Convinge
Convinge, verb
Sinonime: a lămuri; a-şi da seama, a recunoaște; a decide, a determina, a face, a hotărî, a îndupleca, (învechit) a îndemna, a pleca; a (se) asigura, a (se) încredinţa, (învechit) a (se) pliroforisi, a (se) siguripsi; (figurat) a se pătrunde.  
 
Convingere
Convingere, substantiv
Sinonime: (livresc) persuasiune; certitudine, credinţă, încredinţare, sentiment, siguranţă, (livresc) convicţiune; concepţie.  
 

Asigura
Asigura, verb
Sinonime: a (se) convinge, a (se) încredința, a acoperi, a amara, a arima, a cala, a consolida, a contracta o asigurare, a fixa, a fortifica, a garanta, a proteja, a-și lua toate măsurile de precauție, (învechit) a (se) asiguripsi, (învechit) a (se) pliroforisi, (învechit) a (se) siguripsi, (învechit) a adeveri, (învechit) a încrede, (învechit) a sigura.  
 
Cauza
Cauza, verb
Sinonime: a produce, a provoca, a pricinui, a determina, a da naştere.

Cauză, substantiv feminin
Sinonime: motiv, pricină, ocazie; origine, obârşie, punct de plecare, fundament; (juridic) proces; afacere, interes; convingere.  
 
Certitudine
Certitudine, substantiv feminin
Sinonime: siguranţă, convingere, credinţă.  
 
Concepţie
Concepţie, substantiv feminin
Sinonime: convingere, cugetare, doctrină, gând, idee, judecată, opinie, orientare, părere, principiu, vedere, viziune, (livresc) convicţiune; teorie, teză; (biologie) concepere, procreare, (învechit şi popular) zămislire.  
 
Crede
Crede, verb
Sinonime: a fi încredinţat, a fi convins, a avea convingerea, a fi de părere, a considera, a opina; a avea încredere, a se încrede.  
 
Credinţă
Credinţă, substantiv feminin
Sinonime: convingere, certitudine, siguranţă; fidelitate, statornicie, sinceritate, devotament; speranţă, încredere, nădejde; religie, cult, confesiune, doctrină, dogmă, superstiție, teză, tradiție; credo, crez, cucernicie, cuvioşenie, cuvioşie, evlavie, pietate, pioşenie, piozitate, religiozitate, smerenie, (livresc) devoţiune, (învechit) blagocestie, blagocestivie, hristoitie, râvnă, râvnire, smerire, părere; asigurare, chezăşie, concesiune, credit, datorie, garanţie, logodnă.  
 
Crez
Crez, substantiv neutru
Sinonime: principiu, profesie de credinţă, credo, convingere.  
 
Decide
Decide, verb
Sinonime: a hotărî, a determina, a statornici, a impune, a dispune, a fixa, a ordona, a convinge, a stabili, (figurat) a pecetlui; a alege, a opta.  
 
Îndemna
Îndemna, verb
Sinonime: a ațâța, a constrânge, a convinge, a da un impuls, a determina, a exorta, a face, a forța, a impulsiona, a incita, a îmbărbăta, a îmboldi, a încuraja, a îndupleca, a înflăcăra, a însufleți, a povățui, a (se) decide, a (se) hotărî, a (se) îmbia, a (se) pofti, a se mulțumi, a se simți bine, a sfătui, a sili, a stârni, a stimula, a susține, (figurat) a împinge, (grecism învechit) a parachinisi, (învechit și regional) a dudui, (învechit) a insufla, (învechit) a invita, (învechit) a mângâia, (învechit) a obliga, (învechit) a pricinui, (învechit) a provoca, (învechit) a semeți, (popular, figurat) a înghimpa, (popular, figurat) a mișca.  
 
Îndupleca
Îndupleca, verb
Sinonime: a convinge, a determina, a hotărî; a ceda, a consimţi, a se îndura, a răspunde, a fi de acord.  
 
Orientare
Orientare, substantiv feminin
Sinonime: cale, călăuzire, concepție, conducere, convicțiune, convingere, direcţie, dirijare, gând, ghidare, idee, înclinare, îndreptare, îndrumare, judecată, linie, opinie, părere, principiu, sens, tendință, vedere, viziune, (învechit) orientație.  
 
Părere
Părere, substantiv feminin
Sinonime: opinie, convingere, idee, credinţă; iluzie, închipuire, nălucire.  
 
Persuasiune
Persuasiune, substantiv feminin
Sinonime: convingere, încredinţare.  
 
Principiu
Principiu, substantiv neutru
Sinonime: bază, cauză, concepţie, convingere, credinţă, criteriu, doctrină, dogmă, fundament, ipoteză, lege, normă, noțiune, origine, părere, postulat, precept, premisă, punct de vedere, rânduială, regulă, sistem, sursă, teorie, tocmeală, (învechit) pravilă, (plural) rudimente; (variante) (învechit) princip, prințip, principie.  
 
Sentiment
Sentiment, substantiv neutru
Sinonime: simţământ, stare afectivă, sensibilitate; credinţă, impresie, convingere.  
 
Siguranţă
Siguranţă, substantiv feminin
Sinonime: apărare, adăpost, securitate; certitudine, încredinţare, convingere; fermitate, precizie.  
 
Şovăielnic (şovăielnică)
Şovăielnic (şovăielnică), adjectiv
Sinonime: clătinat, clătinător, ezitant, fluctuant, indecis, împiedicat, împleticit, lipsit de convingere, lipsit de fermitate, lipsit de hotărâre, nedecis, nehotărât, nesigur, nestatornic, poticnit, schimbător, șovăind, șovăit, șovăitor, (figurat) oscilant, (învechit) înclinător, (învechit) îndoielnic, (învechit) pregetător, (învechit) târzielnic, (prin Muntenia) pregetos, (regional) codelnic.  
 
Şovăitor (șovăitoare)
Şovăitor (șovăitoare), adjectiv
Sinonime: nesigur, oscilant, schimbător, ezitant, nehotărât, nedecis, fără convingere.  
 
Vedere
Vedere, substantiv feminin
Sinonime: înfăţişare, chip, aspect; privelişte, tablou, peisaj; imagine, fotografie, ilustrată; vizită, întâlnire; părere, idee, concepţie, convingere.  
 
Siguripsi
Siguripsi, verb
Sinonime: a asigura, a convinge, a garanta, a încredinţa.  
 
Pliroforisi
Pliroforisi, verb (învechit)
Sinonime: a asigura, a cerceta, a clarifica, a convinge, a descurca, a desluşi, a documenta, a elucida, a explica, a informa, a încredinţa, a lămuri, a limpezi, a preciza, a studia.  
 
Îndoctrina
Îndoctrina, verb
Sinonime: a catehiza, a convinge, a fanatiza, a influența, a iniția într-o doctrină, a înarma cu o doctrină, a persuada, a subjuga.  
 
Converti
Converti, verb
Sinonime: a catehiza, a catoliciza, a creștina, a face se convertească, a îndoctrina, a jidovi, a schimba opinia, a schimba religia, a trece de bună voie la o altă convingere (religioasă); a preface, a schimba în bani, a schimba o valoare în alta, a transforma.  
 
Persuada
Persuada, verb
Sinonime: a convinge, a determina, a influența, a împinge la.  
 
Capacitare
Capacitare, substantiv
Sinonime: convingere, persuadare; învestire.  
 
Plerofori
Plerofori, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Pliriforisi
Pliriforisi, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Plirofonisi
Plirofonisi, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Plirofori
Plirofori, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Pliroforosi
Pliroforosi, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Plorofonisi
Plorofonisi, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Poliroforisi
Poliroforisi, verb (învechit)
Sinonime: a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.  
 
Convicțiune
Convicțiune, substantiv (învechit)
Sinonime: certitudine, concepție, convingere, credință, gând, idee, încredințare, judecată, opinie, orientare, părere, principiu, sentiment, siguranță, vedere, viziune, (variantă) convicție.  
 
Încredințare
Încredințare, substantiv
Sinonime: act, adeverire, asigurare, bizuire, certificat, certitudine, convingere, credință, dare în grijă, destăinuire, dezvăluire, divulgare, document, dovadă, garantare, hârtie, izvor, împărtășire, încredere, încredințat, înmânare, înscris, jurământ de credință, logodnă, mărturisire, piesă, predare, remitere, revelare, sentiment, siguranță, spovedire, transmitere, (învechit) adeverință, (învechit) făgăduință solemnă, (învechit) garanție, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimatisire, (livresc) convicțiune, (regional) logodire, (turcism învechit) teslim, (turcism învechit) teslimat.  
 
Îmbunat
Îmbunat, adjectiv
Sinonime: binedispus, binevoitor, blând, calmat, consolat, convins, domolit, îmblânzit, împăcat, încurajat, îndreptat, liniștit, potolit, (învechit) împodobit.

Îmbunat, substantiv
Sinonime: binedispunere, consolare, îmbunare, împăcare, încurajare, potolire, (desuet) lingușire, (învechit) convingere, (rar) mângâiere, (regional) promisiune, (și figurat) îmblânzire.  
 
Îmbunare
Îmbunare, substantiv
Sinonime: binedispunere, calmare, consolare, domolire, flatare, îmbunat, împăcare, încurajare, îndreptare, lingușeală, lingușire, liniștire, măguleală, măgulire, potolire, (învechit) convingere, (rar) mângâiere, (regional) promisiune, (și figurat) îmblânzire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar