Sili
Sili, verb
Sinonime: a obliga, a constrânge, a forţa; a da zor, a iuţi, a grăbi; a-şi da osteneala, a se strădui, a face eforturi.  
 
Silică
Silică, substantiv
Sinonime: (botanică) silicvă.  
 
Silice
Silice, substantiv
Sinonime: bioxid de siliciu, cuarț.  
 
Silicicol
Silicicol, adjectiv
Sinonime: (botanică) calcifug.  
 
Silicifer
Silicifer, adjectiv
Sinonime: (mineralogie) silicios, (învechit) silicos, (învechit) silițios.  
 
Silicuă
Silicuă, substantiv
Sinonime: (botanică) silicvă.  
 
Siliculifer
Siliculifer, adjectiv
Sinonime: (botanică) siliculos.  
 
Siliculiform
Siliculiform, adjectiv
Sinonime: (botanică) silicviform.  
 
Silicvă
Silicvă, substantiv
Sinonime: (botanică) capsulă, păstaie, păstare, siliculă, teacă, (variantă) silicuă.  
 
Silicviform
Silicviform, adjectiv
Sinonime: (botanică) siliculiform.  
 
Silință
Silință, substantiv feminin
Sinonime: efort, sârguinţă, străduinţă, râvnă.  
 
Silişte
Silişte, substantiv
Sinonime: arie, arman, imaș, izlaz, pășune, pustiu, vatră; (variante) săliște, seliște.  
 
Silit (silită)
Silit (silită), adjectiv
Sinonime: forţat, constrâns, nevoit, obligat; nesincer, nenatural, nefiresc.  
 
Silitor (silitoare)
Silitor (silitoare), adjectiv
Sinonime: sârguincios, harnic, zelos.  
 
Silitră
Silitră, substantiv
Sinonime: alică, azotat de potasiu, chibrit, nitrat de potasiu, praf de pușcă, pulbere, salpetru, salpetru de India; (variante) salitră, salitru.  
 
Silitros
Silitros, adjectiv
Sinonime: (chimie) cu silitră, nitros, (învechit) salpetros, (învechit) silitricios.  
 

Aplicaţie
Aplicaţie, substantiv feminin
Sinonime: aplicare, aptitudine, efort, execuție, funcție, înclinație, însușire, pasiune, predispoziție, punere în practică, râvnă, sârguinţă, silinţă, talent, vocație; cerere-tip, formular; întrebuințare, utilizare, uzaj; (informatică) logicial, program; (variantă) aplicațiune.  
 
Asiduitate
Asiduitate, substantiv feminin
Sinonime: stăruinţă, silinţă, sârguinţă, insistenţă, zel, regularitate, constanță.  
 
Asupri
Asupri, verb
Sinonime: a oprima, a apăsa, a împila, a exploata, a prigoni, a urgisi, a persecuta, a nedreptăţi; a sili, a forța, a obliga; a aservi, a tiraniza.  
 
Azotat
Azotat, substantiv masculin
Sinonime: (chimie) nitrat; (azotat de amoniu) salpetru de Leuna; (azotat de argint) nitrat de argint, (popular) piatra-iadului; (azotat de calciu) nitrocalcit, salpetru de Norvegia; (azotat de celuloză) nitroceluloză; (azotat de potasiu) nitrat de potasiu, salpetru de India, (popular) silitră; (azotat de sodiu) nitrat de sodiu, salpetru de Chile.

Azotat, adjectiv
Sinonime: azotos.  
 
Canoni
Canoni, verb
Sinonime: a (se) căzni, a (se) chinui, a (se) munci, a (se) trudi, a depune eforturi susținute, a impune penitență, a îndura, a năsli, a pedepsi, a schingiui, a se forța, a se frământa, a se necăji, a se obosi, a se osârdnici, a se osârdui, a se osteni, a se sforța, a se sili, a se strădui (din răsputeri), a se supune unui canon, a se volnici, a se zbate, a se zbuciuma, a strânge, a suferi, a tortura, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit) a se învălui, (învechit) a străstui, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a negăti, (regional) a se verpeli.  
 
Căuta
Căuta, verb
Sinonime: a umbla după ceva, a cerceta, a scotoci, a cotrobăi, a se interesa (de ceva), a urmări; (reflexiv) a avea trecere, a avea preţ, a avea valoare, a se cere; a purta de grijă, a se îngriji, a se ocupa, a se interesa; a băga de seamă, a observa; a-şi da silinţa, a se strădui, a încerca; a se uita, a privi, a urmări cu ochii.  
 
Constrânge
Constrânge, verb
Sinonime: a sili, a obliga, a impune, a face, a forţa, (livresc) a soma, a violenta, (popular) a silnici, (învechit şi regional) a strânge, (prin Banat) a tipi, (învechit) a asupri, a îndemna, a necesita, a pripi, a silui, a strâmtora, (figurat) a presa; a nevoi, a supune, a condamna, (popular) a osândi; a reduce.  
 
Diligent (diligentă)
Diligent (diligentă), adjectiv
Sinonime: sârguitor, silitor, harnic, zelos, muncitor, activ, neobosit, neostenit, sârguincios, vrednic.  
 
Diligență
Diligență, substantiv feminin
Sinonime: poştalion, poştă, (învechit) menzil, olac; hărnicie, râvnă, silinţă, sârguinţă, strădanie, străduinţă, vrednicie, osteneală, zel.  
 
Efort
Efort, substantiv neutru
Sinonime: strădanie, străduinţă, sforţare, silinţă, osteneală, străduială, sârguinţă, râvnă, caznă, opintire, opinteală, trudă, greutate, încercare; (fizică) (efort unitar) tensiune.  
 
Expulza
Expulza, verb
Sinonime: a izgoni, a surghiuni, a exila, a expatria, a relega; a destitui, a licenția; a da afară, a sili iasă; (medicină) a scuipa, a defeca, a excreta, a expectora, a urina, a voma.  
 
Forţa
Forţa, verb
Sinonime: (popular) a osândi, a condamna, a constrânge, a face un efort, a încerca, a năzui, a nevoi, a obliga, a opinti, a presa, a se sforţa, a (se) sili, a (se) strădui, a supune, a-şi da osteneala, a-şi da silinţa.

Forţă, substantiv feminin
Sinonime: (Banat) sălăbărie, (învechit) nevoie; (la plural) armată, unităţi militare; (livresc) servitute, capacitate, constrângere, energie, intensitate, potrivnicie, presiune, putere, putinţă, silă, silință, silnicie, silnicire, somitate, strângere, strânsoare, tărie, vigoare, violenţă, volum; (forţă portantă) portanţă; (forţă de muncă) mână de lucru.  
 
Grăbi
Grăbi, verb
Sinonime: a (se) iuţi, a (se) precipita, a (se) pripi, a (se) sârgui, a (se) sili, a (se) sprinteni, a (se) steji, a (se) zori, a accelera, a acționa în grabă, a acționa mai repede, a da zor, a devansa, a face ceva în mod pripit, a face se grăbească, a merge în grabă, a spori, a urgenta, a-și iuți mersul, (grecism învechit) a proftaxi, (învechit şi regional) a (se) păzi, (învechit) a (se) curânda, (livresc) a (se) alerta, (regional) a (se) purta.  
 
Harnic (harnică)
Harnic (harnică), adjectiv
Sinonime: muncitor, activ, sârguincios, vrednic, destoinic, asiduu, stăruitor, zelos, silitor, aplicat, de ispravă, cu aptitudini.  
 
Hărnicie
Hărnicie, substantiv feminin
Sinonime: activitate, asiduitate, capacitate, competenţă, destoinicie, diligenţă, pregătire, pricepere, râvnă, sârguinţă, seriozitate, silinţă, spor la lucru, strădanie, străduinţă, valoare, vrednicie, zel, (popular) sârg.  
 
Impune
Impune, verb
Sinonime: a obliga, a sili, a constrânge; a reclama, a pretinde, a cere; a impresiona, a mişca.  
 
Încerca
Încerca, verb
Sinonime: a proba, a verifica; a căuta, a explora, a sonda; a se strădui, a năzui, a se sili; a suferi, a îndura, a răbda.  
 
Încercare
Încercare, substantiv feminin
Sinonime: tentativă, străduinţă, silinţă, efort; verificare, probă; necaz, neajuns, dificultate, primejdie, suferinţă.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Mană
Mană, substantiv feminin
Sinonime: belşug, abundenţă, îmbelşugare, îndestulare, prisos, bogăţie, berechet; rugină la vegetale.

Mâna, verb
Sinonime: a îndemna, a sili; a mişca, a împinge; a se grăbi.

Mână, substantiv feminin
Sinonime: braţ, membru superior, palmă, pumn, (învechit și regional) brâncă, (popular și familiar) labă; (mână curentă) balustradă; (mână de lucru) forță de muncă; (botanică) (mâna-Maicii-Domnului) (regional) palma-sfintei-Mării; (tehnică) bată, braț, crac, furcă, margine, mâner, pervaz, spetează, stâlp, (regional) ciocan, (regional) condac, (regional) cotoi, (regional) cujbă; calitate, cocârlă, condiție, femeiușcă, fofează, grijă, hădărag, leucă, mănunchi, mănușă, măsea, muierușcă, pază, posesiune, rang, schimbătoare, seamă, stare, stăpânire, teapă, titirez, treaptă.  
 
Muncă
Muncă, substantiv feminin
Sinonime: activitate, acţiune, calvar, canon, caznă, chin, durere, efort, forțare, încercare, îndeletnicire, lucrare, lucrat, lucru, martiriu, meserie, munculiță, muncușoară, ocupaţie, osteneală, patimă, păs, pătimire, post, preocupare, profesie, profesiune, robotă, roboteală, robotit, schingiuire, schingiuit, serviciu, sforțare, silință, slujbă, slujbuliță, slujbușoară, strădanie, străduială, străduință, străduire, suferință, supliciu, tortură, travaliu, treabă, trudă, trudnicie, zbatere, (învechit și popular) muncire, (învechit și popular) osteneală, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular și familiar) trebușoară, (popular) canoneală, (prin Muntenia) morânceală, (regional) meșteșug, (regional) ștrapaț; (învechit) căznire, deală, laboare, nevoință, ocupare, ostenință, preocupație, sforță, strădănuință, strădănuire.  
 
Neadormit (neadormită)
Neadormit (neadormită), adjectiv
Sinonime: activ, atent, circumspect, deştept, grijuliu, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, precaut, prevăzător, prudent, sârguincios, sârguitor, silitor, treaz, vigilent, vrednic, zelos.  
 
Necăji
Necăji, verb
Sinonime: a supăra, a amărî, a mânia, a înfuria, a mâhni, a întrista; (figurat) a face sânge rău, a sâcâi, a cicăli, a tachina, a şicana, a întărâta, a hârjoni; (reflexiv) a se enerva, a se înfuria, a se irita, a-şi ieşi din fire, a (-i) sări muştarul; (reflexiv) a-şi da osteneala, a se trudi, a se sili, a se osteni, a se căzni, a se strădui.  
 
Nefiresc (nefirească)
Nefiresc (nefirească), adjectiv
Sinonime: afectat, anormal, artificial, bizar, bombastic, căutat, ciudat, convențional, declamator, emfatic, fals, făcut, forțat, grandilocvent, manierat, nenatural, nenormal, neobișnuit, nesincer, pompos, prefăcut, pretențios, retoric, silit, silnic, studiat, teatral, (rar) teatralist, (figurat) prețios, (figurat) sunător, (figurat) umflat.  
 
Neistovit (neistovită)
Neistovit (neistovită), adjectiv
Sinonime: neobosit, neostoit, activ, harnic, vrednic, sârguincios, sârguitor, silitor, inepuizabil, abundent, amplu, îmbelşugat; intens, continuu, fără istov.  
 
Neobosit (neobosită)
Neobosit (neobosită), adjectiv
Sinonime: activ, harnic, silitor, neostoit, neadormit; stăruitor, perseverent, continuu; neîntrerupt, necurmat, neîncetat.  
 
Nevoit (nevoită)
Nevoit (nevoită), adjectiv
Sinonime: silit, constrâns, obligat, forţat, dator.  
 
Obliga
Obliga, verb
Sinonime: a însărcina, a determina, a constrânge, a impune, a sili; a (se) angaja, a (-şi) lua o sarcină, a consimţi.  
 
Obligat (obligată)
Obligat (obligată), adjectiv
Sinonime: silit, ţinut, constrâns; recunoscător, îndatorat.  
 
Oropsi
Oropsi, verb
Sinonime: a alunga, a apăsa, a asupri, a blestema, a certa, a chinui, a despuia, a exploata, a izgoni, a împila, a împovăra, a lăsa la voia întâmplării, a năpăstui, a nedreptăți, a ocărî, a oprima, a părăsi, a persecuta, a prigoni, a scoate în drum, a stoarce, a suge, a tiraniza, a urgisi, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a horopsi.  
 
Osândi
Osândi, verb
Sinonime: a condamna, a pedepsi; a dezaproba, a înfiera, a critica; a sili, a obliga; a constrânge.  
 
Osârdie
Osârdie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: aplicație, ardoare, asiduitate, insistență, perseverență, râvnă, sârguinţă, sforțare, silință, stăruință, strădanie, străduinţă, zel, (învechit și regional) oserdie, (învechit și regional) usărdie, (învechit și regional) usârdie, (învechit și regional) userdie, (învechit) inimoșie.  
 
Păşune
Păşune, substantiv feminin
Sinonime: imaş, izlaz, păscut, (învechit și popular) pășună, (învechit și regional) păștiune, (învechit și regional) pășunat, (învechit și regional) siliște, (Muntenia și Oltenia) tabun, (popular) păscătoare, (popular) suhat, (prin Banat și Transilvania) sit; (regional) ierbărit, păscălău, păscăneț, păscătorie, păscătură, pășunare, pășunet, prelucă, suhăție.  
 
Persecuta
Persecuta, verb
Sinonime: a asupri, a chinui, a defavoriza, a exploata, a frământa, a hărțui, a importuna, a împila, a împovăra, a martiriza, a măcina, a năpăstui, a nedreptăţi, a nu slăbi, a obseda, a oprima, a oropsi, a preocupa, a prigoni, a suplicia, a tortura, a urgisi, a urmări, (figurat) a apăsa, (figurat) a despuia, (figurat) a roade, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (figurat) a tiraniza, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci.  
 
Perseverent (perseverentă)
Perseverent (perseverentă), adjectiv
Sinonime: ambițios, asiduu, consecvent, dârz, insistent, încăpățânat, îndărătnic, îndârjit, neclintit, obstinat, persistent, răbdător, răzbătător, sârguincios, sârguitor, silitor, statornic, stăruitor, susținut, tenace, zelos, (astăzi rar) străduitor, (învechit) nevoitor, (învechit) perseverant, (livresc) pacient, (livresc) persuasiv, (popular) pilos, (rar) răbduriu, (rar) străbătător.  
 
Perseverenţă
Perseverenţă, substantiv feminin
Sinonime: anduranță, asiduitate, așarnare, consecvenţă, dârzenie, insistență, încăpățânare, îndărătnicie, neclintire, obstinație, persistenţă, răbdare, râvnă, sârguință, sforțare, silință, statornicie, stăruinţă, strădanie, străduință, tenacitate, zel, (învechit) stăruială, (învechit) stăruire, (popular) osârdie, (rar) cerbicie, (rar) perseverație.  
 
Pune
Pune, verb
Sinonime: a aşeza, a instala, a depune, a stabiliza; a aşterne, a rândui, a întinde; a sili, a obliga, a constrânge.  
 
Râvnă
Râvnă, substantiv feminin
Sinonime: silinţă, sârguinţă, zel, hărnicie; imbold, ardoare, entuziasm, pornire.  
 
Robaci (robace)
Robaci (robace), adjectiv (regional)
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos, (învechit și regional) robaciu, (variantă) robac.  
 
Sforța
Sforța, verb
Sinonime: a (se) lupta, a depune efort, a încerca, a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forța, a se frământa, a se încorda, a se mări, a se munci, a se necăji, a se opinti, a se osteni, a se sili, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, a suprasolicita, a viola, (figurat) a se sfărâma, (învechit și popular) a (se) nevoi, (învechit și regional) a se iujdi, (învechit) a (se) osârdnici, (învechit) a (se) osârdui, (învechit) a se învălui, (învechit) a se năsli, (învechit) a se volnici, (Moldova) a se strădănui, (popular) a se sârgui, (regional) a se umeri, (regional) a se verpeli, (Transilvania) a se tecărui.  
 
Sforţare
Sforțare, substantiv feminin
Sinonime: asiduitate, caznă, chin, efort, emulație, forțare, icnire, insistență, ispită, încercare, încordare, muncă, osteneală, perseverență, râvnă, sârguință, scremere, silință, stăruință, strădanie, străduință, trudă, zbatere, zel, (învechit) căznire, (învechit) nevoință, (învechit) ostenință, (învechit) sforță, (învechit) silire, (învechit) strădănuință, (învechit) strădănuire, (livresc) travaliu, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular) canoneală, (popular) icneală, (popular) opinteală, (popular) opintire, (popular) osârdie, (prin Muntenia) morânceală, (rar) atac, (rar) opintitură, (rar) străduială, (rar) străduire, (regional) ștrapaț.  
 
Silnicie
Silnicie, substantiv feminin
Sinonime: abuz, asuprire, constrângere, exces, exploatare, forță, împilare, năpăstuire, opresiune, oprimare, persecutare, persecuție, prigoană, prigonire, putere, samavolnicie, urgisire, violenţă, (Banat) sălăbărie, (figurat) presiune, (grecism învechit) catahris, (învechit și regional) silă, (învechit) nevoie, (învechit) potrivnicie, (învechit) puternicie, (învechit) silință, (învechit) silnicire, (învechit) strânsoare, (livresc) servitute.  
 
Silui
Silui, verb
Sinonime: a constrânge, a forţa, a obliga, a sili; a necinsti, a viola.  
 
Sârgui
Sârgui, verb
Sinonime: a-şi da silinţa, a face eforturi, a se strădui.  
 
Sârguincios (sârguincioasă)
Sârguincios (sârguincioasă), adjectiv
Sinonime: activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguitor, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.  
 
Sârguinţă
Sârguinţă, substantiv feminin
Sinonime: silinţă, străduinţă, râvnă, hărnicie, vrednicie.  
 
Sârguitor (sârguitoare)
Sârguitor (sârguitoare), adjectiv
Sinonime: activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguincios, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.  
 
Stăruinţă
Stăruinţă, substantiv feminin
Sinonime: insistenţă, perseverenţă, persistenţă; fermitate, tenacitate, statornicie, neclintire; silinţă, străduinţă, osteneală, efort.  
 
Strădanie
Strădanie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: asiduitate, calvar, canon, caznă, chin, durere, efort, forțare, hărnicie, insistență, încercare, martiraj, martiriu, mucenicie, muncă, osteneală, patimă, perseverență, râvnă, schingiuire, schingiuit, sforţare, silinţă, sârguință, stăruință, străduială, străduință, străduire, suferință, supliciu, tortură, trudă, vrednicie, zbatere, zel, (învechit) activitate, (învechit) căznire, (învechit) diligență, (învechit) nevoință, (învechit) ostenință, (învechit) sforță, (învechit) strădănuință, (învechit) strădănuire, (livresc) travaliu, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular) canoneală, (popular) osârdie, (popular) sârg, (prin Muntenia) morânceală, (regional) ștrapaț.  
 
Strădui
Strădui, verb
Sinonime: a se sili, a face eforturi, a se sforţa.  
 
Strâmtora
Strâmtora, verb
Sinonime: a înghesui, a strânge; a obliga, a sili, a constrânge, a presa.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Supune
Supune, verb
Sinonime: a accepta, a amaneta, a asculta, a ascunde, a aservi, a bate, a birui, a ceda, a constrânge, a controla, a copleși, a covârși, a cuceri, a cuprinde, a destina, a disciplina, a domestici, a domina, a dosi, a expune, a forța, a hărăzi, a impune, a ipoteca, a îmblânzi, a împovăra, a îndoi, a înfrânge, a înrobi, a întrece, a învinge, a meni, a mistui, a năpădi, a obliga, a ocupa, a predispune, a prostitua, a răsfrânge, a răzbi, a ridica, a robi, a se conforma, a se închina, a se pleca, a se preda, a se smeri, a se umili, a sili, a subjuga, a subordona, a sufleca, a sumete, a suporta, a trage, a urma, (figurat) a înfeuda, (figurat) a îngenunchea, (învechit) a pobedi, (învechit) a prididi, (învechit) a reduce, (învechit) a se cuceri, (învechit) a se paradosi, (învechit) a se supleca, (popular) a pleca.  
 
Surghiuni
Surghiuni, verb
Sinonime: a alunga, a depărta, a deporta, a exila, a goni, a izgoni, a îndepărta, a ostraciza, a proscrie, a sili trăiască printre străini, a trimite în surghiun, (învechit) a urgisi, (livresc) a relega.  
 
Şoma
Şoma, verb
Sinonime: a nu avea de lucru, a fi şomer, a fi fără serviciu.

Soma, substantiv
Sinonime: (biologie) corp.

Soma, verb
Sinonime: a avertiza, a constrânge, a demanda, a exige, a face, a forța, a invita, a obliga, a sili.  
 
Teatral (teatrală)
Teatral (teatrală), adjectiv
Sinonime: afectat, artificial, căutat, declamator, disimulat, dramatic, emfatic, fals, forțat, grandilocvent, melodramatic, nefiresc, nenatural, nesincer, ostentativ, pompos, pozeur, prefăcut, scenic, silit, silnic, studiat, (rar) spectacular, (rar) teatralist.  
 
Travaliu
Travaliu, substantiv neutru
Sinonime: activitate, caznă, chin, durerile facerii, durerile nașterii, efort, forțare, îndeletnicire, lucru mecanic, lucru, muncă, ocupație, osteneală, preocupare, sforțare, silință, strădanie, străduință, treabă, trudă, zbatere; (popular, la plural) curmături.  
 
Trudi
Trudi, verb
Sinonime: a munci, a lucra, a se istovi, a se extenua; a face eforturi, a se sili, a se osteni, a se căzni, a se chinui.  
 
Zel
Zel, substantiv neutru
Sinonime: râvnă, sârguinţă, strădanie, ardoare, hărnicie, silinţă.  
 
Abătător (abătătoare)
Abătător (abătătoare), adjectiv
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos.  
 
Alică
Alică, substantiv
Sinonime: alic, alice, bucățică de cărămidă, pietricică, (învechit) halis, (Maramureș şi Transilvania) silitră, (Maramureș, Transilvania și Banat) şiret (pentru gloanţe), (regional) halică, (regional) halice, (regional) haliciu.  
 
Asuprire
Asuprire, substantiv
Sinonime: asupriciune, asuprit, asupritură, constrângere, exploatare, forțare, învinovățire pe nedrept, nedreptățire, obligare, oprimare, prigonire, silire, (impropriu) chinuire, (învechit) atac prin surprindere, (învechit) exagerare, (popular) asupreală.  
 
Bioxid
Bioxid, substantiv
Sinonime: (chimie) dioxid; (bioxid de azot) hipoazotidă; (bioxid de carbon) anhidridă carbonică; (bioxid de siliciu) silice; (bioxid de sulf) anhidridă sulfuroasă, sulf volatil; (bioxid de titan) alb de titan.  
 
Canoneală
Canoneală, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Carborundum
Carborundum, substantiv
Sinonime: (chimie) carbură de siliciu.  
 
Carbură
Carbură, substantiv
Sinonime: (chimie) (carbură de calciu) carbid; (carbură de fier) cementită; (carbură de siliciu) carborundum.  
 
Căznire
Căznire, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Cerca
Cerca, verb
Sinonime: a analiza, a căuta, a cerceta, a examina, a gusta, a informa, a (se) interesa, a iscodi, a încerca, a îndura, a măsura, a observa, a pătimi, a păţi, a pedepsi, a pândi, a privi, a proba, a răbda, a ruga, a sancţiona, a scruta, a sili, a sonda, a spiona, a (se) strădui, a studia, a suferi, a suporta, a trage, a uita, a urmări, a verifica, a vizita.  
 
Chibrit
Chibrit, substantiv
Sinonime: (regional) bâticel, cătrăniţă, chindercă, focălină, focăriţă, ghiufă, maşină, scăpărătoare, (Transilvania) aprinjoară, aprinzătoare, (prin Transilvania) bâtuţă, (Banat) feştilă, (prin Transilvania) (la plural) foacăle, (Transilvania) lemnuş, lemnuţ, (prin Transilvania) măcăuţ, (Transilvania) păiuţ, (prin Transilvania) (la plural) piruşte, (prin sud-vestul Transilvaniei) prislugă, (prin Transilvania şi Banat) (la plural) pucioase, (Transilvania) raipelţ, (Banat) răpelț, (prin Transilvania) schindoarţă, (prin Maramureș şi Transilvania) silitră, (prin Bucovina) sârnic, (prin Transilvania) stircă, (Transilvania şi Maramureș) şfebelă.  
 
Constrângere
Constrângere, substantiv
Sinonime: forţare, obligare, silire, (livresc) somare, violentare, (învechit) asuprire, siluire; forţă, coerciţie, severitate.  
 
Cristal
Cristal, substantiv
Sinonime: cleştar, cuarț, siliciu, calcit, sticlă.  
 
Zircon
Zircon, substantiv
Sinonime: (chimie) silicat de zirconiu.  
 
Dinas
Dinas, substantiv
Sinonime: cărămidă refractară silicioasă, silică.  
 
Zoală
Zoală, substantiv
Sinonime: animozitate, caznă, ceartă, chin, conflict, dezacord, dezbinare, diferend, discordie, discuţie, disensiune, dispută, divergenţă, efort, forţare, gâlceavă, învrăjbire, litigiu, muncă, neînţelegere, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, vrajbă, zbatere, zâzanie.  
 
Forţare
Forţare, substantiv
Sinonime: constrângere, silire, spargere, strădanie, stricare, violare.  
 
Forţat
Forţat, adjectiv
Sinonime: afectat, artificial, brutal, concertat, deschis cu forța, fals, impus, nefiresc, nenatural, obligat, obligatoriu, silit, silnic, sofistic, spart, stricat, violent.  
 
Metaloid
Metaloid, substantiv
Sinonime: semimetal; bor, siliciu, germaniu, arsen, stibiu, bismut, telur, poloniu, ununhexiu, ununseptiu.  
 
Gel
Gel, substantiv
Sinonime: briantină, briliantină, gomina, hidrogel, (gel de silice) silicagel, (popular) piftie.  
 
Strofoca
Strofoca, verb
Sinonime: (popular) a se căzni, a se chinui, a se strădui din răsputeri, a-și da silința.  
 
Volnici
Volnici, verb
Sinonime: a (se) strădui, a accepta, a admite, a canoni, a căzni, a chinui, a concepe, a dezrobi, a elibera, a emancipa, a forţa, a frământa, a împuternici, a îndreptăți, a îngădui, a învesti cu drepturi, a lăsa liber, a libera, a munci, a necăji, a osteni, a permite, a răbda, a salva, a scăpa, a scoate, a sforţa, a sili, a suferi, a suporta, a tolera, a trudi, a zbate, a zbuciuma, a-și da silința.  
 
Tipi
Tipi, verb
Sinonime: a constrânge, a face, a forţa, a obliga, a sili.  
 
Incoativ
Incoativ, adjectiv
Sinonime: (gramatică) ingresiv, initiv, (învechit) silitor.  
 
Strădalnic
Strădalnic, adjectiv
Sinonime: activ, harnic, muncitor, neobosit, neostenit, silitor, sârguincios, sârguitor, vrednic, zelos.  
 
Strădănuinţă
Strădănuinţă, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Strădănuire
Strădănuire, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, trudă, zbatere.  
 
Plineală
Plineală, substantiv
Sinonime: achitare (a unei datorii), deplinătate, desăvârşire, executare silită, îndeplinire (a unei hotărâri), plenitudine, plinătate.  
 
Uranofan
Uranofan, substantiv
Sinonime: (chimie) silicat hidratat de calciu și de uraniu, uranotil.  
 
Morânceală
Morânceală, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forţare, muncă, osteneală, sforţare, silinţă, strădanie, străduinţă, tencuială, trudă, zbatere.  
 
Violentare
Violentare, substantiv
Sinonime: constrângere, forţare, obligare, silire, siluire.  
 
Ștrapaţ
Ștrapaţ, substantiv
Sinonime: (regional) alergare, alergătură, caznă, chin, corvadă, efort, forțare, fugă, goană, muncă, osteneală, sforțare, silință, strădanie, străduință, trudă, umblătură, umblet, zbatere.

Strapaț, substantiv
Sinonime: (regional) arșiță.  
 
Năslire
Năslire, substantiv (învechit)
Sinonime: aspirație, dor, dorință, efort, imbold, năzuință, poftă, pornire, râvnă, silință, tendință, vis.  
 
Silnicire
Silnicire, substantiv
Sinonime: constrângere, forțare, forță, silă, silire, silnicie, violență.  
 
Silan
Silan, substantiv
Sinonime: (chimie) hidrură de siliciu.  
 
Hidrură
Hidrură, substantiv
Sinonime: (chimie) (hidrură de bor) boran, (hidrură de siliciu) silan.  
 
Mătrăşi
Mătrăşi, verb
Sinonime: a alunga, a arunca, a asasina, a ascunde, a azvârli, a căra, a cheltui, a concedia, a da afară, a depărta, a distruge, a dosi, a face nu mai existe, a fugări, a fugi, a goni, a irosi, a izgoni, a împrăștia, a îndepărta (în mod forțat și obraznic), a mistui, a muta, a nimici, a omorî, a pleca în grabă și fără voie, a prăpădi, a risipi, a scoate, a se căra, a se cărăbăni, a sili plece, a suprima, a șterge de pe fața pământului, a transfera, a ucide, a zvârli.  
 
Osteneală
Osteneală, substantiv
Sinonime: efort, extenuare, greutate, istovire, încercare, muncă grea și obositoare, oboseală, sforțare, silință, strădanie, străduință, trudă.  
 
Osteninţă
Osteninţă, substantiv
Sinonime: caznă, chin, efort, forțare, muncă, osteneală, sforțare, silință, strădanie, străduință, trudă, zbatere.  
 
Porav
Porav, adjectiv
Sinonime: (regional) acerb, activ, arțăgos, certăreț, gâlcevitor, harnic, muncitor, năbădăios, nărăvaș, nărăvit, neobosit, neostenit, sârguincios, sârguitor, scandalagiu, silitor, violent, vrednic, zelos.  
 
Șambelan
Șambelan, substantiv
Sinonime: camerier, camerling, comis, gentilom, mareșal, ofițer, (învechit) mabeingiu, (învechit) rahtivan, (învechit) silictar, (învechit) spătar.  
 
Cuarţ (cuarțuri)
Cuarţ (cuarțuri), substantiv neutru
Sinonime: agat, ametist, aventurin, bioxid natural de siliciu, calcedonie, citrin, cornalină, cremene, cristal de rocă, cristal de stâncă, cristal hialin, cuarțit, gneiss, heliotrop, jasp, morion, ochi de pisică, onice, onyx, piatră, silex, silice, soliman, (regional) beică, bicaş, (variantă) cvarț.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar