Scurge
Scurge, verb
Sinonime: a se prelinge; (figurat) a se succeda, a se perinda, a trece, a se desfăşura.  
 
Scurgere
Scurgere, substantiv
Sinonime: ciuruire, curgere, desfășurare, golire, perindare, prelingere, prelinsătură, scurs, scursoare, strecurare, succedare, trecere, (învechit și popular) scursură, (învechit) desecare, (regional) scurgătoare; (medicină) blenoragie, gonoree, leucoree, otoree, secreție, (regional) (scurgere de sânge) menstruație, (regional) diaree; (variantă) (învechit) scurere.  
 

Curge
Curge, verb
Sinonime: a se deplasa, a se mişca; a (se) scurge, a se desfăşura, a evolua, (învechit şi regional) a cure, a râura, (învechit) a purcede, a trece, a circula, a-i pica, a(-i) picura, a (i) se prelinge, a i se scurge, (popular) a(-i) merge, a supura, a atârna; a decurge, a proveni, a reieşi, a rezulta, a urma.  
 
Descărca
Descărca, verb
Sinonime: a scăpa de, a se uşura; a se dezlănţui, a se revărsa, a deşerta, a goli, (rar) a vida, (popular) a zvânta, (învechit şi regional) a scurge, (prin vestul Munteniei) a sicni; a trage, (învechit şi popular) a slobozi.  
 
Fugi
Fugi, verb
Sinonime: a alerga, a curge, a dezerta, a dispărea, a evada, a evita, a goni, a merge în fugă, a o întinde, a o lua la goană, a o șterge, a o tuli, a ocoli, a scăpa (din), a se căra, a se eschiva, a se feri, a se mătrăși, a se mişca repede, a se perinda, a se refugia, a se scurge (rapid), a se sustrage, a trece prin faţa ochilor, a trece (repede), (Bucovina) a scopci, (despre anumite lichide) a da în foc, (familiar) a se cărăbăni, (învechit și regional) a cure, (popular) a lipsi, (regional) a (se) încura; (locuţiune) (a fugi în lume) a pleca de acasă; (locuţiune) (a fugi printre degete) a-i aluneca cuiva ceva din mână, (figurat) a nu se lăsa prins.

Fugi, interjecție
Sinonime: pleacă, (popular) tiva, (prin nord-estul Olteniei) tiutiu; (locuţiune) (fugi de-aici!) pleacă! nu mai spune!; (locuţiune) (fugi de-acolo!) da` de unde! nici gând fie așa!  
 
Infiltra
Infiltra, verb
Sinonime: a pătrunde, a penetra, a se fofila, a se furişa, a se introduce, a se scurge, a se strecura, a traversa, (livresc) a se insinua, (regional) a se stoarce, (variantă) a înfiltra.  
 
Jilip
Jilip, substantiv neutru
Sinonime: canal, conductă, jgheab, scoc, scurgere, uluc; (regional) riz, rol.  
 
Oală
Oală, substantiv feminin
Sinonime: chiup, ghiveci, glastră, ol, oluț, scoc, ulcea, ulcică, urcior, vas de lut, (învechit) canal, (învechit) țeavă de scurgere, (prin Transilvania) răvar, (regional) olan, (regional) ţiglă; (oală de noapte) oliță, (Banat și vestul Transilvaniei) șerbeleu, (popular) olicică, (popular) țucal, (regional) olcuță, (regional) șerbel.  
 
Perlă
Perlă, substantiv feminin
Sinonime: mărgăritar, (învechit şi popular) mărgărit, (medicină) formație globuloasă, (tipografie) perl; (figurat) eroare grosolană (și ridicolă), (figurat) gafă verbală, (figurat) lucru de mare valoare, (figurat) persoană cu merite deosebite; (astronomie; articulat) cociorva, coliba, gemma, (regional) casa.

Perla, verb
Sinonime: a forma picături, a împodobi cu perle, a se scurge în formă de picături.  
 
Petrece
Petrece, verb
Sinonime: a (se) trece, a avea loc, a (se) băga, a cerne, a chefui, a colinda, a conduce, a cutreiera, a da, a dăinui, a deceda, a se deplasa, a desface, a dispărea, a se duce, a dura, a exista, a face treacă, a fi, a găuri, a introduce, a împlânta, a se încheia, a îndura, a înfige, a se îngălbeni, a însoţi, a întovărăşi, a leșina, a se menține, a muri, a muta, a se ofili, a parcurge, a se păli, a se păstra, a pătimi, a pătrunde, a păți, a perfora, a perinda, a perpetua, a persista, a pieri, a plasa, a se prăpădi, a răbda, a rămâne, a răposa, a răsfoi, a scobi, a scurge, a se afla, a se amuza, a se bucura, a se cheltui, a se consuma, a se desfăşura, a se desfăta, a se disputa, a se distra, a se întâmpla, a se produce, a se sfârși, a se termina, a se veseli, a sfredeli, a sta, a străbate, a strămuta, a străpunge, a se succeda, a suferi, a suporta, a trage, a trăi, a ține, a urma, a se usca, a vântura, a vârî, a se veșteji, a vieţui, a vinde, a vizita, a-și duce viața, a-și umple timpul.  
 
Pica
Pica, verb
Sinonime: a cădea, a se prăbuşi, a se răsturna, a se prăvăli, a se dărâma, a se nărui, a se surpa, a se aşterne; a picura, a se prelinge, a se scurge; a se ivi, a apărea, a sosi.

Pică, substantiv feminin
Sinonime: ciudă, necaz, pizmă, ranchiună, resentiment, pornire, duşmănie, vrăjmăşie.

Pica, substantiv feminin
Sinonime: (medicină) alotriofagie.  
 
Picura
Picura, verb
Sinonime: a se prelinge, a se scurge; (figurat) a vibra, a răsuna.  
 
Prelinge
Prelinge, verb
Sinonime: a se scurge, a picura; (figurat) a se strecura, a se furişa, a aluneca, a se deplasa.  
 
Răsufla
Răsufla, verb
Sinonime: a respira; a se odihni, a poposi, a avea pace, a fi liniştit, a avea răgaz; a se scurge, a curge, a scăpa un lichid; a dezvălui, a transpira, a deconspira.  
 
Răsuflare
Răsuflare, substantiv feminin
Sinonime: respiraţie, răsuflet; răsuflătoare, scurgere.  
 
Răsuflătoare
Răsuflătoare, substantiv feminin
Sinonime: scurgere, aerisire; (figurat) gaură, bortă.  
 
Scursoare
Scursoare, substantiv feminin
Sinonime: scurgere, secreţie; (figurat) derbedeu, golan, lepădătură.  
 
Scursură
Scursură, substantiv feminin
Sinonime: făgaş, albie; (la plural, depreciativ) derbedei, lepădături, otrepe, vagabonzi; (depreciativ) adunătură, gloată, strânsură, şleahtă, (Banat) zbor; blenoragie, curs, diaree, dizenterie, gonoree, leucoree, matcă, prelingere, scurgere, vad, vărsare.  
 
Strecura
Strecura, verb
Sinonime: a limpezi, a filtra; a pătrunde, a se furişa, a se scurge, a trece.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Şipot
Şipot, substantiv neutru
Sinonime: izvor, fir de apă, scurgere, curent, şuvoi; jgheab, uluc, burlan.  
 
Şiroi
Şiroi, substantiv neutru
Sinonime: curgere, torent, şuvoi, puhoi.

Şiroi, verb
Sinonime: a curge, a se prelinge, a se răspândi, a se scurge.  
 
Trece
Trece, verb
Sinonime: a merge, a străbate, a păşi, a-şi croi drum, a-şi tăia drum; (figurat) a se perinda, a se succeda, a curge, a se scurge, a se desfăşura; a vizita, a se abate; a sări peste (ceva), a depăşi, a întrece; a da, a preda, a transmite; a înregistra, a înscrie, a introduce; a nu mai fi, a se epuiza, a se sfârşi; (figurat) a îmbătrâni, a se stinge, a se ofili, a se veşteji.  
 
Trecere
Trecere, substantiv feminin
Sinonime: curgere, curs, scurgere, desfăşurare; perindare, succesiune, şir, lanţ.  
 
Turui
Turui, verb
Sinonime: a deszăpezi; a durăi, a durui, a gânguri, a grunguni, a gurlui, a hodorogi, a hurui, a pălăvrăgi, a se obosi tare, a trăncăni, a vorbi (întruna și repede), a-i merge gura ca o moară.

Țurui, verb (regional)
Sinonime: a se scurge.  
 
Leucoree
Leucoree, substantiv feminin
Sinonime: (medicină) pierdere albă, pierdere vaginală, (învechit) scursură, (popular) poală albă, (prin Transilvania și Muntenia) scurgere, (regional) morăiață, (regional) scursoare.  
 
Sculament
Sculament, substantiv
Sinonime: (boală venerică) blenoragie, gonoree, (învechit) scursură, (regional) frântură, (regional) scurgere, (regional) scursoare, (variantă) (învechit) scolament, (variantă) (învechit) scurământ.  
 
Ciuciur
Ciuciur, substantiv (regional)
Sinonime: ciuroi, izvor, jgheab, şipot, șuvoi, țeavă de scurgere, uluc, (regional) ciuciurău, (regional) țuțur, (variantă) ciucior.  
 
Ejaculație
Ejaculație, substantiv
Sinonime: ejaculare, orgasm, poluție, scurgere; lichid spermatic.  
 
Cursoare
Cursoare, substantiv
Sinonime: (învechit) curent, curs, flux; forță; curgere, scurgere, hemoragie; diaree, urdinare, cufureală; dezvoltare, evoluție.  
 
Emisiune
Emisiune, substantiv
Sinonime: difuziune, emitere, emisie, retransmisie, teledifuziune, transmisiune; scurgere, emanație, erupție, jet, proiecție; (fizică) (emisiune autoelectronică) emisiune la rece, emisiune prin efect de câmp; (emisiune fotoelectronică) fotoemisiune; (emisiune radio) radioemisiune; (emisiune termoelectronică) termoemisiune.  
 
Extorca
Extorca, verb
Sinonime: a escroca, a fura; (figurat) a scurge, a stoarce.  
 
Epanșament
Epanșament, substantiv
Sinonime: (medicină) ascită, efuziune, empiem, extravazare, hemotorax, hidartroză, hidrocel, pleurezie, pneumotorax, scurgere, sinovită, sufuziune.  
 
Piscoi
Piscoi, substantiv
Sinonime: fluier, oboi, tub sonor; jgheab de scurgere, vrană; om mic de statură.  
 
Genitoree
Genitoree, substantiv
Sinonime: (medicină) leucoree, scurgere genitală.  
 
Emisie
Emisie, substantiv
Sinonime: degajare, difuziune, emanație, emisiune, radio, radiodifuziune, retransmisiune, scurgere, teledifuziune, transmisiune.  
 
Efluență
Efluență, substantiv
Sinonime: emanație, scurgere.  
 
Scurgătoare
Scurgătoare, substantiv
Sinonime: deversor, săculeț, scurgere, sedilă, stavilă, stăvilar, zăgaz.  
 
Otoree
Otoree, substantiv
Sinonime: (medicină) scurgere din ureche.  
 
Indiscrețiune
Indiscrețiune, substantiv
Sinonime: anecdotă, bavardaj, cancan, comeraj, curiozitate, divulgare, ecou, grosolănie, indelicateță, indiscreție, nedelicatețe, scurgere (de informaţii).  
 
Supuraţie
Supuraţie, substantiv
Sinonime: (medicină) piogeneză, piogenie, pioree, puroiere, purulenţă, scurgere de puroi, (rar) supurare, (variantă) supurațiune.  
 
Pioree
Pioree, substantiv
Sinonime: (medicină) purulență, scurgere de puroi, supurare, supurație; (pioree alveolară) paradentoză, parodontoză.  
 
Prelinsătură
Prelinsătură, substantiv
Sinonime: prelingere, scurgere, scursură.  
 
Barbacană
Barbacană, substantiv (învechit)
Sinonime: beden, crenel, deschizătură, fereastră îngustă, mortieră; canal de scurgere, gargui, jgheab.  
 
Succedare
Succedare, substantiv
Sinonime: defilare, înșirare, înșiruire, perindare, prefirare, scurgere, succesiune, urmare, (figurat) derulare, (variantă) succedere.  
 
Instabilitate
Instabilitate, substantiv
Sinonime: existență efemeră, ezitare, fluctuare, fluctuație, inconsecvență, inconstanță, interimat, mobilitate, modificare, neconsecvență, neconstanță, nestabilitate, nestatornicie, oscilare, oscilație, perindare, precaritate, provizorat, schimbare, schimbat, succesiune, șovăire, transformare, transformație, variabilitate, variație, vremelnicie, (figurat) desfășurare, (figurat) scurgere, (învechit) modificație, (învechit) neconsecință, (învechit) nestare, (livresc) labilitate, (rar) transformabilitate.  
 
Uteroree
Uteroree, substantiv
Sinonime: scurgere uterină.  
 
Prelingere
Prelingere, substantiv
Sinonime: prelinsătură, scurgere, scursoare, scursură.  
 
Jetaj
Jetaj, substantiv
Sinonime: (medicină) scurgere nazală abundentă.  
 
Cernere
Cernere, substantiv
Sinonime: cernut, trecere prin sită, (regional) ciurăire, (regional) ciurăit; (figurat) (despre timp) perindare, scurgere.  
 
Evier
Evier, substantiv
Sinonime: canal de scurgere.  
 
Mulsiune
Mulsiune, substantiv
Sinonime: mulgere, scurgere.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar