Compătimi
Compătimi, verb
Sinonime: a căina, a deplânge, a plânge, (livresc) a deplora, (învechit şi popular) a tângui, (învechit şi regional) a căi, (regional) a sărăci, (Transilvania, Maramureș şi Moldova) a şăinăli, (învechit) a jeli, a jelui.  
 
Compătimire
Compătimire, substantiv
Sinonime: milă, (livresc) compasiune, (franţuzism învechit) comizeraţie.  
 
Compătimitor
Compătimitor, adjectiv
Sinonime: binevoitor, îngăduitor, înţelegător, mărinimos, milos, milostiv, (învechit) milosârd, priincios, priitor.  
 

Căi
Căi, verb
Sinonime: a regreta, a-i părea rău; a compătimi, a căina, a deplânge.  
 
Căina
Căina, verb
Sinonime: a compătimi, a căi, a deplânge; (reflexiv) a se tângui, a se văita, a se plânge.  
 
Compasiune
Compasiune, substantiv feminin
Sinonime: compătimire, milă, înţelegere.  
 
Deplânge
Deplânge, verb
Sinonime: a plânge, a regreta, a căina, a compătimi.  
 
Îndurare
Îndurare, substantiv feminin
Sinonime: milă, înduioşare, compătimire, compasiune, bunătate.  
 
Îngăduitor (îngăduitoare)
Îngăduitor (îngăduitoare), adjectiv
Sinonime: binevoitor, blând, bun, compătimitor, concesiv, cumsecade, de treabă, generos, iertător, indulgent, împăciuitor, îndurător, înţelegător, mărinimos, milos, milostiv, omenos, tolerant, (învechit și regional) milostivnic, (învechit) cruțător, (învechit) milosârd, (învechit) milosârdnic, (învechit) mizericordios, (învechit) omenit, (învechit) priincios, (învechit) priitor, (învechit) răbdător, (livresc) clement.  
 
Jelui
Jelui, verb
Sinonime: a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.  
 
Mărinimos (mărinimoasă)
Mărinimos (mărinimoasă), adjectiv
Sinonime: ales, binevoitor, bun, compătimitor, culant, darnic, galant, galanton, generos, îngăduitor, înțelegător, măreț, milos, milostiv, munificent, nobil, plin de măreție, plin de mărinimie, (figurat) larg, (învechit) dăruitor, (învechit) filotim, (învechit) magnanim, (învechit) marinim, (învechit) marinimos, (învechit) milosârd, (învechit) priincios, (învechit) priitor.  
 
Milă
Milă, substantiv feminin
Sinonime: compătimire, îndurare; pomană, milostenie; mizerie, tristeţe, melancolie, jale; bunăvoinţă, bunătate, indulgenţă, graţie.  
 
Milos (miloasă)
Milos (miloasă), adjectiv
Sinonime: compătimitor, îndurător, milostiv; binefăcător, generos, darnic, bun.  
 
Milosârdie
Milosârdie, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: milostenie, milă; compătimire, îndurare, indulgenţă, bunătate, clemență, binefacere.  
 
Milostivire
Milostivire, substantiv feminin
Sinonime: milă, îndurare, compătimire, înduioşare, bunăvoință, binefacere, pomană, dar; dărnicie, generozitate, bunătate, clemenţă.  
 
Plânge
Plânge, verb
Sinonime: a se jeli, a se văita, a se tângui, a se lamenta; a compătimi; a reclama, a cere, a implora.  
 
Tângui
Tângui, verb
Sinonime: a deplânge, a geme, a protesta, a reclama, a se boci, a se căina, a se compătimi, a se jeli, a se lamenta, a se plânge, a se văicări, a se văieta, a se văita.  
 
Căinare
Căinare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, compătimire, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, văitare, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (regional) văierare, (regional) văierat.  
 
Cercetare
Cercetare, substantiv
Sinonime: analizare, analiză, anchetare, anchetă, căutare, cercetat, consultare, control, depistaj, depistat, examen, examinare, experimentare, experimentație, expertiză, explorare, explorație, inspectare, inspecție, instruire, interogatoriu, investigare, investigație, observare, observație, pedepsire, percheziție, percheziționare, perchiziție, privire, prospecție, prospecțiune, punere la încercare, răsplătire, recunoaștere, revizie, revizuire, scrutare, sondaj, sondare, studiere, studiu, verificare, (învechit) căutat, (învechit) căutătură, (învechit) cercetătură, (învechit) compătimire, (învechit) iscoadă, (învechit) ispită, (învechit) ispitire, (învechit) încercetare, (învechit) încercetat, (învechit) mângâiere, (învechit) răspicare, (învechit) sprafcă, (învechit) teorie, (învechit) teorisire, (învechit) vizitare, (popular) cercare, (popular) iscodire, (rusism învechit) comandirovcă, (variantă) cercătare.  
 
Comizeraţie
Comizeraţie, substantiv
Sinonime: bunătate, compasiune, compătimire, facere de bine, milă, sensibilitate, toleranță.  
 
Deplora
Deplora, verb
Sinonime: a căina, a compătimi, a deplânge, a jeli, a plânge, a văita.  
 
Mizericordios
Mizericordios, adjectiv
Sinonime: compătimitor, generos, îndurător, milos, milostiv.  
 
Comizerativ
Comizerativ, adjectiv
Sinonime: compătimitor.  
 
Milosârd
Milosârd, adjectiv
Sinonime: (învechit) binevoitor, bun, compătimitor, îndurător, îngăduitor, înțelegător, mărinimos, milos, milostiv.  
 
Șăinăli
Șăinăli, verb (regional)
Sinonime: a compătimi, a deplânge, a menaja, a plânge, a regreta, a se căi, a se căina, a se pocăi, a-i părea rău; a privi pe furiș.  
 
Cercetătură
Cercetătură, substantiv (învechit)
Sinonime: căutare, cercetare, ispitire, observare, pedepsire, răsplătire, (învechit) compătimire, (învechit) încercetare, (învechit) încercetat, (învechit) mângâiere.  
 
Comiserativ
Comiserativ, adjectiv
Sinonime: compătimitor.  
 
Priincios
Priincios, adjectiv (popular)
Sinonime: adecvat, avantajos, binevenit, binevoitor, bun, compătimitor, favorabil, fericit, folositor, indicat, îngăduitor înțelegător, mărinimos, milos, milostiv, nimerit, oportun, potrivit, prielnic, propice.  
 
Văitare
Văitare, substantiv
Sinonime: boceală, bocire, bocit, căinare, jelire, jelit, jeluire, lamentare, lamentație, plângere, plâns, tânguială, tânguire, tânguit, tânguitură, văitat, văitătură, (învechit și regional) olălăire, (învechit și regional) văierare, (învechit și regional) văierat, (învechit) obidire, (învechit) olecăire, (învechit) văierătură, (popular) compătimire, (popular) jeluială, (popular, familiar și depreciativ) văicăreală, (variantă) văietare.  
 
Cercetat
Cercetat, adjectiv
Sinonime: anchetat, căutat, controlat, examinat, interogat, ispitit, observat, pedepsit, răsplătit, revizuit, studiat, vizitat, (învechit) compătimit, (învechit) frecventat, (învechit) încercetat, (variantă) cercătat.

Cercetat, substantiv
Sinonime: anchetare, căutare, cercetare, interogatoriu, investigare, ispitire, observare, pedepsire, răsplătire, revizuire, (învechit) compătimire, (învechit) mângâiere, (variantă) cercătat.  
 
Înduplecăciune
Înduplecăciune, substantiv (învechit)
Sinonime: convertire, înduioșare, înduplecare, mlădiere, (desuet) compătimire.  
 
Compasiona
Compasiona, verb
Sinonime: a compătimi.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar