Prinde
Prinde, verb
Sinonime: a apuca, a lua, a ţine; (figurat) a cuprinde, a percepe, a pricepe; a se agăţa, a se anina, a se sprijini, a se rezema, a se susține; a captura, a lua prizonieri; a pune mâna pe (ceva), a imobiliza, a opri; a surprinde, a descoperi; a înhăma, a înjuga; a se angaja, a se învoi, a accepta, a primi; a paria, a face rămăşag, a face prinsoare; a se lipi, a adera, a se împreuna, a se suda; a se închega; a-i şedea bine, a i se potrivi.  
 
Prinde-muște
Prinde-muște, substantiv
Sinonime: (popular) cască-gură, gură-cască, haimana, vagabond.  
 
Prindere
Prindere, substantiv
Sinonime: agățare, anchiloză, apucare, arestare, atașare, avere, avut, avuție, bogăție, bun, capturare, cârpire, coagulare, fixare, îmbinare, închegare, înhămare, înhățare, înjugare, înțelegere, legare, lipire, luare (în captivitate), mijloace, pătrundere, pescuit, pricepere, prins, recepționare, situație, stare, valoare, vânat.  
 

Agăţa
Agăţa, verb
Sinonime: (variantă) a acăța, (livresc) a (se) acroșa, (prin Muntenia) a (se) atăgârța, (regional) a (se) tăgârța, (Transilvania) a (se) împrinde, a fixa, a (se) anina, a (se) atârna, a (se) prinde, a (se) spânzura, a (se) suspenda, a (se) zgrepțăna, a se apuca, (figurat) a se crampona; (familiar) a cuceri (o femeie), a acosta o femeie pe stradă.

Agată, substantiv
Sinonime: (mineralogie) agat.  
 
Anina
Anina, verb
Sinonime: a atârna, a agăţa, a prinde, a suspenda, a fixa.  
 
Aplica
Aplica, verb
Sinonime: a pune, a aşeza, a fixa, a potrivi, a prinde, a lipi; a folosi, a întrebuinţa, a administra, a pune in practică (ceva).

Aplică, substantiv
Sinonime: aplicație, candelabru, lampă, luminar, plafonieră.  
 
Apuca
Apuca, verb
Sinonime: a prinde, a lua, a înşfăca, a cuprinde, a înhăţa; (reflexiv) a se prinde, a se agăţa, a se ţine; a se îndrepta, a porni, a se duce, a merge.  
 
Băga
Băga, verb
Sinonime: a introduce, a penetra, a face intre, a vârî; a înfige; a investi, a depune, a angaja; (regional) a se angaja, a se tocmi, a se prinde; (reflexiv) a se amesteca, a interveni.  
 
Capsa
Capsa, verb
Sinonime: a prinde, a fixa.

Capsă, substantiv
Sinonime: (regional) patentă; buton; cutie.  
 
Capta
Capta, verb
Sinonime: a prinde, a aduna, a colecta, a strânge; (figurat) a atrage, a ademeni, a cuceri, a subjuga, a captiva; a fascina, a încânta, a fermeca.  
 
Captura
Captura, verb
Sinonime: a prinde, a lua prizonier; a cuceri, a ocupa, a cuprinde.

Captură, substantiv
Sinonime: capturare; pradă, (învechit) duium, plean, pleaşcă, priză.  
 
Căpăta
Căpăta, verb
Sinonime: a agonisi, a avea, a câștiga, a contracta, a culege, a dobândi, a face, a încasa, a lua, a obține, a primi, a scoate, a vedea, (familiar și figurat) a pupa, (învechit) a isprăvi, (popular) a prinde.  
 
Căptuși
Căptuși, verb
Sinonime: a acoperi, a izola; a îndesa, a tixi; (familiar) a pune mâna, a prinde, a căpui, a înşfăca; (reflexiv) a se alege cu ceva, a se căpătui, a obţine, a dobândi; (figurat) a bate, a snopi, a stâlci.  
 
Cășuna
Cășuna, verb
Sinonime: a i se năzări, a-i răsări, (familiar) a-i veni în gând; a purta pică, a prinde necaz (pe cineva), a urî; a bate la cap, a plictisi, a insista, a sta pe capul (cuiva), a nu lăsa în pace; a pricinui, a cauza.  
 
Cățărător (cățărătoare)
Cățărător (cățărătoare), adjectiv
Sinonime: suitor, agăţător, urcător; fixător, care se prinde.  
 
Chiaburi
Chiaburi, verb
Sinonime: a se îmbogăţi, a prinde cheag, a face cheag.  
 
Cârpi
Cârpi, verb
Sinonime: a coase, a repara, a reface; a petici, a prinde, a ţese, (Transilvania) a ştopoli, (Moldova) a ţârâi, a drege; (figurat) a lovi, a bate, a da palme; a ameţi, a chercheli, a da, a îmbăta, a pălmui, a trage, a turmenta.  
 
Coagula
Coagula, verb
Sinonime: a se închega, a se prinde; a se slei; a (se) transforma în gel, a se conglutina.  
 
Contracta
Contracta, verb
Sinonime: (termen juridic) a încheia; (medicină) a căpăta, a face, a lua, (popular) a prinde; (fizică) (rar) a se contrage; (fiziologie) a (se) retracta, a (se) strânge, a (se) zgârci, a (se) crispa, a se chirci, a se reduce, a se convulsiona.  
 
Copleşi
Copleşi, verb
Sinonime: a(-l) covârşi, a(-l) cuprinde, a(-l) împovăra, a(-l) năpădi, a(-l) răzbi, (popular) a(-l) prididi, (învechit) a(-l) supune, a(-l) împresura, a(-l) prinde, (învechit) a(-l) răzbate; (figurat) a învălui, a învinge, a emoţiona, a impresiona, a tulbura, a(-l) apăsa, a(-l) doborî, a(-l) răpune.  
 
Covârşi
Covârşi, verb
Sinonime: a depăşi, a(-l) copleși, a întrece, a(-l) împresura, a(-l) năpădi, a(-l) prinde, a(-l) răzbi; (figurat) a învinge.  
 
Cuprinde
Cuprinde, verb
Sinonime: a îmbrăţişa, a prinde, a apuca cu braţele; a vedea, a înţelege, a cunoaşte; a învălui, a include, a conţine; a pune stăpânire, a cuceri, a ocupa, a captura, a înhăţa, a încercui, a îngloba; a avea, a intra, a merge, a încăpea, a(-l) copleşi, a(-l) răzbi, (învechit) a(-l) răzbate, a-l apuca, a-i veni, a trece; a cotropi, a invada, a împresura, a încălca, a înconjura, a îndeletnici, a lua, a năpădi, a sechestra.  
 
Detecta
Detecta, verb
Sinonime: a descoperi, a identifica, a prinde.  
 
Doborî
Doborî, verb
Sinonime: a răsturna, a prăbuşi, a da la pământ; a frânge, a supune, a răpune; a nimici, a desfiinţa, a stârpi, a lichida, a birui, a copleşi; a arunca, a azvârli, a culca, a dărâma, a întinde, a lungi, a prăvăli, a trânti, (popular şi familiar) a aşterne, (popular) a păli, (învechit şi regional) a răntuna, (învechit) a oborî, a poligni, (figurat) a secera; a ajunge, a covârşi, a cuprinde, a împovăra, a înfrânge, a învinge, a năpădi, a podidi, a prinde, a răzbi, a toropi; (sport) a depăşi.  
 
Evalua
Evalua, verb
Sinonime: a estima, a aprecia, a preţui, (învechit) a preţălui, a cântări, a calcula, a măsura, a socoti, (livresc) a priza, (învechit şi regional) a prinde, a sămălui.  
 
Fixa
Fixa, verb
Sinonime: a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.  
 
Folosi
Folosi, verb
Sinonime: a (se) întrebuinţa, a (se) servi, a (se) sluji, a (se) utiliza, a ajuta, a aplica, a avea folos, a beneficia, a câştiga, a circula, a consuma, a face uz, a fi de folos, a fi util, a pierde, a practica, a prii, a profita, a recurge, a trage folos, a uza, (învechit și popular) a prinde, (regional) a vestegălui.  
 
Găsi
Găsi, verb
Sinonime: a (se) afla, a avea (o idee), a considera, a constata, a crede, a da de (ceva), a da peste (ceva), a dăinui, a depista, a descoperi, a dibui, a exista, a face rost, a fi de părere, a fi în fiinţă, a fi prezent, a fi, a figura, a gândi, a izvodi, a întâlni, a nimeri, a observa, a prinde, a scoate la iveală, a se număra, a se pomeni, a situa, a socoti, a sta, a surprinde, a ști, a vedea, (astăzi rar) a pricepe, (învechit şi popular) a oblici, (învechit) a ispiti, (popular şi familiar) a dibăci.  
 
Germina
Germina, verb
Sinonime: a apărea, a da germen, a ieşi, a începe se dezvolte, a începe un ciclu nou de vegetație, a încolţi, a miji, a prinde viaţă, a răsări, a se naşte.  
 
Imobiliza
Imobiliza, verb
Sinonime: a fixa, a opri, a ţintui, a prinde, a reţine.  
 
Intercepta
Intercepta, verb
Sinonime: a prinde, a recepţiona, a reţine, a capta.  
 
Împământeni
Împământeni, verb
Sinonime: a (se) generaliza, a (se) introduce, a (se) naturaliza, a aclimatiza, a adapta, a deveni obișnuit, a intra adânc în uz, a îngropa, a prinde rădăcini, a se încetățeni, a se înrădăcina, a se statornici, a transplanta, (învechit) a (se) indigena, (învechit) a (se) naționaliza.  
 
Îndrăgosti
Îndrăgosti, verb
Sinonime: a (se) iubi, a i se aprinde călcâiele, a îndrăgi, a prinde drag de, a prinde dragoste de, a prinde lipici de, a se amoreza, a se înamora, (învechit) a se îndrăguli, (regional) a se împrinde.  
 
Îndrepta
Îndrepta, verb
Sinonime: a rectifica, a corecta, a corija; a se întrema, a se însănătoşi, a prinde puteri; a îndruma, a dirija, a călăuzi.  
 
Îngroşa
Îngroșa, verb
Sinonime: a crește, a prinde consistență, a scădea, a se dezvolta, a se închega, a se îndesi, a se înmulți, a se învârtoșa, a se lega, a se mări, a se umfla, a spori, (figurat) a sublinia o idee, (învechit și popular) a însărcina, (învechit) a se grăbi, (variantă) a (se) îngroși.  
 
Înhăma
Înhăma, verb
Sinonime: a pune în ham, a prinde la car; (figurat) a se angaja, a consimţi, a-şi lua o sarcină.  
 
Înrădăcina
Înrădăcina, verb
Sinonime: a prinde rădăcini, a (se) înfige, a (se) fixa, a (se) statornici.  
 
Însăila
Însăila, verb
Sinonime: a coase, a prinde cu aţă; (figurat) a înjgheba, a improviza, a schiţa.  
 
Înşfăca
Înşfăca, verb
Sinonime: a înhăţa, a apuca brusc, a prinde cu putere.  
 
Înţepeni
Înţepeni, verb
Sinonime: a încremeni, a înlemni, a îngheţa, (popular) a muri; a fixa, a prinde.  
 
Învoi
Învoi, verb
Sinonime: a (se) angaja, a (se) tocmi, a (se) uni, a accepta, a adera la, a admite, a aproba, a concilia, a consimţi, a conveni, a face pe voie, a fi în concordanță, a încuviința, a îngădui, a lăsa, a pactiza, a permite, a primi, a se împăca, a se îndupleca, a se înțelege, a se potrivi, a se reconcilia, a se vorbi, a trăi în bună înțelegere, a voi, a vrea, (Banat) a se toldui, (grecism învechit) a se simfonisi, (învechit și popular) a se prinde, (învechit și regional) a se grăi, (învechit și regional) a se pleca, (învechit) a aprobălui, (învechit) a favoriza, (învechit) a fi de acord, (învechit) a mulțumi, (învechit) a ogodi, (învechit) a pristăni, (învechit) a se lovi, (învechit) a se târgui, (învechit) a veni, (livresc) a concede, (Moldova și Bucovina) a pozvoli, (popular) a se ajunge, (popular) a se pogodi, (prin Muntenia) a se îndogăți.  
 
Lua
Lua, verb
Sinonime: a apuca, a prinde, a reţine, a pune mâna, a înhăţa; a deposeda, a lipsi, a priva, a confisca; a ocupa, a cuceri, a cuprinde.  
 
Nemişcare
Nemişcare, substantiv feminin
Sinonime: apatie, fixare, fixitate, imobilitate, imobilizare, imuabilitate, inactivitate, inacțiune, inerție, încremenire, înlemnire, înmărmurire, înțepenire, letargie, neactivitate, neclintire, nemobilitate, oprire pe loc, pasivitate, prindere, rămânere pe loc, stabilitate, stagnare, (figurat) împietrire, (figurat) petrificare.  
 
Oblici
Oblici, verb (popular)
Sinonime: a dibui, a descoperi, a găsi, a afla, a prinde de veste.  
 
Paria
Paria, substantiv masculin
Sinonime: (om) urgisit, (om) dispreţuit, (om) nedreptăţit, (om) oropsit, (om) apăsat.

Paria, verb
Sinonime: a afirma, a conveni, a face legământ, a juca, a miza, a pune în joc, a risca, a se angaja, a se hazarda, a se lega, a se prinde, a susține, (învechit şi regional) a se rămăşi.  
 
Pescui
Pescui, verb
Sinonime: (figurat) a prinde, a lua, a înhăţa.  
 
Pironi
Pironi, verb
Sinonime: a bate, a înţepeni, a fixa, a prinde, a ţintui; (figurat) a imobiliza, a încremeni; (figurat) a concentra, a aţinti.  
 
Podidi
Podidi, verb
Sinonime: a izbucni, a țâșni, a(-l) ajunge, a(-l) birui, a(-l) copleși, a(-l) covârși, a(-l) cuprinde, a(-l) înfrânge, a(-l) învinge, a(-l) năpădi, a(-l) prinde, a(-l) răzbi, a(-l) toropi, a(-l) umple, (figurat) a(-l) doborî, (figurat) a(-l) lovi, (învechit) a povedi, (învechit) a(-l) preacovârși, (regional) a bucși.  
 
Prinsoare
Prinsoare, substantiv feminin
Sinonime: (popular) acord, aranjament, arest, arestare, avere, avut, avuție, bogăție, bun, capcană, captivitate, capturare, carceră, cătușă, chingă, combinație, contract, convenție, detenţie, închisoare, înțelegere, învoială, învoire, legământ, ocnă, pact, pariu, penitenciar, prindere, prins, prizonierat, pușcărie, rămăşag, situație, stare, temniță, tranzacție, (plural) mijloace; (regional) curte, ogradă, împrejmuire; (Transilvania) cusătură, legătură.  
 
Rămăşi
Rămăşi, verb
Sinonime: a face prinsoare, a face rămăşag, a paria, a pune pariu, a pune rămășag, a se prinde.  
 
Recepta
Recepta, verb
Sinonime: a capta, a înregistra, a primi, a prinde, a recepţiona; (figurat) a observa în mod neașteptat, a sesiza, a surprinde.  
 
Recepţie
Recepţie, substantiv feminin
Sinonime: primire, luare în primire; captare, prindere, înregistrare; banchet, reuniune, ospăţ, masă, coctail.  
 
Recepţiona
Recepţiona, verb
Sinonime: a recepta, a capta, a prinde, a înregistra, a primi.  
 
Rugini
Rugini, verb
Sinonime: a se oxida, a prinde rugină, a se strica; a se învechi, a nu mai corespunde, a nu fi bun, a se degrada.  
 
Scăpa
Scăpa, verb
Sinonime: a se elibera, a se desprinde, a se salva; a se debarasa, a se descotorosi, a renunţa, a da drumul; a apune, a scăpăta, a fi în declin; a pierde, a nu mai apuca, a nu mai prinde; a nu lua în seamă, a omite, a pierde din vedere, a nesocoti.  
 
Semeţi
Semeţi, verb
Sinonime: a se făli, a se mândri, a se lăuda, a se îngâmfa, a deveni trufaş; a îndrăzni, a prinde curaj, a cuteza.  
 
Simți
Simți, verb
Sinonime: a băga de seamă, a prinde de veste, a adulmeca; a fi binecrescut, a avea bun-simţ; a fi mişcat, a fi impresionat.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Surprinde
Surprinde, verb
Sinonime: a ademeni, a ajunge, a amăgi, a apuca, a băga de seamă, a cuceri pe neașteptate, a descoperi în mod brusc, a descoperi pe neașteptate, a descoperi, a epata, a frapa, a încânta, a înșela, a lua pe neașteptate, a minți, a minuna, a mira, a momi, a observa (pe furiș), a păcăli, a prinde fără veste, a prinde în flagrant delict, a prinde pe nepregătite, a prinde, a prosti, a purta, a remarca, a sesiza, a sezisa, a stupefia, a șoca, a trișa, a uimi, a ului, a vedea, (figurat) a izbi, (învechit și regional) a pripi, (Moldova, Transilvania și Banat) a zăpsi.  
 
Ţintui
Ţintui, verb
Sinonime: a prinde, a înţepeni, a fixa, a bate în cuie, a pironi, a înfige.  
 
Umfla
Umfla, verb
Sinonime: a (se) mări, a (se) dilata, a da amploare, a se înfoia, a (se) balona; a (se) tumefia, a (se) inflama, a (se) congestiona; (figurat) a se îngâmfa, a se fuduli, a fi mândru, a fi încrezut; (familiar) a înhăţa, a prinde, a apuca, a lua, a înşfăca, a ridica, a aresta.  
 
Vană
Vană, substantiv feminin
Sinonime: cadă.

Vâna, verb
Sinonime: a ucide, a suprima, a împuşca, a prinde; (figurat) a urmări, a hăitui, a pândi.

Vână, substantiv feminin
Sinonime: vas sanguin; (popular) fibră musculară, muşchi, tendon; şuvoi, curentul apei, şiroi, dâră; (la frunze) nervură.  
 
Veni
Veni, verb
Sinonime: a sosi, a ajunge, a parveni; a se potrivi, a-i veni bine, a-l prinde; a rezulta, a deriva, a decurge.  
 
Zgrepţăna
Zgrepţăna, verb
Sinonime: a zgâria, a râcâi, a răni; a (se) căţăra, a (se) agăţa, a (se) prinde.  
 
Acroşaj
Acroşaj, substantiv
Sinonime: acroșare, agățare, agățat, atârnare, atârnat, prindere, prins, spânzurare, spânzurat, suspendare.  
 
Agăţare
Agăţare, substantiv
Sinonime: agăţat, atârnare, atârnat, prindere, prins, spânzurare, spânzurat, suspendare, acroşaj, acroşare, (popular) aninare, aninat; fixare.  
 
Anchiloza
Anchiloza, verb
Sinonime: (medicină) a se înţepeni, a se prinde.

Anchiloză, substantiv
Sinonime: (medicină) anchilozare, înţepenire, prindere.  
 
Anchilozare
Anchilozare, substantiv
Sinonime: (medicină) anchilozat, anchiloză, înțepenire, prindere.  
 
Arestare
Arestare, substantiv
Sinonime: arest, deţinere, închidere, întemniţare, reţinere, (popular) popreală; capturare, prindere, prins, (învechit) prinsoare, prinsură, prinzare; ridicare.  
 
Asocia
Asocia, verb
Sinonime: a se grupa, a se însoţi, a se întovărăşi, a se uni, (învechit şi popular) a se prinde, (regional) a se ortăci, (Moldova şi Transilvania) a se însâmbra, (prin Transilvania) a se soţi, (învechit) a intra; a (se) înlănţui, a (se) lega.  
 
Atârnare
Atârnare, substantiv
Sinonime: acroșaj, acroșare, agățare, agățat, aninare, aninat, aservire, atârnat, atârnătură, dependență, lene, nehotărâre, prindere, prins, proveniență, spânzurare, spânzurat, subordonare, supunere, suspendare, (livresc) servitute.  
 
Atârnat
Atârnat, adjectiv
Sinonime: agățat, apăsat, aplecat, bleg, blegit, clăpăug, dependent, lăsat, pleoștit, spânzurat, suspendat, (familiar) bleojdit, (Moldova și Transilvania) dăbălăzat, (popular) aninat, (popular) blegoșat, (prin Oltenia) bleonc, (prin Transilvania) plecozat, (variantă) atărnat.

Atârnat, substantiv
Sinonime: acroșaj, acroșare, agățare, agățat, atârnare, dependență, lene, nehotărâre, prindere, prins, proveniență, spânzurare, spânzurat, suspendare, (popular) aninare, (popular) aninat, (variantă) atărnat.  
 
Avut
Avut, substantiv
Sinonime: avere, avuție, bani, bogăție, bun, câștig, deținere, posedare, situație, (familiar) parale, (figurat) cheag, (figurat) seu, (învechit și regional) bogătate, (învechit și regional) prilej, (învechit și regional) prindere, (învechit) bucate, (învechit) periusie, (învechit; figurat) destinație, (învechit; figurat) existență, (învechit; figurat) menire, (învechit; figurat) necesitate, (învechit; figurat) posibilitate, (învechit; figurat) scop, (învechit; figurat) stare, (învechit; figurat) voință, (Oltenia, Banat și Transilvania) vlagă, (plural) bunuri, (plural) mijloace, (prin Transilvania) apucătură, (rar) componență, (rar) dar, (rar) senzație, (rar; figurat) boală, (rar; figurat) independență, (rar; figurat) sentiment, (regional) blagă, (regional) prinsoare, (Transilvania) iosag.  
 
Captaţie
Captaţie, substantiv
Sinonime: captare, înregistrare, prindere, receptare, recepţionare.  
 
Capturare
Capturare, substantiv
Sinonime: arestare; captură, prindere.  
 
Căpui
Căpui, verb
Sinonime: a apuca, a înhăţa, a înşfăca, a lua, a prinde.  
 
Cârpire
Cârpire, substantiv
Sinonime: peticire, coasere, cusut, prindere, ţesere; pălmuială, pălmuire.  
 
Coagulare
Coagulare, substantiv
Sinonime: coagulație, conglutinare, închegare, prindere, sleire, solidificare, (învechit) coagulațiune, (regional) închegătură.  
 
Zăpsi
Zăpsi, verb
Sinonime: a constata, a observa, a prinde, a remarca, a sesiza, a surprinde, a vedea.  
 
Dedulci
Dedulci, verb
Sinonime: (familiar) a se îndulci cu ceva; a prinde gust de ceva, a se deda cu binele; (popular, figurat) a (se) spurca.  
 
Fixare
Fixare, substantiv
Sinonime: fixaj, fixat, imobilizare, înţepenire, pironire, prindere, ţintuire, asamblare, agăţare, amplasare, stabilire, (figurat) gravare, imprimare, întipărire, pecetluire, săpare, stabilizare, hotărâre, precizare, punere, determinare, statornicire, calculare, consfințire.  
 
Alega
Alega, verb
Sinonime: (popular) a se ține de capul cuiva; a se prinde, a se lipi; a afirma, a cita, a invoca, a obiecta, a pretinde, a pretexta.  
 
Găbji
Găbji, verb
Sinonime: a apuca, a înhăţa, a înşfăca, a lua, a prinde.  
 
Găbui
Găbui, verb
Sinonime: a apuca, a înhăţa, a înşfăca, a lua, a prinde.  
 
Hali
Hali, verb
Sinonime: a consuma, a hălpăcăi, a înfuleca, a mânca, a se ghiftui; a fura, a șterpeli; a prinde, a captura; (la figurat) a învinge.  
 
Acăța
Acăța, verb
Sinonime: a agăța, a atârna, a prinde.  
 
Atăgârța
Atăgârța, verb
Sinonime: a agăța, a atârna, a prinde, a spânzura, a suspenda.  
 
Înhămătură
Înhămătură, substantiv
Sinonime: atelaj, prindere; apăsare, durere în piept.  
 
Răgădui
Răgădui, verb
Sinonime: a (se) agăța, a acumula, a aduna, a agonisi, a amâna, a apuca, a economisi, a face, a întâmpla, a năvăli, a nimeri, a păsui, a poposi, (regional) a prinde, a răcni, a răsti, a sări la cineva, a strânge, a striga, a ţipa, a urla, a zbiera.  
 
Prinsură
Prinsură, substantiv (învechit)
Sinonime: arestare, capturare, pariu, prindere, prins, (învechit) prinsoare, (învechit) prinzare, (regional) ciudă, (regional) cuprinzătură.  
 
Prinzare
Prinzare, substantiv
Sinonime: arest, arestare, capturare, închisoare, ocnă, penitenciar, prindere, prins, puşcărie, temniţă; pescuire.  
 
Spânzurare
Spânzurare, substantiv
Sinonime: agăţare, agăţat, atârnare, atârnat, prindere, prins, spânzurat, spânzurătoare, strangulare, suspendare, (învechit) spânzurătură, (livresc) acroşaj, acroşare, (popular) aninare, aninat.  
 
Pescuială
Pescuială, substantiv
Sinonime: pescuire, pescuit, prindere.  
 
Polimi
Polimi, verb
Sinonime: a concepe, a crea, a face, a făuri, a naşte, a procrea; (despre plante) a da colț, a lega, a prinde rod, a răsări.  
 
Mucigăi
Mucigăi, verb (regional)
Sinonime: a (se) mucegăi, a (se) mucezi, a deveni muced, a prinde mucegai, a se acoperi cu mucegai, (Oltenia) a (se) sfoiegi, (regional) a (se) mucegăia, (regional) a (se) mucigăia, (regional) a (se) mucuri.  
 
Ștopoli
Ștopoli, verb
Sinonime: (regional) a cârpi, a coase, a însăila, a prinde, a ţese.  
 
Mucegăi
Mucegăi, verb
Sinonime: a (se) mucezi, a deveni muced, a prinde mucegai, (Oltenia) a (se) sfoiegi, (regional) a (se) mucuri, (variantă) a mucigăi.

Mucegai, substantiv
Sinonime: igrasie, mucezeală, mușiță, (rar) mucezitură, (regional) mucoare, (regional) mucureală, (regional) rugină (a cerealelor), (regional) sfoiag, (regional) sfoiegeală, (regional) mucigai, (regional) muștegai.  
 
Prins
Prins, substantiv
Sinonime: captiv, prizonier; prindere.  
 
Împrinde
Împrinde, verb
Sinonime: (regional) a agăța, a atârna, a captura, a deține, a lua, a prinde, a rămâne prins, a se acăța, a spânzura, a suspenda; a se îndrăgosti.  
 
Mătcuţă
Mătcuţă, substantiv
Sinonime: matcă (mică); (regional) (botanică) turiță mare, turiță-mare; (Banat) soră de cruce, soră spirituală, surată.

Mătcuța, verb (Banat)
Sinonime: a se înfrăți, a se prinde surori de cruce.  
 
Înşfăcare
Înşfăcare, substantiv
Sinonime: apucare, înhățare, luare, prindere, (familiar) umflare.  
 
Înhăţare
Înhăţare, substantiv
Sinonime: apucare, înșfăcare, luare, prindere, (familiar) umflare.  
 
Învoinici
Învoinici, verb
Sinonime: a căpăta forță, a deveni voinic, a prinde puteri, a se împuternici, a se înzdrăveni.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar