Spune
Spune, verb
Sinonime: a zice, a vorbi, a se exprima, a grăi, a rosti, a declara, a comunica, a se adresa, a glăsui, a relata, a povesti, a istorisi, a nara, a expune, a evoca; (figurat, popular) a cânta, a recita; a explica, a lămuri, a clarifica, a limpezi; a mărturisi, a destăinui, a dezvălui, a da pe faţă, a divulga.  
 
Spunere
Spunere, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: vorbă, expresie, sentinţă, proverb, zicală, aforism.  
 

Ameninţa
Ameninţa, verb
Sinonime: a striga la (cineva), a (se) stropşi, a (se) răsti, a critica (aspru), a spune vorbe aspre, a apostrofa, a intimida.  
 
Anticipa
Anticipa, verb
Sinonime: a prevesti, a devansa, a spune dinainte, a preveni, a prevedea.  
 
Arăta
Arăta, verb
Sinonime: a indica, a demonstra, a preciza, a dezvălui, a da la lumină, a scoate la iveală, a dovedi; a exprima, a expune, a exterioriza, a formula, a vorbi, a zice, a spune, a comunica, a exemplifica.  
 
Bâigui
Bâigui, verb
Sinonime: a îngăima, a îngâna, a aiura, a vorbi într-aiurea, a delira; a vorbi incoerent, a vorbi încurcat; a spune prostii.  
 
Bârfi
Bârfi, verb
Sinonime: a flecări, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni; a vorbi de rău, a cleveti, a calomnia, a denigra, a defăima, a huli, a ocărî, a ponegri, a spune minciuni.  
 
Chema
Chema, verb
Sinonime: a invita, a pofti (să vină), a convoca, (învechit, în Transilvania şi Banat) a conchema, a solicita, a provoca; a cita, a acţiona, a evoca, a supranumi, a se numi, a avea numele, (popular) a-i spune, a-i zice, (învechit) a se porecli; a se spune, a se zice, (învechit) a se pomeni; a striga, a ţipa, a urla, a zbiera; a deferi justiţiei.  
 
Chiui
Chiui, verb
Sinonime: a chioti, a striga, a da chiot, a ţipa; a spune strigături.  
 
Cică
Cică, adverb (familiar)
Sinonime: se spune, se zice, se crede, se aude; chipurile, vorba vine.  
 
Cânta
Cânta, verb
Sinonime: (muzică) a executa, a interpreta, a intona, a doini, a compune, a scrie versuri, (popular) a glăsui, a spune, a viersui, a zice, (învechit) a glăsi, a juca, a suna, a sufla; a glorifica; a boci, a căina, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a se tângui, a se văicări, a se văita.  
 
Conține
Conține, verb
Sinonime: a cuprinde, a fi alcătuit, a fi format, a avea, a include, a îngloba, a număra, a scrie, a spune, a zice.  
 
Cuvânta
Cuvânta, verb
Sinonime: a vorbi, a grăi, a zice, a spune; a ţine un discurs, a conferenţia, a expune.  
 
Cuvântare
Cuvântare, substantiv feminin
Sinonime: alocuțiune, comunicare, conferință, cugetare, cuvânt, declarare, discurs, enunțare, exprimare, expunere, fală, grăire, predică, spunere, zicere, (familiar și depreciativ) logos, (învechit) conversație, (învechit) prefață, (învechit) rațiune, (învechit) voroavă, (popular) vorbă, (popular) vorbire.  
 
Debita
Debita, verb
Sinonime: a spune, a vorbi, a pălăvrăgi; a recita, a declama.  
 
Declama
Declama, verb
Sinonime: a recita, a rosti, a spune poezii.  
 
Declara
Declara, verb
Sinonime: a afirma, a spune, a mărturisi, a destăinui, a lua atitudine, a se pronunţa, a comunica, a susţine, a anunţa, a recunoaşte, a opina, a proclama, a apărea, a izbucni.  
 
Delira
Delira, verb
Sinonime: a aiura, a vorbi fără control, a spune prăpăstii, (învechit şi regional) a bâigui, (Oltenia) a lozi.  
 
Denunţa
Denunţa, verb
Sinonime: a acuza, a pârî, a reclama, a (se) plânge, a demasca, a spune, (popular) a vinde, (Moldova, Transilvania şi Maramureș) a ponoslui, (învechit) a jelui, a vădi, (familiar, figurat) a aranja, a turna, a scuipa; a dezaproba; a dezvălui, a raporta.  
 
Depune
Depune, verb
Sinonime: a se sedimenta, a se lăsa la fund; a (se) pune, a (se) aşeza; a mărturisi, a spune; a prezenta, a înfăţişa, a preda (un act, un document); a lăsa; a plăti; a se aşterne, a cădea; a desfăşura, a presta.  
 
Destăinui
Destăinui, verb
Sinonime: a dezvălui, a descoperi, a revela, a face cunoscut, a divulga, a (se) mărturisi, a trăda, a declara, a împărtăşi, a încredinţa, a (se) spovedi, a spune, (livresc) a (se) confia, (învechit şi popular) a (se) dezveli, (regional) a deveghea, (învechit) a propovădui, a deconspira, a se confesa.  
 
Dezveli
Dezveli, verb
Sinonime: a (se) descoperi, a (se) dezvălui, (Banat) a (se) descutropi, (Oltenia şi Banat) a (se) destruca, a inaugura; a apărea, a arăta, a se confesa, a declara, a desface, a desfăşura, a destăinui, a divulga, a se ivi, a împărtăşi, a încredinţa, a înfăţişa, a mărturisi, a revela, a se spovedi, a spune, a trăda.  
 
Enunţa
Enunţa, verb
Sinonime: a formula, a exprima, a expune, a relata, a prezenta, a spune, a declara, a arăta.  
 
Evoca
Evoca, verb
Sinonime: a redeştepta, a reaminti, a trezi, a reînvia, a aminti, a sugera, a chema, a rechema, (figurat) a spune, a reconstitui.  
 
Exponent
Exponent, substantiv masculin
Sinonime: delegat, expozant, expunător, împuternicit, mandatar, reprezentant, (figurat) interpret; (matematică) indice, număr, putere, semn, simbol, (învechit) spunent.  
 
Exprima
Exprima, verb
Sinonime: a vorbi, a zice, a spune, a exterioriza, a comunica, a declara, a expune, a formula, a reda, a reproduce, a manifesta, a prezenta.  
 
Expune
Expune, verb
Sinonime: a prezenta, a explica, a relata, a povesti, a istorisi, a descrie, a înfăţişa, a exprima, a spune; (reflexiv) a risca, a se primejdui, a fi în pericol; a rosti, a demonstra, a emite, a(-şi) arăta, a(-şi) etala, a-şi întinde, a (se) hazarda, a supune.  
 
Flecări
Flecări, verb
Sinonime: a spune fleacuri, a spune vorbe de clacă, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni, (popular) a căţăi, a dondăni, a flencăni, a fleoncăni, a tăifăsui, a tăinui, a troncăni, (învechit şi regional) a spori, (regional) a hondrăni, a pălamojdi, a pălăvăcăi, a pălăvri, a pichirisi, a tăini, a tălălăi, a tolocăni, a torosi, a zăgrăi, (Moldova) a lehăi, a leorbăi, (prin nord-estul Olteniei) a prociti, (prin Moldova) a pruji, (Transilvania) a stroncăni, (prin Muntenia) a tândăli, (Banat) a tonoci, (învechit) a bârfi, a limbuți, a vorovi, (familiar) a pupăi, (figurat) a clămpăni, a clănțăni, a cotcodăci, a dârdâi, a hodorogi, a măcina, a melița, a toca.  
 
Formula
Formula, verb
Sinonime: a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice.

Formulă, substantiv feminin
Sinonime: afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.  
 
Fugi
Fugi, verb
Sinonime: a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins.

Fugi, interjecție
Sinonime: pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând fie așa!  
 
Glăsui
Glăsui, verb (popular)
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a exprima, a executa, a grăi, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Glumi
Glumi, verb
Sinonime: a face glume, a face haz, a nu vorbi serios, a spune bancuri, a spune glume, a vorbi în glumă, (Moldova) a pruji, (Moldova, Bucovina şi Transilvania) a şugui, (prin Banat şi Oltenia) a şodi, (prin Oltenia) a zgondi.  
 
Grai
Grai, substantiv neutru
Sinonime: accent, alocuțiune, argou, cuvânt, dialect, discurs, glas, idiom, învoială, limbaj, limbă, proverb, rostire, târguială, termen, verb, voce, vorbă, vorbire, zicală.

Grăi, verb
Sinonime: a boteza, a conveni, a cuvânta, a denumi, a exprima prin grai, a glăsui, a intitula, a înţelege, a porecli, a reda prin cuvinte, a rosti, a scoate, a se chema, a se învoi, a se numi, a se pune de acord, a spune, a supranumi, a vorbi, a zice.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Mărturisi
Mărturisi, verb
Sinonime: a declara, a da pe faţă, a afirma, a spune, a susţine, a recunoaşte, a admite, a confirma; (figurat) a adeveri, a proba, a demonstra, a evidenţia; a se destăinui, a divulga, a da în vileag; a se spovedi.  
 
Mulţumi
Mulţumi, verb
Sinonime: a accepta, a admite, a aproba, a avea de ajuns, a bucura, a compensa, a consimți, a despăgubi, a exprima gratitudine, a fi recunoscător, a gratifica, a încuviința, a îndupleca, a îngădui, a învoi, a lăsa, a nu pretinde mai mult, a permite, a primi, a răsplăti, a răspunde la o urare, a răspunde la un salut, a recompensa, a satisface, a se limita, a se socoti satisfăcut, a spune mulțumesc, (Banat, Transilvania și Moldova) a joi, (învechit) a blagodari, (popular) a îndestula, (variantă) a mulțămi.  
 
Număra
Număra, verb
Sinonime: a achita, a afla, a aprecia, a boteza, a calcula, a chema, a chibzui, a cifra, a considera, a conţine, a crede, a cuprinde, a da ceva cu număr (socotind), a denumi, a enumera, a face parte din, a găsi, a gândi, a include, a intitula, a intra în categoria, a îngloba, a înşira, a înşirui, a judeca, a lichida, a numi, a onora, a opina, a plăti, a porecli, a reuni un anumit număr, a se socoti printre, a socoti, a spune, a supranumi, a verifica, (prin Transilvania) a sămălui.  
 
Palavrăgi
Palavrăgi, verb
Sinonime: a bate apa-n piuă, a bârfi, a cleveti, a flecări, a îndruga, a sporovăi, a spune lucruri fără importanță, a spune palavre, a tăifăsui, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, (variantă) a pălăvrăgi.  
 
Pronunţa
Pronunţa, verb
Sinonime: a (se) rosti, a (se) spune, a articula, a comunica, a consimţi, a da o sentință, a emite, a exprima, a face cunoscut, a formula, a grăi, a lua atitudine, a opina, a scoate, a se declara, a ține, a vorbi, a zice, a-şi da avizul, a-și spune părerea, (învechit) a proforisi, (învechit) a pronuncia, (învechit) a pronunția, (prin Moldova) a blești.  
 
Răcori
Răcori, verb
Sinonime: a se răci, a se face răcoare; a se linişti, a se calma, a se potoli; a spune verde-n faţă, a răbufni.  
 
Recita
Recita, verb
Sinonime: a declama, a psalmodia, a rosti, a spune (versuri), (popular) a cuvânta, (rar) a debita.  
 
Recomanda
Recomanda, verb
Sinonime: a prescrie, a indica, a propune, a sfătui, a îndemna; a se prezenta, a-şi spune numele.  
 
Relata
Relata, verb
Sinonime: a povesti, a expune, a istorisi, a descrie, a referi, a raporta, a prezenta, a spune, a exprima.  
 
Revela
Revela, verb
Sinonime: a (se) arăta, a apărea, a declara, a descoperi, a destăinui, a dezvălui, a divulga, a face cunoscut, a împărtăși, a încredința, a mărturisi, a releva, a se ivi, a se înfățișa, a sesiza, a spovedi, a spune, (învechit și popular) a (se) dezveli, (învechit) a propovădui, (livresc) a confia, (livresc) a decela, (regional) a deveghea; a developa.  
 
Rosti
Rosti, verb
Sinonime: a zice, a spune, a vorbi, a glăsui, a comunica, a pronunţa, a articula.  
 
Spovedi
Spovedi, verb
Sinonime: a mărturisi, a destăinui, a spune.  
 
Susţine
Susţine, verb
Sinonime: a sprijini, a ajuta, a apăra; a afirma, a spune; (figurat) a rezista, a se menţine.  
 
Trăda
Trăda, verb
Sinonime: a denunţa, a da de gol, a deconspira, a da pe faţă, a spune; a înşela, a duce de nas, a trece de partea cealaltă.  
 
Vorbi
Vorbi, verb
Sinonime: a spune, a zice, a grăi, a cuvânta, a discuta; (reflexiv) a se sfătui, a se înţelege, a se învoi.  
 
Zice
Zice, verb
Sinonime: a spune, a exprima, a vorbi, a rosti, a pronunţa; a comunica, a transmite, a face cunoscut, a afirma, a declara, a susţine, a pretinde; a răspunde, a riposta, a reproşa, a obiecta; a îndemna, a porunci, a ordona, a dispune; a cânta, a doini, a hori.  
 
Zvoni
Zvoni, verb
Sinonime: a se spune, a se vorbi, a se răspândi, a se comunica, a (se) anunţa, a (se) auzi.  
 
Reitera
Reitera, verb
Sinonime: a repeta, a reîncepe, a spune din nou, a reedita, a reface, a reînnoi.  
 
Afirma
Afirma, verb
Sinonime: a declara, a mărturisi, a relata, a spune, a zice, (popular) a cuvânta, (învechit) a mărturi; a se auzi, a se spune, a se şopti, a se vorbi, a se zice, a se zvoni, (învechit) a (se) suna, (reg.) a se slomni; a manifesta; a susţine; a se evidenţia, a se impune, a se remarca.  
 
Afirmaţie
Afirmaţie, substantiv
Sinonime: adeverire, afirmare, aserţiune, atestare, confirmare, cuvânt, declarare, declaraţie, demonstrare, demonstrație, mărturie, mărturisire, propoziţie, reafirmare, spunere, spusă, susținere, teoremă, teză, vorbă, zisă, (învechit) afirmațiune, (învechit) voroavă, (rar) parolă.  
 
Confia
Confia, verb
Sinonime: a confesa, a da, a declara, a destăinui, a dezvălui, a divulga, a împărtăşi, a încredinţa, a înmâna, a întinde, a lăsa, a mărturisi, a preda, a remite, a revela, a spovedi, a spune, a transmite.  
 
Debitare
Debitare, substantiv
Sinonime: declamare, declamaţie, recitare, spunere.  
 
Deveghea
Deveghea, verb
Sinonime: a declara, a destăinui, a dezvălui, a divulga, a împărtăşi, a încredinţa, a mărturisi, a revela, a spovedi, a spune.  
 
Dezvăţ
Dezvăț, substantiv
Sinonime: debarasare, dezbărare, dezobișnuință, dezobișnuire, dezvățare, înțărcare, înțărcat, lecuire, renunțare, scăpare, vindecare, (rar) spunere, (variantă) (învechit) desvăț.  
 
Formulare
Formulare, substantiv
Sinonime: emitere, enunţare, exprimare, pronunţare, redactare, rostire, spunere, zicere.  
 
Recitaţie
Recitaţie, substantiv
Sinonime: declamare, declamaţie, recitare, recitațiune, spunere.  
 
Glăsi
Glăsi, verb
Sinonime: a boci, a căina, a cânta, a executa, a intona, a interpreta, a jeli, a jelui, a lamenta, a plânge, a rosti, a spune, a tângui, a văicări, a văita, a vorbi, a zice.  
 
Pruji
Pruji, verb
Sinonime: a face glume, a face pozne, a flecări, a glumi, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a spune pruje, a șugui, a trăncăni; (regional) a sluji, a munci.  
 
Ponoslui
Ponoslui, verb
Sinonime: a bârfi, a blama, a calomnia, a cleveti, a defăima, a denigra, a denunţa, a discredita, a pârî, a ponegri, a reclama, a spune.  
 
Prohdeorisi
Prohdeorisi, verb
Sinonime: a arăta, a indica, a preciza, a spune.  
 
Numeni
Numeni, verb
Sinonime: a boteza, a chema, a denumi, a intitula, a numi, a porecli, a spune, a supranumi.  
 
Mărturi
Mărturi, verb
Sinonime: a adeveri, a afirma, a arăta, a atesta, a certifica, a confirma, a declara, a demonstra, a dovedi, a întări, a mărturisi, a proba, a relata, a sprijini, a spune, a stabili, a susține, a zice.  
 
Zicătoare
Zicătoare, substantiv
Sinonime: expresie proverbială, locuțiune proverbială, proverb, vorbă bătrânească, zicală, zicătură, zicere, (Banat) cimilitură, (învechit și regional) poveste, (învechit) pildă, (popular) spunere, (popular) zisă, (prin extensiune) instrument muzical, (rar) parimie, (regional) bucată muzicală.  
 
Slomni
Slomni, verb
Sinonime: (regional) a afirma, a apărea, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a bucheri, a exersa, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a miji, a molfăi, a mormăi, a murmura, a se arăta, a se auzi, a se distinge, a se ivi, a silabisi, a spune, a șopti, a vorbi, a zice, a zvoni.  
 
Remonstra
Remonstra, verb
Sinonime: a obiecta, a protesta, a reproșa, a spune, a zice.  
 
Pretenderisi
Pretenderisi, verb
Sinonime: (învechit) a afirma, a cere, a declara, a pretinde, a reclama, a revendica, a spune, a susține, a zice.  
 
Recitare
Recitare, substantiv
Sinonime: declamare, declamație, lectură (publică), poezie recitată, spunere, (învechit) recitație, (învechit) recitațiune, (rar) debitare.  
 
Premite
Premite, verb (învechit)
Sinonime: a arăta, a indica, a preciza, a spune.  
 
Hodorogi
Hodorogi, verb
Sinonime: a face zgomot (mare) în mers, a flecări, a hurui, a îndruga, a pălăvrăgi, a răguşi, a se dărăpăna, a se degrada, a se deteriora, a se hârbui, a se învechi, a se ramoli, a se strica, a se șubrezi, a se uza, a sporovăi, a spune vrute și nevrute, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, a zgâlţâi.  
 
Raftă
Raftă, substantiv (regional)
Sinonime: contribuție, cotă; (locuțiune; a fi raftă) a se achita, a fi chit; (locuțiune; a spune raftă) a spune adevărul, a vorbi drept.  
 
Pistui
Pistui, verb
Sinonime: a chema (pe cineva) încet și discret, a spune pst.  
 
Lozi
Lozi, verb
Sinonime: a aiura, a delira; a glumi, a sporovăi, a spune snoave, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost.  
 
Cimili
Cimili, verb (regional)
Sinonime: a alcătui o cimilitură, a da de ghicit, a spune cimilituri, a transpune într-o cimilitură, (variantă) a cinghili, (variantă) a cinili, (variantă) a ciumeli, (variantă) a ciumili.  
 
Bufona
Bufona, verb
Sinonime: a face bufonerii, a glumi, a spune bufonerii.  
 
Titlui
Titlui, verb (învechit)
Sinonime: a boteza, a chema, a denumi, a intitula, a numi, a porecli, a spune, a supranumi.  
 
Ciumili
Ciumili, verb (învechit și regional)
Sinonime: a blestema, a chiui, a ciuguli, a dibui, a drăcui, a ghici, a iui, a spune ghicitori, a striga, (variantă) a cimili.  
 
Nara
Nara, verb
Sinonime: a arăta, a expune, a istorisi, a înfățișa, a povesti, a prezenta, a relata, a spune, (învechit) a parastisi.  
 
Parastisi
Parastisi, verb (învechit)
Sinonime: a arăta, a comunica, a explica, a expune, a interpreta, a istorisi, a înfățișa, a juca, a nara, a povesti, a prezenta, a relata, a reprezenta, a spune, a transmite, a zice, (variantă) a parastui, (variantă) a părăstui.  
 
Nomina
Nomina, verb (învechit)
Sinonime: a boteza, a chema, a denumi, a designa, a intitula, a înmatricula, a numi, a porecli, a selecționa, a spune, a supranumi.

Nomină, substantiv (regional)
Sinonime: namilă.  
 
Supranumi
Supranumi, verb
Sinonime: a boteza, a califica, a chema, a denumi, a intitula, a înzestra cu un supranume, a numi, a porecli, a spune, a zice, (învechit și regional) a număra, (învechit) a grăi, (învechit) a nomina, (învechit) a numeni, (învechit) a titlui.  
 
Relatare
Relatare, substantiv
Sinonime: afirmație, arătare, aserțiune, cuvânt, declarație, expunere, istorisire, înfățișare, mărturisire, narare, povestire, prezentare, propoziție, spusă, vorbă, zisă, (figurat) gură, (învechit) spunere, (învechit) voroavă, (rar) parolă, (rar) relație.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar