Consacra
Consacra, verb
Sinonime: a consfinţi, a confirma, a târnosi, a (se) dărui, a (se) dedica, a (se) destina, a (se) devota, a (se) hărăzi, a (se) închina, (rar) a (se) aplica, (învechit) a (se) deda, a (se) meni, a (se) pridădi, a (se) şerbi, (grecism învechit) a (se) afierosi.  
 
Consacrant
Consacrant, adjectiv
Sinonime: celebrant, consfințitor.  
 
Consacrare
Consacrare, substantiv
Sinonime: consfinţire, confirmare, târnosire, dedicare, destinare, devotare, închinare.  
 
Consacrat
Consacrat, adjectiv
Sinonime: consfinţit, obişnuit, tradiţional, (rar) sacramental; confirmat; cunoscut, faimos, notoriu, recunoscut, renumit, reputat, vestit.  
 
Consacrație
Consacrație, substantiv
Sinonime: consacrare, ofrandă, sacrificiu, (rar) desăvârșire, (variantă) consacrațiune, (variantă) consecrație, (variantă) consecrațiune.  
 

Afecta
Afecta, verb
Sinonime: a altera, a întrista, a îndurera, a mâhni; a atribui, a da, a destina, a acorda, a consacra, a desemna, a rezerva.  
 
Apoteoză
Apoteoză, substantiv feminin
Sinonime: preamărire, slăvire, glorificare, consacrare, elogiu, triumf.

Apoteoza, verb
Sinonime: a cânta, a cinsti, a deifica, a diviniza, a elogia, a glorifica, a lăuda, a mări, a omagia, a preamări, a preaslăvi, a proslăvi, a slăvi, a venera, a zeifica.  
 
Confirma
Confirma, verb
Sinonime: a adeveri, a atesta, a întări, a recunoaşte, a certifica, a arăta, a demonstra, a dovedi, a mărturisi, a proba, a sprijini, a stabili, a susţine, (livresc) a corobora, (învechit şi regional) a probălui, (învechit) a încredinţa, a mărturi, a probui; a consacra, a consfinţi, a ratifica, a sancţiona, a valida, (învechit) a sacra.  
 
Consfinți
Consfinți, verb
Sinonime: a stabili, a legifera, a hotărî, a decide, a consacra, a fixa, a statornici, (învechit) a sfinţi; (termen juridic) a confirma, a întări, a ratifica, a sancţiona, a valida, (învechit) a sacra; a legaliza.  
 
Dărui
Dărui, verb
Sinonime: a da, a face un dar, a dona, a ceda, a acorda, a oferi; a se consacra, a se dedica.  
 
Dedica
Dedica, verb
Sinonime: a se închina, a consacra, a destina; a se lăsa absorbit, a se hărăzi.  
 
Dedicaţie
Dedicaţie, substantiv feminin
Sinonime: închinare, omagiu, consacrare.  
 
Destina
Destina, verb
Sinonime: a afecta, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a devota, a distribui, a face, a fixa din timp, a hărăzi, a hotărî, a închina, a opta, a orândui, a predestina, a predetermina, a rândui, a repartiza, a rezerva, a sorti, a supune, a ursi, (grecism învechit) a afierosi, (învechit) a deda, (învechit) a meni, (învechit) a pridădi, (învechit) a șerbi, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (popular) a preursi, (popular) a pune deoparte, (popular) a scrie, (popular) a soroci, (rar) a aplica.  
 
Devota
Devota, verb
Sinonime: a se consacra, a se dedica.  
 
Faimos (faimoasă)
Faimos (faimoasă), adjectiv
Sinonime: renumit, vestit, celebru, foarte cunoscut, reputat, ilustru, strălucit, consacrat, legendar.  
 
Hărăzi
Hărăzi, verb
Sinonime: a acorda, a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a dona, a hotărî, a închina, a meni, a orândui, a predestina, a preursi, a rândui, a scrie, a soroci, a sorti, a ursi, (figurat) a rezerva, (învechit) a tocmi, (popular) a noroci, (rar) a predetermina.  
 
Închina
Închina, verb
Sinonime: a se ruga, a implora; a dedica, a oferi, a consacra; a se preda, a ceda; a toasta, a cinsti; a se pleca, a se înclina.  
 
Obişnuit (obișnuită)
Obişnuit (obișnuită), adjectiv
Sinonime: acomodat, banal, caracteristic, clasic, comun, consacrat, consfințit, cotidian, cunoscut, curent, dedat, deprins, familiar, familiarizat, firesc, frecvent, natural, normal, oarecare, ordinar, prozaic, răspândit, regulat, simplu, specific, tradițional, uzual, zilnic, (figurat) curat, (învechit) fireș, (învechit) prost, (învechit) prostesc, (rar) sacramental, (învechit) obicinuit, (învechit) obiciuit.  
 
Recunoscut (recunoscută)
Recunoscut (recunoscută), adjectiv
Sinonime: acceptat, admis, afirmat, apreciat, celebru, cert, consacrat, cunoscut, declarat, distins, fățiș, identificat, incontestabil, împărtăşit de toţi, mărturisit, necontestat, notoriu, proclamat, renumit, unanim.  
 
Sacramental (sacramentală)
Sacramental (sacramentală), adjectiv
Sinonime: bisericesc, consacrat, consfințit, cutumiar, habitual, intangibil, inviolabil, obișnuit, ritual, sacru, sfânt, sfinţit, solemn, tradițional.  
 
Sacrat (sacrată)
Sacrat (sacrată), adjectiv
Sinonime: canonizat, consacrat, sacralizat, sacru, sanctificat, sfânt, sfințit; (anatomie) sacral.  
 
Sanctifica
Sanctifica, verb
Sinonime: a sfinţi, a consacra.  
 
Sfinţi
Sfinţi, verb
Sinonime: a sanctifica, a consacra, a sacra; (popular) a hirotonisi; a cinsti, a respecta, a venera.  
 
Târnosi
Târnosi, verb
Sinonime: a consacra, a inaugura o biserică, a sfinţi; a ameţi, a atinge, a bate, a boţi, a chercheli, a îmbăta, a jegoşi, a lovi, a mânji, a mototoli, a murdări, a păta, a şifona, a turmenta.  
 
Unge
Unge, verb
Sinonime: a gresa, a lubrefia; a tencui, a humui, a lipi pereţii, a murui; a consacra, a învesti; (figurat) a mitui, a da mită.  
 
Confirmare
Confirmare, substantiv
Sinonime: adeverire, arătare, atestare, certificare, demonstrare, demonstraţie, dovedire, întărire, probare, probă, (livresc) coroborare; consacrare, consfinţire, ratificare, sancţionare, sancţiune, validare, (învechit) sacrare, recunoaştere.  
 
Confirmat
Confirmat, adjectiv
Sinonime: adeverit, consacrat, consfințit, demonstrat, dovedit, întărit, probat, ratificat, sancţionat, validat, verificat.

Confirmat, substantiv
Sinonime: confirmare.  
 
Consfinţire
Consfinţire, substantiv
Sinonime: consacrare, fixare, stabilire, statornicire, (învechit) sfinţire; confirmare; legalizare.  
 
Consfinţit
Consfinţit, adjectiv
Sinonime: consacrat, fixat, stabilit, statornicit; consacrat; legalizat.  
 
Consuetudinar
Consuetudinar, adjectiv
Sinonime: consacrat prin uz, cutumiar.  
 
Cutumiar
Cutumiar, adjectiv
Sinonime: clasic, comun, consacrat, rutinier, tradițional, (termen juridic) consuetudinar.  
 
Dedicare
Dedicare, substantiv
Sinonime: consacrare, dedicat, devotare, închinare, (învechit) dediare, (învechit) dediat, (învechit) dedicație, (învechit) dedicăluire, (învechit) dedicăluit, (învechit) hărăzire, (învechit) sacrificare, (rar) destinare.  
 
Destinare
Destinare, substantiv
Sinonime: consacrare, dedicare, destinat, destinație, devotare, hărăzire, închinare, menire, predestinare, sortire, ursire.  
 
Devotare
Devotare, substantiv
Sinonime: consacrare, dedicare, destinare, închinare; abnegaţie, dăruire, devotament.  
 
Sfinţenie
Sfinţenie, substantiv
Sinonime: (livresc) sanctitate, (rar) sacralitate, (învechit şi popular) sânţenie, (învechit) sfinţie; consacrare, sfeştanie, sfinţire, târnoseală, târnosire; (locuțiune adverbială) (cu sfințenie) cu evlavie, cu exactitate, cu scrupulozitate, întocmai.  
 
Sacra
Sacra, verb
Sinonime: a canoniza, a confirma, a consacra, a consfinţi, a încorona, a întări, a ratifica, a sacraliza, a sancţiona, a sfinţi, a valida.  
 
Pridădi
Pridădi, verb
Sinonime: a consacra, a da, a dărui, a dedica, a destina, a devota, a hărăzi, a închina, a încredinţa, a înmâna, a întinde, a preda, a remite, a transmite.  
 
Afierosi
Afierosi, verb
Sinonime: a (se) consacra, a (se) dedica, a arunca, a azvârli, a cheltui, a dărui, a destina, a devota, a hărăzi, a irosi, a împrăștia, a închina, a prăpădi, a risipi, a zvârli.  
 
Târnosanie
Târnosanie, substantiv
Sinonime: consacrare, sfeştanie, sfinţire, târnoseală, târnosire.  
 
Târnoseală
Târnoseală, substantiv
Sinonime: consacrare, târnosire.  
 
Târnosire
Târnosire, substantiv
Sinonime: (biserică) consacrare, sfeştanie, sfinţire, târnoseală, (învechit) obnovlenie, rodină, sfinţenie, târnosanie, târnositură.  
 
Târnositură
Târnositură, substantiv
Sinonime: consacrare, sfeştanie, sfinţire, târnoseală, târnosire.  
 
Închinăciune
Închinăciune, substantiv
Sinonime: adorare, adorație, aplecare, capitulare, compliment, consacrare, cult, devotament, închinare, mătanie, ofrandă, plecăciune, ploconeală, reverenţă, rugă, rugăciune, salut, subjugare, supunere, temenea, toast, (familiar, rar) selamlâc, (învechit și regional) ocinaș, (învechit) molitvă, (învechit) plecare, (învechit) rugare, (învechit) rugăminte, (regional) plocon, (turcism învechit) talâm.  
 
Consecrație
Consecrație, substantiv
Sinonime: aprobațiune, benedicțiune, botez, confirmație, consacrare, consacrație, consacrațiune, inaugurație, inaugurațiune, ordinație, sacrament, sacrare, validare.  
 
Sacrare
Sacrare, substantiv
Sinonime: canonizare, confirmare, consacrare, consecrație, consfințire, întărire, ratificare, sancționare, sancțiune, sfințire, validare.  
 
Obnovlenie
Obnovlenie, substantiv
Sinonime: consacrare, sărbătorire, sfeștanie, sfințire, târnoseală, târnosire.  
 
Acreditat
Acreditat, adjectiv
Sinonime: abilitat, autorizat, certificat, confirmat, consacrat, împuternicit, oficial, recunoscut.  
 
Abnega
Abnega, verb
Sinonime: a nega, a renunța, a se consacra în întregime, a se dedica, a se devota, a se lepăda, a tăgădui.  
 
Ratificat
Ratificat, adjectiv
Sinonime: confirmat, consacrat, consfințit, întărit, sancționat, validat.  
 
Ratifica
Ratifica, verb
Sinonime: a accepta, a aproba, a atesta, a autoriza, a confirma, a consacra, a consfinți, a face o ratificare, a întări, a oficializa, a omologa, a sancționa, a valida, (învechit) a sacra.  
 
Promis
Promis, adjectiv
Sinonime: consacrat, destinat, făgăduit, predestinat.  
 
Sfeştanie
Sfeştanie, substantiv
Sinonime: consacrare, obnovlenie, rodină, sfințenie, sfințire, târnosanie, târnoseală, târnosire, târnositură, (regional) feștanie.  
 
Rodină
Rodină, substantiv
Sinonime: consacrare, creație, dar, facere, familie, geneză, întemeiere, lăuzie, moștenitor, neam, post-partum, rugină, sfeștanie, sfințire, succesor, târnoseală, târnosire, zi de naștere, (variantă) rodin; ploaie cu soare, rugină (pe cereale).  
 
Şerbi
Şerbi, verb (învechit)
Sinonime: a consacra, a dărui, a dedica, a destina, a devota, a fi șerb, a hărăzi, a iobăgi, a închina, a munci din greu, a robi, a servi ca șerb.  
 
Hirotonisire
Hirotonisire, substantiv
Sinonime: consacrare, hirotonie, hirotonire, hirotonisit, hirotonit, (învechit) sfințitură, (popular) sfințire, (variantă) herotonisire.  
 
Închinătură
Închinătură, substantiv (învechit)
Sinonime: adorare, adorație, capitulare, consacrare, devotament, închinare, rugă, rugăciune, subjugare, supunere.  
 
Închinare
Închinare, substantiv
Sinonime: acceptare, adorare, aplecare, aprobare, asfințit, capitulare, chefuire, consacrare, dedicare, dedicație, destinare, devotament, devotare, închinat, înclinare, ofertă, ofrandă, plecare, plecăciune, predare, prosternare, rugă, rugăciune, salutare, subjugare, supunere, toast, (învechit și regional) ocinaș, (învechit) adăpostire, (învechit) închinăciune, (învechit) închinătură, (învechit) lăsare prin testament, (învechit) molitvă, (învechit) odihnă, (învechit) renunțare la o slujbă, (învechit) rugare, (învechit) rugăminte, (rar) prosternație.  
 
Îmbrăţişare
Îmbrăţişare, substantiv
Sinonime: îmbrățare, îmbrățișat, înlănțuire, învăluire, luare în brațe, strângere, strâns, strânsoare, strânsură, (figurat) consacrare, (figurat) conținere, (figurat) cuprindere, (rar) împreunare, (regional) îmbrățoșare.  
 
Sancţionare
Sancţionare, substantiv
Sinonime: blam, blamare, condamnare, confirmare, consacrare, consfințire, dezaprobare, înfierare, întărire, neaprobare, pedepsire, penalizare, ratificare, reprobare, respingere, sancțiune, stigmatizare, validare, (învechit) sacrare, (învechit) sancțiunare.  
 
Destinat
Destinat, adjectiv
Sinonime: afectat, asignat, atribuit, consacrat, hărăzit, hotărât dinainte, menit, predestinat, promis, sortit, stabilit, ursit.

Destinat, substantiv
Sinonime: destinare, destinație.  
 
Consecra
Consecra, verb (învechit)
Sinonime: a (se) consacra.  
 
Consecrat
Consecrat, adjectiv
Sinonime: consacrat.  
 
Consecrațiune
Consecrațiune, substantiv
Sinonime: consacrație, consecrație.  
 
Tradițional
Tradițional, adjectiv
Sinonime: ancestral, bătrânesc, clasic, conformist, consacrat, conservator, consfințit, consuetudinar, convențional, curent, cutumiar, dintotdeauna, ereditar, familiar, folcloric, frecvent, habitual, hieratic, inveterat, întemeiat pe tradiție, obișnuit, ortodox, patriarhal, popular, ritual, rutinier, tradiționalist, uzitat, uzual, vechi, (rar) sacramental.  
 
Sancționat
Sancționat, adjectiv
Sinonime: aprobat, confirmat, consacrat, consfințit, întărit, pedepsit, ratificat, validat.  
 
Pominoci
Pominoci, verb (învechit și regional)
Sinonime: (referitor la o cauză) a se consacra, a se dărui, a se devota, a se jertfi.  
 
Dedicat
Dedicat, adjectiv
Sinonime: consacrat, implicat, închinat, înclinat, participativ, târnosit, (învechit) dediat, (învechit) dedicăluit, (învechit) devotat, (învechit) hărăzit, (învechit) sacrificat, (rar) destinat.

Dedicat, substantiv
Sinonime: dedicare, (învechit) hărăzire, (învechit) sacrificare, (rar) destinare.  
 
Logodire
Logodire, substantiv
Sinonime: logodit, (figurat) unire, (învechit) consacrare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar