Lucra, verb Sinonime:
a munci, a activa, a face; (figurat) a urzi, a unelti, a pune la cale.
Lucrabil, adjectiv
Sinonime:
arabil, cultivabil, modelabil.
Lucrabilitate, substantiv
Sinonime:
ductilitate, maleabilitate, practicabilitate.
Lucrare, substantiv feminin Sinonime:
muncă, activitate, efort, strădanie; scriere, studiu, operă; faptă, înfăptuire, realizare.
Lucrăreț, adjectiv (învechit)
Sinonime:
activ, eficace, făcător de minuni, folositor, muncitor, productiv.
Lucrativ (lucrativă), adjectiv Sinonime:
profitabil, rentabil, bănos.
Lucrativitate, substantiv
Sinonime:
profitabilitate, rentabilitate.
Lucrător (lucrătoare), adjectiv Sinonime:
activ, harnic, muncitor, stăruitor.
Lucrătură, substantiv feminin
Sinonime:
aranjament, complot, conjurație, conspirație, execuţie, intrigă, lucrare, mașinație, realizare, şiretlic, tertip, uneltire, urzeală, vicleşug.
Activa, verb
Sinonime:
a lucra, a munci, a acţiona, a anima, a stimula; a accelera, a excita, a precipita, a grăbi, a presa, a vivifica.
Acţiona, verb Sinonime:
a lucra, a activa, a munci, a întreprinde, manipula.
Acţiune, substantiv feminin Sinonime:
act, afacere, demers, gest, inițiativă, intervenție, proces, procedură, reacție, faptă, lucrare, manifestare, activitate.
Artificial, adjectiv
Sinonime:
afectat, arbitrar, artificios, bombastic, căutat, confecționat, construit, contrafăcut, convențional, de comandă, declamator, emfatic, fabricat, factice, falacios, fals, făcut (de om), forțat, grandilocvent, imitat, lucrat, manierat, meșteșugit, nefiresc, nenatural, nesincer, pompos, postiș, prefăcut, pretențios, retoric, silit, silnic, sintetic, studiat, teatral, (figurat) prețios, (figurat) sunător, (figurat) umflat, (învechit) artifițial, (învechit) capțios, (rar) teatralist, (regional) prepus.
Bai, substantiv neutru (regional) Sinonime:
necaz, neajuns, supărare, încurcătură, bucluc, belea, rău, pagubă, pacoste, neplăcere, problemă. Băi, verb
Sinonime:
a face baie, a se îmbăia, a se scălda; (învechit și regional) a exploata o mină, a lucra în mină, a mineri.
Bănos (bănoasă), adjectiv Sinonime:
productiv, rentabil, lucrativ, avantajos, profitabil.
Braţe, substantiv neutru la plural Sinonime:
lucrători, muncitori; rezerve (de muncă).
Breslaş, substantiv masculin (învechit) Sinonime:
meseriaş, lucrător, slujbaş.
Bucată, substantiv feminin Sinonime:
fragment, parte, crâmpei, porţiune, bucătură, frântură, secţiune, tranşă, (Moldova) brac; lucrare (literară), compoziţie (muzicală).
Căutat (căutată), adjectiv Sinonime:
afectat, preţios, pedant, artificial, lucrat, nespontan, premeditat.
Colabora, verb
Sinonime:
a conlucra, a contribui, a coopera, a face parte, a lua parte, a lucra împreună, a participa, a scrie, a se asocia, (învechit) a concurge.
Complot, substantiv neutru
Sinonime:
conjuraţie, conspiraţie, intrigă, maşinaţie, uneltire, (livresc) cabală, (învechit şi popular) meşteşug, meşteşugire, (învechit) măiestrie, (figurat) lucrătură, urzeală.
Confecţiona, verb Sinonime:
a produce, a face, a lucra, a fabrica.
Conjurație, substantiv feminin
Sinonime:
cabală, complot, conspirație, intrigă, mașinație, mașinațiune, uneltire, (figurat) lucrătură, (figurat) urzeală, (învechit și popular) meșteșug, (învechit și popular) meșteșugire, (învechit) bunt, (învechit) măiestrie, (variantă) conjurațiune.
Conspira, verb
Sinonime:
a complota, a conjura, a organiza o conspirație, a unelti, a urzi (o conspirație), (figurat) a concura spre un scop unic, (figurat) a lucra, (figurat) a țese, (învechit și figurat) a împleti, (învechit) a intriga, (învechit) a mașina, (învechit) a măiestri, (învechit) a mreji, (învechit) a zavistui.
Construcţie, substantiv feminin Sinonime:
clădire, edificiu, casă, lucrare, monument, turn; alcătuire, compunere, compoziţie, constituţie, edificare, elaborare, structură.
Cultiva, verb
Sinonime:
a (se) instrui, a citi, a crește, a deveni cult, a educa, a îngriji și a recolta, a întreține, a învăța, a lucra (pământul), a planta, a practica (pamfletul), a se civiliza, a se rafina, a se stila, a semăna, a-(și) îmbogăți spiritul, a-și îmbogăți cunoștințele, (figurat) a dezvolta, (figurat) a face să crească, (figurat) a face să se dezvolte, (figurat) a se ciopli, (figurat) a se cizela, (figurat) a se ocupa cu râvnă de ceva, (figurat) a se ocupa sârguitor, (figurat) a se subția, (figurat) a se șlefui, (învechit și figurat) a se roade, (învechit) a se politici, (variantă) a cultivi.
Cultivat (cultivată), adjectiv Sinonime:
lucrat; instruit, cult, educat, învăţat.
Efectua, verb
Sinonime:
a realiza, a înfăptui, a săvârşi, a lucra, a întreprinde, a desfăşura, a făuri, a opera, a(-şi) executa, a(-şi) face, a(-şi) îndeplini, a presta, a-şi satisface.
Fabrica, verb
Sinonime:
a face, a confecţiona, a debita, a elabora, a fasona, a făuri, a lucra, a alcătui, a produce, a manufactura, a realiza, a uzina; a fabula, a născoci, a plăsmui, a crea, a inventa, a scorni, a ticlui. Fabrică, substantiv
Sinonime:
atelier, întreprindere industrială, manufactură, uzină.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Faptă, substantiv feminin
Sinonime:
acţiune, realizare, lucrare, înfăptuire, lucru, ispravă, operă, act, (învechit) deală, (figurat) pas; (în faptă) în realitate, de fapt.
Făcut (făcută), adjectiv
Sinonime:
fabricat, realizat, înfăptuit, îndeplinit, săvârşit, lucrat, confecţionat, prelucrat; (figurat) beat, afumat, cherchelit, pilit, ameţit, băut, contrafăcut, falsificat, îmbătat, turmentat, afectat, artificial, bombastic, căutat, convenţional, declamator, emfatic, fals, grandilocvent, manierat, nefiresc, nenatural, pompos, pretenţios, retoric, (figurat) preţios, sunător, umflat.
Făptui, verb Sinonime:
a face, a îndeplini, a săvârşi, a realiza, a comite, a lucra, a înfăptui, a acţiona.
Făuri, verb
Sinonime:
a face, a realiza, a înfăptui; a crea, a plăsmui; a confecţiona, a construi, a lucra, a întemeia, a fabrica.
Forja, verb Sinonime:
a prelucra, a lucra. Forjă, substantiv
Sinonime:
atelier, fabrică, fonderie, forjărie, forjerie, siderurgie.
Funcţiona, verb
Sinonime:
a activa, a acţiona, a îndeplini o funcţie, a lucra, a merge, a umbla, (rar) a fiinţa.
Ispravă, substantiv feminin Sinonime:
faptă, lucrare, treabă, izbândă, realizare, reuşită, succes; aventură, bravură.
Înfăptuire, substantiv feminin Sinonime:
lucrare, realizare, operă.
Măiestrie, substantiv feminin
Sinonime:
abilitate, aparat ingenios, artă, complot, conjurație, conspirație, creație (artistică), dar, descântec, dexteritate, dibăcie, farmec, favoare, grație, har, ingeniozitate, instrument, intrigă, inventivitate, iscusinţă, îndemânare, lucrare, magie, mașinație, meserie, meşteşug, operă, pricepere, stratagemă, subterfugiu, șiretenie, șiretlic, șmecherie, știință, talent, tertip, truc, unealtă, uneltire, viclenie, vicleșug, virtuozitate, vrajă, vrăjitorie.
Mănos (mănoasă), adjectiv Sinonime:
fertil, roditor, îmbelşugat, abundent, îndestulat, bogat; profitabil, rentabil, bănos, lucrativ.
Meseriaş, substantiv masculin Sinonime:
meşter, tehnician, lucrător, meşteşugar.
Meşteri, verb (popular) Sinonime:
a face, a lucra, a executa, a confecţiona, a meşteşugi, a fabrica.
Meşteşugar, substantiv masculin Sinonime:
meseriaş, muncitor, lucrător.
Meşteşugi, verb Sinonime:
a meşteri, a executa, a face, a lucra, a munci, a fabrica, a făuri, a realiza; a aranja, a unelti, a drege, a complota, a urzi.
Miner, substantiv masculin
Sinonime:
lucrător în mină, minier, sapeur, (învechit) lagumgiu, (învechit) minar, (învechit) șalgău, (regional) băiaş, (regional) hontar, (regional) mâner, (Transilvania) băieș.
Muncă, substantiv feminin
Sinonime:
activitate, acţiune, calvar, canon, caznă, chin, durere, efort, forțare, încercare, îndeletnicire, lucrare, lucrat, lucru, martiriu, meserie, munculiță, muncușoară, ocupaţie, osteneală, patimă, păs, pătimire, post, preocupare, profesie, profesiune, robotă, roboteală, robotit, schingiuire, schingiuit, serviciu, sforțare, silință, slujbă, slujbuliță, slujbușoară, strădanie, străduială, străduință, străduire, suferință, supliciu, tortură, travaliu, treabă, trudă, trudnicie, zbatere, (învechit și popular) muncire, (învechit și popular) osteneală, (Moldova și Transilvania) zoală, (popular și familiar) trebușoară, (popular) canoneală, (prin Muntenia) morânceală, (regional) meșteșug, (regional) ștrapaț; (învechit) căznire, deală, laboare, nevoință, ocupare, ostenință, preocupație, sforță, strădănuință, strădănuire.
Munci, verb Sinonime:
a lucra, a activa, a produce, a crea; (învechit) a tortura, a căzni, a chinui, a necăji.
Muncit (muncită), adjectiv
Sinonime:
adunat, agonisit, câștigat, chinuit, cultivat, istovit, lucrat, ostenit, preocupat, realizat, schingiuit, strâns, torturat, trudit, zbuciumat.
Ogorî, verb
Sinonime:
a ara, a desţeleni, a lucra; a desfunda.
Op, substantiv neutru (rar) Sinonime:
carte, lucrare, operă, volum.
Opera, verb Sinonime:
a realiza, a înfăptui, a face, a lucra. Operă, substantiv feminin Sinonime:
creaţie, scriere, op, producţie, lucrare, realizare; acţiune, faptă.
Operaţie, substantiv feminin Sinonime:
lucrare, acţiune, intervenţie; tranzacţie, afacere; calcul, socoteală.
Productiv (productivă), adjectiv
Sinonime:
avantajos, bănos, bogat, bun, creativ, creator, eficace, eficient, fecund, fertil, folositor, fructuos, gras, operativ, practic, prodigios, producător, profitabil, prolific, remunerativ, remunerator, rentabil, roditor, rodnic, util, (figurat) mănos, (învechit) lucrător, (învechit) putincios, (învechit) rodit, (învechit) rodos, (învechit) spornic, (livresc) lucrativ, (rar) operant.
Producţie, substantiv feminin
Sinonime:
activitate, bunuri, câmpul muncii, confecționare, creare, creație, emisie, emisiune, fabricare, fabricație, film, lucrare, marfă, muncă, operă, producere, produs, realizare, recoltă, rezultat, spectacol, (figurat) fruct, (învechit) product, (învechit) producțiune, (învechit) realizație, (învechit) uvraj.
Profesa, verb Sinonime:
a practica, a exercita, a îndeplini; a lucra; a declara, a susţine, a afirma.
Rasoli, verb Sinonime:
a lucra superficial, a face de mântuială, a da peste cap.
Realiza, verb Sinonime:
a înfăptui, a îndeplini, a efectua, a executa, a săvârşi, a face, a lucra; a crea, a plăsmui, a întruchipa, a da viaţă; a obţine, a dobândi, a câştiga.
Realizare, substantiv feminin
Sinonime:
autorealizare, concretizare, creare, creaţie, executare, execuţie, facere, făurire, inventare, izbândă, împlinire, îndeplinire, înfăptuire, lucrare, materializare, obţinere, operă, repurtare, reuşită, stabilire, succes, turnare, (învechit) realizație.
Rentabil (rentabilă), adjectiv
Sinonime:
avantajos, bănos, bun, economic, economicos, productiv, profitabil, remunerator, remuneratoriu, spornic, (figurat) ieftin, (figurat) mănos, (învechit) economicesc, (livresc) lucrativ.
Salahor, substantiv masculin Sinonime:
lucrător, muncitor, zilier.
Scriere, substantiv feminin Sinonime:
scris, notare; (învechit) ortografie; compunere, redactare; operă, lucrare.
Simbriaş, substantiv masculin Sinonime:
salariat, lucrător; (învechit) mercenar, angajat, lefegiu.
Sârguincios (sârguincioasă), adjectiv
Sinonime:
activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguitor, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.
Sârguitor (sârguitoare), adjectiv
Sinonime:
activ, asiduu, harnic, insistent, laborios, lucrător, muncitor, neobosit, neostenit, perseverent, sârguincios, silitor, spornic, stăruitor, străduitor, susținut, tenace, vrednic, zelos, (învechit și figurat) neadormit, (învechit și regional) strădalnic, (învechit) diligent, (învechit) nepregetat, (învechit) nepregetător, (învechit) nevoitor, (învechit) râvnaci, (învechit) râvnitor, (Moldova și Bucovina) robaci, (prin Oltenia și Banat) sârnic, (prin Transilvania) baur, (regional) abătător, (Transilvania și Banat) porav.
Studiu, substantiv neutru Sinonime:
învăţătură; lucrare, cercetare.
Tom, substantiv neutru
Sinonime:
carte, lucrare, operă, scriere, tipăritură, volum, (învechit) tomos, (livresc) op.
Trebălui, verb
Sinonime:
a lucra, a roboti, a se ocupa cu ceva, a utiliza, (Banat) a orfăni, (învechit) a coteli, (învechit) a folosi, (învechit) a se porăi, (învechit) a trebui, (Muntenia) a stropoli, (regional) a ciopocări, (regional) a ciopocori, (regional) a găzdălui, (regional) a hotăni, (regional) a motroși, (regional) a oblicări, (regional) a zopoti.
Trudi, verb Sinonime:
a munci, a lucra, a se istovi, a se extenua; a face eforturi, a se sili, a se osteni, a se căzni, a se chinui.
Volum, substantiv neutru
Sinonime:
amploare, calibru, cantitate, capacitate, cubaj, dimensiune, forță, intensitate, mărime, (familiar) gabarit; broșură, carte, colegat, colligatum, culegere, lucrare, operă, opuscul, scriere, tipăritură, tom, volumaș, (învechit) uvraj, (livresc) op.
Zidi, verb
Sinonime:
a clădi, a construi, a crea, a dura, a edifica, a fabrica, a face, a făuri, a înălţa, a închide între ziduri, a lua ființă, a lua naștere, a lucra, a ridica (un zid), a se constitui, a se forma, a se înălța, (învechit) a temeia.
Addenda, substantiv feminin
Sinonime:
adaos la o lucrare; suplimentări la о lucrare.
Atelier, substantiv
Sinonime:
(Transilvania şi Banat) lucrătoare, (Transilvania) mihei, (învechit) meserie; studio.
Studios, adjectiv
Sinonime:
lucrător, muncitor, harnic.
Cârcăli, verb (popular)
Sinonime:
a (se) murdări, a (se) perpeli, a (se) prăji superficial, a lucra de mântuială, a mâzgăli, a necăji, a pârpăli, a scrie ilizibil, a strica, (variantă) a cărcăli.
Complota, verb
Sinonime:
a conjura, a conspira, a unelti, (învechit) a intriga, a maşina, a măiestri, a mreji, a zavistui, (figurat) a lucra, a ţese, a urzi, (învechit și figurat) a împleti.
Concurge, verb (învechit)
Sinonime:
a candida, a colabora, a concura, a conlucra, a converge, a coopera, a lucra împreună, a participa la, a se întinde (într-un punct), a tinde (spre).
Uvraj, substantiv
Sinonime:
lucrare, operă, scriere, text.
Cultivare, substantiv
Sinonime:
cultură, lucrare, lucrat, practicare, instruire, educare, stilare.
Desţelenit, adjectiv
Sinonime:
desfundat, (învechit şi regional) nou, bun de lucrat.
Fușera, verb
Sinonime:
a lucra ilegal.
Dibuială, substantiv
Sinonime:
bâjbâială, dibuire; (figurat) încercare nesigură, lucrare de începător.
Elaborare, substantiv
Sinonime:
elaborație, creare, redactare, inventare, emitere, formulare, lucrare.
Elaborat, adjectiv
Sinonime:
rafinat, sofisticat; (cu rol de substantiv) compunere, lucrare.
Execuție, substantiv
Sinonime:
acomplisement, amorsare, aplicare, aplicat, demarare, efectuare, executare, facere, făurire, implementare, inițializare, interpretare, intonare, împlinire, îndeplinire, înfăptuire, lansare, lucrătură, pedeapsă corporală, punere în practică, realizare, săvârșire, ucidere, (învechit) săvârșit.
Extemporal, substantiv
Sinonime:
lucrare de control, test.
Coparticipa, verb
Sinonime:
a colabora, a conlucra, a contribui, a coopera, a lucra împreună cu cineva, a-și da concursul.
Grădinar, substantiv
Sinonime:
agricultor, arboricultor, cultivator, fermier, florar, horticultor, legumar, legumicultor, lucrător agricol, pepinierist, plugar, podgorean, pomicultor, viticultor.
Manuscris, substantiv
Sinonime:
autograf, document, exemplar, grimoar, lucrare, minută, operă, original, scriere, text (scris de mână), (învechit) izvod, (variantă) manuscript.
Mocăi, verb
Sinonime:
a (se) mocoşi, a (se) moşmondi, a (se) moşmoni, a (se) moşogăi, a (se) ticăi, a aţipi, a bichiri, a da din cap, a dormita, a lucra încet și fără spor, a migăli, a mocni, a moşinci, a moşoi, a moşorogi, a motroşi, a moţăi, a munci din greu, a muşina, a picoti, a piroti, (familiar) a moşi, (popular) a tândăli, (prin Transilvania) a se mighiti, (regional) a migoroşi, (variantă) a mogăi.
Salariat, substantiv
Sinonime:
amploaiat, angajat, funcționar, lucrător, manevrant, muncitor, proletar, uvrier, ziler; (la plural) personal, mână de lucru.
Ponovi, verb (regional)
Sinonime:
a lucra la câmp, a ara; a coborî.
Săbăi, verb (regional)
Sinonime:
a cârpi, a coase, a croi, a lucra, a tăia, (variantă) a săboi, (variantă) a săbui.
Săbăire, substantiv (regional)
Sinonime:
cârpire, coasere, croire, croit, lucrare (de croitorie), (regional) săbăit, (variantă) săboire.
Prindori, verb
Sinonime:
a acorda un ajutor material, a ajuta, a ajutora, a împrumuta cu bani, a ocroti, a proteja, a sprijini, a susţine; a lucra, a munci.
Uvrier, substantiv (franțuzism)
Sinonime:
lucrător, muncitor, proletar, salariat.
Sculptural, adjectiv
Sinonime:
arhitectural, cizelat, impozant, lucrat cu migală, plastic; (despre suprafețe de teren) săpat, erodat.
Plugări, verb
Sinonime:
(regional) a fi plugar, a lucra pământul cu plugul, a păuri, a plugui, a practica ocupația de plugar, a umbla cu plugușorul.
Paure, substantiv
Sinonime:
(Banat) agricultor, lucrător agricol, țăran, (variantă) paore.
Maimar, substantiv
Sinonime:
(învechit) arhitect, conducător de lucrări, subinginer.
Sucăli, verb
Sinonime:
(regional) a bodogăni, a cicăli, a dăscăli, a învârti, a plictisi, a rasoli, a răsuci, a roti, a rula, a sâcâi, a suci; a cârpăci, a lucra de mântuială, a-și bate joc de o treabă.
Piguli, verb
Sinonime:
a ciuguli, a ciupi, a fura puțin câte puțin (pe nesimțite), a lua câte puțin (dintr-un aliment), a lucra cu migală, a migăli, a plivi.
Posluşi, verb
Sinonime:
(învechit) a funcţiona, a lucra, a servi, a sluji.
Mărmurit, adjectiv
Sinonime:
împietrit, încremenit, înlemnit, înmărmurit, înțepenit, neclintit, nemișcat, țeapăn, țintuit; lucrat în marmură, sculptat.
Orjoveni, verb
Sinonime:
(regional) a lucra de mântuială, a se buhăi, a se întrema, a se reface, a se scărpina.
Remunerator, adjectiv
Sinonime:
(învechit) bănos, folositor, fructuos, lucrativ, productiv, profitabil, remuneratoriu, rentabil.
Elucubrațiune, substantiv
Sinonime:
aberațiune, divagație, elaborație, elucubrație, extravaganță, fantazie, închipuire fantastică, lucrare îndelungată și stăruitoare, utopie, uvraj laborios și absurd, vorbărie deșartă.
Elucubra, verb
Sinonime:
a divaga, a imagina, a lucra asiduu.
Grizetă, substantiv
Sinonime:
curtezană, midinetă, tânără lucrătoare cochetă și galantă, tânără ușuratică.
Centon, substantiv
Sinonime:
compilație, copie, extras, imitație, lucrare fără originalitate, operă lipsită de originalitate, pastișă, plagiat, poezie (compilată), potpuriu, rapsodie, (figurat) marchetărie.