schimonosire, sclifoseală, sluțenie, sluțitură, strâmbătură, strâmbet, toană, urâciune, urâțenie, (Banat) năhoadă, (livresc) rictus, (popular și familiar) scălâmbăială, (popular) hâzenie, (popular) potcă, (popular) scălâmbăiere, (popular) scălâmbăitură, (popular) stropșitură, (regional) schimositură, (regional) znamenie.  
 
Îndoit
Îndoit, adjectiv
Sinonime: adus, amestecat, aplecat, curbat, diluat, dublat, dublu, greu, împăturit, încovoiat, încovrigat, înmulțit, întors, mărit, plin de îndoială, răsucit, revolut, rotilat, sporit, strâmb, strâmbat, subțiat, suflecat, (învechit) îndoielnic, (popular) cârn, (variantă) îndoiat.  
 
Îndoire
Îndoire, substantiv
Sinonime: aplecare, curbare, dublare, flexiune, împăturire, încovoiere, încovrigare, mlădiere, strâmbare, suflecare, (învechit) îndoială.  
 
Oropsire
Oropsire, substantiv
Sinonime: asuprire, năpăstuire, nedreptățire, oprimare, persecutare, persecuție, urgisire, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) obidire.  
 
Cocoșare
Cocoșare, substantiv
Sinonime: cocârjare, cocoșat, curbare, gârboveală, gârbovire, gheboșare, încovoiere, îndoire, strâmbare.  
 
Maimuțire
Maimuțire, substantiv
Sinonime: maimuțare, maimuțăreală, schimonosire, strâmbătură, (învechit și regional) momițărie.  
 
Nedreptăţire
Nedreptăţire, substantiv
Sinonime: năpăstuire, oropsire, persecutare, persecuție, urgisire, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) obidire.  
 
Neautentic
Neautentic, adjectiv
Sinonime: apocrif, contrafăcut, fals, falsificat, inautentic, inexact, inventat, mincinos, născocit, neadevărat, neîntemeiat, nereal, plăsmuit, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (popular și figurat) strâmb.  
 
Neechitate
Neechitate, substantiv
Sinonime: disparitate, ilegitimitate, inechitate, inegalitate, inicvitate, injustiție, nedreptate, nejustiție, parțialitate, (învechit și popular) strâmbătate, (învechit și regional) strâmb, (învechit) inichitate, (turcism învechit) zulum.  
 
Neîntemeiat
Neîntemeiat, adjectiv
Sinonime: eronat, fals, fără temei, greșit, iluzoriu, inautentic, inexact, inventat, înșelător, mincinos, născocit, neadevărat, neautentic, neexact, nefondat, nereal, neserios, netemeinic, plăsmuit, pueril, scornit, (învechit) mințit, (învechit) răsuflat, (învechit) spuriu, (învechit, figurat) rătăcit, (popular, figurat) strâmb, (rar) părelnic.  
 
Scălâmbaie
Scălâmbaie, substantiv (regional)
Sinonime: scălâmbăitură, schimonoseală, strâmbătură.  
 
Jimbare
Jimbare, substantiv (popular)
Sinonime: încrețire, rânjet, râs fără rost, strâmbare, tulburare, zâmbet silit, (învechit) știrbire, (regional) jâmbare.  
 
Jimbat
Jimbat, adjectiv (regional)
Sinonime: cu gura strâmbă, curbat, deformat, strâmb, știrb, tulburat, (figurat) încrețit.  
 
Jimbi
Jimbi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a știrbi, a zâmbi, a-și strâmba gura, (despre dinți) a cădea, (regional) a omizi.  
 
Ciumpaș
Ciumpaș, adjectiv (regional)
Sinonime: noduros, strâmb.  
 
Pâcleş
Pâcleş, adjectiv (regional)
Sinonime: ciudat, diform, hidos, hâd, monstruos, pocit, respingător, schimonosit, slut, strâmb, urât.  
 
Pâcliși
Pâcliși, verb (regional)
Sinonime: a (se) schilodi, a poci (prin tundere), a se înrăi, a se înșela, a se păcăli, a se prosti, a se strâmba, (variantă) a (se) păcliși, (variantă) a (se) pâcârși.  
 
Tracaserie
Tracaserie, substantiv
Sinonime: dificultate, sâcâială, șicană, (argou) strâmbă.  
 
Încovoia
Încovoia, verb
Sinonime: a (se) apleca, a (se) arcui, a (se) cambra, a (se) cocoșa, a (se) culca, a (se) curba, a (se) deforma, a (se) încârliga, a (se) înclina, a (se) încolăci, a (se) încovriga, a (se) îndoi, a (se) lăsa, a (se) pleca, a (se) strâmba, a atârna, a cădea, a coborî, a se cocârja, a se coroia, a se gârbovi, a se gheboșa, (figurat) a se umili, (învechit și regional) a (se) încujba, (învechit și regional) a (se) povedi, (învechit și regional) a (se) scovârda, (învechit) a (se) închina, (învechit) a (se) încovăi, (învechit) a (se) încovăia, (învechit) a (se) încoveia, (învechit) a (se) încovia, (rar) a (se) recurba, (regional) a (se) încârjoia, (regional) a (se) poligni.  
 
Schimonositor
Schimonositor, substantiv (învechit)
Sinonime: (învechit) strâmbaci, (variantă) schimonisitor, (variantă) schimositor.  
 
Bașoldin
Bașoldin, adjectiv
Sinonime: (bărbat) deformat, strâmb, sucit.  
 
Persecutare
Persecutare, substantiv
Sinonime: asuprire, exploatare, împilare, năpăstuire, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecuție, prigoană, prigonire, urgisire, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) avanie, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie.  
 
Persecuție
Persecuție, substantiv
Sinonime: asuprire, exploatare, împilare, năpăstuire, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, prigoană, prigonire, supliciu, tortură, urgisire, vexare, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) avanie, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie, (variantă) persecuțiune.  
 
Urgisire
Urgisire, substantiv (învechit și popular)
Sinonime: asuprire, detestare, exploatare, faptă rea, împilare, năpăstuire, nedreptate, nedreptățire, opresiune, oprimare, oropsire, persecutare, persecuție, prigoană, prigonire, (figurat) apăsare, (figurat) despuiere, (figurat) stoarcere, (învechit și regional) strâmbătățire, (învechit) avanie, (învechit) izgonire, (învechit) netrebnicie, (învechit) obidă, (învechit) obidire, (învechit) obijduire, (învechit) strânsoare, (popular) asupreală, (popular) silnicie, (rar) părăsire.  
 
Scofâlcire
Scofâlcire, substantiv
Sinonime: burdușire, cojire, coșcovire, deformare, descărnare, scofâlceală, scorojire, strâmbare, (învechit) scovâlțire.  
 
Încârjoi
Încârjoi, verb (regional)
Sinonime: a se încârliga, a se încovoia, a se strâmba, (regional) a se încârjoia.  
 
Încârjoiat
Încârjoiat, adjectiv (regional)
Sinonime: aplecat, cocârjat, cocoșat, gheboșat, încârligat, încovoiat, strâmb.  
 
Șonghelat
Șonghelat, adjectiv (regional)
Sinonime: strâmb.  
 
Grozăvire
Grozăvire, substantiv
Sinonime: (familiar și depreciativ) fanfaronadă, fudulire, infatuare, împăunare, înfoiare, înfoiere, înfumurare, îngâmfare, lăudare, lăudăroșenie, lăudăroșie, marțafoire, mândrire, semețire, trufire, (figurat) cocoșire, (învechit și familiar) furlandisire, (învechit) fălire, (învechit) născocorâre, (popular și familiar) voinicire, (popular) păunire, (regional) bârzoiere, (regional) făloșire, (regional) sfătoșire; (familiar și depreciativ) groază; (învechit) deformare, desfigurare, pocire, schimonosire, sluțire, strâmbare, urâțire.  
 
Potocos
Potocos, adjectiv (regional)
Sinonime: (în descântece) hâd, strâmb, urât.  
 
Scrivi
Scrivi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a geme, a se lamenta, a se scânci, a se smiorcăi, a se strâmba, a se tângui, a se văieta, a se văita.  
 
Scriveală
Scriveală, substantiv (învechit și regional)
Sinonime: gemet, smiorcăială, strâmbătură, tânguială.  
 
Cocârlat
Cocârlat, substantiv (învechit și popular)
Sinonime: cocoșare, strâmbare, sucire, (figurat) tergiversare.

Cocârlat, adjectiv (popular)
Sinonime: acvilin, îndoit.  
 
Inechitate
Inechitate, substantiv
Sinonime: favoritism, ilegitimitate, inicvitate, injustețe, injustiție, nedreptate, neechitate, nejustiție, (învechit și popular) strâmbătate, (învechit și regional) strâmb, (învechit) obidă, (turcism învechit) zulum, (variantă) inichitate.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar