Civil
Civil, adjectiv
Sinonime: cetăţenesc; (învechit şi popular) pământesc.  
 
Civilie
Civilie, substantiv (învechit și popular)
Sinonime: viață de civil, (variantă) țivilie.  
 
Civilitate
Civilitate, substantiv
Sinonime: amabilitate, manieră, politeţe.  
 
Civiliza
Civiliza, verb
Sinonime: (rar) a (se) umaniza; a se cultiva, a se rafina, a se stila, (învechit) a se politici, (figurat) a se ciopli, a se cizela, a se subţia, a se şlefui, (învechit, figurat) a se roade.  
 
Civilizare
Civilizare, substantiv
Sinonime: (învechit și rar) civilizație.  
 
Civilizat (civilizată)
Civilizat (civilizată), adjectiv
Sinonime: (figurat) manierat, politicos, bine crescut, cizelat.  
 
Civilizaţie
Civilizaţie, substantiv feminin
Sinonime: cultură, progres, tehnică, dezvoltare materială.  
 
Civilizațiune
Civilizațiune, substantiv
Sinonime: civilizație.  
 
Civilizator
Civilizator, adjectiv
Sinonime: educator, (învechit) civilizatoriu.  
 
Civilmente
Civilmente, adverb
Sinonime: (învechit) civilește, țivilește.  
 

Amabil (amabilă)
Amabil (amabilă), adjectiv
Sinonime: abordabil, acomodant, acort, afabil, afectuos, agreabil, ampresat, atent, atrăgător, binevoitor, blând, bun, civilizat, complezent, condescendent, cordial, culant, curtenitor, delicat, drăguț, galant, gentil, îndatoritor, obligant, omenos, ospitalier, plăcut, politicos, prietenesc, prietenos, primitor, serviabil, simpatic, sociabil, (familiar) săritor, (figurat) cald, (figurat) călduros, (figurat) urban, (învechit) cilibiu, (învechit) cinstitor, (învechit) complezant, (învechit) cortez, (învechit) libovnic, (învechit) omenit, (învechit) politevsit, (popular) levent, (rar) prevenitor.  
 
Amabilitate
Amabilitate, substantiv feminin
Sinonime: afabilitate, amenitate, atenție, atitudine amabilă, bunătate, bunăvoință, cavalerism, civilitate, complezență, compliment, comportare amabilă, comunicativitate, condescendență, culanță, curtoazie, galanterie, gentilețe, grațiozitate, îndatorare, manieră, mansuetudine, măgulire, obliganță, politețe, prevenire, prietenie, serviabilitate, sociabilitate, solicitudine, (figurat) căldură, (învechit) complăcere, (învechit) complezanță, (învechit) filotimie, (învechit) gentileță, (învechit) libov, (învechit) politeță, (învechit) priință, (învechit) tropos, (rar) curtenie.  
 
Atent (atentă)
Atent (atentă), adjectiv
Sinonime: cu băgare de seamă, cu grijă, prevenitor, prudent, vigilent; lucid, treaz, concentrat; amabil, binevoitor, politicos, civilizat.  
 
Boieros (boieroasă)
Boieros (boieroasă), adjectiv
Sinonime: arogant, boieratic, capricios, civilizat, cu aere, cu fumuri, cu gusturi aristocratice, cu însușiri alese, cu nasul pe sus, delicat, domnăreț, fandosit, greu de mulțumit, înfumurat, mofturos, năzuros, pretențios, rafinat, sclifosit, (învechit) domneț, (învechit) domnos, (popular) izmenit, (regional) năsfiros, (regional) năturos.  
 
Cavaler
Cavaler, substantiv masculin
Sinonime: nobil, aristocrat; ostaş, luptător; (om) generos, civilizat, nobil, amabil, binevoitor, binecrescut, leal, atent, politicos, onest; holtei, burlac, flăcău tomnatic, celibatar, june, (familiar) becher.  
 
Cetăţenesc (cetăţenească)
Cetăţenesc (cetăţenească), adjectiv
Sinonime: civic, civil, obştesc, tovărăşesc.  
 
Ciopli
Ciopli, verb
Sinonime: a tăia, a da o formă, a bărdui; a sculpta, (figurat) a cizela, a netezi; (figurat, reflexiv) a se cizela, a se cultiva, a se civiliza.  
 
Civic (civică)
Civic (civică), adjectiv
Sinonime: cetăţenesc, civil, (figurat) patriotic, (învechit) țivic, (învechit) politicesc.  
 
Cizelat (cizelată)
Cizelat (cizelată), adjectiv
Sinonime: şlefuit, perfecţionat; (figurat) rafinat, manierat, politicos, civilizat, bine crescut.  
 
Cultiva
Cultiva, verb
Sinonime: a (se) instrui, a citi, a crește, a deveni cult, a educa, a îngriji și a recolta, a întreține, a învăța, a lucra (pământul), a planta, a practica (pamfletul), a se civiliza, a se rafina, a se stila, a semăna, a-(și) îmbogăți spiritul, a-și îmbogăți cunoștințele, (figurat) a dezvolta, (figurat) a face crească, (figurat) a face se dezvolte, (figurat) a se ciopli, (figurat) a se cizela, (figurat) a se ocupa cu râvnă de ceva, (figurat) a se ocupa sârguitor, (figurat) a se subția, (figurat) a se șlefui, (învechit și figurat) a se roade, (învechit) a se politici, (variantă) a cultivi.  
 
Dezvoltat (dezvoltată)
Dezvoltat (dezvoltată), adjectiv
Sinonime: crescut, mare, proeminent, evoluat, avansat, civilizat, înaintat, amănunţit.  
 
Fasona
Fasona, verb
Sinonime: a elabora, a modela, a finisa, a forma, a pregăti, a transforma; a răscroi, a tăia, a croi; (învechit şi popular) a tipări; a civiliza, a cultiva, a educa.  
 
Fin (fină)
Fin (fină), adjectiv
Sinonime: delicat, gingaş, de calitate; subtil, ager, pătrunzător; vaporos, mărunt, selecţionat, superior, sensibil, ales, rafinat, binecrescut, civilizat, manierat, politicos, cu purtări alese.  
 
Forma
Forma, verb
Sinonime: (rar) a prezenta, a alcătui, a antrena, a civiliza, a concepe, a confecţiona, a constitui, a crea, a cultiva, a disciplina, a educa, a elabora, a elucubra, a exersa, a fabrica, a face, a fasona, a fi, a habitua, a imagina, a însemna, a întocmi, a lua fiinţă, a lua naştere, a modela, a mula, a perfecționa, a pregăti, a reprezenta, a sculpta, a se naşte, a se produce.

Formă, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) relief, aspect, calapod, calup, chip, configuraţie, contur, expresie, fel, figură, forţă, înfăţişare, mod, modalitate, model, siluetă, tipar, variantă; (lingvistică) (formă hipercorectă) hipercorectitudine, hiperurbanism; brutărie.  
 
Iniţia
Iniţia, verb
Sinonime: a alfabetiza, a călăuzi, a civiliza, a da indicaţii, a educa, a fasona, a ghida, a inculca, a instrui, a introduce, a începe, a îndruma, a învăţa, a preconiza.  
 
Pământesc (pământească)
Pământesc (pământească), adjectiv
Sinonime: aborigen, autohton, băștinaș, civil, de pe pământ, fizic, indigen, laic, lumesc, mirean, mirenesc, neaoș, pamântean, profan, terestru, trupesc, (figurat) omenesc, (ironic) prozaic, (învechit) pămentesc, (învechit) pămintesc, (învechit) pementesc, (învechit) pemintesc, (livresc) teluric, (rar) terian.  
 
Şlefui
Şlefui, verb
Sinonime: a cizela, a finisa, a glănțui, a lustrui, a netezi, a pili, a poliza, a răzui, a rectifica, a retuşa, a supune abraziunii, (învechit și regional) a sclivisi; (figurat) a deveni rafinat, a se ciopli, a se civiliza, a se cultiva, a se perfecționa, a se rafina, a se stila, a stiliza; (variantă) a șlifui.  
 
Urban (urbană)
Urban (urbană), adjectiv
Sinonime: orăşenesc, citadin; (figurat) politicos, manierat, civilizat, atent.  
 
Cultură
Cultură, substantiv feminin
Sinonime: agricultură, grădinărit; bagaj de cunoștințe, cunoaştere; civilizație, educație, instrucție, erudiţie.  
 
Acomercial (acomercială)
Acomercial (acomercială), adjectiv
Sinonime: în afara comerțului civilizat; care este lipsit de spirit comercial.  
 
Cioplit
Cioplit, adjectiv
Sinonime: săpat, sculptat, tăiat; (figurat) civilizat, cult.

Cioplit, substantiv
Sinonime: cioplire; sculptare.  
 
Cizela
Cizela, verb
Sinonime: a şlefui; a stiliza; a civiliza, a cultiva, a rafina, a stila.  
 
Dumesnicire
Dumesnicire, substantiv (învechit)
Sinonime: civilizare, desțelenire, domesticire, îmblânzire, (învechit) domesnicire.  
 
Educat
Educat, adjectiv
Sinonime: binecrescut, citit, civilizat, cult, cultivat, cumsecade, instruit, învățat, manierat, politicos, (învechit) educarisit, (învechit) educaționirisit, (învechit) pedepsit, (învechit) politicit, (învechit) spudaxit, (rar) școlit.  
 
Evoluat
Evoluat, adjectiv
Sinonime: dezvoltat, superior, nou, perfecţionat, civilizat, educat, rafinat.  
 
Majoritate
Majoritate, substantiv
Sinonime: (majoritate civilă) emancipație, majorat, maturitate, vârstă adultă; cvorum, generalitate, masă, multitudine, număr mare; (variantă) maioritate.  
 
Savoir-vivre
Savoir-vivre, substantiv
Sinonime: civilitate, curtoazie, politețe, urbanitate.  
 
Umaniza
Umaniza, verb
Sinonime: a (se) civiliza, a (se) face mai omenos (mai milos), a (se) face mai uman, a da viață, a deveni (mai) uman, a însufleți, a înzestra cu însușiri omenești, a personifica, a se perfecționa ca om.  
 
Serviabilitate
Serviabilitate, substantiv
Sinonime: amabilitate, bunăvoinţă, civilitate, complăcere, complezenţă, disponibilitate, gentilețe, obliganță, priinţă.  
 
Incivilitate
Incivilitate, substantiv
Sinonime: impoliteță, impolitețe, lipsă de civilitate, lipsă de politețe.  
 
Aticism
Aticism, substantiv
Sinonime: civilitate, delicateță, delicatețe, distincție, distincțiune, eleganță de stil, rafinament, umanism, urbanitate, (la plural) bune maniere.  
 
Umanism
Umanism, substantiv
Sinonime: aticism, civilizație, clasicism, cultură, helenism, înțelepciune, sapiență.  
 
Epistemă
Epistemă, substantiv
Sinonime: civilizație, cogniție, cultură, cunoaștere, erudiție, (învechit) erudițiune, gnoză, omnisciență, umanism.  
 
Sociabilitate
Sociabilitate, substantiv
Sinonime: afabilitate, amabilitate, bonomie, civilitate, comunicativitate, expansivitate, gregaritate, politețe, savoir-vivre, socialitate, urbanitate, volubilitate.  
 
Politicesc
Politicesc, adjectiv
Sinonime: (învechit) cetățenesc, civic, civil, civilizat, juridic, laic, lumesc, mirean, mirenesc, pământean, politic, politicos, profan, public.  
 
Politicit
Politicit, adjectiv
Sinonime: (învechit) binecrescut, citit, civilizat, cult, cultivat, educat, instruit, învățat, manierat, politicos; (despre prețuri) calculat, evaluat, stabilit.  
 
Stilare
Stilare, substantiv
Sinonime: cioplire, civilizare, cizelare, cultivare, educare, instruire, rafinare, stilizare, subțiere, șlefuire.  
 
Politici
Politici, verb (învechit)
Sinonime: a circula, a civiliza, a cultiva, a da îndrumări, a educa, a fixa, a folosi (în mod obișnuit), a hotărî, a institui, a îndruma cu dibăcie, a întocmi, a întrebuința, a obișnui, a orândui, a rafina, a rândui, a sfătui, a stabili, a statornici, a stila, a utiliza, a uzita.  
 
Supercivilizat
Supercivilizat, adjectiv
Sinonime: foarte civilizat.  
 
Educabil
Educabil, adjectiv
Sinonime: civilizabil.  
 
Proveditor
Proveditor, substantiv (învechit)
Sinonime: (Republica Venețiană) comandant, guvernator, ofiţer civil.  
 
Africanitate
Africanitate, substantiv
Sinonime: civilizație africană, negritudine.  
 
Poleire
Poleire, substantiv
Sinonime: poleială, poleit, poleitură, suflare, șlefuire, (figurat) civilizație, (figurat) cizelare, (figurat) dezvoltare, (figurat) evoluție, (figurat) înfrumusețare, (figurat) perfecționare, (figurat) strălucire, (învechit) polire, (popular) spoire, (popular) spoit.  
 
Politevsi
Politevsi, verb (învechit)
Sinonime: a amăgi, a civiliza, a cultiva, a fi în vigoare, a instrui, a înșela, a se obișnui, (învechit) a politefsi, (învechit) a politifsi.  
 
Politevsit
Politevsit, adjectiv (învechit)
Sinonime: amabil, binecrescut, civilizat, cuviincios, înaintat, manierat, politicos, (variantă) politefsit.  
 
Ultracivilizat
Ultracivilizat, adjectiv
Sinonime: extrem de civilizat.  
 
Iscusit
Iscusit, adjectiv
Sinonime: abil, ager, arătos, artistic, capabil, chipeș, creator, deștept, dexter, dibaci, experimentat, expert, frumos, imaginativ, industrios, ingenios, inteligent, inventiv, iscoditor, isteț, îndemânatic, înțelept, învățat, măiestrit, meșter, meșteșugit, născocitor, priceput, subtil, șiret, șmecher, viclean, (familiar și figurat) breaz, (figurat) dezghețat, (figurat) sprinten, (figurat) subțire, (învechit și popular) meșteșugos, (învechit și regional) curteneț, (învechit și regional) marghiol, (învechit și regional) pricopsit, (învechit) civilizat, (învechit) deletnic, (învechit) dibaciu, (învechit) fin, (învechit) infatuat, (învechit) ischiuzar, (învechit) ispitaci, (învechit) ișchiuzar, (învechit) meșteșugareț, (învechit) nimeritor, (învechit) pătrunzăcios, (învechit) potrivit, (învechit) practic, (învechit) practicos, (învechit) practisit, (învechit) pricepător, (învechit) scornaci, (Moldova și Bucovina) hâtru, (popular) mehenghi, (popular) mintos, (prin Transilvania) artut, (prin Transilvania) prinzaci, (rar) măiestru, (regional) micelnic, (regional) pocăzit, (regional) sconat, (Transilvania) ocoș, (Transilvania) ștram, (variantă) inscusit, (variantă) iscosit.  
 
Afabilitate
Afabilitate, substantiv
Sinonime: afecțiune, amabilitate, amenitate, blândețe, bunăvoință, civilitate, condescendență, cordialitate, curtenie, curtoazie, gentilețe, omenie, politețe, prietenie, serviabilitate, sociabilitate, (figurat) căldură, (învechit) peripiisis.  
 
Supercivilizație
Supercivilizație, substantiv
Sinonime: civilizație superioară.  
 
Urbanitate
Urbanitate, substantiv
Sinonime: bună-cuviință, civilitate, comportare civilizată, cuviință, decență, omenie, politețe, respect, urbanism, (învechit) celibilâc.  
 
Umanizant
Umanizant, adjectiv
Sinonime: civilizator, umanist.  
 
Umanizare
Umanizare, substantiv
Sinonime: antropomorfizare, civilizare, însuflețire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar