Izbucni
Izbucni, verb
Sinonime: a erupe, a ţâşni, a stropi, a împroşca, a răbufni, a năvăli; (figurat) a exploda, a-și ieşi din fire, a-şi pierde răbdarea.  
 
Izbucnire
Izbucnire, substantiv
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, erupție, irupere, irupție, iscare, începere, năvălire, pornire, producere, răbufnire, smucire, stârnire, țâșnire, venire, zvâcnire, (învechit și regional) scornire, (învechit) izbâcnire, (învechit) izbucneală, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (variantă) zbucnire.  
 

Aprinde
Aprinde, verb
Sinonime: a lua foc, a arde, a aţâţa; a izbucni, a (se) dezlănțui; a provoca, a întărâta; (figurat) a se înflăcăra, a se entuziasma, a se exalta.  
 
Bufni
Bufni, verb
Sinonime: a răbufni, a exploda, a izbucni; a trânti, a izbi, a pocni; a se năpusti, a se dezlănţui, a da buzna.  
 
Declara
Declara, verb
Sinonime: a afirma, a spune, a mărturisi, a destăinui, a lua atitudine, a se pronunţa, a comunica, a susţine, a anunţa, a recunoaşte, a opina, a proclama, a apărea, a izbucni.  
 
Dezlănţui
Dezlănţui, verb
Sinonime: a se declanşa, a izbucni, a năvăli, a se năpusti, a stârni, a clocoti.  
 
Dezlega
Dezlega, verb
Sinonime: a (se) desface, a elibera, a da drumul; a soluţiona, a rezolva, a descifra, a găsi soluţii; a deznoda, a ghici, a ierta; a declanşa, a dezlănţui, a isca, a izbucni, a porni, a stârni.  
 
Erupe
Erupe, verb
Sinonime: a ţâşni, a izbucni, a împroşca, a curge violent, a irupe, a năvăli, a răbufni, (regional) a năsădi, (prin Oltenia şi Banat) a bui, (Transilvania) a bujdi, (prin Oltenia) a buşni, (Transilvania şi Moldova) a buti; (medicină) (învechit) a se prozări.  
 
Erupţie
Erupţie, substantiv feminin
Sinonime: ţâşnire, izbucnire, împroşcare, irupere, irupţie, năvălire, răbufnire, vulcanism; alergie; (astronomie) (erupţie cromosferică) erupţie solară.  
 
Exclamare
Exclamare, substantiv feminin
Sinonime: strigăt, izbucnire, exclamaţie.  
 
Exploda
Exploda, verb
Sinonime: a face explozie, a detona; a se sfărâma, a se zdrobi, a împroşca; (figurat) a răbufni, a izbucni, a-şi pierde răbdarea, a-şi pierde cumpătul, a-şi ieşi din pepeni, a-i sări muştarul.  
 
Explozie
Explozie, substantiv feminin
Sinonime: crepitație, comoție, deflagrație, detunare, detonaţie, răbufnire, izbucnire, explodare, fulminație; manifestație.  
 
Furie
Furie, substantiv feminin
Sinonime: dezlănţuire, izbucnire, înverşunare, mânie, obidă, oţărâre, oţăreală, pornire, supărare, (învechit şi regional) scârbă, (învechit) toană, (la figurat) turbare, (la plural) năbădăi, (la plural) pandalii, (popular şi familiar) năduf, (popular) îndrăcire, (rar) înfuriere, (regional, la plural) năvârlii; copil.  
 
Hohot
Hohot, substantiv neutru
Sinonime: hohotire, hohotit, izbucnire, plâns, râs, sughiţ; (locuţiune) (a plânge cu hohot) a plânge zgomotos; (locuţiune) (a râde în hohote) a râde zgomotos.  
 
Irupe
Irupe, verb
Sinonime: a năvăli, a ţâşni, a izbucni, a se revărsa, a erupe.  
 
Năvăli
Năvăli, verb
Sinonime: a tăbărî, a se năpusti, a da năvală, a asalta, a da buzna, a ataca, a invada, a cotropi, a călca; a se revărsa, a inunda, a se răspândi, a năpădi, a acoperi, a îneca, a împânzi; a țâşni, a izbucni, a răbufni; a se repezi, a se azvârli, a se arunca; a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se îndesa, a se aglomera.  
 
Podidi
Podidi, verb
Sinonime: a izbucni, a țâșni, a(-l) ajunge, a(-l) birui, a(-l) copleși, a(-l) covârși, a(-l) cuprinde, a(-l) înfrânge, a(-l) învinge, a(-l) năpădi, a(-l) prinde, a(-l) răzbi, a(-l) toropi, a(-l) umple, (figurat) a(-l) doborî, (figurat) a(-l) lovi, (învechit) a povedi, (învechit) a(-l) preacovârși, (regional) a bucși.  
 
Pufni
Pufni, verb
Sinonime: a ţâşni, a icni, a sforăi; a izbucni.  
 
Rade
Rade, verb
Sinonime: a se bărbieri; a răzui, a curăţa, a şterge; a reteza, a tăia, a distruge, a nimici.

Râde, verb
Sinonime: a izbucni în rîs, a face haz, a hohoti.  
 
Răbufni
Răbufni, verb
Sinonime: a ţâşni, a izbucni, a năvăli, a exploda, a-şi ieşi din pepeni, a-i sări muştarul.  
 
Stârni
Stârni, verb
Sinonime: a pune în mişcare, a urni, a isca; a îndemna, a aţâţa; a se porni, a se dezlănţui, a izbucni; a pricinui, a cauza, a provoca; (regional) a născoci, a scorni, a inventa.  
 
Ţâşni
Ţâşni, verb
Sinonime: a sări, a erupe, a izbucni, a răbufni, a da buzna, a se repezi, a se năpusti, a apărea brusc, a năvăli, a irupe.  
 
Acces (accesuri)
Acces (accesuri), substantiv neutru
Sinonime: alee, deschidere, intrare, pasaj, rută, stradelă; atac, criză, izbucnire, paroxism.  
 
Bui
Bui, verb
Sinonime: a erupe, a irupe, a izbucni, a năvăli, a răbufni, a ţâşni.  
 
Bujdi
Bujdi, verb
Sinonime: a erupe, a irupe, a izbucni, a năvăli, a răbufni, a ţâşni.  
 
Buşni
Buşni, verb
Sinonime: a erupe, a irupe, a izbucni, a musti, a năvăli, a răbufni, a ţâşni.  
 
Buti
Buti, verb
Sinonime: a erupe, a irupe, a izbucni, a năvăli, a răbufni, a ţâşni.  
 
Dezlănţuire
Dezlănţuire, substantiv
Sinonime: declanşare, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit şi regional) scornire, (învechit) prorupere, prorupţie.  
 
Dupăi
Dupăi, verb
Sinonime: a bufni, a izbucni, a pufni; a tropăi, a călca îndesat, a călca apăsat.  
 
Eclata
Eclata, verb
Sinonime: a străluci, a impresiona puternic prin strălucire; a izbucni, a se manifesta violent, a se manifesta brusc.  
 
Puseu
Puseu, substantiv
Sinonime: acces, augmentație, creștere subită, criză, elan, exuberanță, izbucnire, vervă.  
 
Oticni
Oticni, verb
Sinonime: a deborda, a icni, a izbucni, a se opinti, a vărsa, a voma, a vomita, (regional) a cădea, (variantă) a otihni.  
 
Iritare
Iritare, substantiv
Sinonime: agasare, contrarietate, enervare, exasperare, febrilitate, impaciență, inflamare, insatisfacție, iritație, izbucnire, mâncărime, nemulțumire, nervozitate, prurit, surexcitare.  
 
Ţâşnire
Ţâşnire, substantiv
Sinonime: apariție, erupţie, irupere, irupţie, izbucnire, năvălire, răbufnire, săritură.  
 
Răbufnitură
Răbufnitură, substantiv
Sinonime: izbucnire, răbufneală, răbufnire, zgomot surd și puternic.  
 
Năvălire
Năvălire, substantiv
Sinonime: asalt, atac, erupție, invazie, irupere, irupție, iureș, izbucnire, înghesuială, năpustire, năvală, răbufnire, repezire, revărsare, țâșnire, (învechit și regional) șturm, (învechit) grabă, (învechit) năbușeală, (învechit) viteză.  
 
Prorupţie
Prorupţie, substantiv (învechit)
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire.  
 
Prorupere
Prorupere, substantiv (învechit)
Sinonime: declanșare, dezlănțuire, iscare, izbucnire, începere, pornire, producere, stârnire, venire, (învechit) prorupţie.  
 
Prorupe
Prorupe, verb (regional)
Sinonime: a bufni, a conteni, a curma, a izbucni, a înceta, a opri, a potoli, a pufni, a sfârși, a sta, a termina, a țâșni.  
 
Scornire
Scornire, substantiv
Sinonime: bătaie, concepere, creare, declanșare, dezlănțuire, elaborare, fantezie, ficțiune, goană, gonire, hăituială, hăituire, imaginare, imaginație, inventare, invenție, iscare, izbucnire, începere, închipuire, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plănuire, plăsmuire, pornire, poveste, producere, proiectare, realizare, scorneală, scornitură, stârnire, ticluire, venire, (familiar) balivernă, (familiar) brașoavă, (familiar, figurat) basm, (figurat) gogoașă, (figurat) urzire, (figurat, la plural) tromboane, (învechit și popular) izvodire, (învechit) basnă, (învechit) băsnire, (popular) iscoditură, (popular) zgornire.  
 
Repeziş
Repeziş, substantiv
Sinonime: clină, coastă, coborâș, costișă, muchie, pantă, povârniș, prăvăliș, pripor, scoborâș, versant, (figurat) șold, (învechit și regional) piază, (învechit și regional) prăvălac, (învechit și regional) scapăt, (învechit) bair, (învechit) povârnitură, (prin Muntenia) aplecuș, (regional) pieptan, (regional) pieptar, (regional) piezișea, (regional) povârghie, (regional) prăval, (regional) prăvălitură, (regional) răpăguș, (regional) repeguș, (regional) repez, (regional) repezină; alergare, alergătură, fugă, goană, mișcare violentă, năvală, (figurat) izbucnire, (figurat) precipitare; (variantă) răpeziș, (variantă) răpezuș, (variantă) ripeziș.  
 
Răbufneală
Răbufneală, substantiv
Sinonime: bubuială, bufnitură, izbucnire, răbufnire, suflu puternic, țâșnire, (rar) răbufnitură, (regional) fermentație, (regional) răbuneală, (regional) răzbufneală, (regional) răzbugneală, (regional) răzbuneală, (regional) rebuvneală.  
 
Răbufnire
Răbufnire, substantiv
Sinonime: erupție, irupere, irupție, izbucnire, năvălire, răbufneală, răbufnit, țâșnire, (rar) răbufnitură.  
 
Amoc
Amoc, substantiv
Sinonime: folie, nebunie (ucigașă), (figurat) izbucnire violentă, (variantă) amok.  
 
Izbucneală
Izbucneală, substantiv (învechit)
Sinonime: izbucnire, smucire, zvâcnire.  
 
Stârnire
Stârnire, substantiv
Sinonime: asmuțire, ațâțare, bătaie, cauzare, creare, declanșare, determinare, dezlănțuire, generare, goană, gonire, hăituială, hăituire, incitare, incitație, instigare, instigație, iscare, izbucnire, înălțare, începere, întărâtare, naștere, pornire, pricinuire, prilejuire, producere, provocare, provocație, răscolire, ridicare, stârneală, trezire, trezit, tulburare, venire, (învechit și regional) scornire, (învechit) prilejire, (învechit) prorupere, (învechit) prorupție, (învechit) scociorâre, (popular) zădărâre, (popular) zgornire.  
 
Erupere
Erupere, substantiv
Sinonime: azvârlire, azvârlit, erupție, izbucnire, prozărire, răbufnire, țâșnire, (învechit) erumpire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar