Comunica
Comunica, verb
Sinonime: a face cunoscut, a transmite, a înştiinţa, a informa, a da de ştire, a da publicității; a fi în relaţii cu (cineva), a corespunde.  
 
Comunicabil
Comunicabil, adjectiv
Sinonime: exprimabil, împărtășit, transmis, transmisibil.  
 
Comunicabilitate
Comunicabilitate, substantiv
Sinonime: accesibilitate, transmisibilitate.  
 
Comunicant
Comunicant, adjectiv
Sinonime: comunicator, comunicător.  
 
Comunicare
Comunicare, substantiv feminin
Sinonime: ştire, înștiințare, veste, comunicat; relaţie; legătură; conferinţă, comunicare, relatare.  
 
Comunicat
Comunicat, substantiv
Sinonime: anunț, aviz, buletin, comunicație, declarație, informare, înștiințare, mesaj (pentru presă), notă, proclamație.  
 
Comunicaţie
Comunicaţie, substantiv feminin
Sinonime: adresă, anunț, aviz, comunicare, comunicat, contact, corespondență, difuziune, informație, legătură, mesaj, raport, relaţie, știre, (comunicații de masă) mass-media, (învechit) comunicațiune.  
 
Comunicațiune
Comunicațiune, substantiv
Sinonime: comunicație, contact, corespondență, legătură, raport, relație, schimb, telepatie, transmisiune.  
 
Comunicativ (comunicativă)
Comunicativ (comunicativă), adjectiv
Sinonime: sociabil; (figurat) vesel, deschis, exuberant.  
 
Comunicativitate
Comunicativitate, substantiv
Sinonime: amabilitate, sociabilitate.  
 
Comunicător
Comunicător, adjectiv
Sinonime: comunicant, (variantă) comunicator.  
 

Amabilitate
Amabilitate, substantiv feminin
Sinonime: afabilitate, amenitate, atenție, atitudine amabilă, bunătate, bunăvoință, cavalerism, civilitate, complezență, compliment, comportare amabilă, comunicativitate, condescendență, culanță, curtoazie, galanterie, gentilețe, grațiozitate, îndatorare, manieră, mansuetudine, măgulire, obliganță, politețe, prevenire, prietenie, serviabilitate, sociabilitate, solicitudine, (figurat) căldură, (învechit) complăcere, (învechit) complezanță, (învechit) filotimie, (învechit) gentileță, (învechit) libov, (învechit) politeță, (învechit) priință, (învechit) tropos, (rar) curtenie.  
 
Anunţ
Anunţ, substantiv neutru
Sinonime: înştiinţare, anunțare, încunoştiinţare; ştire, veste; afiș, buletin, comunicat, mesaj, prospect, reclamă.  
 
Arăta
Arăta, verb
Sinonime: a indica, a demonstra, a preciza, a dezvălui, a da la lumină, a scoate la iveală, a dovedi; a exprima, a expune, a exterioriza, a formula, a vorbi, a zice, a spune, a comunica, a exemplifica.  
 
Buletin
Buletin, substantiv neutru
Sinonime: adeverință, atestat, act de identitate, carte de identitate, certificat, dovadă, recipisă; comunicat, anunţ, înştiinţare; anuar, revistă, periodic, anale, hebdomadar, raport (periodic); cronică, jurnal, foaie, misivă, bilet.  
 
Cuvântare
Cuvântare, substantiv feminin
Sinonime: alocuțiune, comunicare, conferință, cugetare, cuvânt, declarare, discurs, enunțare, exprimare, expunere, fală, grăire, predică, spunere, zicere, (familiar și depreciativ) logos, (învechit) conversație, (învechit) prefață, (învechit) rațiune, (învechit) voroavă, (popular) vorbă, (popular) vorbire.  
 
Declara
Declara, verb
Sinonime: a afirma, a spune, a mărturisi, a destăinui, a lua atitudine, a se pronunţa, a comunica, a susţine, a anunţa, a recunoaşte, a opina, a proclama, a apărea, a izbucni.  
 
Declaraţie
Declaraţie, substantiv feminin
Sinonime: mărturisire, afirmaţie, expunere, relatare; manifest, proclamaţie, program, notificare, comunicat.  
 
Deschis
Deschis, adverb
Sinonime: făţiş, (figurat) sincer, leal, onest, franc.

Deschis, adjectiv
Sinonime: cinstit, comunicativ, expansiv, neprefăcut, prietenos, receptiv, sincer, sociabil, volubil; desfăcut, descuiat, căscat, destupat, neacoperit; (medicină) necicatrizat, nevindecat, sângerând, viu; crăpat, plesnit, înflorit; făţiş.  
 
Drum
Drum, substantiv neutru
Sinonime: alergătură, cale (de comunicație terestră), călătorie, cursă, deplasare, itinerar, parcurs, rută, stradă, șosea, traiect, traiectorie, traseu, voiaj, (astăzi rar) marșrut, (drum-de-fier) cale ferată, (învechit și regional) potecă, (învechit) plimbare, (învechit) umblet, (învechit, în Moldova) șleau, (popular) șină, (regional) ruscă, (Transilvania, Bucovina și Banat) ștrec.  
 
Expansiv (expansivă)
Expansiv (expansivă), adjectiv
Sinonime: comunicativ, demonstrativ, expansibil, exuberant, prietenos, sociabil, social, vioi, volubil, vorbitor, (figurat) deschis, (învechit) espansiv, (învechit) soțios.  
 
Exprima
Exprima, verb
Sinonime: a vorbi, a zice, a spune, a exterioriza, a comunica, a declara, a expune, a formula, a reda, a reproduce, a manifesta, a prezenta.  
 
Exterioriza
Exterioriza, verb
Sinonime: a reprezenta, a comunica, a exprima, a (se) arăta, a (se) manifesta.  
 
Exuberant (exuberantă)
Exuberant (exuberantă), adjectiv
Sinonime: expansiv, comunicativ, sociabil, prietenos, afabil.  
 
Formula
Formula, verb
Sinonime: a alcătui, a alega, a articula, a compune, a comunica, a conversa, a da formă, a declara, a elabora, a emite, a enunţa, a exprima, a expune, a întocmi, a obiecta, a prezenta, a profera, a pronunţa, a redacta, a relata, a rosti, a spune, a zice.

Formulă, substantiv feminin
Sinonime: afirmație, aforism, apoftegmă, clișeu, combinație, enunţ, expresie, frază, metodă, mijloc, mod, parolă, precept, procedeu, proverb, racursi, regulă, rețetă, sentință, slogan, soluţie, şablon, tipar, turnură.  
 
Informa
Informa, verb
Sinonime: a înştiinţa, a încunoştinţa, a relata, a comunica, a raporta; a se interesa, a se documenta, a investiga.

Înforma, verb (învechit)
Sinonime: a (se) constitui, a alcătui, a compune, a forma, a se găti, a se transforma, (variantă) a (se) înfurma.  
 
Informaţie
Informaţie, substantiv feminin
Sinonime: lămurire, comunicare, ştire, relaţie, relatare, veste.  
 
Împărtăşi
Împărtăşi, verb
Sinonime: a (se) cumineca; a comunica, a destăinui, a transmite; a primi, a accepta.  
 
Încunoştinţare
Încunoştinţare, substantiv feminin
Sinonime: înştiinţare, informare, comunicare, mesaj.  
 
Legătură
Legătură, substantiv feminin
Sinonime: acord, angajament, aranjament, armură, bandaj, basma, boccea, coardă, combinație, comunicație, contact, contract, convenție, cravată, descântec, farmec, faşă, frânghie, funie, împreunare, îndatorire, înlănțuire, înţelegere, învoială, învoire, lanţ, legământ, legătoare, magie, mănunchi, nex, obligație, pact, pansament, raport, referință, relaţie, sarcină, sfoară, testemel, tifon, tranzacție, unire, unitate, vrajă, vrăjitorie, (grecism învechit) schesis, (livresc) contingență, (rar) snop, (rar) suită, (regional) smoc, (filozofie) (legătură universală) interdependență, (fizică) (legătură conductivă) legătură galvanică; (chimie) (legătură covalentă) covalență, (legătură de hidrogen) punte de hidrogen, (legătură electrovalentă) electrovalență, (legătură heteropolară) electrovalență, (legătură homeopolară) covalență, (legătură ionică) electrovalență.  
 
Locvace
Locvace, adjectiv
Sinonime: bavard, clănțău, comunicativ, disert, elocvent, expansiv, flecar, guraliv, limbut, palavragiu, prolix, verbos, volubil, vorbă-lungă, vorbăreţ.  
 
Mesaj
Mesaj, substantiv neutru
Sinonime: apel, chemare; veste, ştire, informaţie, noutate, înştiinţare, comunicare.  
 
Misivă
Misivă, substantiv feminin
Sinonime: bilet, comunicare scrisă, epistolă, epistolie, mesaj, scrisoare.  
 
Nota
Nota, verb
Sinonime: a consemna, a adnota, a înregistra, a însemna, a marca, a indica; a califica, a aprecia, a preţui, a considera; a băga de seamă, a fi atent la (ceva).

Notă, substantiv feminin
Sinonime: însemnare, înregistrare, consemnare, notaţie, indicație, indiciu, socoteală; comunicare, înştiinţare, ştire, veste; calificativ, apreciere; nuanţă, trăsătură, aspect, particularitate.  
 
Porunci
Porunci, verb
Sinonime: a ordona, a comanda, a dicta, a dispune, a obliga, a impune, a cere, a pretinde; (regional) a comunica, a transmite, a trimite vorbă.  
 
Preda
Preda, verb
Sinonime: a da, a înmâna, a încredinţa, a remite, a transmite; (reflexiv) a capitula, a se supune; a expune, a înfăţişa, a comunica.  
 
Pronunţa
Pronunţa, verb
Sinonime: a (se) rosti, a (se) spune, a articula, a comunica, a consimţi, a da o sentință, a emite, a exprima, a face cunoscut, a formula, a grăi, a lua atitudine, a opina, a scoate, a se declara, a ține, a vorbi, a zice, a-şi da avizul, a-și spune părerea, (învechit) a proforisi, (învechit) a pronuncia, (învechit) a pronunția, (prin Moldova) a blești.  
 
Rosti
Rosti, verb
Sinonime: a zice, a spune, a vorbi, a glăsui, a comunica, a pronunţa, a articula.  
 
Semnaliza
Semnaliza, verb
Sinonime: a vesti, a anunţa, a comunica, a înştiinţa.  
 
Sociabil (sociabilă)
Sociabil (sociabilă), adjectiv
Sinonime: abordabil, accesibil, acomodant, afabil, atașabil, comunicativ, expansiv, prietenos, social, volubil, vorbitor, (figurat) deschis, (învechit) soțios.  
 
Spune
Spune, verb
Sinonime: a zice, a vorbi, a se exprima, a grăi, a rosti, a declara, a comunica, a se adresa, a glăsui, a relata, a povesti, a istorisi, a nara, a expune, a evoca; (figurat, popular) a cânta, a recita; a explica, a lămuri, a clarifica, a limpezi; a mărturisi, a destăinui, a dezvălui, a da pe faţă, a divulga.  
 
Ştafetă
Ştafetă, substantiv feminin
Sinonime: curier, trimis, emisar; scrisoare, mesaj, veste, comunicare.  
 
Ştire
Ştire, substantiv feminin
Sinonime: veste, înştiinţare, noutate, informaţie, comunicare; cunoaştere, aprobare, învoire, permisie, autorizaţie.  
 
Ştirici
Știrici, verb
Sinonime: a afla, a anunța, a cerceta, a comunica, a informa, a iscodi, a încunoștința, a înștiința, a vesti.  
 
Transfer
Transfer, substantiv neutru
Sinonime: cesionare, cesiune, comunicare, comutare, decalcomanie, deplasare, mutare, redistribuire, redistribuție, schimb, schimbare, substituție, transbordare, transferare, translație, transmisiune, transmitere, transport, trecere, vânzare, virament.  
 
Transmisiune
Transmisiune, substantiv feminin
Sinonime: cesiune, circulație, comunicare, contagiune, contaminație, devoluție, difuzare, difuziune, diseminare, emisiune, inoculare, împrăștiere, propagare, transfer, transmisibilitate, transmisie, transmitere, transport.  
 
Vehicula
Vehicula, verb
Sinonime: a comunica, a difuza, a duce, a face circule, a împrăştia, a întinde, a lăţi, a propaga, a răspândi, a trambala, a transfera, a transmite, a tranzita.  
 
Vesti
Vesti, verb
Sinonime: a anunţa, a da de veste, a face cunoscut, a înştiinţa, a comunica, a semnala; a prezice, a prevesti, a proroci.  
 
Zice
Zice, verb
Sinonime: a spune, a exprima, a vorbi, a rosti, a pronunţa; a comunica, a transmite, a face cunoscut, a afirma, a declara, a susţine, a pretinde; a răspunde, a riposta, a reproşa, a obiecta; a îndemna, a porunci, a ordona, a dispune; a cânta, a doini, a hori.  
 
Zvoni
Zvoni, verb
Sinonime: a se spune, a se vorbi, a se răspândi, a se comunica, a (se) anunţa, a (se) auzi.  
 
Anunţare
Anunțare, substantiv
Sinonime: aducere la cunoștință, alarmare, comunicare, informare, încunoștințare, înștiințare, publicare, strigare, strigăt, sunet, vestire, (învechit) obștire, (învechit) publicație, (învechit) publicăluire, (învechit) publicuire.  
 
Aviz
Aviz, substantiv
Sinonime: comunicare; indicaţie, (la plural) instrucţiuni, prescripţie, recomandare, recomandaţie; apreciere; încuviinţare.  
 
Mass-media
Mass-media, substantiv
Sinonime: comunicaţii de masă; presă, radio, televiziune, internet.  
 
Contagios
Contagios, adjectiv
Sinonime: (medicină) molipsitor, infecţios, deleter, epidemic, nesănătos; comunicativ, expansiv.  
 
Contagiune
Contagiune, substantiv
Sinonime: contaminare, epidemie, infecție, molipsire, molimă, transmitere; (figurat) comunicare, transmisibilitate.  
 
Coresponda
Coresponda, verb
Sinonime: a comunica, a face schimb de scrisori, a fi în corespondență, a ține legătura, a(-şi) scrie, (învechit) a corespondarisi, (învechit) a corespondelui, (învechit) a corespunde.  
 
Depeşa
Depeşa, verb
Sinonime: (rar) a expedia o depeșă; a telegrafia.

Depeşă, substantiv
Sinonime: cablogramă, comunicare, corespondență, curier, epistolă, epistolie, înștiințare, mesaj, misivă, scrisoare, telegramă.  
 
Dialoga
Dialoga, verb
Sinonime: a discuta, a conversa, a comunica, a se întreţine, a convorbi.  
 
Extravertit
Extravertit, adjectiv
Sinonime: comunicativ, demonstrativ, deschis, expansiv, extrovertit, exuberant, sociabil; (și cu rol de substantiv) altruist, generos.  
 
Expansibil
Expansibil, adjectiv
Sinonime: comunicativ, dilatabil, expandabil, expansiv, suplu, (învechit) espansibil, (învechit) eșpanzibil.  
 
Exprimabil
Exprimabil, adjectiv
Sinonime: comunicabil, declarabil, enunțabil, formulabil, traductibil.  
 
Ferpar
Ferpar, substantiv
Sinonime: anunț, avertisment, buletin, comunicat, necrolog, notificație, prospect.  
 
Infuza
Infuza, verb
Sinonime: a face o infuzie, a macera, a marina; (figurat) a comunica, a face pătrundă, a răspândi.  
 
Notifica
Notifica, verb
Sinonime: a anunța, a comunica, a consemna, a informa, a intima, a înregistra, a înscrie, a însemna, a înștiința (în scris), a nota, a scrie, a semnifica, a sublinia în mod special, a trece, a trimite o notificare.  
 
Trimitere
Trimitere, substantiv
Sinonime: comunicare, expediere, înaintare, transmitere, trimis, (variantă) trimetere.  
 
Semnalizare
Semnalizare, substantiv
Sinonime: balizaj, ecleraj, semaforizare; amintire, citare, comunicare (prin semnale), indicare, înștiințare, menţionare, menţiune, pomenire.  
 
Videocomunicație
Videocomunicație, substantiv
Sinonime: comunicație video.  
 
Telefona
Telefona, verb
Sinonime: a apela, a comunica, a vorbi.  
 
Vulgarizare
Vulgarizare, substantiv
Sinonime: banalizare, comunicație, democratizare, difuziune, distribuție, generalizație, popularizare, propagare, propagație, propovăduire, răspândire.  
 
Nesolitar
Nesolitar, adjectiv
Sinonime: apropiat, comunicativ, deschis, expansiv, prietenos, sociabil.  
 
Şuşui
Şuşui, verb
Sinonime: a clipoci, a comunica cu voce înceată, a foşni, a murmura, a sufla, a suna, a susura, a şopoti, a şopti, a şuşoti, a vorbi în șoaptă.  
 
Afirmațiune
Afirmațiune, substantiv
Sinonime: afirmație, alegație, aserțiune, atestație, comunicație, confirmație, cuvânt, declarație, mărturisire, proclamație, propoziție, relatare, spusă, teză, vorbă, zisă, (astăzi rar) parolă, (figurat) gură, (învechit) voroavă.  
 
Difuziune
Difuziune, substantiv
Sinonime: comercializare, comunicație, difuzare, difuzie, dispersare, distribuție, emisiune, împrăștiere, întrepătrundere, propagare, propagație, radiodifuziune, răspândire, repartiție, retransmisiune, teledifuziune, transmisiune, vulgarizare.  
 
Poternă
Poternă, substantiv
Sinonime: comunicație subterană, galerie, portal, portic, sas.  
 
Otnoşenie
Otnoşenie, substantiv
Sinonime: (învechit) adresă oficială, comunicat, dare de seamă, raport, referat, situaţie.  
 
Transferare
Transferare, substantiv
Sinonime: cesionare, cesiune, comunicare, deplasare, mutare, schimb, transbordare, transfer, translație, transmisiune, transmitere, transport, trecere.  
 
Sociabilitate
Sociabilitate, substantiv
Sinonime: afabilitate, amabilitate, bonomie, civilitate, comunicativitate, expansivitate, gregaritate, politețe, savoir-vivre, socialitate, urbanitate, volubilitate.  
 
Anastomoză
Anastomoză, substantiv
Sinonime: (biologie) comunicație, șunt.  
 
Social
Social, adjectiv
Sinonime: colectiv, comunicativ, comunitar, cultural, economic, expansiv, politic, prietenos, sociabil, societal, sociologic, uman, volubil.  
 
Transmitere
Transmitere, substantiv
Sinonime: comunicare, depunere, difuzare, emitere, împărtășire, înaintare, încredințare, înmânare, predare, prezentare, propagare, răspândire, remitere, transfer, transmisiune, trecere, trimitere, (învechit) paradosire, (învechit) paradosit, (învechit) teslimarisire, (învechit) teslimat, (învechit) teslimatisire, (turcism învechit) teslim.  
 
Discursa
Discursa, verb
Sinonime: a comunica, a confera, a conferi, a conversa, a dialoga, a discuta, a exprima, a lua cuvântul, a se adresa, a se întreține, a sta de vorbă, a vorbi.  
 
Buiurdisi
Buiurdisi, verb (învechit)
Sinonime: a comunica oficial, a decreta, a dispune, a întări printr-un decret, a ordona, (variantă) a buiurdi.  
 
Extrovertit
Extrovertit, adjectiv
Sinonime: comunicativ, deschis, expansiv, extravertit, extrovert, exuberant, sociabil.

Extrovertit, substantiv
Sinonime: altruist, extravertit, extroversiune.  
 
Manda
Manda, verb (învechit)
Sinonime: a comunica un ordin.  
 
Sfătoşenie
Sfătoşenie, substantiv
Sinonime: comunicativitate, (rar) sfătoşie, (regional) ocoşag.  
 
Buiurdusi
Buiurdusi, verb (învechit)
Sinonime: a comunica oficial, a confirma prin decret, (învechit) a buiurdi, (învechit) a buiurdisi.  
 
Buiurdi
Buiurdi, verb (învechit și regional)
Sinonime: a comunica oficial, a da un ordin, (învechit) a buiurdisi, (învechit) a buiurdusi.  
 
Parastisi
Parastisi, verb (învechit)
Sinonime: a arăta, a comunica, a explica, a expune, a interpreta, a istorisi, a înfățișa, a juca, a nara, a povesti, a prezenta, a relata, a reprezenta, a spune, a transmite, a zice, (variantă) a parastui, (variantă) a părăstui.  
 
Împărtășire
Împărtășire, substantiv
Sinonime: comunicare, cuminecare, cuminecătură, destăinuire, dezvăluire, divulgare, euharistie, împărtășanie, împărtășit, încredințare, mărturisire, molipsire, revelare, schimbare, spovedire, transmitere, (învechit și popular) grijanie, (învechit și popular) grijire, (învechit și popular) pricestanie, (la catolici) sacrament, (rar) comunitate, (variantă) împărteșire; participiu.  
 
Vorbitor
Vorbitor, adjectiv
Sinonime: comunicativ, concludent, convingător, cuvântăreț, cuvântător, decisiv, edificator, elocvent, evident, expansiv, grăitor, hotărâtor, ilustrativ, pilduitor, prietenos, puternic, semnificativ, serios, sociabil, solid, sonor, sugestiv, tare, temeinic, volubil, vorbăreț, vorbit, (variantă) vorbitoriu.

Vorbitor, substantiv
Sinonime: alocutor, conferențiar, emițător, interlocutor, locutor, orator, parloar, (învechit) parlatoriu, (popular) mesager, (rar) cuvântător, (Transilvania) pețitor, (variantă) vorbitoriu.  
 
Vorovitor
Vorovitor, adjectiv (învechit și regional)
Sinonime: binevoitor, comunicativ, vorbăreț.

Vorovitor, substantiv (învechit)
Sinonime: bârfitor.  
 
Anunțat
Anunțat, adjectiv
Sinonime: adus la cunoștință, avertizat, comunicat, făcut public, indicat, informat, prevăzut, prezis, publicat, semnalizat, transmis, vestit, (învechit) încunoștințat.  
 
Caimea
Caimea, substantiv (turcism învechit)
Sinonime: bancnotă, comunicare, înștiințare, notă, scrisoare.  
 
Parastisire
Parastisire, substantiv (învechit)
Sinonime: comunicare, explicare, expunere, interpretare, prezentare, reprezentare.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar