Fiică
Fiică, substantiv feminin
Sinonime: copilă, fată, (învechit şi popular) fie, (învechit şi regional) pruncă.  
 
Fiindcă
Fiindcă, conjuncție
Sinonime: pentru că, deoarece, de vreme ce, căci, pe motiv că, că, când, cum, întrucât, dacă, (popular) unde.  
 
Fiinţa
Fiinţa, verb
Sinonime: a exista, a trăi, a fi în fiinţă, a fi, a funcţiona, a vieţui, a-și desfășura activitatea, a se afla în realitate.

Fiinţă, substantiv feminin
Sinonime: animal, vietate, vieţuitoare, făptură, om, persoană, individ, ins; existenţă, viaţă, trai; (locuțiune) (în ființă) existent, în realitate, aievea.  
 

Alcătui
Alcătui, verb
Sinonime: a aduna, a aranja, a avea, a concepe, a consta (din), a constitui, a construi, a crea, a desemna, a dispune, a elabora, a face, a fi format din, a formula, a institui, a înființa, a înjgheba, a întocmi, a lua ființă, a numi, a organiza, a plăsmui, a realiza, a redacta, a scrie, a (se) compune, a (se) forma, a se preface, a se transforma, a stabili, a strânge, (figurat) a urzi, (învechit) a izvodi, (învechit) a înforma, (învechit) a redija, (învechit) a săvârși, (învechit) a tocmi.  
 
Apoi
Apoi, adverb
Sinonime: după aceea, pe urmă, afară de aceasta; totuşi, cu toate acestea, în definitiv; prin urmare, deci, atunci, în acest caz, aşa fiind.  
 
Ca
Ca, adverb
Sinonime: cum, după cum, precum, aşa cum, de exemplu, bunăoară; aproape, cam, aproximativ, circa, vreo.

Ca, prepoziție
Sinonime: cât, la fel cu, în felul, decât, în calitate de, drept, în ce priveşte, cât priveşte, cu privire la.

Ca, conjuncție
Sinonime: pentru ca, așa ca.

Că, conjuncție
Sinonime: căci, fiindcă, deoarece, pentru că; încât, de, să; doar.  
 
Căci
Căci, conjuncție
Sinonime: că, pentru că, deoarece, fiindcă.  
 
Constitui
Constitui, verb
Sinonime: a alcătui, a forma; a reprezenta, a fi; a (se) înfiinţa, a (se) întemeia, a lua fiinţă, a (se) organiza, a (se) forma.  
 
Creatură
Creatură, substantiv feminin
Sinonime: fiinţă, făptură, om, ins, persoană, individ.  
 
Dihanie
Dihanie, substantiv feminin
Sinonime: fiară, jivină, lighioană; namilă, monstru, animal, creatură, dobitoc, făptură, fiinţă, necuvântător, vietate, vieţuitoare.  
 
Existenţă
Existenţă, substantiv feminin
Sinonime: existare, viaţă, trai, vieţuire, fiinţă, realitate, (la plural) zile, (învechit şi popular) petrecere, (popular şi familiar) veac, (învechit) petrecanie, (figurat) pâine, prezenţă.  
 
Fată
Fată, substantiv feminin
Sinonime: copilă, (învechit şi regional) pruncă, fecioară, fiică, tânără, virgină, duduie, domnișoară; (fată mare) femeie nemăritată; (fată în casă) servitoare; (astronomie) (fata-mare) lebăda; (fata morgana) (popular) apa-morţilor.

Faţă, substantiv feminin
Sinonime: chip, figură, obraz, mutră, înfăţişare, aspect; culoare, nuanţă; pagină; fizionomie, oval, profil, (la plural) ochi, persoană; avers; recto; faţadă; acoperitoare, învelitoare; (față de masă) masă, peșchir, pânzătură, (regional) măsai, mesală, mesanică, (Banat și Transilvania) măsar, măsăriță, (Banat) măsarnică, (Transilvania și Maramureș) măsoaie; (prin Transilvania și Maramureș) sac, (prin Transilvania) tăbuieț; suprafață; personaj, vopsea; (botanică) (faţa-mâţei) sugel alb, tapoşnic, urzică moarţă; (locuțiune) fi de faţă) a fi prezent.

Făta, verb
Sinonime: a naşte, a face (pui), a da viaţă, (prin Transilvania) a pui.

Fâţă, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) baboi, plevuşcă, zvârlugă; fufă.  
 
Făptură
Făptură, substantiv feminin
Sinonime: fiinţă, vietate, vieţuitoare, creatură; trup, statură, înfăţişare, aspect, conformaţie, structură; animal, vedere, natură, fire, lume, univers; configuraţie, divinitate, dumnezeu, fizionomie, formă, idol, profil, zeitate, zeu.  
 
Fecioară
Fecioară, substantiv feminin
Sinonime: fată, fiică, copilă, tânără, virgină, (învechit) vergură; (biserică) (Fecioara Maria) Maica Domnului; (astronomie, articulat) Virgina.

Fecioară, adjectiv
Sinonime: castă, neprihănită, virgină, (învechit) întreagă, (figurat) imaculată.  
 
Femeie
Femeie, substantiv feminin
Sinonime: duduie, egerie, femeiușcă, femelă, fiică a Evei, frumusețe, jumătate, megeră, muiere, muză, nană, neam, nevastă, reprezentantă a sexului frumos, tipesă, Venus, viţă, walkirie, (figurat) fustă, (figurat, despre un bărbat) mulă, (figurat) naiadă, (figurat) nimfă, (învechit și regional) fimeie, (învechit) familie, (învechit) fămeaie, (învechit) fomeie, (învechit) fumeie, (învechit) seminție (de popoare), (popular) săteancă, (popular) soție, (variantă) fămeie; (termeni afectivi) blondă, brunetă, căprioară, păpușă, porumbiță, roșcată, șatenă; (femeie de serviciu) cameristă, servantă, servitoare, subretă, (învechit) slujnică; (femeie de stradă, femeie publică) cocotă, curvă, damă, hetairă, prostituată, târfă.  
 
Fi
Fi, verb
Sinonime: a exista, a avea fiinţă, a avea loc, a avea, a fiinţa; a trăi, a vieţui, a o duce, a-şi duce viaţa; a (se) afla, a se găsi; a (se) întâmpla, a se petrece, a se săvârşi, a se realiza, a dăinui, a sta, a figura, a se număra, a situa, a locui, a constitui, a însemna, a proveni, a trebui, a costa.  
 
Forma
Forma, verb
Sinonime: (rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce.

Formă, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.  
 
Funcţiona
Funcţiona, verb
Sinonime: a activa, a acţiona, a îndeplini o funcţie, a lucra, a merge, a umbla, (rar) a fiinţa.  
 
Gaza
Gaza, verb
Sinonime: a otrăvi, a intoxica, a sufoca, a asfixia.

Gâză, substantiv feminin
Sinonime: insectă, gânganie, goangă; fiinţă mică, minusculă, delicată, fragilă.

Gază, substantiv (învechit)
Sinonime: voal, zăbranic, (învechit) gaz.  
 
Găsi
Găsi, verb
Sinonime: a (se) afla, a avea (o idee), a considera, a constata, a crede, a da de (ceva), a da peste (ceva), a dăinui, a depista, a descoperi, a dibui, a exista, a face rost, a fi de părere, a fi în fiinţă, a fi prezent, a fi, a figura, a gândi, a izvodi, a întâlni, a nimeri, a observa, a prinde, a scoate la iveală, a se număra, a se pomeni, a situa, a socoti, a sta, a surprinde, a ști, a vedea, (astăzi rar) a pricepe, (învechit şi popular) a oblici, (învechit) a ispiti, (popular şi familiar) a dibăci.  
 
Ieşire
Ieșire, substantiv feminin
Sinonime: anulare, apariție, atac, critică violentă, decolorare, eliberare, exit, ieșitor, ieșitură, invectivă, liberare, năvală, output, plecare, plimbare, poartă, portieră, publicare, purgație, răsărire, scaun, scăpare, spălăcire, ștergere, ușă, (figurat) dezlegare, (figurat) soluție, (învechit) cheltuire, (învechit) consecință, (învechit) dispariție, (învechit) părăsire, (învechit) purgare, (învechit) rămas-bun, (învechit) rezultat, (învechit) sfârșit, (învechit; despre ființe) origine, (rar) ieșit.  
 
Infirma
Infirma, verb
Sinonime: a aboli, a abroga, a anula, a contramanda, a contrazice, a declara nevalabil, a declara nul printr-un ordin, a demonstra ca fiind nefundat, a desfiinţa, a dezminţi, a dovedi ca neadevărat, a îndepărta, a nu admite, a răsturna, a revoca.  
 
Întrucât
Întrucât, conjuncție
Sinonime: deoarece, pentru că, fiindcă.  
 
Muritor (muritoare)
Muritor (muritoare), substantiv masculin şi substantiv feminin
Sinonime: făptură, fiinţă, om, pământean.  
 
Naşte
Naşte, verb
Sinonime: a da viaţă, a da naştere, a da fiinţă, a se reproduce, (figurat) a produce, a crea, a cauza; (reflexiv) a lua fiinţă, a căpăta viaţă, a veni pe lume, (figurat) a apărea, a se ivi, a se înfiinţa.  
 
Organism
Organism, substantiv neutru
Sinonime: corp, fiinţă, făptură; unealtă, instrument.  
 
Persoană
Persoană, substantiv feminin
Sinonime: fiinţă, individ, ins, tip, om.  
 
Pocitanie
Pocitanie, substantiv feminin
Sinonime: baubau, bazaconie, ciudățenie, ființă diformă, hâdoșenie, lucru bizar, monstru, monstruozitate, pocitură, potcă, schimonositură, sluțenie, sluțitură, stârpitură, stropșitură, urâciune, urâţenie, (Banat) năhoadă, (popular) hâzenie, (regional) znamenie; citire, narațiune, povestire.  
 
Sănătate
Sănătate, substantiv feminin
Sinonime: validitate, vigoare; (formulă de salut) salut, salutare, cu bine, la revedere, fii sănătos!  
 
Scârbă
Scârbă, substantiv feminin
Sinonime: amar, amărăciune, animozitate, antipatie, aversiune, ceartă, chin, ciudă, conflict, dezacord, dezbinare, dezgust, diferend, discordie, discuție, disensiune, dispută, divergență, durere, dușmănie, faptă nedemnă, faptă urâtă, frică, furie, gâlceavă, gelozie, greaţă, grijă, groază, invidie, încercare, încrâncenare, înfiorare, înfricoșare, îngrozire, înspăimântare, întristare, înverșunare, învrăjbire, litigiu, mâhnire, mânie, năpastă, necaz, neînțelegere, nemulțumire, nenorocire, neplăcere, oroare, ostilitate, patimă, păs, pătimire, pică, pizmă, plictis, porcărie, pornire, ranchiună, repulsie, silă, spaimă, suferință (morală), supărare, teamă, temere, teroare, ticăloşie, tristețe, ură, vrajbă, vrăjmășie, zâzanie, (familiar) otreapă; (figurat) ființă dezgustătoare, om mârșav; (la plural) vorbe murdare, vorbe triviale, ocări, înjurături.  
 
Suflare
Suflare, substantiv feminin
Sinonime: vântişor, adiere, boare, briză; (figurat) fiinţă, viețuitoare, om, oameni.  
 
Ţine
Ţine, verb
Sinonime: a păstra, a deţine, a reţine, a avea în mână; a se menţine, a dura, a dăinui; a purta, a cuprinde, a suporta; a urma, a urmări, a fi alături; a trăi, a fiinţa, a se păstra, a se conserva.  
 
Vietate
Vietate, substantiv feminin
Sinonime: fiinţă, vieţuitoare; jivină, animal.  
 
Zămisli
Zămisli, verb (învechit)
Sinonime: a naşte, a procrea; a lua fiinţă, a se întrupa; a crea, a produce, a forma, a înfiripa, a concepe, a înmulţi.  
 
Zidi
Zidi, verb
Sinonime: a clădi, a construi, a crea, a dura, a edifica, a fabrica, a face, a făuri, a înălţa, a închide între ziduri, a lua ființă, a lua naștere, a lucra, a ridica (un zid), a se constitui, a se forma, a se înălța, (învechit) a temeia.  
 
Zidire
Zidire, substantiv feminin
Sinonime: animal, casă, clădire, construcţie, construire, creare, creatură, creaţie, dobitoc, durare, edificiu, facere, făptură, fiinţă, fundare, imobil, înălţare, întemeiere, lighioană, necuvântător, ridicare, vietate, vieţuitoare, (livresc) edificare.  
 
Fie
Fie, conjuncție
Sinonime: ori.

Fie, interjecție
Sinonime: calea-valea! treacă-meargă!

Fie, substantiv
Sinonime: copilă, fată, fiică.  
 
Când
Când, conjuncție
Sinonime: (temporal) că; (temporal) dacă; (temporal) cum; (cauzal) cum, deoarece, fiindcă, întrucât; (condiţional) dacă, (popular) de.  
 
Copilă
Copilă, substantiv
Sinonime: fetiţă, fată, fiică.  
 
Ctitori
Ctitori, verb
Sinonime: a face ia ființă, a întemeia, a înființa, a fonda.  
 
Dacă
Dacă, conjuncție
Sinonime: de, când, (învechit şi regional) că, deoarece, fiindcă, întrucât, (popular) unde.

Dâcă, substantiv
Sinonime: ciudă, furie, gelozie, invidie, mânie, necaz, pică, pizmă, pornire, ranchiună.  
 
Deci
Deci, conjuncție
Sinonime: prin urmare, în consecință, drept care, așa fiind.

Deci, adverb
Sinonime: înseamnă că, prin urmare, așadar, adică.  
 
Deoarece
Deoarece, conjuncție
Sinonime: că, căci, fiindcă, când, cum, întrucât, dacă, (popular) unde.  
 
Disculpa
Disculpa, verb
Sinonime: a (se) dezvinovăţi, a (se) justifica, a face se disculpe, a dezvinui, a scoate din culpă, a recunoaște ca fiind nevinovat, a-și demonstra nevinovăția, a absolvi, a achita, a inocenta, a pardona.

Disculpă, substantiv
Sinonime: dezvinovățire, lipsă de vină, nevinovăție.  
 
Domnişoară
Domnişoară, substantiv
Sinonime: duduie, fată, (Moldova şi Bucovina) duducă, (învechit) demoazelă, madmoazelă, (familiar) fiică; (ornitologie) sticlete.  
 
Fiecine
Fiecine, pronume
Sinonime: fiecare, oricare ființă, fitecine, fieșcine, fieștecine, oricine.  
 
Pentru
Pentru, prepoziție
Sinonime: ca, către, contra, cu destinația, cu direcția, cu privire la, cu scopul de, datorită, de, din cauza, din pricina, drept, după, față de, împotriva, în apărarea, în favoarea, în folosul, în interesul, în legătură cu, în loc de, în locul, în măsură să, în raport cu, în schimbul, în scopul, în vederea, la, pe, per, potrivit cu, pro, referitor la, spre; (expresie) (pentru moment) deocamdată; (expresie) (pentru ca, pentru că) fiindcă, deoarece, din cauză că, de vreme ce, întrucât, căci; (expresie) (pentru ce, pentru aceasta, pentru aceea) deci, așadar, de aceea, drept care, din care cauză; (cu rol de conjuncție) precum.  
 
Ziditură
Ziditură, substantiv
Sinonime: animal, casă, clădire, construcţie, creatură, dobitoc, făptură, fiinţă, imobil, lighioană, necuvântător, vietate, vieţuitoare, zidire; (sens figurat) facere.  
 
Pruncă
Pruncă, substantiv
Sinonime: copilă, fată, fiică.  
 
Helbet
Helbet, adverb
Sinonime: da, desigur, fireşte.

Helbet, interjecție
Sinonime: se înțelege! las' pe mine! fii fără grijă!  
 
Apropo
Apropo, adverb
Sinonime: bine mi-am adus aminte, fiindcă a venit vorba.  
 
Obrăznicătură
Obrăznicătură, substantiv
Sinonime: ființă obraznică, obraznic; (ornitologie) codobatură, prundar, prundaş.  
 
Din adâncul ființei
Din adâncul ființei, locuţiune
Sinonime: din tot sufletul, foarte mult.  
 
Fonda
Fonda, verb
Sinonime: a (se) baza, a (se) întemeia, a conta, a crea, a face ia ființă, a funda, a institui, a înființa, a pune bază, a pune fundament, a se bizui, a se sprijini.  
 
Pocitură
Pocitură, substantiv
Sinonime: arătare, desfigurare, duh rău, ființă pocită, hâdoșenie, lucru bizar, momâie, monstru, monstruozitate, poceală, pocitanie, potcă, schimonosire, schimonositură, sluțenie, sluțitură, stârpitură, stropșitură, urâciune, urâțenie, (Banat) năhoadă, (popular) hâzenie, (regional) znamenie; atac, durere bruscă; (Transilvania) arac, harac, harag, țăruș.  
 
Vieţuitoare
Vieţuitoare, substantiv
Sinonime: animal, ființă, vietate.  
 
Ipostazia
Ipostazia, verb
Sinonime: a obiectiva, a personifica, a prezenta un concept abstract ca fiind real, (lingvistică) a substitui o categorie gramaticală.  
 
Izvodi
Izvodi, verb (învechit)
Sinonime: a afla, a alcătui, a apărea, a broda, a căpăta forme distinctive, a compila, a compune, a concepe, a copia, a crea (în imaginație în mod arbitrar), a descoperi, a elabora, a fabrica, a face (să se izvodească), a formula în scris, a găsi, a gândi, a imagina, a intenționa, a inventa, a întocmi, a lua ființă, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a redacta, a reproduce, a scorni, a scrie, a (se) contura, a (se) desena, a se închega în contururi precise, a (se) profila, a tălmăci, a ticlui, a traduce, a transcrie, a transpune, a zugrăvi.  
 
Săzdanie
Săzdanie, substantiv (învechit)
Sinonime: animal, creatură, dobitoc, făptură, ființă, lighioană, necuvântător, vietate, viețuitoare.  
 
Miarță
Miarță, substantiv (popular)
Sinonime: copil nedezvoltat, ființă pipernicită, stârpitură, (figurat) bagatelă, (figurat) fleac, (figurat) lucru fără importanță, (învechit) zmiarță.  
 
Piticenie
Piticenie, substantiv (învechit)
Sinonime: ființă nedezvoltată, stârpitură.  
 
Întrupare
Întrupare, substantiv
Sinonime: concretizare, creare, ființă, formare, incarnare, întruchipare, întrupat, materializare, personificare, realizare, reprezentare, simbolizare, sinteză, trup, (învechit) împelițare, (învechit) împielițare, (învechit) încorporare, (învechit) omenire, (învechit) personificație, (rar) sensibilizare.  
 
Întruchipare
Întruchipare, substantiv
Sinonime: concretizare, ființă, incarnare, îndeplinire, întrupare, materializare, personificare, realizare, reprezentare, simbolizare, (învechit) personificație, (rar) sensibilizare, (regional) alcătuire, (regional) echilibrare, (regional) împerechere, (regional) plătire pe din două.  
 
Grofiță
Grofiță, substantiv (regional)
Sinonime: contesă, fiică de conte.  
 
Contesă
Contesă, substantiv
Sinonime: fiică de conte, soție de conte, (regional) grofiță, (regional) grofoaie, (rusism învechit) grafină.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar