Cârti
Cârti, verb
Sinonime: a protesta, a obiecta, a se plânge, (figurat) a murmura, a admonesta, a certa, a ciopârţi, a critica, a crâcni, a dăscăli, a dojeni, a învrăjbi, a moraliza, a mustra, a plânge, a protesta, a sfârteca, a sfâşia, a supăra.  
 
Cârticer
Cârticer, substantiv (regional)
Sinonime: bubă, buboi, (popular) cârtiță, (popular) cârtițoi.  
 
Cărticică
Cărticică, substantiv
Sinonime: cărticea, cărţulie, volumaş, (rar) cărtişoară; broşură, (învechit) filadă, tartaj.  
 
Cartier
Cartier, substantiv neutru
Sinonime: cvartal, arondisment, (popular) mahala, sector, microraion.  
 
Cartilaginos
Cartilaginos, adjectiv și substantiv
Sinonime: (adjectiv) (anatomie) (popular) zgârciuros, (învechit) sfârcos; (substantiv) (ihtiologie) condropterigian.  
 
Cartilagiu
Cartilagiu, substantiv
Sinonime: cartilaj; (cartilagiu tiroid) cartilaj tiroid, mărul lui Adam.  
 
Cartilaj
Cartilaj, substantiv neutru
Sinonime: zgârci, tendon.  
 
Cartirui
Cartirui, verb
Sinonime: a încartirui.  
 
Cartiruire
Cartiruire, substantiv
Sinonime: încartiruire.  
 
Cârtiţă
Cârtiţă, substantiv
Sinonime: (zoologie) sobol, (regional) mitorlan, orb, orbeţ, şoarece-chior, (Banat şi Transilvania) muşuroi, (Banat, Transilvania şi Muntenia) şomâc; farcin, morvă, morvă cutanată, răpciugă, scrofulă, scrofuloză.  
 
Cârtițar
Cârtițar, substantiv
Sinonime: cârtițoi, (regional) bordei, (regional) mușuroi (de cârtiță).  
 
Cârtițoi
Cârtițoi, substantiv
Sinonime: cârtițar, (regional) mușuroi (de cârtiță), (medicină; popular) cârtiță.  
 
Cârtitor
Cârtitor, adjectiv și substantiv
Sinonime: cârcotaş, şicanator.  
 

Banc
Banc, substantiv neutru
Sinonime: cantitate, cârd, grup (de peşti), (regional) toană; (familiar) anecdotă, glumă, minciună, snoavă, spirit, vorbă de clacă; (geografie) prag, ridicătură; (joc de cărți) bacara, bancă, maca; (tehnică) banchetă, batiu, postament, stand, suport.  
 
Birlic
Birlic, substantiv masculin (regional)
Sinonime: spetează; as (la jocul de cărţi).  
 
Bâzâi
Bâzâi, verb
Sinonime: a zumzăi, a zuzăi, a zbârnâi, a ţârâi, a cârti, a protesta; a plânge, a scânci, a se smiorcăi, a se sclifosi; (familiar) a sâcâi, a necăji, a zgândări, a cicăli, a dăscăli, a bate la cap.  
 
Bodogăni
Bodogăni, verb
Sinonime: a mormăi, a murmura, a muştrului, a bombăni, a bolborosi, a blodogori, a boscorodi, a dondăni, a gângăvi, a îndruga, (rar) a bogonisi; a cârti, a protesta, a reproşa, a mustra, a certa, a critica; a cicăli, a dăscăli, a bate la cap.  
 
Bombăni
Bombăni, verb
Sinonime: a mormăi, a bodogăni, a boscorodi, a dondăni, a bolborosi, a bogonisi, a murmura; a cârti, a protesta, a mustra, a reproşa, a bate la cap, a certa, a critica.  
 
Broșură
Broșură, substantiv feminin
Sinonime: broșurică, buletin, catalog, cărticică, coliță, comics, fanzin, fasciculă, ghid, libret, opuscul, plachetă, prospect, tract, (învechit) filadă, (învechit) tartaj.  
 
Bubă
Bubă, substantiv feminin
Sinonime: abces, buboi, furuncul, umflătură, (regional) cârticer; rană, plagă, leziune; (figurat) încurcătură, dificultate, complicație, deficienţă, defect, punct slab, neajuns.  
 
Buclucaș (buclucașă)
Buclucaș (buclucașă), adjectiv
Sinonime: cârcotaş, certăreţ, cârtitor, dificil, incomod, gâlcevitor, arţăgos, scandalagiu.  
 
Carou
Carou, substantiv neutru
Sinonime: careu, pătrat, pătrățel, (învechit) carea; carelaj, caroiaj, dalaj, dală, damier, geam, mozaic, pavaj, placă, sticlă; (la cărțile de joc) romb, tobă; (variantă) caro.  
 
Cartofor (cartoforă)
Cartofor (cartoforă), substantiv masculin și feminin
Sinonime: jucător de cărţi, pocherist.  
 
Certa
Certa, verb
Sinonime: a face observaţie, a lua la rost, a atrage atenţia, a se învrăjbi, a se supăra, a rupe relaţiile, (popular) a se bălăbăni, a se gâlcevi, a se sfădi, (învechit şi regional) a se pricinui, (regional) a se cârti, a (se) pricini, (Moldova) a se cârcoti, (prin Oltenia) a se rohoti, (învechit) a se pârî, a se prici, a se prigoni, (figurat) a se strica; a admonesta, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, (livresc) a apostrofa, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (figurat) a săpuni, a scutura; a bate, a condamna, a instrui, a învăţa, a osândi, a pedepsi.  
 
Ciopârţi
Ciopârţi, verb
Sinonime: a tăia în bucăţi, a îmbucătăţi, a sfârteca, a sfâşia, (popular) a căsăpi, (popular) a dumica, (regional) a crâmpoţi, a măcelări, (Moldova, Bucovina şi Banat) a ciocârti, (prin Moldova) a cârnosi, (prin Banat) a cârti, (Moldova şi Bucovina) a hăcui.  
 
Cârcotaş (cârcotaşă)
Cârcotaş (cârcotaşă), adjectiv
Sinonime: certăreţ, cârtitor, nemulţumit, dificil, incomod; intrigant, bârfitor, colportor.  
 
Compacta
Compacta, verb
Sinonime: a lega cărţi, a broşa, a cartona; a tasa.  
 
Critica
Critica, verb
Sinonime: a satiriza, a biciui, a înfiera, a analiza, a discuta, a examina, a argumenta, a epiloga, a blama, a cenzura, a contrazice, a dezaproba, a detracta, a (se) plânge, a (se) dojeni, a (se) mustra, (popular) a cârti, (figurat) a scutura.

Critică, substantiv feminin
Sinonime: observaţie, mustrare, beşteleală, (la plural) bobârnace, ocară; satirizare, biciuire, înfierare, vestejire.  
 
Cupă
Cupă, substantiv feminin
Sinonime: pahar; trofeu, (învechit) scafă, tas; potir; (tehnică) blid, căuş, ciutură, (regional) făcău; caliciu; (botanică) (cupa-vacii) volbură; (cupa-oii) clopoţel; (la cărţile de joc) roşu, inimă; mişină; (botanică, la plural) (cupe) genţiană, ghinţură.  
 
Cvartal
Cvartal, substantiv neutru
Sinonime: cartier, sector, microraion; trimestru.  
 
Dăscăli
Dăscăli, verb
Sinonime: a învăţa, a povăţui, a sfătui, a îndruma; a dojeni, a mustra, a cicăli, a admonesta, a certa, a moraliza, (popular) a beşteli, a muştrului, a ocărî, a probozi, (popular) a sfădi, a sudui, (învechit şi regional) a înfrunta, a oropsi, a stropoli, a toi, (regional) a cârti, a tolocăni, (prin Moldova) a(-i) bănui, (Oltenia) a docăni, (prin Moldova) a mogorogi, (Moldova şi Bucovina) a moronci, (Bucovina) a puţui, (Moldova) a şmotri, (Oltenia şi Banat) a vrevi, (învechit) a preobrăzi, a prihăni, a probăzui, a prociti, (familiar, figurat) a săpuni, a scutura.  
 
Face
Face, verb
Sinonime: a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.  
 
Fante
Fante, substantiv masculin
Sinonime: tânăr uşuratic, june, curtezan, crai, filfizon; (la cărțile de joc) valet.  
 
Murmura
Murmura, verb
Sinonime: a cârti, a protesta, a se plânge, a bombăni, a mormăi; a fremăta, a susura, a şopti.

Murmură, substantiv (învechit)
Sinonime: murmur.  
 
Muşuroi
Muşuroi, substantiv neutru
Sinonime: cuib, furnicar, mogâldeață, moviliță, ridicătură de pământ, (mușuroi înierbat) marghilă, (regional) măguiață; cârtiță, sobol; (variante) moșinoi, moșoroi, moșunoi.

Muşuroi, verb
Sinonime: a acoperi cu pământ, a face mușuroi, a grămădi, a îmbulzi, a îndesa, a înghesui, a îngrămădi, (variantă) a moșoroi.  
 
Nemulţumit (nemulțumită)
Nemulțumit (nemulțumită), adjectiv
Sinonime: amărât, contrariat, hirsut, indispus, insatisfăcut, mâhnit, mofluz, necăjit, neîmpăcat, neîndestulat, nesatisfăcut, supărat, ursuz, (învechit și regional) năsilnic, (învechit și regional) nemulțumitor, (învechit) cârtelnic, (învechit) neblagodarnic, (învechit) necontentăluit, (învechit, regional și familiar) paraponisit, (popular) cârtitor, (regional) coceriș, (variantă) (regional) nemulțămit.  
 
Periferie
Periferie, substantiv feminin
Sinonime: mahala, suburbie, margine, cartier.  
 
Raion
Raion, substantiv neutru
Sinonime: secție; cartier, circumscripție, district, mahala, microraion, sector.  
 
Spârc
Spârc, substantiv masculin
Sinonime: (familiar) copilandru, pici, prichindel, mucos, puşti, ţângău; (regional) zgârci, cartilaj.  
 
Vărsătură
Vărsătură, substantiv feminin
Sinonime: eliminare, vomare, vomă, vomătură, vomitare, (popular) borâtură; (învechit și regional) vărsare; (învechit) pantă; (învechit) turnare (a unui metal); (regional; la plural) mușuroaie (de cârtiță).  
 
Zgârci
Zgârci, verb
Sinonime: a se contracta, a se ghemui, a se chirci, a se strânge; a (se) scumpi, a fi avar, a fi meschin.

Zgârci, substantiv neutru
Sinonime: cartilaj.  
 
Admonesta
Admonesta, verb
Sinonime: a admonia, a certa, a dăscăli, a dojeni, a moraliza, a mustra, a reprimanda, (Bucovina) a puțui, (familiar, figurat) a săpuni, (familiar, figurat) a scutura, (învechit și regional) a înfrunta, (învechit și regional) a oropsi, (învechit și regional) a stropoli, (învechit și regional) a toi, (învechit) a preobrăzi, (învechit) a prihăni, (învechit) a probăzui, (învechit) a prociti, (Moldova și Bucovina) a moronci, (Moldova) a șmotri, (Oltenia și Banat) a vrevi, (Oltenia) a docăni, (popular și familiar) a beșteli, (popular și familiar) a muștrului, (popular și familiar) a ocărî, (popular și familiar) a probozi, (popular) a sfădi, (popular) a sudui, (prin Moldova) a mogorogi, (prin Moldova) a(-i) bănui, (regional) a cârti, (regional) a tolocăni.  
 
Bacara
Bacara, substantiv
Sinonime: (joc de cărți) banc, maca.  
 
Chelifer
Chelifer, substantiv
Sinonime: (zoologie) scorpionul de cărţi.  
 
Adut
Adut, substantiv masculin (regional)
Sinonime: (culoarea care domină la jocul de cărţi) atu, (Banat) tronf.  
 
Cruciaș
Cruciaș, substantiv (regional)
Sinonime: (joc de cărți) joc de cruce, 66.  
 
Cârâială
Cârâială, substantiv
Sinonime: cărâitură, cârâire, cârâit; (figurat) cârtire, ceartă, ciondăneală, ciorovăială.  
 
Compactor
Compactor, substantiv
Sinonime: compresor, mai, mașină de compactat, (regional) legător (de cărți).  
 
Condropterigian
Condropterigian, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) cartilaginos.  
 
Damă
Damă, substantiv
Sinonime: (la jocul de cărți) regină, (învechit) crăiasă, crăiţă; cocotă, cucoană, curvă, doamnă, femeie de stradă, madam, nevastă, prostituată, soţie, târfă.  
 
Farcin
Farcin, substantiv
Sinonime: (medicină veterinară) morvă cutanată, (popular) cârtiță.  
 
Fanar
Fanar, substantiv
Sinonime: crâng, felinar, lampă, lanternă, prâsnel; cartier (grecesc) din Constantinopole.

Fânar, substantiv
Sinonime: fanar, felinar, lampă.  
 
Filadă
Filadă, substantiv
Sinonime: broşură, cărticică.  
 
Cartomanție
Cartomanție, substantiv
Sinonime: (rar) ghicit în cărți.  
 
Karting
Karting, substantiv
Sinonime: (sport) carting.  
 
Ganoid
Ganoid, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) sturion; (la plural) (ganoizii cartilaginoși) condrosteii.  
 
Macă
Macă, substantiv
Sinonime: bâtă, ciomag, măciucă.

Maca, substantiv feminin (învechit)
Sinonime: (joc de cărți) bacara, banc.  
 
Ghindă
Ghindă, substantiv
Sinonime: (la cărțile de joc) treflă.  
 
Macao
Macao, substantiv
Sinonime: (joc de cărţi) bacara, banc, (variantă) maca.  
 
Scrofulă
Scrofulă, substantiv
Sinonime: (medicină) (la plural) scrofuloză, moimă, uimă, (Moldova și Bucovina) jolnă, (popular) gâlcă, (regional) cârtiţă, (Transilvania) şui.  
 
Scrofuloză
Scrofuloză, substantiv
Sinonime: (medicină) (la plural) scrofule, (regional) cârtiţă, (Transilvania) şui.  
 
Mazu
Mazu, substantiv
Sinonime: (la jocul de cărți) adaos, miză.  
 
Ghetou
Ghetou, substantiv
Sinonime: cartier mărginaș, favelă, mahala, periferie, suburbie, (variantă) gheto.  
 
Ronţ
Ronţ, substantiv
Sinonime: cartilaj, zgârci.  
 
Cite
Cite, substantiv
Sinonime: cartier, oraș (vechi).  
 
Arondisment
Arondisment, substantiv
Sinonime: cartier, district, foburg, regiune, sector.  
 
Sfârcos
Sfârcos, adjectiv
Sinonime: cartilaginos.  
 
Răpștitor
Răpștitor, substantiv
Sinonime: (învechit) cârtitor, (variantă) răpștitoriu.  
 
Tartaj
Tartaj, substantiv
Sinonime: (regional) broșură, caiet, catastif, cărticică, condică, copertă, foaie de tipăritură, învelitoare, registru, scoarță; (variantă) trătaj.  
 
Librărie
Librărie, substantiv
Sinonime: anticariat, bibliotecă, librărie-papetărie, librărie-pilot, magazin (de cărți).  
 
Poker
Poker, substantiv
Sinonime: (joc de cărți) pocher.  
 
Praftoriţă
Praftoriţă, substantiv
Sinonime: (regional) foale, praftură, stropitoare, (Banat) stropelnic, (Banat, Oltenia şi Muntenia) stropelniţă; (la jocurile de cărți) popă.  
 
Şicanator
Şicanator, adjectiv
Sinonime: cârcotaș, gâlcevitor, procesiv, sâcâitor, șicanier, tracasant, (Moldova și Bucovina) cârciogar, (popular) cârtitor.  
 
Maz
Maz, substantiv
Sinonime: email, glazură, smalț; (la jocul de cărți) adaos, miză, sumă pontată; (adverbial) în plus, pe deasupra.  
 
Răpşti
Răpşti, verb (regional)
Sinonime: a cârti, a certa, a crâcni, a face gură, a invidia, a jefui, a murmura, a mustra, a pizmui, a prăda, a protesta, a răcni, a răpi, a se răsti, a striga, a țipa, a urla, a uzurpa, a zbiera.  
 
Ţigănie
Ţigănie, substantiv
Sinonime: cartier de țigani, mahala, șatră, ţigănime; balamuc, gălăgie, hărmălaie, huiet, larmă, scandal, tămbălău, tărăboi, tevatură, tumult, vacarm, vuiet, zarvă, zgomot; târguială, tocmeală (excesivă), zgârcenie.  
 
Mitorlan
Mitorlan, substantiv (regional)
Sinonime: cârtiță, chițoran, guzgan, nițoran, popândău, popondoc, sobol, șobolan.  
 
Biblioclast
Biblioclast, substantiv
Sinonime: (livresc) distrugător de cărți.  
 
Cartodrom
Cartodrom, substantiv
Sinonime: pistă (de carting).  
 
Lanschenet
Lanschenet, substantiv (învechit)
Sinonime: fantasin mercenar, infanterist; (joc de cărți) faraon, stos, (variantă) lanscheneț.  
 
Dealing
Dealing, substantiv
Sinonime: (la jocul de cărți) împărțitul cărților.  
 
Şoarece
Şoarece, substantiv
Sinonime: chiţcan, liliac, șoricel, șoricuț, (regional) cioarice, (regional) paruș, (regional) șoacăț, (regional) șoarice, (regional) șomâc, (variantă) șoarec; (șoarece-de-câmp) chițoran, popândău, popândeț, popândoc, poponeț; (șoarece-de-pădure) popândău, popânzac, popânzoi, poponeț; (şoarece-chior) cârtiţă, sobol; (şoarece-de-mare) limbă-de-mare; (șoarece-de-mare) pește-jidovesc.  
 
Morvă
Morvă, substantiv
Sinonime: (medicină veterinară) răpciugă, (rar) rapin, (regional) cârtiţă, (regional) mucărie, (morvă cutanată) farcin.  
 
Tuz
Tuz, substantiv (învechit)
Sinonime: curea, oglajă, oglavă, oglăjă; (la jocul de cărți) as.  
 
Livret
Livret, substantiv
Sinonime: broșură, broșurică, caiet, carnețel, catalog, cărticică, fasciculă, libret, opuscul, plachetă.  
 
Libret
Libret, substantiv
Sinonime: broșură, broșurică, carnet, carnețel, cărticică, condicuță, livret, opuscul, text.  
 
Șlem
Șlem, substantiv
Sinonime: (la unele jocuri de cărți) avantaj, capot.  
 
Triplet
Triplet, substantiv
Sinonime: triplicat, (biologie) codon, (la anumite jocuri de cărți) brelan.  
 
Bridge
Bridge, substantiv
Sinonime: (joc de cărți) vist, whist; (lucrare dentară) pod, punte.  
 
Vist
Vist, substantiv
Sinonime: (joc de cărți) boston, bridge, whist.  
 
Decarta
Decarta, verb
Sinonime: a exoflisi, a separa cărțile fără valoare.  
 
Bibliofil
Bibliofil, substantiv
Sinonime: amator, arhivist, biblioman, colecționar, iubitor de carte, paleograf.

Bibliofil, adjectiv
Sinonime: (despre cărți, ediții) rar și prețios; (ediție bibliofilă) ediție de lux.  
 
Relansa
Relansa, verb
Sinonime: a da un nou avânt, a repune pe piață, a retrimite; (la jocul de cărți) a face un relans, a mări miza.  
 
Cartomancian
Cartomancian, substantiv
Sinonime: cartomant, ghicitor în cărți.  
 
Microraion
Microraion, substantiv
Sinonime: cartier, sector, (învechit) cvartal.  
 
Repozitoriu
Repozitoriu, substantiv (învechit)
Sinonime: bibliotecă, dulap (pentru cărți).  
 
Criticare
Criticare, substantiv
Sinonime: analizare, apreciere, bârfire, blamare, cârtire, comentare, criticat, mustrare, opinare, (învechit) critică.  
 
Criticat
Criticat, substantiv
Sinonime: bârfire, blamare, cârtire, criticare, critică, mustrare.  
 
Zgârciuros
Zgârciuros, adjectiv
Sinonime: cartilaginos.  
 
Relansare
Relansare, substantiv
Sinonime: boom, repriză; (la jocul de cărți) nouă miză, relans.  
 
Mânzulică
Mânzulică, substantiv (regional)
Sinonime: (zoologie) mânzișoară; (articulat; joc de cărți) (regional) mânzilică.  
 
Chibiț
Chibiț, substantiv (învechit)
Sinonime: (la jocul de cărți) privitor, spectator; (ornitologie) nagâț.  
 
Chibița
Chibița, verb
Sinonime: a fi chibiț, (într-o afacere sau acțiune) a avea un rol neînsemnat, (la jocul de cărți) a privi, (variantă) a chibiți.  
 
Încartiruire
Încartiruire, substantiv
Sinonime: cantonare, cartiruire, cazare, (variantă) încartierare, (variantă) încvartirare.  
 
Cantonare
Cantonare, substantiv
Sinonime: cartiruire, cazare, încartiruire, limitare, rămânere pe loc.  
 
Încartiera
Încartiera, verb (învechit)
Sinonime: a cantona, a cartirui, a caza, a încartirui, (învechit) a încvartira.  
 
Încvartira
Încvartira, verb (învechit)
Sinonime: a cartirui, a încartirui, (învechit) a încartiera, (învechit) a încvartirui.  
 
Încartirui
Încartirui, verb
Sinonime: a cantona, a cartirui, a caza, (învechit) a încartiera, (învechit) a încvartira.  
 
Cvartir
Cvartir, substantiv
Sinonime: cantonament, (învechit și regional) cartier, (învechit) cuartir, (învechit) fartir, (regional) gazdă, (regional) locuință provizorie.  
 
Cazarmă
Cazarmă, substantiv
Sinonime: baracament, bază, cantonament, cartier, casernă, cazarmament, garnizoană, post, (variantă) casarmă.

Cazarma, verb
Sinonime: a instala în cazarmă, a încazarma, a reține în cazarmă.  
 
Ecarté
Ecarté, substantiv
Sinonime: (joc de cărți) (învechit) ecarteu.  
 
Motosport
Motosport, substantiv
Sinonime: autocros, automobilism, autosport, carting, cursă (auto), gimcana, motociclism, motocros, motonautică, raliu, sport cu motor.  
 
Mârâitor
Mârâitor, adjectiv
Sinonime: bombănitor, cârtitor, mormăitor.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar