Aşeza
Aşeza, verb
Sinonime: a fixa, a potrivi, a rândui, a aranja, a stabili, a statornici, a (se) pune, a plasa, a alinia.  
 
Așezălaș
Așezălaș, substantiv (regional)
Sinonime: așezământ.  
 
Așezământ
Așezământ,
Sinonime: acord, aranjament, astâmpăr, așezare, așezătură, calm, combinație, contract, convenție, dispoziție, fundație, hotărâre, instituție (publică), întocmire, înțelegere, învoială, învoire, legământ, liniște, loc, logodnă, odihnă, orânduială, orânduire, ordin, organizare, pace, pact, poruncă, poziție, rânduială, repaus, temperatură, tihnă, tranzacție, unitate, (desuet) stabiliment, (învechit) amplasament, (învechit) colonizare, (învechit) descălecare, (învechit) stare de odihnă, (învechit) tocmeală, (învechit) tranzacție politică, (regional) așezălaș.  
 
Așezământar
Așezământar, substantiv (învechit)
Sinonime: (învechit) așezare, așezământ, cislă, cisluire.  
 
Aşezare
Aşezare, substantiv feminin
Sinonime: fixare, stabilire, instalare, punere, aranjare, amenajare, situare, dispunere; casă, adăpost, locuinţă; localitate, comună, oraş; poziție.  
 
Aşezat (aşezată)
Aşezat (aşezată), adjectiv
Sinonime: cuminte, liniștit, calm, la locul lui, cumpătat, serios, măsurat, chibzuit, potolit, instalat.  
 

Aplica
Aplica, verb
Sinonime: a pune, a aşeza, a fixa, a potrivi, a prinde, a lipi; a folosi, a întrebuinţa, a administra, a pune in practică (ceva).

Aplică, substantiv
Sinonime: aplicație, candelabru, lampă, luminar, plafonieră.  
 
Auster (austeră)
Auster (austeră), adjectiv
Sinonime: sobru, reţinut, cumpănit, cumpătat, așezat, stăpânit; simplu, călugăresc, monahal, stoician, spartiat.  
 
Calm (calmă)
Calm (calmă), adjectiv
Sinonime: liniştit, cumpănit, stăpânit, domol, potolit, echilibrat, moderat, așezat; destins, flegmatic, imperturbabil; pacific, pașnic, placid.  
 
Cetate
Cetate, substantiv feminin
Sinonime: fortăreaţă, aşezare întărită, fortificaţie, cetăţuie, fort.  
 
Câșlă
Câșlă, substantiv feminin
Sinonime: (învechit) așezământ provizoriu, campament, tabără; (regional) căsoaie, grajd, stână, suhat, târlă, (regional) câșlărie; (desuet) categorie.  
 
Coloniza
Coloniza, verb
Sinonime: a popula; (învechit) a aşeza, a locui, a ocupa, a invada.  
 
Combinaţie
Combinaţie, substantiv feminin
Sinonime: acord, amalgam, amestec, aranjament, asociere, calcul, combinare, compus, contract, convenție, corp compus, gând, idee, intenție, îmbinare, împreunare, îngemănare, întâlnire de dragoste, înțelegere, învoială, învoire, legământ, manevră, melanj, mixtură, pact, plan, proiect, reunire, sinteză, socoteală, tranzacție, unire, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit) așezământ, (învechit) cuvânt, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Muntenia) prinsoare, (variantă) combinațiune.  
 
Culca
Culca, verb
Sinonime: a se trânti, (învechit) a se tinde, a (se) aşeza, a (se) aşterne, a (se) întinde, a (se) lungi, a (se) pune, a doborî, a tăvăli, (popular) a pologi, a apleca, a apune, a asfinţi, a coborî, a dispărea, a pieri, a pleca.  
 
Culcuş
Culcuş, substantiv neutru
Sinonime: pat; vizuină, bârlog, adăpost, aşezare, casă, cămin, domiciliu, locuinţă, sălaş; (botanică) (culcuşul-vacii) vulturică.  
 
Cuminte
Cuminte, adjectiv
Sinonime: cumsecade, aşezat, serios, potolit, blajin, blând, calm, paşnic, liniştit, ascultător, de treabă; cu judecată, deştept, înţelept.

Cuminte, adverb
Sinonime: chibzuit.  
 
Cumpănit (cumpănită)
Cumpănit (cumpănită), adjectiv
Sinonime: calm, liniștit, domol, potolit, aşezat, echilibrat, moderat, stăpânit, cumpătat.  
 
Depune
Depune, verb
Sinonime: a se sedimenta, a se lăsa la fund; a (se) pune, a (se) aşeza; a mărturisi, a spune; a prezenta, a înfăţişa, a preda (un act, un document); a lăsa; a plăti; a se aşterne, a cădea; a desfăşura, a presta.  
 
Depunere
Depunere, substantiv feminin
Sinonime: depozit, aşezare, lăsare, predare, plată, sedimentare, sediment.  
 
Destinaţie
Destinaţie, substantiv feminin
Sinonime: scop, ţintă, finalitate, funcţie; loc, aşezare, punct de sosire; (învechit) săvârşire, săvârşit.  
 
Dispoziţie
Dispoziţie, substantiv feminin
Sinonime: stare sufletească; hotărâre, ordin, indicaţie, normă, prescripţie, prevedere, (învechit şi regional) rost, (învechit) prescript, clauză, poruncă, (popular) porunceală, (învechit) aşezământ, carte, farmuta, învăţătură, mandat, orânduială, orânduire, pitac, poruncită, povelenie, povelire, pravilă, rânduială, strânsoare, şart, tertip, ucaz, (rusism învechit) pricaz, consemn, situaţie, stare; (la plural) toane, voie, (regional, la plural) duşi, poftă, tendinţă.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Domol (domoală)
Domol (domoală), adjectiv
Sinonime: încet, lin, alene; liniştit, blând, calm, potolit, blajin, paşnic, aşezat; temperat, moale, dulce, moderat, slab; căldicel, căldişor, călduţ, încropit; lent, măsurat, tacticos, (popular) molcomit, molcom, netulburat, tihnit, (învechit) păciuit, (figurat) destins, uşor.  
 
Fondator
Fondator, substantiv masculin
Sinonime: cofondator, creator, ctitor, întemeietor, promotor, (învechit) aşezător, (învechit, la figurat) urzitor.

Fondator, adjectiv
Sinonime: constructor, edificator.  
 
Formaţie
Formaţie, substantiv feminin
Sinonime: alcătuire, ansamblu, aranjament, aranjare, aşezare, brigadă, compunere, dispunere, echipă, formare, formaţiune, grupă, întocmire, nivel, orânduire, organizare, pregătire, structură.  
 
Fundaţie
Fundaţie, substantiv feminin
Sinonime: aşezământ, bază, crepidomă, ctitorie, fundament, fundațiune, instituţie, temei, temelie, (ieşit din uz) stabiliment, (învechit) aşezare, (învechit) rădăcină, (prin Muntenia) arca, (rar) substrucţie.  
 
Gol
Gol, substantiv neutru
Sinonime: cavitate, gaură, lacună, lipsă, loc lipsit de așezări, loc lipsit de vegetație, spațiu liber, vid.  
 
Gospodări
Gospodări, verb
Sinonime: a chivernisi, a orândui, a administra; (reflexiv) a se căpătui, a se aşeza la casa lui, a se căsători.  
 
Insera
Insera, verb
Sinonime: a anexa, a aşeza, a dispune, a fixa, a grefa, a imbrica, a implanta, a incastra, a include, a infiltra, a intercala, a interpola, a interpune, a introduce, a încorpora.  
 
Inserţie
Inserţie, substantiv feminin
Sinonime: inserare, introducere, fixare, aşezare.  
 
Instala
Instala, verb
Sinonime: a monta, a aranja; a se plasa, a se aşeza, a se fixa, a se stabili; a caza, a cantona, a adăposti.  
 
Împlânta
Împlânta, verb
Sinonime: a (se) înfige, a (se) vârî, a așeza, a băga, a fixa, a intra, a pătrunde, a planta, a pune, a răsădi, a sădi, a transplanta.  
 
Încuiba
Încuiba, verb
Sinonime: a se oploşi, a se aşeza, a se cuibări, a se aciua.  
 
Înscăuna
Înscăuna, verb
Sinonime: a așeza în scaunul domniei, a face se înscăuneze, a instala, a instaura, a încorona, a întrona, a învesti, a numi, a proclama, a propovădui, a pune, a striga, a unge, a veni la domnie, a vesti, (învechit) a prochema.  
 
Învoială
Învoială, substantiv feminin
Sinonime: acord, angajament, angajare, aprobare, aranjament, asentiment, aviz, combinație, condiție, consimţământ, consimțire, contract, convenţie, împăcare, încuviințare, îngăduință, îngăduire, înţelegere, învoire, legământ, pact, permisie, permisiune, tranzacție, voie, voință, vorbă, vrere, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit și regional) poslușanie, (învechit și regional) slobozenie, (învechit) așezământ, (învechit) concesie, (învechit) concurs, (învechit) cuvânt, (învechit) pozvol, (învechit) sfat, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (învechit) volnicie, (Moldova și Bucovina) pozvolenie, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Banat) pogoadă, (prin Muntenia) prinsoare, (prin Oltenia și Banat) pogodeală, (regional) tocmă.  
 
Localitate
Localitate, substantiv feminin
Sinonime: sat, aşezare, comună, oraş.  
 
Locaş
Locaş, substantiv neutru
Sinonime: adăpost, locuinţă, încăpere, aşezare, casă, sălaş, reşedinţă; biserică, mănăstire.  
 
Locuinţă
Locuinţă, substantiv feminin
Sinonime: casă, apartament, încăpere, clădire, sediu; domiciliu, lăcaş, aşezare, (popular) sălaş.  
 
Măsurat (măsurată)
Măsurat (măsurată), adjectiv
Sinonime: cântărit, calculat, proporţionat, limitat; (figurat) moderat, temperat, aşezat, cumpătat, stăpânit, chibzuit, echilibrat, socotit.  
 
Molcom (molcomă)
Molcom (molcomă), adjectiv
Sinonime: liniştit, lin, domol, potolit, aşezat, calm.  
 
Monta
Monta, verb
Sinonime: a potrivi, a aşeza, a fixa, a împreuna, a asambla; (figurat) a aţâţa, a întărâta.

Montă, substantiv feminin
Sinonime: împreunare.  
 
Orândui
Orândui, verb
Sinonime: a aşeza, a aranja, a organiza, a întocmi, a grupa; a pune la cale, a hotărî, a dispune, a porunci; a numi, a desemna, a fixa, a învesti, a însărcina.  
 
Plasa
Plasa, verb
Sinonime: a aşeza, a situa, a amplasa; a investi, a destina; a trimite, a expedia.

Plasă, substantiv feminin
Sinonime: reţea, împletitură, fileu, mreajă; sacoşă; (figurat) farmec, vrajă, mreje; (figurat) cursă, momeală, ademenire.  
 
Posta
Posta, verb
Sinonime: a se aşeza, a se instala, a se plasa, a se fixa, a sta.

Poştă, substantiv feminin
Sinonime: corespondenţă; (învechit) staţie.  
 
Potolit (potolită)
Potolit (potolită), adjectiv
Sinonime: liniştit, domol, calm, aşezat, blând; palid, difuz, şters; mocnit; slab, stins, încet, în surdină.  
 
Potrivit (potrivită)
Potrivit (potrivită), adjectiv
Sinonime: conform, corespunzător, nimerit, adecvat, convenabil, acceptabil; la fel, armonic; aranjat, aşezat, întocmit, meşteşugit; moderat, temperat, reţinut, aşa şi aşa.  
 
Poză
Poză, substantiv feminin
Sinonime: fotografie, ilustrație; atitudine, ţinută, poziţie.

Poza, verb
Sinonime: a (se) fotografia; (tehnică) a așeza, a dispune, a monta, a stivui.  
 
Poziţie
Poziţie, substantiv feminin
Sinonime: alură, amplasare, aşezare, atitudine, caz, circumstanță, condiție, conjunctură, demnitate, dispoziție, figură, graviditate, ipostază, împrejurare, loc, opinie, orientare, părere, port, post, postură, poză, profesiune, punct de vedere, rang, sarcină, situare, situație (socială), stare, treaptă, ținută, unghi, (figurat) context, (învechit) împrejur-stare, (învechit) încunjurare, (învechit) peristas, (învechit) pozițiune, (învechit) prilejire, (învechit) stat, (rar) stațiune.  
 
Pregăti
Pregăti, verb
Sinonime: a (se) instrui, a (se) prepara, a anunţa, a aranja, a așeza, a așterne, a avertiza, a crea, a da ştire, a face, a fi gata de, a fi pe punctul de, a forma, a îndruma, a învăţa, a medita, a preveni, a pune, a se informa, a-și însuși, a studia (temeinic), (învechit și popular) a preface, (învechit și regional) a (se) griji, (învechit) a (se) gotovi, (învechit) a orândui, (învechit) a tocmi, (popular) a (se) găti, (regional) a pregăta, (Transilvania și Banat) a păzi, (Transilvania) a socăci.  
 
Pune
Pune, verb
Sinonime: a aşeza, a instala, a depune, a stabiliza; a aşterne, a rândui, a întinde; a sili, a obliga, a constrânge.  
 
Rasă
Rasă, substantiv feminin
Sinonime: soi, varietate, specie, sort; anteriu.

Rasa, verb
Sinonime: (despre lichide) a se așeza, a se decanta, a se limpezi.  
 
Sălăşlui
Sălăşlui, verb
Sinonime: a se adăposti, a locui, a se aşeza, a se stabili, a-şi avea sălaşul; a da adăpost, a fi găzduit.  
 
Sedentar (sedentară)
Sedentar (sedentară), adjectiv
Sinonime: cazanier, fixat, inactiv, lipsit de mişcare, nemigrator, stabil, statornic, staționar, ţintuit locului, (învechit) așezător, (învechit) stătător, (învechit) șezător.  
 
Sediment
Sediment, substantiv neutru
Sinonime: aluviune, limon, aşezare, strat, (învechit) şezământ, depozit, depunere; (geologie) rocă sedimentară.  
 
Serios (serioasă)
Serios (serioasă), adjectiv
Sinonime: sobru, aşezat, ponderat, sever; conștiincios, concentrat, preocupat; pozitiv, real, adevărat; temeinic, stăruitor, adânc; grav, periculos, primejdios; important, de seamă, deosebit.  
 
Sistematiza
Sistematiza, verb
Sinonime: a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a conceptualiza, a corecta, a dispune, a distribui, a face sistematic, a grupa, a împărți, a întocmi, a moderniza, a normaliza, a orândui, a ordona, a organiza, a perfecţiona, a potrivi, a pune, a raționaliza, a rândui, a reglementa, a regula, a regulariza, a repartiza, a standardiza, a structura, (popular) a chiti, (popular) a drege, (popular) a tocmi.  
 
Situa
Situa, verb
Sinonime: a plasa, a aranja, a pune, a aşeza.  
 
Situat (situată)
Situat (situată), adjectiv
Sinonime: plasat, așezat, aranjat; bogat, înstărit.  
 
Situaţie
Situaţie, substantiv feminin
Sinonime: împrejurare, circumstanţă; poziţie, loc, dispoziţie, stare, aşezare; raport, dare de seamă.  
 
Stabiliment
Stabiliment, substantiv neutru
Sinonime: aşezământ, azil, bancă, cazinou, clinică, colegiu, colonie, comerț, construcție, contoar, dispensar, edificiu, fabrică, facultate, firmă, fundație, instituţie, închisoare, întreprindere, liceu, local, magazin, manufactură, penitenciar, prizon, protectorat, regie, societate, spital, sucursală, școală, tutelă, unitate, uzină; (depreciativ) bordel, casă de toleranță.  
 
Stabiliza
Stabiliza, verb
Sinonime: a consolida, a întări; a fixa, a aşeza, a statornici.  
 
Statornici
Statornici, verb
Sinonime: a fixa, a aşeza, a stabili.  
 
Stăpânit (stăpânită)
Stăpânit (stăpânită), adjectiv
Sinonime: astâmpărat, așezat, autocontrolat, calm, chibzuit, controlat, cuminte, cumințit, cumpătat, dominat, domol, domolit, echilibrat, inhibat, înfrânat, liniștit, pașnic, potolit, reținut, rezervat, serios, sobru, supus, temperat.  
 
Strânge
Strânge, verb
Sinonime: a (se) acumula, a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) consolida, a (se) contracta, a (se) îngrămădi, a (se) înmagazina, a (se) înmănunchea, a (se) întări, a (se) întruni, a (se) retracta, a (se) reuni, a (se) strâmta, a (se) zgârci, a agonisi, a apăsa, a apropia, a așeza laolaltă, a canoni, a căzni, a chinui, a coagula, a colecta, a colecționa, a comprima, a constrânge, a convoca, a culege, a curăța, a depozita, a deretica, a economisi, a face clăi, a face, a forța, a intra, a îmbrățișa, a împături, a încasa, a închega, a închide, a încinge, a încleșta, a încuia, a îndesa, a îndoi, a înfăşura, a îngheța, a îngusta, a înșuruba, a lega, a lua în brațe, a munci, a obliga, a percepe, a plia, a presa, a prinde, a pune bine, a pune la loc, a recolta, a recupera, a ridica, a schingiui, a scurge, a scutura, a se chirci, a se ghemui, a se îmbulzi, a se închirci, a se micșora, a sili, a solidifica, a stoca, a tezauriza, a tortura, a trudi, (Banat și Transilvania) a orândui, (Banat) a stăci, (figurat) a (se) cimenta, (figurat) a prăsi, (învechit și popular) a păsa, (învechit și regional) a griji, (Oltenia și Muntenia) a (se) închelba, (Oltenia și Muntenia) a scofeli, (Oltenia, Banat și Transilvania) a se zguli, (popular) a chivernisi, (popular) a pături, (popular) a se ciuciuli, (popular) a se stârci, (popular) a șurubui, (prin Bucovina) a cioroboti, (prin Maramureș) a zorobi, (regional) a (se) închelbăra, (regional) a (se) întroloca, (regional) a (se) soborî, (regional) a priștipi, (regional) a răgădui, (regional) a rândui, (regional) a sclipui, (regional) a se tâmbuși, (regional) a șurubi, (Transilvania și Maramureș) a șporoli, (Transilvania și Maramureș) a ticăzui, (Transilvania) a câștiga, (Transilvania) a mirui, (Transilvania) a sureti, (Transilvania) a tăgăși, (Transilvania) a tistăli.  
 
Strâns (strânsă)
Strâns (strânsă), adjectiv
Sinonime: acumulat, adunat (la un loc), adunător, agonisit, ajustat (pe talie), apăsat, apropiat (tare), apucat, aspru, așezat la loc sigur, chircit, compact, comprimat, concentrat, contractat, cruțător, cuprins cu putere (în mâini), des, econom, economisit, ghemuit, intim, împăturit, închircit, încleștat, încordat, îndoit, înfășurat (bine), înghesuit, îngrămădit, îngust, înstrunat, întins, laconic, lapidar, legat, lipit, păstrător, pliat, presat, prins, pus bine, pus în ordine, restrâns, retractat, riguros, scurt, sever, sistematic, strașnic, strâmt, strângător, strict, strunit, succint, zgârcit, (figurat) coerent, (figurat) concis, (figurat) îndârjit, (figurat) precis, (figurat) puternic, (figurat) trainic, (franțuzism) colant, (Moldova) încinchit, (Oltenia, Banat și Transilvania) zgulit, (popular) ciuciulit, (popular) păturit, (popular) stârcit, (regional) tâmbușit.  
 
Şedea
Şedea, verb
Sinonime: a lua loc, a se aşeza, a poposi, a zăbovi; a fi în repaus, a se odihni, a fi inactiv, a se opri; a sta, a se găsi, a locui; a-i veni bine, a i se potrivi.  
 
Tacticos (tacticoasă)
Tacticos (tacticoasă), adjectiv
Sinonime: așezat, calm, cumpănit, domol, încet, lent, lin, liniștit, măsurat, moderat, potolit, regulat, socotit, temperat, (popular) molcomit.  
 
Tasa
Tasa, verb
Sinonime: (reflexiv) a se îndesa, a se cufunda, a se aşeza.

Tasă, substantiv (învechit)
Sinonime: cană, ceașcă.  
 
Ticlui
Ticlui, verb
Sinonime: a aranja, a potrivi, a aşeza, a întocmi, a face; (figurat) a născoci, a pune la cale, a inventa, a imagina, a scorni, a minţi.  
 
Tocmi
Tocmi, verb
Sinonime: a se târgui, a duce tratative, a face tranzacţii, a se învoi, a se angaja; a orândui, a aranja, a aşeza, a instala; (învechit) a pune la cale, a organiza, a constitui.  
 
Vatră
Vatră, substantiv feminin
Sinonime: cuptor, sobă; locuinţă, cămin, casă, aşezământ.  
 
Adosat (adosată)
Adosat (adosată), adjectiv
Sinonime: aşezat adaxial; orientat spre axă.  
 
Amplasare (amplasări)
Amplasare (amplasări), substantiv feminin
Sinonime: aşezare, fixare, plasare, situare, stabilire; locație, loc, poziție, situație, teren.  
 
Afişa
Afişa, verb
Sinonime: a anunța, a apoza, a așeza la vedere, a exhiba, a expune (un afiș), a face paradă de, a lipi (un afiș), a manifesta ostentativ, a placarda, a se pune în evidență.  
 
Alcătuire
Alcătuire, substantiv
Sinonime: alcătuială, alcătuit, apariție, aranjament, așezare, colectare, compilație, componență, compoziție, compunere, concepere, constituire, construire, creare, culegere, desemnare, dispunere, distribuție, economie, elaborare, facere, formare, formație, instituire, înființare, întocmire, numire, organizare, organizație, prefacere, punere, rânduială, realizare, redactare, scriere, scris, stabilire, strângere, structură, transformare, (figurat) plămadă, (figurat) urzeală, (învechit și popular) dispoziție, (învechit) alcătuință, (învechit) combinație, (învechit) izvodire, (învechit) redacție, (învechit) redijare, (rar) substanță.  
 
Amplasa
Amplasa, verb
Sinonime: a (se) aşeza, a (se) fixa, a (se) plasa, a (se) situa, a (se) stabili.  
 
Amplasament
Amplasament, substantiv
Sinonime: aşezare, loc, poziţie, (rar) situare, situaţie, (învechit) aşezământ, pusăciune, pusătură, pusoare, stat.  
 
Aranjare
Aranjare, substantiv
Sinonime: aşezare, clasare, clasificare, distribuire, împărţire, ordonare, repartizare, rânduială, rânduire, sistematizare; pregătire, facere; reglare; reglementare; gătire.  
 
Aşternere
Aşternere, substantiv
Sinonime: aşezare, întindere, punere.  
 
Căpătuit
Căpătuit, adjectiv
Sinonime: bogat, căsătorit, chivernisit, cununat, îmbogățit, înavuțit, înstărit, parvenit, pricopsit, (popular și depreciativ) ajuns, (popular) așezat, (popular) cu stare.

Căpătuit, substantiv (învechit)
Sinonime: căpătuială, căpătuire, parvenit, (popular) ajuns.  
 
Mânea
Mânea, verb (popular)
Sinonime: a rămâne, a poposi, a dormi, a înnopta; (regional) a poposi o vreme undeva, a se așeza, a sta.

Manea, substantiv
Sinonime: melodie, cântec; topor.  
 
Cortel
Cortel, substantiv
Sinonime: adăpost, aşezare, casă, cămin, domiciliu, locuinţă, sălaş; umbrelă.  
 
Cuib
Cuib, substantiv
Sinonime: vizuină, cuibar; (agricultură) muşuroi; maia, adăpost, aşezare, casă, cămin, domiciliu, locuinţă, sălaş.  
 
Cuminţit
Cuminţit, adjectiv
Sinonime: astâmpărat, aşezat, chibzuit, cuminte, cumpătat, domolit, echilibrat, liniştit, potolit, reţinut, rezervat, serios, sobru, stăpânit, temperat.  
 
Cumpătat
Cumpătat, adjectiv
Sinonime: calculat, astâmpărat, aşezat, chibzuit, cuminte, cuminţit, domolit, echilibrat, liniştit, potolit, reţinut, rezervat, serios, sobru, stăpânit, temperat; paşnic, tihnit.  
 
Descălecare
Descălecare, substantiv
Sinonime: coborâre de pe cal; (istorie) (învechit) aşezământ, descălecat, descălecătoare.  
 
Întrepus
Întrepus, adjectiv
Sinonime: așezat între, interpus.  
 
Întrepune
Întrepune, verb
Sinonime: a (se) așeza între, a interpune, a (se) intercala, a (se) amesteca, a ingera, a (se) introduce.  
 
Dispunere
Dispunere, substantiv
Sinonime: alcătuire, aranjament, aşezare, desemnare, distribuție, întocmire, înveselire, rânduială, structură, (învechit) despunere, (învechit) dispozitură, (învechit) dispoziție (sufletească), (învechit) hotărâre.  
 
Drege
Drege, verb
Sinonime: a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.  
 
Expus
Expus, adjectiv
Sinonime: nesigur, periculos, primejdios; așezat la vedere, arătat.  
 
Liniştit
Liniştit, adjectiv
Sinonime: așezat, atenuat, calm, calmat, chibzuit, comod, cumpătat, (figurat) destins, dulce, domol, domolit, echilibrat, flegmatic, imperturbabil, lin, lipsit de agitație, lipsit de frământări, lipsit de gălăgie, lipsit de griji, lipsit de intensitate, lipsit de zgomot, moderat, molcom, mut, netulburat, pașnic, patriarhal, placid, ponderat, potolit, stăpânit, strunit, tăcut, temperat, tihnit, ușor, ușurat, (figurat) senin, (învechit) păciuit, (învechit, la figurat) seninos.

Liniştit, adverb
Sinonime: agale.  
 
Vrăfui
Vrăfui, verb
Sinonime: a arunca în dezordine, a așeza în grămezi, a așeza în teancuri, a pune în vraf, a răvăşi, (variantă) a vrăvui.  
 
Clinică
Clinică, substantiv
Sinonime: ambulanță, așezământ medico-sanitar, azil, dispensar, maternitate, ospiciu, policlinică, sanatoriu, spital, unitate medico-sanitară.  
 
Guguli
Guguli, verb
Sinonime: a alinta, a dezmierda, a mângâia, a răsfăța, a râzgâi, a se așeza pe vine ghemotoc, a se ciuci.  
 
Răclui
Răclui, verb (regional)
Sinonime: a așeza, a parcela, a zidi.  
 
Stivui
Stivui, verb
Sinonime: a așeza în straturi suprapuse, a face stive, a stoca, (rar) a stiva.  
 
Sălaşnă
Sălaşnă, substantiv
Sinonime: adăpost, aşezare, casă, cămin, domiciliu, locuinţă, sălaş.  
 
Sălăşluinţă
Sălăşluinţă, substantiv
Sinonime: adăpost, aşezare, casă, cămin, domiciliu, locuinţă, sălaş, trai, viaţă, vieţuire.  
 
Sălăşluire
Sălăşluire, substantiv
Sinonime: adăpost, aşezare, casă, cămin, cătun, domiciliu, fixare, găzduire, instalare, locuinţă, locuire, mânere, ospitalitate, popas, poposire, primire, rămânere, sat, sălaş, stabilire, ședere, trai, viaţă, vieţuire.  
 
Sălăşui
Sălăşui, verb
Sinonime: a adăposti, a aşeza, a domicilia, a fi, a fixa, a găzdui, a instala, a locui, a mânea, a opri, a primi, a sta, a stabili, a statornici, a şedea, a trage, a trăi, a vieţui.  
 
Pusăciune
Pusăciune, substantiv
Sinonime: amplasament, aşezare, loc, poziţie, situaţie.  
 
Pusătură
Pusătură, substantiv
Sinonime: (învechit) amplasament, aşezare, loc, poziţie; (regional) boală (contractată prin farmece), farmec, vrajă.  
 
Pusoare
Pusoare, substantiv
Sinonime: amplasament, aşezare, loc, poziţie, sad.  
 
Edificiu
Edificiu, substantiv
Sinonime: așezământ, building, clădire (mare), construcție (impunătoare), fortificație, imobil, instituție, monument, palat, templu, (învechit) uvraj, (variantă) (învechit) edifiț, (variantă) (învechit) edifițiu.  
 
Instalare
Instalare, substantiv
Sinonime: aşezare, edificare, instalație, instaurare, înălțare, întronizare, montare, stabilire.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar