Călca
Călca, verb
Sinonime: a pune piciorul, a păşi, a merge, a străbate, a cutreiera, a colinda, a bate un drum, a bătători; a strivi, a zdrobi, a nimici, a distruge; (figurat) a nu respecta (o hotărâre), a nesocoti, a trece peste legi, a încălca; a veni, a se abate, a vizita.

Calca, verb
Sinonime: calchia.  
 
Călcâi
Călcâi, substantiv
Sinonime: plaz; (prin Banat şi Transilvania) barbur; (construcții) brotac; cucurujel, toc.  
 
Calcan
Calcan, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) (prin Muntenia) balâc; (calcan-mic) (regional) pisi; pavăză, scut.  
 
Calcaneu
Calcaneu, substantiv
Sinonime: (anatomie) (popular) osul călcâiului.  
 
Calcantit
Calcantit, substantiv
Sinonime: (chimie) sulfat de cupru, (rar) sulfat de aramă, (popular) piatră-vânătă, (regional) piatră-mierie, (învechit) vitriol-albastru.  
 
Calcar
Calcar, substantiv neutru
Sinonime: piatră de var; cretă; travertin.  
 
Călcare
Călcare, substantiv
Sinonime: călcat; încălcare; cotropire, invadare, invazie, năpădire.  
 
Calcarifer
Calcarifer, adjectiv
Sinonime: (botanică) pintenat.  
 
Calcariform
Calcariform, adjectiv
Sinonime: pintenat.  
 
Calcaros (calcaroasă)
Calcaros (calcaroasă), adjectiv
Sinonime: văros.  
 
Călcat
Călcat, substantiv
Sinonime: călcare.  
 
Călcătoare
Călcătoare, substantiv
Sinonime: lin, (regional) spusc.  
 
Călcător
Călcător, substantiv
Sinonime: (tehnică) apăsător, ceapraz, (regional) ceaprazar, zimţar; talpă, (popular) tălpigă, tălpig; iapă, pedală, schimbător.  
 
Călcătură
Călcătură, substantiv feminin
Sinonime: mers, umblet, pas.  
 
Calcavură
Calcavură, substantiv
Sinonime: (glumeț) bătaie, palmă; dojană.  
 

Cacadâr
Cacadâr, substantiv masculin (regional)
Sinonime: (botanică) măceș, trandafir sălbatic; (variante) cacadăr, cacader, cacașdâr, cacașder, cacazdar, cacazder, căcădar, căcăder, căcădir, căcăzdâr, căcicădâr, călcădariu, câcădar, câcădâr, câcăzdar, câcăzdăr.  
 
Ceapraz
Ceapraz, substantiv neutru
Sinonime: firet; (tehnică) apăsător, călcător, (regional) ceaprazar, dinţar, zimţar.  
 
Copia
Copia, verb
Sinonime: a calca, a calchia, a contraface, a duplica, a imita, a pastișa, a plagia, a recopia, a reproduce, a rescrie, a transcrie, a trișa la un examen, a xerocopia, (învechit) a decopia, (învechit) a izvodi, (învechit) a prescrie, (învechit) a scoate, (învechit) a scrie.  
 
Cotropi
Cotropi, verb
Sinonime: a invada, a subjuga, a ocupa, a încălca, a năpădi, (popular) a călca, (învechit) a cuprinde, a năbuşi, a stropşi, a supăra.  
 
Cutreiera
Cutreiera, verb
Sinonime: a umbla, a străbate, a colinda, a hoinări, a vagabonda, a frecventa, a parcurge, a vântura, (popular şi familiar) a bate, (popular) a călca, a ocoli, a petrece, (învechit şi regional) a răzbate, (rar, figurat) a treiera, a călători, a (se) plimba, (familiar) a se plimbarisi, a se duce.  
 
Delincvent
Delincvent, substantiv masculin
Sinonime: bandit, călcător de legi, infractor, stelionatar, vinovat, (variantă) delicvent.  
 
Enerva
Enerva, verb
Sinonime: a (se) irita, a-şi ieşi din fire, a (se) înfuria, a-şi ieşi din pepeni, a-şi ieşi din ţâţâni (balamale), a (se) supăra, a (se) surescita, a aţâţa, a întărâta, a indispune, a-şi pierde cumpătul, a călca pe nervi, a sâcâi, a-și ieși din sărite, a agasa, a necăji, a plictisi, (livresc) a tracasa, (popular) a ciudi, a zădărî, (regional) a zăhătui, (Moldova) a chihăi, (Banat) a zăgălui, (Moldova şi Bucovina) a zăhăi, (învechit) a scârbi, (popular, la figurat) a ardeia, (regional, la figurat) a scociorî.  
 
Haplea
Haplea, substantiv masculin
Sinonime: bleg, calcă-n străchini, gură-cască, nătăfleţ, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, prost, prostănac, stupid, tont, tontălău.  
 
Invada
Invada, verb
Sinonime: a năvăli, a cotropi, a călca, a da peste; (figurat) a cuprinde, a acoperi, a copleşi.  
 
Îndrăgosti
Îndrăgosti, verb
Sinonime: a (se) iubi, a i se aprinde călcâiele, a îndrăgi, a prinde drag de, a prinde dragoste de, a prinde lipici de, a se amoreza, a se înamora, (învechit) a se îndrăguli, (regional) a se împrinde.  
 
Năvăli
Năvăli, verb
Sinonime: a tăbărî, a se năpusti, a da năvală, a asalta, a da buzna, a ataca, a invada, a cotropi, a călca; a se revărsa, a inunda, a se răspândi, a năpădi, a acoperi, a îneca, a împânzi; a țâşni, a izbucni, a răbufni; a se repezi, a se azvârli, a se arunca; a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se îndesa, a se aglomera.  
 
Nesocoti
Nesocoti, verb
Sinonime: a călca, a contraveni, a deprecia, a desconsidera, a dispreţui, a ignora, a încălca, a lua în glumă, a lua în râs, a neglija, a necunoaște, a nu ține cont, a nu ține seama de, a omite, a se abate, a subestima, a viola, (figurat) a silui, (învechit) a defăima, (învechit) a mepriza, (învechit) a ocărî, (învechit) a păși, (învechit) a sparge, (învechit) a stropși, (învechit) a știrbi.  
 
Oropsi
Oropsi, verb
Sinonime: a alunga, a apăsa, a asupri, a blestema, a certa, a chinui, a despuia, a exploata, a izgoni, a împila, a împovăra, a lăsa la voia întâmplării, a năpăstui, a nedreptăți, a ocărî, a oprima, a părăsi, a persecuta, a prigoni, a scoate în drum, a stoarce, a suge, a tiraniza, a urgisi, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a horopsi.  
 
Păcătui
Păcătui, verb
Sinonime: a greşi, a se abate, a călca normele.  
 
Păşi
Păşi, verb
Sinonime: a călca, a merge, a umbla, a înainta; (figurat) a începe, a porni, a purcede.  
 
Persecuta
Persecuta, verb
Sinonime: a asupri, a chinui, a defavoriza, a exploata, a frământa, a hărțui, a importuna, a împila, a împovăra, a martiriza, a măcina, a năpăstui, a nedreptăţi, a nu slăbi, a obseda, a oprima, a oropsi, a preocupa, a prigoni, a suplicia, a tortura, a urgisi, a urmări, (figurat) a apăsa, (figurat) a despuia, (figurat) a roade, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (figurat) a tiraniza, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci.  
 
Râcâi
Râcâi, verb
Sinonime: a scurma, a scormoni, a răscoli, a râma; a irita, a aţâţa, a indispune, a călca pe nervi.  
 
Sperjur (sperjură)
Sperjur, substantiv
Sinonime: apostat, jurământ fals, jurământ mincinos, (învechit) călcător, (învechit) jurător strâmb, (învechit) sperjurare; (variante învechite) parjur, perjur, perjuriu, spergiur, sperjuriu.  
 
Umblet
Umblet, substantiv neutru
Sinonime: alergătură, călătorie, călcătură, colindare, comportament, comportare, conduită, cutreierare, deplasare, drum, intrigă, maşinaţie, mers, (învechit şi popular) mersură, (rar) mersătură, mişcare, pas, păşit, purtare, umblătură, uneltire, voiaj.  
 
Văros (văroasă)
Văros (văroasă), adjectiv
Sinonime: calcaros.  
 
Viola
Viola, verb
Sinonime: a nesocoti, a nu respecta; a călca, a încălca; a silui, a necinsti; a pângări, a profana; a forţa, a deschide (o locuinţă).  
 
Zevzec (zevzeacă)
Zevzec (zevzeacă), adjectiv
Sinonime: prost, nătărău, găgăuţ, neghiob, bleg, nerod, calcă-n străchini, neserios, zăpăcit, aiurit.  
 
Bârsă
Bârsă, substantiv
Sinonime: călcâi, plaz, talpă, (regional) cordenci, (regional) morcoașă, (variantă) bârță.  
 
Ceaprazar
Ceaprazar, substantiv
Sinonime: (învechit şi regional) pasmantier, (învechit) săgeacar; călcător, ceapraz.  
 
Contraveni
Contraveni, verb
Sinonime: a se abate, a călca, a încălca, a nesocoti, a viola, (învechit) a păşi, a sparge, a stropşi, a ştirbi.  
 
Corn
Corn, substantiv
Sinonime: aripă, capăt, căprior, coastă, colţ, cotlon, flanc, margine, ungher, unghi, rădaşcă, răgace; (învechit) trompă, (biserică) filacteră, (rar, la plural) tfiline, (învechit) advar; (cornul-secarei) (regional) pintenul-secarei; (expresie) (cu coarne) exagerat, de necrezut, gogonat, umflat; (expresie) (a lua în coarne) a împunge cu coarnele, (figurat) a se repezi cu vorba la cineva, a certa pe cineva; (expresie) (a fi mai cu coarne decât altul) a fi mai grozav decât altul; (expresie) (a pune funia în coarne) a înșela, a amăgi; (expresie) (a se lua în coarne cu cineva) a se încăiera, a se lua la harță; (expresie) (a-și arăta coarnele) a-și manifesta răutatea; (expresie) (a căuta în coarne) a se uita în coarne, a îndeplini toate capriciile cuiva, a răsfăța; (expresie) (a pune coarne) a călca credința conjugală, a înșela; (popular) (cel cu coarne) dracul; olifant; (articulat) (cornul-caprei) roşcovă; (articulat) (cornul-dracului) barba-popii; (articulat) (cornul-salcei) brâncă.  
 
Cotropire
Cotropire, substantiv
Sinonime: invadare, invazie, încălcare, năpădire, (popular) călcare, (învechit) cuprindere, cuprins, năbuşeală, stropşitură.  
 
Cucurujel
Cucurujel, substantiv
Sinonime: (fitoparazit) (regional) călcâi.  
 
Dinţar
Dinţar, substantiv
Sinonime: călcător, ceapraz.  
 
Dârî
Dârî, substantiv
Sinonime: (popular) a călca lăsând dâre.  
 
Dripit
Dripit, adjectiv (regional)
Sinonime: bătut, bătătorit, călcat în picioare, strivit, (variantă) dârpit.

Dripit, substantiv (regional)
Sinonime: dripire, (variantă) dârpit.  
 
Dupăi
Dupăi, verb
Sinonime: a bufni, a izbucni, a pufni; a tropăi, a călca îndesat, a călca apăsat.  
 
Duplica
Duplica, verb
Sinonime: a calca, a calchia, a copia, a face un duplicat, a deveni dublu, a dubla, a recopia, a reproduce, a multiplica; a îndoi.  
 
Fecunda
Fecunda, verb
Sinonime: a provoca o fecundație, a călca, a procrea, a concepe, a prolifera, a se reproduce.  
 
Claudica
Claudica, verb
Sinonime: a șchiopăta, a călca nesigur, a se împletici; a șovăi; (la figurat) a nu fi cum trebuie, a se clătina.  
 
Haini
Haini, verb
Sinonime: a hăini, a trăda, a vinde; a pribegi, a se înstrăina; a deveni hain, a se înrăi; (învechit) a-și călca jurământul.  
 
Zimţar
Zimţar, substantiv
Sinonime: călcător, ceapraz, tindeche.  
 
Taban
Taban, substantiv
Sinonime: branţ, călcâi, funie, împletitură, leaţ, oțel fin (de Damasc), plaz, prispă, suport, şipcă, talpă.  
 
Păşit
Păşit, substantiv
Sinonime: călcătură, mers, mişcare, pas, umblet, (învechit şi popular) mersură, (rar) mersătură.  
 
Piglais
Piglais, substantiv
Sinonime: (regional) fier (de călcat), piglu.  
 
Piglui
Piglui, verb
Sinonime: a călca, a netezi; (figurat; despre oameni) a-și bate joc, a zeflemisi.  
 
Pigluit
Pigluit, adjectiv
Sinonime: (regional) călcat (cu fierul de călcat); (figurat; despre oameni) fandosit, năzuros, sclifosit.  
 
Plughiţă
Plughiţă, substantiv
Sinonime: călcâi, plaz, talpă.  
 
Smicura
Smicura, verb
Sinonime: a biciui, a dezghioca, a dumica, a frânge, a lovi, a mărunți, a pisa, a sdruncina, a sfărâma, a șfichiui, a zdrobi, (figurat) a călca în picioare, (variantă) a smicuri.  
 
Oolit
Oolit, substantiv
Sinonime: granulă sferică de calcar.  
 
Plaz (plazuri)
Plaz (plazuri), substantiv
Sinonime: anunț, aviz; oracol, prevestire, previziune, prezicere, profeție, prorocie, prorocire; (tehnică) călcâi, talpă, tălpig, (la plural) butuci, (la plural) tălpi, (Oltenia) plas, (prin Dobrogea) taban, (regional) bârsă, (regional) nadă, (regional) piept, (regional) plasă, (regional) plughiță, (regional) pod, (regional, plural) craci, (regional, plural) drugi, (regional, plural) fofeze, (regional, plural) grindeie, (regional, plural) lemne, (regional, plural) tălpeți.  
 
Nesocotire
Nesocotire, substantiv
Sinonime: călcare, desconsiderare, dispreţuire, ignorare, încălcare, neglijare, omitere, violare, (popular) stricare.  
 
Scăci
Scăci, verb (regional)
Sinonime: a călca, a netezi.  
 
Muschelkalk
Muschelkalk, substantiv
Sinonime: (geologie) calcar cochilifer.  
 
Cop (copuri)
Cop (copuri), substantiv (regional)
Sinonime: cană, călcâi, fâșie (de pământ), urcior, (la plural) fund de pălărie, (la plural) toc, (regional) chersân, (regional) cob.  
 
Mustitor
Mustitor, substantiv
Sinonime: călcătoare, lin, zdrobitor, (regional) mustuitor, (regional) ștircă.  
 
Lăsătoare
Lăsătoare, substantiv
Sinonime: cocârlă, (regional) călcătoare, (regional) schimbătoare (la plug).  
 
Mersură
Mersură, substantiv
Sinonime: călcătură, mers, mișcare, pas, pășit, umblet; (regional) potrivire.  
 
Mersătură
Mersătură, substantiv
Sinonime: alergătură, călcătură, mers, mișcare, pas, pășit, umblătură, umblet, (învechit și popular) mersură.  
 
Stricare
Stricare, substantiv
Sinonime: acrire, alterare, avariere, călcare, corupere, daună, dărăpănare, decădere, deformare, degradare, depravare, deranjare, descompunere, desfacere, deteriorare, distrugere, fermentare, forțare, împuțire, înăcrire, încălcare, înrăutățire, învechire, măcinare, nesocotire, nimicire, pagubă, părăginire, pervertire, pierdere, poluare, ponosire, prăpădire, prejudiciu, râncezire, roadere, ruinare, rupere, schimbare în rău, spargere, stricăciune, tocire, uzare, viciere, violare, (învechit) degradație, (popular) vătămare, (rar) ponoseală.  
 
Pisi
Pisi, substantiv (regional)
Sinonime: (ihtiologie) calcan-mic.  
 
Dripălit
Dripălit, adjectiv (regional)
Sinonime: călcat în picioare.  
 
Drigui
Drigui, verb (regional)
Sinonime: a bătători, a călca în picioare, a sări pe loc (de bucurie), a scurma, (regional) a dricui, (regional) a dripi.  
 
Nadă
Nadă, substantiv
Sinonime: adaos, adăugare, ademenire, amorsă, atracție, călcâi, coc artificial, imbold, înnăditură, legătură, momeală, natră, pretext, seducere, seducție, stimulent, (figurat) cursă, (figurat) ispită, (figurat) tentație, (învechit, în Transilvania) podmet, (rar) momitură, (regional) ic, (regional) mârșă, (regional) nad, (regional) nadilă, (regional) nadră, (regional) pană, (regional) papură, (regional) plaz, (regional) stuf, (regional) talpă (la plug), (regional) trestie, (regional; figurat) deprindere (rea).  
 
Zdupăi
Zdupăi, verb (regional)
Sinonime: a călca apăsat, a face zdup-zdup, a tropăi, (regional) a dupăi, (regional) a dupui.  
 
Margă
Margă, substantiv (învechit)
Sinonime: (geologie) calcar argilos, marnă.  
 
Dricuire
Dricuire, substantiv (regional)
Sinonime: bătătorire, călcare în picioare, dricuit, săltare pe loc (de bucurie), scurmare, (variantă) driguire.  
 
Talus
Talus, substantiv
Sinonime: (anatomie) astragal, călcâi.

Țâluș, substantiv (regional)
Sinonime: dârjală.  
 
Tologi
Tologi, verb (regional)
Sinonime: a călca în picioare, a culca la pământ, a lăsa un teren necultivat, a se întinde, a se lungi, a se tolăni, (regional) a se asocia, (regional) a se da de-a rostogolul, (regional) a toloci.  
 
Invadare
Invadare, substantiv
Sinonime: cotropire, invazie, încălcare, năpădire, năvălire, (învechit) cuprindere, (învechit) cuprins, (învechit) năbușeală, (învechit) stropșitură, (popular) călcare.  
 
Drăpăli
Drăpăli, verb (Transilvania)
Sinonime: a călca în picioare, a distruge, a strica.  
 
Tăvălitură
Tăvălitură, substantiv
Sinonime: călcătură, dâră, rostogolire, tăvălire, urmă, (învechit și figurat) înjosire, (învechit) obiect murdar, (regional) târnoseală, (regional) trevelit, (regional) zdrigolitură.  
 
Calcic
Calcic, adjectiv
Sinonime: calcaric, de calciu.  
 
Cambulă-de-mare
Cambulă-de-mare, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) calcan.  
 
Violare
Violare, substantiv
Sinonime: batjocorire, călcare, forțare, încălcare, necinstire, nesocotire, profanare, sacrilegiu, siluire, spargere, spurcare, viol, (figurat) pângărire, (învechit și popular) prihănire, (învechit) silă, (învechit) silnicie, (învechit) violație, (popular) stricare, (rar) violentare.  
 
Piatră-mierie
Piatră-mierie, substantiv (regional)
Sinonime: (chimie) calcantit, sulfat de cupru.  
 
Piatră-vânătă
Piatră-vânătă, substantiv (popular)
Sinonime: (chimie) calcantit, sulfat de cupru.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar