Calm
Calm, substantiv neutru
Sinonime: liniște, tihnă, pace, repaos, repaus.  
 
Calm (calmă)
Calm (calmă), adjectiv
Sinonime: liniştit, cumpănit, stăpânit, domol, potolit, echilibrat, moderat, așezat; destins, flegmatic, imperturbabil; pacific, pașnic, placid.  
 
Calma
Calma, verb
Sinonime: a atenua, a linişti, a tempera, a domoli, a diminua, a potoli, a pacifica, a astâmpăra, a stăpâni, a modera, a pondera, a ușura; a anestezia.  
 
Călmăjin
Călmăjin, substantiv (regional)
Sinonime: postav roșu.  
 
Calmando
Calmando, adverb
Sinonime: (muzică) calmând, potolind.  
 
Calmant
Calmant, substantiv
Sinonime: analgezic, anestezic, antispasmodic, dormitiv, drog, hipnotic, medicament, narcotic, sedativ, somnifer, soporific, tranchilizant.  
 
Calmant (calmantă)
Calmant (calmantă), adjectiv
Sinonime: alinător, liniştitor, binefăcător, odihnitor; analgezic, lenitiv, sedativ, tranchilizant.  
 
Calmar
Calmar, substantiv
Sinonime: (moluscă marină) calamar, cefalopod, decapod.  
 
Calmare
Calmare, substantiv
Sinonime: alinare; domolire, îmblânzire, îmbunare, împăcare, liniştire, potolire; atenuare.  
 
Calmat
Calmat, adjectiv
Sinonime: domolit, îmblânzit, îmbunat, împăcat, liniştit, nestimulat, potolit; calm.

Calmat, substantiv
Sinonime: calmare, destindere, destins, liniștire, relaxare.  
 
Calmato
Calmato, adverb
Sinonime: (muzică) calm, liniștit, potolit.  
 
Calmitate
Calmitate, substantiv
Sinonime: calm, liniște.  
 
Calmuc
Calmuc, adjectiv
Sinonime: mongol; (rar) calmucesc.  
 

Adormi
Adormi, verb
Sinonime: (figurat) a liniști, a potoli, a domoli, a astâmpăra, a alina, a calma, a uşura, a hipnotiza, a anestezia.  
 
Alina
Alina, verb
Sinonime: a potoli, a domoli, a linişti; a calma, a astâmpăra, a uşura; a mângâia, a răsfăţa, a desmierda, a atenua, a reduce, a tempera, a modera.  
 
Aplana
Aplana, verb
Sinonime: a calma, a potoli, a linişti, a domoli, a stinge, a lichida, a înlătura (un conflict); (figurat) a dezamorsa (un conflict); a nivela, a egaliza.  
 
Aromi
Aromi, verb (popular)
Sinonime: a ademeni, a adormi, a atrage, a ațipi, a dormita, a ispiti, a încânta, a înșela, a minți, a momi, a moțăi, a păcăli, a picoti, a piroti, a purta, a rosti, a seduce, a tenta, a trișa, (figurat) a calma, (figurat) a liniști, (figurat) a ogoi, (figurat) a potoli, (învechit) a amăgi, (învechit) a aroma, (învechit) a tămâia, (popular) a zăpăci.  
 
Astâmpăra
Astâmpăra, verb
Sinonime: a linişti, a potoli, a domoli, a cuminţi, a calma, a ogoi, a modera, a face pace.  
 
Aşezat (aşezată)
Aşezat (aşezată), adjectiv
Sinonime: cuminte, liniștit, calm, la locul lui, cumpătat, serios, măsurat, chibzuit, potolit, instalat.  
 
Atenua
Atenua, verb
Sinonime: a reduce, a diminua, a slăbi, a modera, a micşora, a scădea, a minimiza, a amortiza, a îndulci, a calma, a tempera.  
 
Blajin (blajină)
Blajin (blajină), adjectiv
Sinonime: blând, prietenos, îngăduitor, tolerant, calm, potolit, lin, domol, liniştit, paşnic, omenos.  
 
Blând (blândă)
Blând (blândă), adjectiv
Sinonime: blajin, prietenos, omenos, îngăduitor, bun, calm, potolit, lin, domol, liniştit, paşnic, cuminte, ascultător, cuviincios, de treabă, plăcut.  
 
Blândeţe
Blândeţe, substantiv feminin
Sinonime: bunătate, îngăduinţă, clemenţă, toleranţă, noblețe, calm, omenie, prietenie.  
 
Bun (bună)
Bun (bună), adjectiv
Sinonime: cumsecade, binevoitor, generos, amabil, de inimă; de treabă; blând, prietenos, îngăduitor, blajin, calm, paşnic, potolit, liniştit, cuminte, ascultător, cuviincios; agreabil, plăcut, satisfăcător, convenabil, util, binevenit, de preţ, potrivit, corespunzător, apt; înzestrat, destoinic, iscusit, capabil, dibaci, abil, vrednic; valabil, nealterat, nescăzut, neuzat, în circulaţie.  
 
Călugăr
Călugăr, substantiv masculin
Sinonime: anahoret, anahorit, ascet, augustin, augustinian, benedictin, bonz, capucin, capuțin, carmelit, călugăraș, celestin, cenobit, chietist, cvietist, derviș, dominican, eremit, ermit, esicast, fachir, franciscan, frate, iacobin, iezovit, iezuit, jacobin, jezuit, lavriot, marabu, metocar, minorit, monah, murabit, novice, părinte, pusnic, pustnic, quietist, religios, schimnic, schimonah, schivnic, sehastru, sihastru, templier, trapist, (în Tibet, în Mongolia și la calmuci) lama, (învechit) arhondar.  
 
Cuminte
Cuminte, adjectiv
Sinonime: cumsecade, aşezat, serios, potolit, blajin, blând, calm, paşnic, liniştit, ascultător, de treabă; cu judecată, deştept, înţelept.

Cuminte, adverb
Sinonime: chibzuit.  
 
Cumpănit (cumpănită)
Cumpănit (cumpănită), adjectiv
Sinonime: calm, liniștit, domol, potolit, aşezat, echilibrat, moderat, stăpânit, cumpătat.  
 
Cumpăt
Cumpăt, substantiv neutru
Sinonime: stăpânire de sine, cumpătare, calm, echilibru, fire, stăpânire, (învechit) stăpânie, (figurat) sânge rece, (rar) răceală, chibzuială; dietă, regim.  
 
Cumsecade
Cumsecade, adjectiv
Sinonime: binecrescut, blajin, blând, bun, calm, cinstit, corect, corespunzător, cu purtări bune, cuviincios, de bună credinţă, de ispravă, de treabă, educat, îngăduitor, înțelegător, loial, omenos, onest, pașnic, politicos, potrivit, prietenos, tolerant, (învechit) omenit.

Cumsecade, adverb
Sinonime: bine, convenabil, cum se cere, cum se cuvine, la locul lui, omenește, perfect, strașnic, (învechit și regional) tare.  
 
Destinde
Destinde, verb
Sinonime: a se relaxa, a se odihni, a se linişti, a se recrea, a slăbi, a lărgi, (popular) a slobozi, a (se) îndrepta, a (se) întinde; a se calma, a se domoli, a se potoli.

Deştinde, verb
Sinonime: a coborî, a descinde, a scoborî.  
 
Domol (domoală)
Domol (domoală), adjectiv
Sinonime: încet, lin, alene; liniştit, blând, calm, potolit, blajin, paşnic, aşezat; temperat, moale, dulce, moderat, slab; căldicel, căldişor, călduţ, încropit; lent, măsurat, tacticos, (popular) molcomit, molcom, netulburat, tihnit, (învechit) păciuit, (figurat) destins, uşor.  
 
Domoli
Domoli, verb
Sinonime: a (se) linişti, a (se) potoli, a (se) calma, a (se) tempera, a îmblânzi, a astâmpăra; a (se) încetini; a înfrâna, a struni, a reţine, a atenua, a diminua, a reduce, a alina, a (se) stăpâni, a cuminţi.  
 
Dulce
Dulce, adjectiv
Sinonime: plăcut, ca zahărul, ca mierea, (familiar) dulcic; frumos, drăguţ, gingaş, simpatic; iubit, scump, drag, îndulcit, proaspăt, nesărat, agreabil, armonios, blând, calm, delicat, domol, drăgălaş, estompat, fin, frumuşel, graţios, îmbălsămat, îmbătător, îndrăgit, înmiresmat, lin, liniştit, melodic, melodios, moderat, muzical, netulburat, pal, palid, parfumat, paşnic, pierdut, potolit, potrivit, sonor, stins, suav, şters.  
 
Echilibrat (echilibrată)
Echilibrat (echilibrată), adjectiv
Sinonime: cumpănit, ponderat, chibzuit, socotit, moderat, potolit, măsurat, temperat, calm, liniştit, calculat, proporţionat, armonios, cuminte, raţional, rezonabil, (învechit) rezonat.  
 
Flegmatic (flegmatică)
Flegmatic (flegmatică), adjectiv
Sinonime: calm, cu caracter nepăsător, cu sânge rece, detașat, impasibil, imperturbabil, indiferent, limfatic, liniștit, nepăsător, olimpian, placid.  
 
Flegmă
Flegmă, substantiv feminin
Sinonime: scuipat, salivă, expectoraţie; indiferenţă, răceală, pasivitate, calm.  
 
Frumos (frumoasă)
Frumos (frumoasă), adjectiv
Sinonime: admirabil, arătos, calm, chipeş, estetic, fălos, fermecător, iscusit, încântător, luminos, minunat, mândru, ochios, plăcut, senin, tâmbuş, (argou) mişto, (familiar) gigea, (învechit şi regional) vederos, (învechit) ghizdav, (popular) chipos, (prin vestul Transilvaniei) muşat, (regional) marghiol, (Transilvania) hireş, (Transilvania) nialcoş.  
 
Impasibil (impasibilă)
Impasibil (impasibilă), adjectiv
Sinonime: apatic, calm, delăsător, flegmatic, glacial, imperturbabil, indiferent, indolent, insensibil, lăsător, nepăsător, pasiv, placid, rece, tembel.  
 
Impasibilitate
Impasibilitate, substantiv feminin
Sinonime: apatie, ataraxie, calm, delăsare, flegmă, imperturbabilitate, indiferenţă, indolență, inerție, insensibilitate, nepăsare, pasivitate, placiditate, serenitate, tembelism, (figurat) răceală.  
 
Imperturbabil (imperturbabilă)
Imperturbabil (imperturbabilă), adjectiv
Sinonime: liniştit, impasibil, rece, calm, stăpânit.  
 
Înceta
Înceta, verb
Sinonime: a conteni, a sfârşi, a termina, a se opri; a se linişti, a se domoli, a se potoli, a se calma, a se astâmpăra, a tăcea.  
 
Încetini
Încetini, verb
Sinonime: a reduce, a micșora, a domoli, a potoli, a calma, a linişti.  
 
Înfrâna
Înfrâna, verb
Sinonime: a pune frâu, a stăvili, a potoli, a calma, a reține, a îngrădi, a tempera; a (se) stăpâni, a (se) abţine, a (se) opri.  
 
Înmuiere
Înmuiere, substantiv feminin
Sinonime: calmare, dizolvare, domolire, îmbibare, îmblânzire, înlăcrimare, liniştire, muiere, ostoire, potolire, topire, udare, umezire.  
 
Lent (lentă)
Lent (lentă), adjectiv
Sinonime: calm, domol, greoi, încet, lin, liniștit, măsurat, moale, molatic, molâu, potolit, rar, tacticos, temperat, (învechit) lentos, (învechit) târziu, (învechit) zăbavnic, (popular) molcomit, (zoologie) tardigrad.  
 
Linişte
Linişte, substantiv feminin
Sinonime: tăcere, calm, tihnă, pace.  
 
Linişti
Linişti, verb
Sinonime: a se potoli, a se domoli, a se calma, a se astâmpăra, a se însenina, a-şi găsi tihna.  
 
Medicament
Medicament, substantiv neutru
Sinonime: analgezic, anestezic, antibiotic, antiseptic, antispasmodic, calmant, depurativ, doctorie, drog, gargarism, leac, medicație, medicină, reconstituant, remediu, revulsiv, sedativ, (figurat) elixir.  
 
Molcom (molcomă)
Molcom (molcomă), adjectiv
Sinonime: liniştit, lin, domol, potolit, aşezat, calm.  
 
Molcomi
Molcomi, verb
Sinonime: a se linişti, a se calma, a se îmblânzi, a se alina, a se domoli.  
 
Muia
Muia, verb
Sinonime: a atenua, a ceda, a descrește, a diminua, a domoli, a emoționa, a fi plin de, a înduioșa, a îndupleca, a înmuia, a lăsa, a mărunți, a micșora, a modera, a moleși, a pondera, a pune rufele în apă înainte de spălat, a reduce, a scădea, a se blegi, a se calma, a se crăpa, a se face mai moale, a se face zob, a se îmbăia, a se îmblânzi, a se încălzi, a se linişti, a se potoli, a se scălda, a se sparge, a se terciui, a se uda, a slăbi, a tempera, a umezi, a vlăgui, (familiar) a se bleojdi, (figurat) a (se) fleșcăi, (figurat) a se turti, (fonetică) a palataliza, (învechit) a se încări, (popular) a întinge, (popular) a se cofleși, (popular) a se coleși, (prin Muntenia și Oltenia) a se pricăli, (prin Transilvania) a se bălmăji.  
 
Odihnitor (odihnitoare)
Odihnitor (odihnitoare), adjectiv
Sinonime: calmant, întăritor, liniştitor, plăcut, reconfortant, recreativ, relaxant, tihnit, (popular) molcomitor, (rar) recreator.  
 
Ogoi
Ogoi, verb (popular)
Sinonime: a (se) linişti, a (se) potoli, a (se) domoli, a (se) ostoi, a (se) calma, a (se) alina.  
 
Ostoi
Ostoi, verb
Sinonime: (învechit și popular) a alina, a calma, a conteni, a curma, a domoli, a îmblânzi, a înceta, a linişti, a ogoi, a opri, a potoli, a sfârși, a sta, a tempera, a termina, a ușura, (Moldova) a ostei, (variantă) a ostoia.

Ostoi, substantiv
Sinonime: (regional) alinare, astâmpăr, liniștire, potolire.  
 
Pace
Pace, substantiv feminin
Sinonime: linişte, tăcere, calm, serenitate, seninătate; împăcare, armonie, reculegere, reconciliere; înţelegere, acord, învoială.  
 
Pacifica
Pacifica, verb
Sinonime: a aduce împăcarea, a alina, a aplana, a armoniza, a atenua (durerea fizică), a calma, a concilia, a descrește, a diminua, a domoli, a împăca, a împăciui, a înlătura, a linişti, a micșora, a modera, a pondera, a potoli, a pune capăt, a readuce la pace, a reduce, a restabili liniștea sufletească, a restabili ordinea, a restabili pacea, a scădea, a slăbi, a tempera, a tranchiliza.  
 
Paliativ (paliativă)
Paliativ (paliativă), adjectiv
Sinonime: ameliorant, uşurător, calmant, sedativ.  
 
Paşnic (pașnică)
Paşnic (pașnică), adjectiv
Sinonime: liniştit, calm, pacific, senin; înţelegător, împăciuitor, potolit, tihnit.  
 
Placid (placidă)
Placid (placidă), adjectiv
Sinonime: calm, blajin, flegmatic, pasiv, nepăsător, apatic, indiferent, impasibil.  
 
Placiditate
Placiditate, substantiv feminin
Sinonime: apatie, calm, delăsare, flegmă, impasibilitate, imperturbabilitate, indiferentism, indiferenţă, indolență, inerție, insensibilitate, liniște, neîngrijire, nepăsare, pasivism, pasivitate, prostrație, serenitate, tembelism, tranchilitate, (figurat) răceală, (grecism învechit) adiaforie, (învechit) negrijă, (învechit) negrijință, (învechit) tembelâc.  
 
Ponderat (ponderată)
Ponderat (ponderată), adjectiv
Sinonime: calculat, calm, calmat, chibzuit, cumpănit, cumpătat, domolit, echilibrat, înfrânat, liniștit, măsurat, moderat, potolit, sobru, socotit, temperat, (prin Transilvania) samalit.  
 
Potoli
Potoli, verb
Sinonime: a se liniști, a se domoli, a se calma, a îmblânzi, a tempera.  
 
Potolit (potolită)
Potolit (potolită), adjectiv
Sinonime: liniştit, domol, calm, aşezat, blând; palid, difuz, şters; mocnit; slab, stins, încet, în surdină.  
 
Răcori
Răcori, verb
Sinonime: a se răci, a se face răcoare; a se linişti, a se calma, a se potoli; a spune verde-n faţă, a răbufni.  
 
Repaus
Repaus, substantiv neutru
Sinonime: astâmpăr, calm, decedare, deces, dispariție, inactivitate, linişte, moarte, odihnă, pauză, pieire, prăpădire, răgaz, răspas, recreație, sfârșit, somn, stingere, sucombare, tihnă, (învechit) răposare; (variante; regional) răpaos, răpaus, repaos.  
 
Sedativ (sedativă)
Sedativ (sedativă), adjectiv
Sinonime: alinător, analgezic, antalgic, antidurere, anxiolitic, barbituric, calmant, consolant, lenifiant, lenitiv, liniştitor, narcotic, neuroleptic, paliativ, psiholeptic, relaxant, tranchilizant.  
 
Senin
Senin, substantiv neutru
Sinonime: seninătate, limpezime, claritate, puritate, transparenţă; (figurat) linişte, pace, împăcare, calm, armonie, înţelegere, satisfacţie, fericire.  
 
Senin (senină)
Senin (senină), adjectiv
Sinonime: limpede, clar, curat, pur; (figurat) liniştit, pașnic, stăpânit, netulburat, calm, raţional, armonios, echilibrat.  
 
Seninătate
Seninătate, substantiv feminin
Sinonime: limpezime, claritate, puritate; (figurat) tihnă, linişte, pace, împăcare, calm, armonie.  
 
Stăpâni
Stăpâni, verb
Sinonime: a poseda, a deţine, a avea; a cunoaşte, a şti; a se reţine, a se înfrâna, a se domina; a potoli, a tempera, a calma, a domoli; a struni; a domni, a guverna, a conduce.  
 
Stăpânit (stăpânită)
Stăpânit (stăpânită), adjectiv
Sinonime: astâmpărat, așezat, autocontrolat, calm, chibzuit, controlat, cuminte, cumințit, cumpătat, dominat, domol, domolit, echilibrat, inhibat, înfrânat, liniștit, pașnic, potolit, reținut, rezervat, serios, sobru, supus, temperat.  
 
Stinge
Stinge, verb
Sinonime: a se consuma, a se termina, a se trece; a se potoli, a se linişti, a se astâmpăra, a se calma, a se epuiza; a slăbi, a se topi, a se slei; a muri, a răposa, a deceda; a distruge, a nimici, a suprima.  
 
Stins (stinsă)
Stins (stinsă), adjectiv
Sinonime: şters, slăbit, palid; potolit, calmat, liniştit; prăpădit, distrus, nimicit, exterminat.  
 
Tacticos (tacticoasă)
Tacticos (tacticoasă), adjectiv
Sinonime: așezat, calm, cumpănit, domol, încet, lent, lin, liniștit, măsurat, moderat, potolit, regulat, socotit, temperat, (popular) molcomit.  
 
Tăcere
Tăcere, substantiv feminin
Sinonime: linişte, calm, acalmie, pace, repaos, pauză; (figurat) indiferenţă, nepăsare, apatie, amorţire.  
 
Tăcut (tăcută)
Tăcut (tăcută), adjectiv
Sinonime: calm, liniştit; taciturn, discret, rezervat, timid; morocănos, închis, posac, posomorât, ursuz, mut.  
 
Tihnă
Tihnă, substantiv feminin
Sinonime: linişte, pace, tăcere, calm; odihnă, repaos, răgaz; mulţumire, bucurie, satisfacție.  
 
Tihnit (tihnită)
Tihnit (tihnită), adjectiv
Sinonime: liniştit, netulburat, paşnic, calm, senin, potolit.  
 
Analgezic (analgezice)
Analgezic (analgezice), adjectiv și substantiv
Sinonime: analgeziant, anesteziant, anestezic, antalgic, antidurere, calmant, narcotic, sedativ, tranchilizant.  
 
Ataraxie (ataraxii)
Ataraxie (ataraxii), substantiv feminin
Sinonime: calm, liniște, serenitate, seninătate.  
 
Acalmie
Acalmie, substantiv feminin
Sinonime: calm, liniște, pace, serenitate, tăcere, tranchilitate, (figurat) amorțeală, (figurat) pauză, (figurat) repaus, (învechit și regional) paos, (învechit) lin, (învechit) liniștire, (învechit) molcomire, (popular) ogoire.  
 
Alinare
Alinare, substantiv
Sinonime: calmare, domolire, liniştire, potolire, temperare, uşurare, (rar) potoleală, (învechit) potolit; consolare.  
 
Alinător
Alinător, adjectiv
Sinonime: alinătoriu, calmant, consolator, liniștitor, mângâietor, potolitor, ușurător, (învechit) mângâios, (popular) molcomitor, (rar) consolant.  
 
Anestezic
Anestezic, substantiv și adjectiv
Sinonime: adormitor, amorțitor, analgezic, anesteziant, antalgic, antidurere, calmant, insensibilizator, narcotic, sedativ, somnifer, stupefiant.  
 
Așezământ
Așezământ,
Sinonime: acord, aranjament, astâmpăr, așezare, așezătură, calm, combinație, contract, convenție, dispoziție, fundație, hotărâre, instituție (publică), întocmire, înțelegere, învoială, învoire, legământ, liniște, loc, logodnă, odihnă, orânduială, orânduire, ordin, organizare, pace, pact, poruncă, poziție, rânduială, repaus, temperatură, tihnă, tranzacție, unitate, (desuet) stabiliment, (învechit) amplasament, (învechit) colonizare, (învechit) descălecare, (învechit) stare de odihnă, (învechit) tocmeală, (învechit) tranzacție politică, (regional) așezălaș.  
 
Atenuare
Atenuare, substantiv
Sinonime: calmare, descreştere, diminuare, domolire, micşorare, potolire, reducere, scădere, slăbire, temperare.  
 
Atenuat
Atenuat, adjectiv
Sinonime: calmat, diminuat, domolit, liniștit, micșorat, moderat, potolit, redus, scăzut, slăbit, subțiat, ușurat.

Atenuat, substantiv
Sinonime: atenuare, subțiere.  
 
Consolant
Consolant, adjectiv
Sinonime: calmant, liniștitor, reconfortant, alinător, consolator, mângâietor.  
 
Cefalopod
Cefalopod, substantiv
Sinonime: sepie, calmar, caracatiță.  
 
Deconectant
Deconectant, adjectiv
Sinonime: calmant, liniștitor; distractiv, recreativ.  
 
Deconectare
Deconectare, substantiv
Sinonime: (fizică) decuplare; relaxare, destindere, calmare, recreare.  
 
Destindere
Destindere, substantiv
Sinonime: relaxare, slăbire, lărgire, (popular) slobozire, respirare, detentă; (fonetică) recursie; astâmpăr, calm, linişte, odihnă, pace, repaus, recreare, tihnă.  
 
Destins
Destins, adjectiv
Sinonime: calm, calmat, detensionat, discordat, domol, flasc, îndreptat, întins, lăbărțat, lărgit, lejer, liniștit, moale, molcom, netulburat, pașnic, potolit, relaxat, slab, slăbit, slobozit, tihnit, (livresc) lax.

Destins, substantiv
Sinonime: destindere, (figurat) deconectare.  
 
Dezmânia
Dezmânia, verb
Sinonime: a (se) calma, a (se) domoli, a (se) îmblânzi, a (se) îmbuna, a (se) împăca, a (se) linişti, a (se) potoli.  
 
Domolire
Domolire, substantiv
Sinonime: potolire, alinare, încetinire, calmare, strunire, atenuare.  
 
Domolit
Domolit, adjectiv
Sinonime: atenuat, încetinit, liniştit, potolit, calmat, calm, cumpătat, strunit, diminuat.  
 
Paos
Paos, substantiv
Sinonime: apaus, apaous, paus, acalmie, astâmpăr, calm, linişte, odihnă, pace, repaus, tăcere, tihnă, repaos; (figurat) decădere, declin; pomană, vin sfințit, untdelemn, agheasmă.  
 
Chietiv
Chietiv, substantiv
Sinonime: calmant, mângâiere.  
 
Obligeană
Obligeană, substantiv
Sinonime: (botanică) trestie mirositoare, spetează, pestriță, calm, speribană, crin de apă, papură roșie, spiribană, tartarachi, (prin Oltenia) spetejoară, buciumaş, paporotnec, calmenă.  
 
Temperant
Temperant, adjectiv
Sinonime: calmant, liniștitor, odihnitor, sobru.

Temperant, substantiv
Sinonime: analgezic, sedativ, calmant.  
 
Frumuşel
Frumuşel, adjectiv
Sinonime: drăguţ; (adverb) bine, calm, cu frumosul, fără prea multă vorbă, lin.  
 
Monocord
Monocord, adjectiv
Sinonime: calm, inexpresiv, monoton, neexpresiv, unicord, uniform; (substantiv) (instrument muzical) canon.  
 
Liniştire
Liniştire, substantiv
Sinonime: acalmie, alinare, calm, calmare, linişte, pace, potolire, strunire, tăcere.  
 
Liniştitor
Liniştitor, adjectiv
Sinonime: calmant, odihnitor, (popular) molcomitor.  
 
Liniştit
Liniştit, adjectiv
Sinonime: așezat, atenuat, calm, calmat, chibzuit, comod, cumpătat, (figurat) destins, dulce, domol, domolit, echilibrat, flegmatic, imperturbabil, lin, lipsit de agitație, lipsit de frământări, lipsit de gălăgie, lipsit de griji, lipsit de intensitate, lipsit de zgomot, moderat, molcom, mut, netulburat, pașnic, patriarhal, placid, ponderat, potolit, stăpânit, strunit, tăcut, temperat, tihnit, ușor, ușurat, (figurat) senin, (învechit) păciuit, (învechit, la figurat) seninos.

Liniştit, adverb
Sinonime: agale.  
 
Stăpânie
Stăpânie, substantiv
Sinonime: autoritate, calm, cârmuire, conducere, cumpăt, diriguire, dominare, dominaţie, domnie, fire, guvernare, hegemonie, putere, stăpânire, supremație.  
 
Chietudine
Chietudine, substantiv
Sinonime: liniște, tihnă, calm; (variante) cvietudine, quietudine.  
 
Uşurător
Uşurător, adjectiv
Sinonime: alinător, atenuant, calmant, liniştitor, tranchilizant.  
 
Păciuire
Păciuire, substantiv
Sinonime: astâmpăr, calm, împăcare, liniște, odihnă, pace, pacificare, repaus, tihnă.  
 
Păciuit
Păciuit, adjectiv
Sinonime: calm, domol, liniştit, molcom, netulburat, paşnic, potolit, tihnit.  
 
Odihneală
Odihneală, substantiv
Sinonime: astâmpăr, calm, liniște, odihnă, pace, răgaz, repaus, tihnă.  
 
Seninos
Seninos, adjectiv
Sinonime: albastru, calm, clar, curat, frumos, limpede, lin, liniștit, netulburat, pur, senin, străveziu, tihnit.  
 
Serenitate
Serenitate, substantiv
Sinonime: acalmie, armonie, beatitudine, calm, echilibru, liniște, placiditate, seninătate.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar