Spor
Spor, substantiv neutru
Sinonime: progres, înaintare; majorare, creştere, mărire, augmentare, adaos; abundenţă, belşug, prosperitate; folos, câştig, beneficiu, profit.  
 
Sporadic (sporadică)
Sporadic (sporadică), adjectiv
Sinonime: răzleţ, ici-colo, împrăştiat, întâmplător, risipit, disparat, intermitent, discontinuu, rar.  
 
Sporadicesc
Sporadicesc, adjectiv (învechit)
Sinonime: sporadic.  
 
Sporadiceşte
Sporadiceşte, adverb (învechit)
Sinonime: izolat, răzleț, sporadic.  
 
Sporadicitate
Sporadicitate, substantiv
Sinonime: discontinuitate, intermitență, iregularitate.  
 
Sporange
Sporange, substantiv
Sinonime: (botanică) leptosporange, macrosporange, microsporange, sporangiu.  
 
Spori
Spori, verb
Sinonime: a creşte, a mări, a înmulţi, a adăuga; a progresa, a înainta, a propăşi, a se dezvolta, a avea spor.  
 
Sporire
Sporire, substantiv
Sinonime: creștere, extindere, intensificare, înmulțire, majorare, mărire, multiplicare, ridicare, (livresc) augmentare.  
 
Spornic (spornică)
Spornic (spornică), adjectiv
Sinonime: cu spor, productiv, harnic; folositor, util, bine-venit; abundent, bogat, îmbelşugat, mult.  
 
Sporocarp
Sporocarp, substantiv
Sinonime: (botanică) carpofor.  
 
Sporocit
Sporocit, substantiv
Sinonime: (botanică) celula-mamă a sporului.  
 
Sporofit
Sporofit, substantiv
Sinonime: (botanică) criptogamă, sporobiont.  
 
Sporomorf
Sporomorf, adjectiv
Sinonime: sporoid.  
 
Sporovăi
Sporovăi, verb
Sinonime: a flecări, a trăncăni, a îndruga.  
 
Sporovăială
Sporovăială, substantiv feminin
Sinonime: flecăreală, trăncăneală, taifas, şuetă.  
 
Sporozoid
Sporozoid, substantiv
Sinonime: (botanică) zoospor.  
 
Sport
Sport, substantiv neutru
Sinonime: amuzament, antrenament, arte marțiale, atletism, ciclism, combinată, cultură fizică, educație fizică, exercițiu, gimnastică, joc, turf, (figurat) (sport cerebral) activitate intelectuală, (la plural) lupte, (sportul alb) tenis, (sportul cu balonul rotund) fotbal, (sportul minţii) șah, (sportul rege) fotbal; (sportul cu mănuși) box, pugilism, (rar) pugilat, pugilistică.  
 
Sportist
Sportist, substantiv (învechit)
Sinonime: sportiv.  
 
Sportiv
Sportiv, substantiv
Sinonime: alergător, alpinist, aruncător, atlet, baschetbalist, biatlonist, biciclist, boxer, caiacist, canotier, canotor, călăreț, ciclist, crosist, culturist, dansator, deltaplanist, fotbalist, gimcanist, gimnast, halterofil, handbalist, hocheist, înotător, jucător, judocan, karateka, karatist, luptător, motocrosist, oinist, parașutist, patinator, patinor, pescar, pilot, plonjor, poloist, pugilist, rugbist, săritor, schior, scrimer, scrimeur, spadasin, sulițaș, surfist, șahist, tenisman, triatlonist, voleibalist, yoghin, (englezism) sportsman.  
 
Sportiv (sportivă)
Sportiv (sportivă), adjectiv
Sinonime: atletic, de sport, fairplay, fizic, loial, musculos, olimpic; (vorbind de îmbrăcăminte) confortabil, lejer.  
 
Sportivitate
Sportivitate, substantiv
Sinonime: atitudine cinstită, spirit sportiv, loialitate; (englezism) fair-play.  
 
Sportsman
Sportsman, substantiv
Sinonime: amator de sport, sportiv, sportsmen.  
 
Sportulă
Sportulă, substantiv (învechit)
Sinonime: dar.  
 
Sporulație
Sporulație, substantiv
Sinonime: (botanică) sporogeneză.  
 

Adaos
Adaos, substantiv neutru
Sinonime: anexă, apendice, completare, spor, supliment, surplus, (adaos comercial) rabat comercial, (variantă) adaus.  
 
Adăuga
Adăuga, verb
Sinonime: a crește, a adiționa, a pune în plus, a completa, a suplimenta, a spori, a alătura, a îmbogăți, a alungi.  
 
Bârfeală
Bârfeală, substantiv feminin
Sinonime: flecăreală, pălăvrăgeală, sporovăială, trăncăneală, calomnie, cleveteală, defăimare, blasfemie, bârfă, hulă, ocară, denigrare, ponegrire, mahalagism.  
 
Bârfi
Bârfi, verb
Sinonime: a flecări, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni; a vorbi de rău, a cleveti, a calomnia, a denigra, a defăima, a huli, a ocărî, a ponegri, a spune minciuni.  
 
Box
Box, substantiv neutru
Sinonime: (sport) pugilat, pugilism, pugilistică, sportul cu mănuși; (rasă de câini) buldog, mops, mox; cutie (de țigări).  
 
Canotaj
Canotaj, substantiv neutru
Sinonime: sport cu vâsle, vâslit.  
 
Cazual (cazuală)
Cazual (cazuală), adjectiv
Sinonime: accidental, contingent, fortuit, incidental, întâmplător, ocazional, sporadic; flexionar.  
 
Câştig
Câştig, substantiv neutru
Sinonime: beneficiu, folos, avantaj, profit; salariu, leafă, indemnizaţie, venit, (prin Transilvania) mirişug, (învechit) ghelir, product, spor, (regional, figurat) mană, afacere, chilipir, pricopseală, (Transilvania şi Maramureș) haznă, (familiar) scofală.  
 
Clănţăni
Clănţăni, verb
Sinonime: a tremura de frig, a dârdâi; a clămpăni, a ciondăni, a ciorovăi, a flecări, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Crescut (crescută)
Crescut (crescută), adjectiv
Sinonime: amplificat, măricel, mărişor, sporit, extins, mare, umflat, majorat, dospit, maturizat; complet dezvoltat; (figurat) răsărit, săltat; (botanică) concrescut, concrescent.  
 
Creşte
Creşte, verb
Sinonime: a spori, a se dezvolta, a evolua; a educa, a îngriji un copil; a se umfla, a dospi; a se înălţa, (învechit şi popular) a odrăsli, a sălta, a (se) zburătăci, a trăi, a vegeta, a se regenera; (prin Transilvania) a scula; a cultiva, a înmulţi, a extinde, a (se) mări, (livresc) a (se) augmenta, a se îndesi, a majora, a (se) ridica, a se sui, a se urca, a se intensifica, a se înteţi, a se adânci; a avansa, a înainta, a progresa, a propăşi.  
 
Dezvolta
Dezvolta, verb
Sinonime: a mări, a extinde, a amplifica, a lua amploare, a creşte; a produce, a degaja, a emana, a evolua, a se împlini; a trăi, a vegeta; a avansa, a înainta, a progresa, a propăşi, (învechit) a (se) pricopsi, a spori, (grecism învechit) a prohorisi.  
 
Dezvoltare
Dezvoltare, substantiv feminin
Sinonime: creştere, mărire, amplificare, extindere; spor, progres, înaintare; (biologie) (dezvoltare embrionară) embriogeneză, embriogenie; vegetaţie; evoluţie, curs, desfăşurare, mers, (Muntenia) şiretenie, degajare.  
 
Discontinuu (discontinuă)
Discontinuu (discontinuă), adjectiv
Sinonime: cu întreruperi, cuantificat, discret, episodic, inegal, intermitent, iregular, întrerupt, larvat, lipsit de continuitate, necontinuu, sacadat, sincopat, sporadic, variabil.  
 
Dârdâi
Dârdâi, verb
Sinonime: a tremura, a clănţăni, a cutremura; a flecări, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Dondăni
Dondăni, verb
Sinonime: a bombăni, a mormăi, a bodogăni, a îndruga, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bolborosi, a boscorodi, a cicăli, a dăscăli, a flecări, a gângăvi, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a murmura, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Economicos (economicoasă)
Economicos (economicoasă), adjectiv
Sinonime: economic, ieftin, convenabil, rentabil, avantajos, (învechit) economicesc, spornic.  
 
Economisi
Economisi, verb
Sinonime: a cruţa, a păstra, a pune deoparte; a gospodări, a administra, a chivernisi; a strânge, a aduna, a acumula, a agonisi, a face, (regional) a priştipi, a răgădui, a sclipui, (Transilvania) a mirui, (Oltenia şi Muntenia) a scofeli, (Banat) a stăci, (Transilvania şi Maramureș) a şporoli, (prin Maramureș) a zorobi, (figurat) a prăsi.  
 
Episodic (episodică)
Episodic (episodică), adjectiv
Sinonime: accidental, de episod, disciclic, discontinuu, eratic, incidental, intermitent, întâmplător, neesențial, pasager, sacadat, secundar, sporadic, trecător, (variantă) (rar) epizodic.  
 
Extinde
Extinde, verb
Sinonime: a amplifica, a augmenta, a (se) întinde, a creşte, a (se) lărgi, a (se) mări, a (se) ridica, a spori, a (se) urca, a (se) lăţi.  
 
Fertil (fertilă)
Fertil (fertilă), adjectiv
Sinonime: bogat, fecund, gras, mănos, productiv, roditor, rodnic, (învechit) producător, rodit, rodos, spornic.  
 
Flecări
Flecări, verb
Sinonime: a spune fleacuri, a spune vorbe de clacă, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni, (popular) a căţăi, a dondăni, a flencăni, a fleoncăni, a tăifăsui, a tăinui, a troncăni, (învechit şi regional) a spori, (regional) a hondrăni, a pălamojdi, a pălăvăcăi, a pălăvri, a pichirisi, a tăini, a tălălăi, a tolocăni, a torosi, a zăgrăi, (Moldova) a lehăi, a leorbăi, (prin nord-estul Olteniei) a prociti, (prin Moldova) a pruji, (Transilvania) a stroncăni, (prin Muntenia) a tândăli, (Banat) a tonoci, (învechit) a bârfi, a limbuți, a vorovi, (familiar) a pupăi, (figurat) a clămpăni, a clănțăni, a cotcodăci, a dârdâi, a hodorogi, a măcina, a melița, a toca.  
 
Fructifica
Fructifica, verb
Sinonime: a aduce venit, a avea avantaj, a concretiza, a da un profit, a dezvolta, a finaliza, a produce, a raporta, a spori, a valorifica.  
 
Gargară
Gargară, substantiv feminin
Sinonime: gargariseală, dezinfectant; (figurat) pălăvrăgeală, sporovăială, vorbărie goală.  
 
Germen
Germen, substantiv masculin
Sinonime: bacil, bacterie, embrion, enzimă, ferment, gamet, genotip, idiotip, levură, microb, ou, plasmă germinativă, sămânţă, spermă, spor; cauză, debut, element, geneză, izvor, origine, principiu, sursă.  
 
Grăbi
Grăbi, verb
Sinonime: a (se) iuţi, a (se) precipita, a (se) pripi, a (se) sârgui, a (se) sili, a (se) sprinteni, a (se) steji, a (se) zori, a accelera, a acționa în grabă, a acționa mai repede, a da zor, a devansa, a face ceva în mod pripit, a face se grăbească, a merge în grabă, a spori, a urgenta, a-și iuți mersul, (grecism învechit) a proftaxi, (învechit şi regional) a (se) păzi, (învechit) a (se) curânda, (livresc) a (se) alerta, (regional) a (se) purta.  
 
Hărnicie
Hărnicie, substantiv feminin
Sinonime: activitate, asiduitate, capacitate, competenţă, destoinicie, diligenţă, pregătire, pricepere, râvnă, sârguinţă, seriozitate, silinţă, spor la lucru, strădanie, străduinţă, valoare, vrednicie, zel, (popular) sârg.  
 
Incidental (incidentală)
Incidental (incidentală), adjectiv
Sinonime: accidental, aleatoriu, contingent, din întâmplare, episodic, fortuit, întâmplător, neprevăzut, ocazional, sporadic, stocastic, (învechit) simptomatic, (rar) cazual.  
 
Intensifica
Intensifica, verb
Sinonime: a întări, a mări, a spori, a accentua, a amplifica, a înteţi, a creşte.  
 
Intensiv (intensivă)
Intensiv (intensivă), adjectiv
Sinonime: viu, intens, forte, sporit, în creştere.  
 
Înălţa
Înălţa, verb
Sinonime: a ridica, a urca, a sui; a creşte, a spori; a construi, a clădi; a proslăvi, a lăuda, a preamări.  
 
Încărcat (încărcată)
Încărcat (încărcată), adjectiv
Sinonime: umplut, plin; împovărat, îngreunat; exagerat, umflat, mărit, sporit, adăugat, acumulat; stricat, viciat, impur.  
 
Îndesi
Îndesi, verb
Sinonime: a spori, a înmulţi, a aglomera.  
 
Îndestulare
Îndestulare, substantiv feminin
Sinonime: abundență, afluență, belşug, bogăție, confort, îmbelșugare, mănoșie, opulență, prisos, profuziune, răsfăț, risipă, satisfacere, săturare, (figurat) satisfacție, (învechit) sătul, (învechit) spor, (popular) jertfă, (prin Oltenia) temei, (variantă) îndestulire.  
 
Îndoi
Îndoi, verb
Sinonime: a curba, a încovoia; a apleca, a înclina, a se gârbovi; a dubla, a înmulţi, a spori; a ezita, a şovăi, a sta în cumpănă, a nu crede.  
 
Îngroşa
Îngroșa, verb
Sinonime: a crește, a prinde consistență, a scădea, a se dezvolta, a se închega, a se îndesi, a se înmulți, a se învârtoșa, a se lega, a se mări, a se umfla, a spori, (figurat) a sublinia o idee, (învechit și popular) a însărcina, (învechit) a se grăbi, (variantă) a (se) îngroși.  
 
Înmiit (înmiită)
Înmiit (înmiită), adjectiv
Sinonime: foarte mare, însutit, înmulţit, nemăsurat, mărit, sporit.  
 
Înmulţire
Înmulţire, substantiv feminin
Sinonime: sporire, creştere, multiplicare, spor, belşug, abundenţă.  
 
Însuti
Însuti, verb
Sinonime: a mări, a spori, a creşte mult, a înmii, a multiplica.  
 
Înteţi
Înteţi, verb
Sinonime: a intensifica, a întări, a spori, a creşte, a se dezvolta.  
 
Întâlnire
Întâlnire, substantiv feminin
Sinonime: întrevedere, contact; întrecere sportivă, meci, partidă.  
 
Jucător
Jucător, substantiv masculin
Sinonime: sportiv, (popular) dansator; cartofor.  
 
Limbuţie
Limbuţie, substantiv feminin
Sinonime: baliverne, beție de cuvinte, fleacuri, flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, locvacitate, logoree, minciuni, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, povești, sporovăire, sporovăit, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănire, trăncănit, treanca-fleanca, verbalism, verbozitate, verzi și uscate, volubilitate, vorbă multă și fără rost, vorbăraie, vorbărie, vorbe de clacă, vorbe goale, vorbe în vânt, vrute și nevrute, (depreciativ) poliloghie, (familiar) brașoave, (familiar) gogoși (de tufă), (familiar) palavre, (familiar) taclale, (figurat) clănțăneală, (figurat) dârdâială, (figurat) dârdâit, (figurat) frazeologie, (franțuzism) facondă, (franțuzism) verbiaj, (învechit) elocvență, (învechit) trancana, (Moldova) leorbăială, (popular și familiar) sporovăială, (prin Muntenia) procovanță, (regional) lehăit, (regional) pălăvăcăială, (regional) pălăvrăgitură, (regional) pălăvrit, (Transilvania) stroncănire.  
 
Logoree
Logoree, substantiv feminin
Sinonime: bavardaj, facondă, flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, frazeologie, incontinență (verbală), limbuție, locvacitate, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, sporovăială, sporovăire, sporovăit, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănit, verbiaj, verbigerație, verbomanie, verbozitate, volubilitate, vorbărie, (învechit) vorbăreție, (învechit) vorbitorie, (învechit) vorbitură, (rar) vorbăraie, (regional) leorbăială.  
 
Majora
Majora, verb
Sinonime: a se spori, a se augmenta, a se mări, a creşte, a se ridica, a se urca.  
 
Măcina
Măcina, verb
Sinonime: a chinui, a consuma, a dărăpăna, a degrada, a depăna, a digera, a distruge, a examina îndelung, a fărâma, a fărâmiţa, a flecări, a frământa, a îndruga, a mânca, a medita îndelung, a mistui, a nărui, a nimici, a pălăvrăgi, a părăgini, a persecuta, a pisa, a prejudicia grav, a prigoni, a pulveriza, a râşni, a roade, a ruina, a rumega, a săpa, a scobi, a se zbate, a se zbuciuma, a sporovăi, a strica, a strivi, a submina, a surpa, a trăncăni, a zdrobi, (regional și familiar) a părădui, (Transilvania) a dorovăi.  
 
Mări
Mări, verb
Sinonime: a creşte, a spori, a augmenta, a înmulţi, a multiplica, a intensifica, a majora, a lărgi.  
 
Meliţa
Meliţa, verb
Sinonime: a zdrobi, a toca, a pisa; (figurat) a trăncăni, a flecări, a sporovăi, a pălăvrăgi.  
 
Multiplica
Multiplica, verb
Sinonime: a înmulţi, a augmenta, a spori, a creşte, a mări, a intensifica, a dubla, a tripla, a cvadrupla, a cvintupla.  
 
Neregulat
Neregulat, adverb
Sinonime: rar, din când în când, uneori, sporadic.  
 
Pălăvrăgeală
Pălăvrăgeală, substantiv feminin
Sinonime: bârfă, cleveteală, discuție fără rost, discuție lipsită de importanță, flecăreală, limbuţie, logoree, pălăvrăgit, sporovăială, taifas, trăncăneală, vorbărie, (variantă) palavrageală.  
 
Palavrăgi
Palavrăgi, verb
Sinonime: a bate apa-n piuă, a bârfi, a cleveti, a flecări, a îndruga, a sporovăi, a spune lucruri fără importanță, a spune palavre, a tăifăsui, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, (variantă) a pălăvrăgi.  
 
Peltea
Peltea, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) vorbărie, flecăreală, poliloghie, pălăvrăgeală, trăncăneală, sporovăială.  
 
Potenţa
Potenţa, verb
Sinonime: a mări, a spori, a intensifica, a întări, a creşte.

Potenţă, substantiv feminin
Sinonime: putere, forţă, energie, vigoare.  
 
Prisos
Prisos, substantiv neutru
Sinonime: abundenţă, afluență, belşug, bogăţie, excedent, îmbelșugare, îndestulare, mănoșie, opulență, plus, prisosinţă, profuziune, răsfăț, risipă, surplus, (învechit) prisoseală, (învechit) prisosire, (învechit) prisosit, (învechit) prisositură, (învechit) rămas, (învechit) sătul, (învechit) săturare, (învechit) spor, (popular) jertfă, (prin Oltenia) temei, (regional) radăș, (variantă) pristos.  
 
Productiv (productivă)
Productiv (productivă), adjectiv
Sinonime: avantajos, bănos, bogat, bun, creativ, creator, eficace, eficient, fecund, fertil, folositor, fructuos, gras, operativ, practic, prodigios, producător, profitabil, prolific, remunerativ, remunerator, rentabil, roditor, rodnic, util, (figurat) mănos, (învechit) lucrător, (învechit) putincios, (învechit) rodit, (învechit) rodos, (învechit) spornic, (livresc) lucrativ, (rar) operant.  
 
Progres
Progres, substantiv neutru
Sinonime: propăşire, mers-înainte, înaintare, dezvoltare, înnoire; creştere, sporire, dezvoltare.  
 
Progresa
Progresa, verb
Sinonime: a înainta, a propăşi; a se dezvolta, a creşte, a spori; a (se) îmbunătăţi, a (se) perfecţiona, a (se) înnoi.  
 
Progresie
Progresie, substantiv feminin
Sinonime: creştere, înaintare, dezvoltare, sporire.  
 
Proliferare
Proliferare, substantiv feminin
Sinonime: înmulţire, procreare, proliferaţie, reproducere, sporire.  
 
Propăşi
Propăşi, verb
Sinonime: a avansa, a evolua, a fi în progres, a înainta, a preceda, a premerge, a progresa, a prospera, a se dezvolta, (figurat) a crește, (figurat) a înflori, (grecism învechit) a prohorisi, (învechit) a (se) pricopsi, (învechit) a spori.  
 
Randament
Randament, substantiv neutru
Sinonime: beneficiu, capacitate de producție, eficacitate, eficiență, folos, operativitate, potențial, productivitate, profit, spor, valoare, (variantă) rendiment.  
 
Rentabil (rentabilă)
Rentabil (rentabilă), adjectiv
Sinonime: avantajos, bănos, bun, economic, economicos, productiv, profitabil, remunerator, remuneratoriu, spornic, (figurat) ieftin, (figurat) mănos, (învechit) economicesc, (livresc) lucrativ.  
 
Ridica
Ridica, verb
Sinonime: a înălţa, a sălta; a construi, a face, a zidi; a crește, a spori, a mări, a majora, a urca; (figurat) a suspenda, a desfiinţa, a anula  
 
Simptomatic (simptomatică)
Simptomatic (simptomatică), adjectiv
Sinonime: accidental, caracteristic, incidental, indicativ, întâmplător, ocazional, revelator, semnificativ, sporadic, tipic, (figurat) grăitor.  
 
Sârguincios (sârguincioasă)
Sârguincios (sârguincioasă), adjectiv
Sinonime: activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguitor, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.  
 
Sârguitor (sârguitoare)
Sârguitor (sârguitoare), adjectiv
Sinonime: activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguincios, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Sui
Sui, verb
Sinonime: a se urca, a se înălţa, a se ridica; (figurat) a înainta, a progresa, a creşte, a se mări, a spori.  
 
Suplimenta
Suplimenta, verb
Sinonime: a spori, a adăuga, a mări.  
 
Tăifăsui
Tăifăsui, verb
Sinonime: a conversa, a discuta, a flecări, a pălăvrăgi, a sporovăi, a sta la taifas, a vorbi mult și pe îndelete, (popular şi familiar) a sfătui.  
 
Tăinui
Tăinui, verb
Sinonime: a acoperi, a ascunde, a dosi, a mistui, a nu lăsa se știe, a păstra o taină, a ține în taină, a ține secret, (figurat) a înăbuşi; (popular) a conversa, a discuta, a flecări, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a sta de vorbă, a sta la taifas, a tăifăsui, a trăncăni.  
 
Toca
Toca, verb
Sinonime: a tăia, a mărunţi; (figurat) a cheltui, a risipi, (figurat) a consuma, a sărăci, a ruina; (figurat) a sporovăi, a flecări, a trăncăni, a cleveti; a bate, a ciocăni, a lovi, a snopi.  
 
Trăncăneală
Trăncăneală, substantiv feminin
Sinonime: sporovăială, vorbărie, flecăreală, hodorogeală.  
 
Trăncăni
Trăncăni, verb
Sinonime: a îndruga, a flecări, a sporovăi, a pălăvrăgi.  
 
Urca
Urca, verb
Sinonime: a ridica, a (se) înălţa, a se căţăra, a escalada; a creşte, a majora, a spori, a mări, a adăuga.  
 
Vorbărie
Vorbărie, substantiv feminin
Sinonime: bavardaj, exprimare prolixă, flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, limbuție, locvacitate, logoree, papotaj, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, poliloghie, sporovăială, sporovăire, sporovăit, taifas, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănit, vanilocviu, verbalism, verbiaj, verbozitate, vorbăraie, (figurat) clănțăneală, (figurat) dârdâială, (figurat) dârdâit, (figurat) frazeologie, (figurat) gargarism, (figurat) onanie, (învechit) vorbăreție, (învechit) vorbitorie, (învechit) vorbitură, (Moldova) leorbăială, (prin Muntenia) procovanță, (regional) pălăvăcăială, (regional) pălăvrăgitură, (regional) pălăvrit, (regional) trancana, (regional) treanca-fleanca, (Transilvania) stroncănire.  
 
Creştere
Creştere, substantiv feminin
Sinonime: dezvoltare, mărire, înălţare, înmulţire, extindere, sporire, augmentare, umflare, majorare, suire, urcare, vegetaţie, regenerare, educare, cultură, ridicare, dospire, intensificare; evoluţie, înaintare, mers-înainte, progres, propăşire.  
 
Adăugat
Adăugat (adăugată), adjectiv
Sinonime: adiționat, alăturat, alipit, anexat, augmentat, completat, continuat, crescut, mărit, sporit, suplimentat.

Adăugat, substantiv
Sinonime: adăugare, alăturare, alipire, anexare, continuare, sporire.  
 
Etaliu
Etaliu, substantiv neutru
Sinonime: (botanică) masă de sporangi agregaţi sau reuniţi printr-o membrană comună.  
 
Agamobiu
Agamobiu, substantiv neutru
Sinonime: (botanică) stadiul sporofitic în metageneză.  
 
Agamohipnospor
Agamohipnospor, substantiv masculin
Sinonime: (botanică) spor de rezistenţă rezultat pe cale asexuată.  
 
Crescător (crescătoare)
Crescător (crescătoare), adjectiv
Sinonime: crescând, progresiv, sporitor.  
 
Accentuare (accentuări)
Accentuare (accentuări), substantiv feminin
Sinonime: accentuat, accentuație, evidențiere, îngroșare, întărire, marcare, potențare, relevare, reliefare, subliniere, (figurat) creștere, (figurat) sporire.  
 
Accentuat (accentuată)
Accentuat (accentuată), adjectiv
Sinonime: evident, evidențiat, intensificat, îngroșat, marcat, proeminent, pronunțat, puternic, reliefat, subliniat, tonic, vizibil, (figurat) întărit, (figurat) sporit, (livresc) potențat.  
 
Adăugare
Adăugare, substantiv
Sinonime: adaos, adăugat, adiţie, alăturare, alipire, anexare, augmentare, continuare, creștere, punere, sporire, (învechit) adăosătură; (variante) adăogare, adăogire, adăugire.  
 
Amplificat
Amplificat, adjectiv
Sinonime: crescut, intensificat, întărit, mărit, potenţat, sporit.  
 
Atlet
Atlet, substantiv
Sinonime: crosist, gimnast, luptător, sportiv.  
 
Atletic
Atletic, adjectiv
Sinonime: sportiv; musculos, puternic.  
 
Contingent
Contingent, substantiv
Sinonime: (popular) leat, clasă, (prin extensie) anul recrutării ; aport, contribuție, parte, cantitate, cotă, cotă parte.

Contingent, adjectiv
Sinonime: accidental, incidental, întâmplător, ocazional, sporadic.  
 
Căţăi
Căţăi, verb
Sinonime: a flecări, a îndruga, a pălăvrăgi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Clănţăneală
Clănţăneală, substantiv
Sinonime: clănţănire, clănţănit, clănţănitură, dârdâială, dârdâit; flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, limbuţie, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, sporovăială, sporovăire, sporovăit, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănit, vorbăraie.  
 
Fair-play
Fair-play, substantiv
Sinonime: joc cinstit, joc corect, sportivitate, (variantă) fairplay.

Fair-play, adjectiv
Sinonime: corect, sportiv, (variantă) fairplay.  
 
Cotcodăci
Cotcodăci, verb
Sinonime: (regional) a cotcorozi, a cotcozi; (figurat) a vorbi fără rost, a flecări, a îndruga, a trăncăni, a pălăvrăgi, a sporovăi.  
 
Agio
Agio, substantiv
Sinonime: comision, dobândă, primă, spor.  
 
Verbiaj
Verbiaj, substantiv
Sinonime: verbalism, vorbărie, flecăreală, sporovăială.  
 
Discontinuitate
Discontinuitate, substantiv
Sinonime: lipsă de continuitate, intermitenţă, întrerupere, sporadicitate, suspensie.  
 
Dârdâială
Dârdâială, substantiv
Sinonime: tremurătură, clănţănit; flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, limbuţie, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, sporovăială, sporovăire, sporovăit, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănit, vorbăraie.  
 
Dârdâit
Dârdâit, substantiv
Sinonime: tremurătură, clănţănit; flecăreală, flecărie, flecărire, flecărit, limbuţie, pălăvrăgeală, pălăvrăgire, pălăvrăgit, sporovăială, sporovăire, sporovăit, tăifăsuială, tăifăsuire, tăifăsuit, trăncăneală, trăncănit, vorbăraie.  
 
Multiplicare
Multiplicare, substantiv
Sinonime: multiplicație; dublare, înmulţire, mărire, sporire, (livresc) augmentare, proliferație, proliferare, triplare; reproducere, pululație.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar