Hotar
Hotar, substantiv neutru
Sinonime: graniţă, frontieră, limită; margine, hat, răzor, mejdină.  
 
Hotărâre
Hotărâre, substantiv feminin
Sinonime: decret, sentinţă, decizie, rezoluţie; determinare, tărie, fermitate.  
 
Hotărât (hotărâtă)
Hotărât (hotărâtă), adjectiv
Sinonime: decis, ferm, neşovăitor, fără ezitare; fixat, stabilit, stipulat; destinat, sorocit, menit; indiscutabil, neîndoios, sigur, categoric, rezolvat.  
 
Hotărâtor (hotărâtoare)
Hotărâtor (hotărâtoare), adjectiv
Sinonime: decisiv, determinant, important.  
 
Hotărâtură
Hotărâtură, substantiv (învechit)
Sinonime: decizie, delimitare, hotar, (variantă) hotărătură, (variantă) hotăritură.  
 
Hotărî
Hotărî, verb
Sinonime: a stabili, a fixa, a decide, a dispune; a decreta, a porunci, a stipula; a soroci, a destina, a meni; a delimita, a hotărnici, a mărgini.  
 
Hotărnici
Hotărnici, verb
Sinonime: a circumscrie, a delimita, a demarca, a fixa, a învecina, a limita, a marca, a mărgini, a pune hotar, a stabili, (învechit) a hotărî, (învechit) a semna, (variantă) a otărnici.  
 
Hotărnicire
Hotărnicire, substantiv
Sinonime: circumscriere, delimitare, demarcare, demarcație, hotărnicit, limitare, marcare, mărginire.  
 

Anume
Anume, adjectiv
Sinonime: anumit, distinct, precis, hotărât, deosebit, special.

Anume, adverb
Sinonime: adică, cu alte cuvinte, înadins, intenţionat.  
 
Anumit (anumită)
Anumit (anumită), adjectiv
Sinonime: anume, cunoscut, ştiut, hotărât, precizat; deosebit, special, precis, determinat; unul, oarecare.  
 
Cardinal (cardinală)
Cardinal (cardinală), adjectiv
Sinonime: important, de bază, principal, esenţial, fundamental, definitoriu, hotărâtor.  
 
Casant (casantă)
Casant (casantă), adjectiv
Sinonime: casabil, delicat, destructibil, fragil, friabil, slab, (figurat) tăios, (neobișnuit) hotărât, (popular) spărgăcios, (regional) spărtigos.  
 
Categoric (categorică)
Categoric (categorică), adjectiv
Sinonime: precis, sigur, hotărât; definitiv, indiscutabil, irevocabil, necondiţionat.  
 
Călca
Călca, verb
Sinonime: a pune piciorul, a păşi, a merge, a străbate, a cutreiera, a colinda, a bate un drum, a bătători; a strivi, a zdrobi, a nimici, a distruge; (figurat) a nu respecta (o hotărâre), a nesocoti, a trece peste legi, a încălca; a veni, a se abate, a vizita.

Calca, verb
Sinonime: calchia.  
 
Consfinți
Consfinți, verb
Sinonime: a stabili, a legifera, a hotărî, a decide, a consacra, a fixa, a statornici, (învechit) a sfinţi; (termen juridic) a confirma, a întări, a ratifica, a sancţiona, a valida, (învechit) a sacra; a legaliza.  
 
Convinge
Convinge, verb
Sinonime: a lămuri; a-şi da seama, a recunoaște; a decide, a determina, a face, a hotărî, a îndupleca, (învechit) a îndemna, a pleca; a (se) asigura, a (se) încredinţa, (învechit) a (se) pliroforisi, a (se) siguripsi; (figurat) a se pătrunde.  
 
Convins (convinsă)
Convins (convinsă), adjectiv
Sinonime: răspicat; încredinţat, sigur, ferm, hotărât.  
 
Cordon
Cordon, substantiv neutru
Sinonime: centură, curea, cingătoare, brâu, şerpar, (regional) bată, betelie, lentă, şnur; frontieră, graniţă, hotar, limită teritorială; (geografie) (cordon litoral) lido, perisip, săgeată litorală; (anatomie) (cordon ombilical) ombilic.  
 
Crucial (crucială)
Crucial (crucială), adjectiv
Sinonime: important, capital, hotărâtor, de valoare, major.  
 
Decide
Decide, verb
Sinonime: a hotărî, a determina, a statornici, a impune, a dispune, a fixa, a ordona, a convinge, a stabili, (figurat) a pecetlui; a alege, a opta.  
 
Decis (decisă)
Decis (decisă), adjectiv
Sinonime: hotărât, ferm, neşovăitor, sigur, statornic; fixat, stipulat, statornicit.  
 
Decisiv (decisivă)
Decisiv (decisivă), adjectiv
Sinonime: hotărâtor, important, determinant, esenţial, de bază.  
 
Decizie
Decizie, substantiv feminin
Sinonime: hotărâre, sentinţă, decret, rezoluţie, ordin, poruncă, voinţă; dârzenie, fermitate, intransigenţă, neclintire, neînduplecare, nestrămutare, neşovăire, statornicie.  
 
Decret
Decret, substantiv neutru
Sinonime: decizie, hotărâre, dispoziţie, ordonanţă, edict; (învechit) ofis, pitac, ucaz.  
 
Decreta
Decreta, verb
Sinonime: a ordona, a dispune, a decide, a hotărî, (învechit) a lega, a proclama.  
 
Definit (definită)
Definit (definită), adjectiv
Sinonime: precizat, conturat, fixat, determinat, hotărât.  
 
Delimita
Delimita, verb
Sinonime: a contura, a hotărnici; a preciza, a stabili, a fixa, a răzori, a circumscrie, a demarca, a limita, a marca, (învechit) a hotărî, a semna, a mărgini, a profila, a restrânge.  
 
Demarca
Demarca, verb
Sinonime: a delimita, a hotărnici, a despărţi, a separa.  
 
Despărţire
Despărţire, substantiv feminin
Sinonime: delimitare, răzleţire, hotărnicire; îndepărtare, distanţare, înstrăinare; separare, divorţ; desprindere, detaşare, izolare, separaţie, (învechit) dezunire, (rar) segregare, segregaţie, descompunere, desfacere, divizare, fracţionare, împărţire, scindare, (rar) dezalcătuire, compartiment; circă, circumscripţie, secţie.  
 
Destina
Destina, verb
Sinonime: a afecta, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a devota, a distribui, a face, a fixa din timp, a hărăzi, a hotărî, a închina, a opta, a orândui, a predestina, a predetermina, a rândui, a repartiza, a rezerva, a sorti, a supune, a ursi, (grecism învechit) a afierosi, (învechit) a deda, (învechit) a meni, (învechit) a pridădi, (învechit) a șerbi, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (popular) a preursi, (popular) a pune deoparte, (popular) a scrie, (popular) a soroci, (rar) a aplica.  
 
Determina
Determina, verb
Sinonime: a cauza, a pricinui; a preciza, a deduce, a stârni, a provoca, a impulsiona, a condiţiona, a decide, a calcula; a defini, (învechit) a mărgini, a răspica; a fixa, a hotărî, a stabili, a statornici, (învechit) a defige, a însemna, a statori; a complini.  
 
Determinat (determinată)
Determinat (determinată), adjectiv
Sinonime: precizat, stabilit, hotărât, limitat, delimitat, caracterizat, ales, decis, definit, fixat, identificat, marcat; curajos, energic, ferm.  
 
Dispoziţie
Dispoziţie, substantiv feminin
Sinonime: stare sufletească; hotărâre, ordin, indicaţie, normă, prescripţie, prevedere, (învechit şi regional) rost, (învechit) prescript, clauză, poruncă, (popular) porunceală, (învechit) aşezământ, carte, farmuta, învăţătură, mandat, orânduială, orânduire, pitac, poruncită, povelenie, povelire, pravilă, rânduială, strânsoare, şart, tertip, ucaz, (rusism învechit) pricaz, consemn, situaţie, stare; (la plural) toane, voie, (regional, la plural) duşi, poftă, tendinţă.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Dârzenie
Dârzenie, substantiv feminin
Sinonime: îndrăzneală, curaj, hotărâre, cutezanţă; îndărătnicie, încăpăţânare, înverşunare, perseverenţă; mândrie, semeţie, orgoliu.  
 
Energic (energică)
Energic (energică), adjectiv
Sinonime: hotărât, ferm, neşovăitor, activ, forte, tare, eficace, eficient, drastic, dinamic, bătăios, impetuos, puternic, vajnic, viguros, viril.  
 
Esenţial (esenţială)
Esenţial (esenţială), adjectiv
Sinonime: important, de prim ordin, major, fundamental, de bază, principal, de frunte, de căpetenie, capital, indispensabil, adânc, considerabil, crucial, decisiv, hotărâtor, însemnat, organic, primordial, profund, radical, serios, structural, substanţial, vital, (livresc) cardinal, nodal, (rar) temeinic, elementar.  
 
Ferm (fermă)
Ferm (fermă), adjectiv
Sinonime: hotărât, intransigent, decis, neşovăitor, neclintit, tare, categoric; neîndoios, indiscutabil, cert, sigur, răspicat, neabătut, neşovăielnic; fix, stabil.  
 
Fermitate
Fermitate, substantiv feminin
Sinonime: tărie, intransigenţă, statornicie, consecvenţă, hotărâre, constanţă, perseverenţă, neclintire, siguranţă.  
 
Fixa
Fixa, verb
Sinonime: a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.  
 
Frontieră
Frontieră, substantiv feminin
Sinonime: bornă, (Banat) mege, (învechit şi popular) margine, (învechit, la plural) confinii, cordon, demarcaţie, fruntarie, graniţă, hotar, limită teritorială, miezuină.  
 
Fundamental (fundamentală)
Fundamental (fundamentală), adjectiv
Sinonime: esenţial, de prim ordin, principal, de căpetenie, de bază, definitoriu, hotărâtor, capital, cardinal, important.  
 
Graniţă
Graniţă, substantiv feminin
Sinonime: frontieră, hotar, margine; (figurat) limită, demarcaţie, separare; (figurat) oprelişte, zăgaz, barieră.  
 
Hărăzi
Hărăzi, verb
Sinonime: a acorda, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a dona, a hotărî, a închina, a meni, a orândui, a predestina, a preursi, a rândui, a scrie, a soroci, a sorti, a ursi, (figurat) a rezerva, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (rar) a predetermina.  
 
Important (importantă)
Important (importantă), adjectiv
Sinonime: însemnat, remarcabil, fundamental, de bază, principal, de frunte, de căpetenie, hotărâtor; indispensabil, necesar; marcant, ilustru, distins.  
 
Indiscutabil (indiscutabilă)
Indiscutabil (indiscutabilă), adjectiv
Sinonime: sigur, incontestabil, neîndoielnic, cert, netăgăduit, hotărât, precis.  
 
Indubitabil (indubitabilă)
Indubitabil (indubitabilă), adjectiv
Sinonime: categoric, cert, evident, flagrant, formal, frapant, hotărât, inatacabil, incontestabil, indenegabil, indeniabil, indiscutabil, ineluctabil, inevitabil, infailibil, irecuzabil, irefragabil, irefutabil, manifest, necontestabil, necontestat, nediscutabil, neîndoielnic, neîndoios, netăgăduit, patent, sigur, vădit.  
 
Inflexibil (inflexibilă)
Inflexibil (inflexibilă), adjectiv
Sinonime: aspru, dârz, decis, dur, ferm, hotărât, intransigent, intratabil, neabătut, neclintit, neelastic, neflexibil, neimpresionabil, neînduplecat, nemaleabil, nemlădios, nestrămutat, neşovăitor, rigid, sever, statornic, tare, ţeapăn, (învechit) nepregetător.  
 
Irevocabil (irevocabilă)
Irevocabil (irevocabilă), adjectiv
Sinonime: categoric, decisiv, definitiv, fără apel, fix, hotărât, invariabil, iremediabil, ireversibil, necondiţionat, nerevocabil, schimbat, sigur, stabilit.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Îndupleca
Îndupleca, verb
Sinonime: a convinge, a determina, a hotărî; a ceda, a consimţi, a se îndura, a răspunde, a fi de acord.  
 
Învecinat (învecinată)
Învecinat (învecinată), adjectiv
Sinonime: vecin, megieş, hotarnic.  
 
Înverşunat (înverșunată)
Înverşunat (înverșunată), adjectiv
Sinonime: îndârjit, înfuriat, pornit; hotărât, decis, neînduplecat; pătimaş, aprins, crâncen, neîmpăcat, întărâtat, necruţător, turbat.  
 
Lege
Lege, substantiv feminin
Sinonime: acțiune, autoritate, canon, cartă, cauză, cod, condamnare, confesiune, constituție, consuetudine, credinţă, cult, cutumă, datină, decizie, decret, dispoziţie, drept, dreptate, echitate, fel, hotărâre, judecată, justiție, normă, obicei, obiceiul pământului, obligaţie, ordin, ordonanță, osândă, pedeapsă, precept divin, proces, putere, rânduială, regulament, regulă, religie, rezoluție, rit, sentință, statut, tipic, tradiţie, tribunal, uz, uzanță, verdict, (învechit și popular) ucaz, (învechit) codice, (învechit) edict, (învechit) firman, (învechit) legiuire, (învechit) pravilă, (învechit) reglement, (învechit) testament; (lege logică) expresie validă, tautologie, teză logică.  
 
Limita
Limita, verb
Sinonime: a mărgini, a îngrădi, a delimita, a hotărnici.

Limită, substantiv feminin
Sinonime: margine, hotar, graniță.  
 
Linie
Linie, substantiv feminin
Sinonime: riglă, lineal; traseu, direcţie, drum; chip, mod, procedeu, criteriu; hotar, graniţă, limită.  
 
Major (majoră)
Major (majoră), adjectiv
Sinonime: adânc, capital, cardinal, considerabil, crucial, de bază, de căpetenie, de frunte, de prim ordin, decisiv, deosebit, enorm, esenţial, excepțional, fundamental, hotărâtor, important, însemnat, organic, predominant, preeminent, primordial, principal, profund, radical, serios, structural, substanțial, vital; adult, crescut, mare, matur, (învechit) vârstnic; (muzică) dur.  
 
Margine
Margine, substantiv feminin
Sinonime: extremitate, limită, hotar, graniţă, frontieră; periferie; mahala; mal, ţărm; tiv, chenar, bordură, muchie.  
 
Mărgini
Mărgini, verb
Sinonime: a se învecina, a se hotărnici, a se răzori; a limita, a îngrădi, a restrânge, a reduce, a scădea, a diminua, a micşora, a stăvili; a se rezuma, a se mulţumi, a rămâne la (ceva).  
 
Măsura
Măsura, verb
Sinonime: a evalua, a cântări, a calcula; a limita, a proporţiona.

Măsură, substantiv feminin
Sinonime: cantitate, mărime, întindere; (figurat) dispoziţie, hotărâre, ordin; procedeu, modalitate, manieră, mijloc, metodă, chip, fel; valoare, putere, tărie, forţă, grad; moderaţie, cumpătare, chibzuinţă, înfrânare, reţinere, abţinere, limită, stăpânire, echilibru.  
 
Meni
Meni, verb
Sinonime: a destina, a sorti, a hotărî, a stabili, a hărăzi, a predestina, a ursi; a descânta, a vrăji.  
 
Neabătut (neabătută)
Neabătut (neabătută), adjectiv
Sinonime: dârz, consecvent, neclintit, hotărât, ferm, neşovăitor, nezdruncinat.  
 
Neclintit (neclintită)
Neclintit (neclintită), adjectiv
Sinonime: nemişcat, imobil, fix; (figurat) statornic, ferm, constant, neschimbat, nezdruncinat, neşovăitor, consecvent, dârz, hotărât, nestrămutat, neabătut.  
 
Necondiţionat (necondiţionată)
Necondiţionat (necondiţionată), adjectiv
Sinonime: absolut, categoric, fără condiţii, fără rezerve, ferm, hotărât, neprecupeţit, net.  
 
Necontestat (necontestată)
Necontestat (necontestată), adjectiv
Sinonime: categoric, cert, evident, hotărât, neîndoielnic, neîndoios, recunoscut, sigur.  
 
Neîndoios (neîndoioasă)
Neîndoios (neîndoioasă), adjectiv
Sinonime: sigur, cert, hotărât, neîndoielnic, netăgăduit, indubitabil.  
 
Neînduplecat (neînduplecată)
Neînduplecat (neînduplecată), adjectiv
Sinonime: hotărât, ferm, neclintit, neşovăitor, intransigent, inflexibil, neîmblânzit.  
 
Net (netă)
Net (netă), adjectiv
Sinonime: clar, precis, limpede, lămurit, hotărât, categoric, ferm.  
 
Netăgăduit (netăgăduită)
Netăgăduit (netăgăduită), adjectiv
Sinonime: neîndoios, neîndoielnic, indiscutabil, incontestabil, sigur, adevărat, real, cert, hotărât.  
 
Nezdruncinat (nezdruncinată)
Nezdruncinat (nezdruncinată), adjectiv
Sinonime: neabătut, neşovăitor, dârz, hotărât, neclintit, statornic, constant.  
 
Nodal (nodală)
Nodal (nodală), adjectiv
Sinonime: adânc, capital, central, considerabil, crucial, de bază, de prim ordin, decisiv, deciziv, esențial, fundamental, hotărâtor, important, însemnat, organic, primordial, principal, profund, radical, serios, structural, substanțial, vital.  
 
Opta
Opta, verb
Sinonime: a alege, a prefera, a hotărî; a (se) decide, a (se) fixa.  
 
Ordonanţă
Ordonanţă, substantiv feminin
Sinonime: dispoziţie, ordin, hotărâre, sentinţă, decizie.  
 
Orândui
Orândui, verb
Sinonime: a aşeza, a aranja, a organiza, a întocmi, a grupa; a pune la cale, a hotărî, a dispune, a porunci; a numi, a desemna, a fixa, a învesti, a însărcina.  
 
Orânduială
Orânduială, substantiv feminin
Sinonime: rânduială, ordine, disciplină, orânduire; hotărâre, dispoziţie, ordin.  
 
Pecetluit (pecetluită)
Pecetluit (pecetluită), adjectiv
Sinonime: ascuns, astupat, autentificat, consfințit, fixat, imobilizat, închis, înfundat, înțepenit, nepătruns, predestinat, prins, sigilat, stigmatizat, ştampilat, tainic, zăvorât, (condamnat) înfierat, (figurat) confirmat, (figurat) consolidat, (figurat) definitiv hotărât, (figurat) definitivat, (figurat) dezonorat, (figurat) statornicit, (regional) pătat.  
 
Pitac
Pitac, substantiv masculin (învechit)
Sinonime: patacă; (botanică) (pitacu-dracului) (regional) lămâiţă, urechea-babei; ban, gologan, para, piţulă, sfanţ, sorocovăţ, pataşcă, franc, autorizaţie, decret, dispoziţie, hotărâre, ordin, ordonanţă, permis, plângere, poruncă, reclamaţie.  
 
Pârdalnic
Pârdalnic, substantiv masculin (articol hotărât)
Sinonime: drac, diavol, aghiuţă, necuratul, ucigă-l toaca.  
 
Precumpănitor (precumpănitoare)
Precumpănitor (precumpănitoare), adjectiv
Sinonime: predominant, preponderent; hotărâtor, decisiv.  
 
Proclama
Proclama, verb
Sinonime: a decreta, a declara, a hotărî; a investi, a împuternici.  
 
Radical (radicală)
Radical (radicală), adjectiv
Sinonime: absolut, categoric, fundamental, esenţial, de bază, de prim ordin, de căpetenie, principal, hotărâtor, cardinal, capital.  
 
Radicalism
Radicalism, substantiv neutru
Sinonime: hotărâre, fermitate, atitudine intransigentă.  
 
Răspicat
Răspicat, adverb
Sinonime: lămurit, limpede, clar, hotărât, fără echivoc.  
 
Răzor
Răzor, substantiv neutru
Sinonime: hat, hotar, (popular) mejdă; ogor, câmp, pârloagă, ţelină; cărăruie, potecă, cale.  
 
Rezolut (rezolută)
Rezolut (rezolută), adjectiv
Sinonime: hotărât, ferm, decis.  
 
Rezoluţie
Rezoluţie, substantiv feminin
Sinonime: apostilă, concluzie, decizie, hotărâre, încheiere, rezolvare, (rusism învechit) nadpis, (variantă) rezoluțiune.  
 
Rezolva
Rezolva, verb
Sinonime: a soluţiona, a dezlega, a pune capăt, a hotărî.  
 
Ritos
Ritos, adverb
Sinonime: categoric, decis, deschis, ferm, hotărât, net, tranșant.  
 
Rândui
Rândui, verb
Sinonime: a ordona, a dispune, a înşirui; a repartiza, a face ordine, a aranja; a hotărî, a stabili, a decide, a fixa; a fi scris, a fi dat, a fi sortit, a fi ursit, a fi destinat.  
 
Sentinţă
Sentinţă, substantiv feminin
Sinonime: hotărâre, decizie, verdict; maximă, proverb, cugetare, adagiu, aforism.  
 
Sigur (sigură)
Sigur (sigură), adjectiv
Sinonime: cert, neîndoielnic, precis, garantat; convins, încredinţat; neşovăielnic, hotărât, ferm; la adăpost, ferit, apărat, în siguranţă; eficace, eficient, pozitiv.  
 
Socotinţă
Socotinţă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: apreciere, atenție, băgare de seamă, calcul, chibzuială, cinste, cinstire, circumspecție, cumpăt, decizie, gând, grijă, hotărâre, idee, intenție, judecată (sănătoasă), luare-aminte, măsură, minte, numărare, numărat, numărătoare, onoare, opinie, părere, plan, precauție, prevedere, proiect, prudență, punct de vedere, raționament, rațiune, reflecție, respect, socoteală, trecere, vază, voință, (învechit) considerație, (învechit) prețuire, (învechit) stimă.  
 
Soroci
Soroci, verb
Sinonime: a hotărî, a fixa, a stabili, a decide; a ursi, a descânta, a meni.  
 
Stabili
Stabili, verb
Sinonime: a fixa, a hotărî, a decide, a preciza, a determina, a constata; a dovedi, a arăta, a demonstra; a înfăptui, a realiza, a întemeia, a înfiinţa, a institui, a construi; a se statornici, a se instala, a cantona, a se implanta; (figurat) a se aciua, a se adăposti, a se oploşi.  
 
Statornic (statornică)
Statornic (statornică), adjectiv
Sinonime: ferm, constant, hotărât, neclintit, stabil, neschimbător; fidel; durabil, permanent, continuu, neîntrerupt; fix, temeinic, consolidat.  
 
Statua
Statua, verb (rar)
Sinonime: a hotărî, a decide, a stabili, a determina, a preciza, a regla.  
 
Strânsoare
Strânsoare, substantiv feminin
Sinonime: agoniseală, agonisire, agonisită, apăsare, asuprire, avere, bogăţie, calvar, canon, caznă, chin, colică, constrângere, contractare, contracție, convulsie, crampă, dificultate, dispoziție, durere, economie, exploatare, forță, hotărâre, impas, îmbrățișare, îmbrățișat, împilare, încleștare, încurcătură, înghesuială, îngrădire, îngustime, înlănțuire, năpăstuire, opresiune, oprimare, ordin, patimă, pedeapsă, persecutare, persecuție, poruncă, presiune, prigoană, prigonire, recoltă, rod, sancțiune, schingiuire, schingiuit, silă, silnicie, spasm, strâmtoare, strângere, strâns, suferință, supliciu, supraveghere strictă, tetanie, tortură, urgisire, violență, zgârcire, (învechit) colecție, (plural) bunuri.  
 
Şovăielnic (şovăielnică)
Şovăielnic (şovăielnică), adjectiv
Sinonime: clătinat, clătinător, ezitant, fluctuant, indecis, împiedicat, împleticit, lipsit de convingere, lipsit de fermitate, lipsit de hotărâre, nedecis, nehotărât, nesigur, nestatornic, poticnit, schimbător, șovăind, șovăit, șovăitor, (figurat) oscilant, (învechit) înclinător, (învechit) îndoielnic, (învechit) pregetător, (învechit) târzielnic, (prin Muntenia) pregetos, (regional) codelnic.  
 
Tarla
Tarla, substantiv feminin
Sinonime: hotar, limită, margine; parte, pământ.  
 
Temeinic (temeinică)
Temeinic (temeinică), adjectiv
Sinonime: adânc, amănunțit, capital, chibzuit, concludent, considerabil, consistent, convingător, crucial, cumpănit, decisiv, deosebit, edificator, elocvent, esențial, fundamental, fundamentat, gândit, grăitor, hotărâtor, ilustrativ, important, intens, îndreptățit, însemnat, întemeiat, judicios, just, justificat, legitim, logic, mare, matur, motivat, notabil, organic, pilduitor, prețios, priceput, primordial, probant, profund, puternic, radical, remarcabil, rezistent, sârguincios, serios, sigur, socotit, solid, stăruitor, structural, substanțial, tare, trainic, valoros, vital, vorbitor, (figurat) binecuvântat, (figurat) pătrunzător, (figurat) sănătos, (învechit) înduplecător, (învechit) temeielnic, (învechit) temelnic, (livresc) îndrituit.  
 
Tranşant (tranşantă)
Tranşant (tranşantă), adjectiv
Sinonime: categoric, hotărât, fără echivoc, ferm.  
 
Ţarină
Ţarină, substantiv feminin
Sinonime: arătură, câmp, glie, hotar, ogor, pârloagă; (variante) (învechit) țearină, (regional) țarnă; împărăteasă, regină, soție de țar, suverană.  
 
Ţărmuri
Ţărmuri, verb
Sinonime: a mărgini, a limita, a pune hotar, a îngrădi, a stăvili; a se învecina, a se mărgini; a trage la mal, a aborda.  
 
Verdict
Verdict, substantiv neutru
Sinonime: hotărâre, decizie, sentinţă, judecată.  
 
Voinţă
Voinţă, substantiv feminin
Sinonime: hotărâre, decizie, determinare, vrere; intenţie, ţel, scop; învoire, consimţământ, acord, permisiune; dorinţă, poftă, chef.  
 
Voluntar (voluntară)
Voluntar (voluntară), adjectiv
Sinonime: hotărât, energic, autoritar, decis; încăpăţânat, îndărătnic, căpos; (adverb) de bună voie, de la sine, din proprie iniţiativă, nesilit de nimeni.  
 
Vrea
Vrea, verb
Sinonime: a accepta, a admite, a avea de gând să, a avea voința de a, a cere, a consimți, a dori, a fi de acord, a fi decis să, a fi gata, a fi hotărât, a fi în stare, a intenționa, a întreprinde, a jindui, a permite, a pofti, a pretinde, a primi, a putea, a râvni, a se învoi, a trata, a voi, a-i plăcea, (învechit) a deșidera, (învechit) a iubi, (învechit) a jelui, (învechit) a poftisi, (variantă) a vroi.  
 
Vrere
Vrere, substantiv feminin
Sinonime: voinţă, intenţie, hotărâre, determinare; dorinţă, poftă, plăcere; intenţie, scop, ţel.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar