Clasa
Clasa, verb
Sinonime: a aranja, a clasifica, a cronologiza, a ordona, a pune în rând, a rândui; a închide un proces.

Clasă, substantiv feminin
Sinonime: categorie, grad, grup, ierarhie, rang.  
 
Clasabil
Clasabil, adjectiv
Sinonime: clasificabil, definibil, determinabil, măsurabil.  
 
Clasament
Clasament, substantiv
Sinonime: top, aranjare, clasificare, ordonare, prioritizare, nomenclatură; calibraj.  
 
Clasare
Clasare, substantiv
Sinonime: aranjare, clasificare, plasare, situare.  
 
Clasat
Clasat, adjectiv
Sinonime: aranjat.  
 

Calibru
Calibru, substantiv neutru
Sinonime: alezaj; anvergură, mărime, diametru, dimensiune, etalon, gabarit, talie, volum; (familiar) fel, soi, teapă, categorie, clasă, calitate, grup.  
 
Castă
Castă, substantiv feminin
Sinonime: sectă, grup, clasă.  
 
Cataloga
Cataloga, verb
Sinonime: a caracteriza, a catagrafia, a categorisi, a clasa, a considera, a enumera, a eticheta, a înregistra, a înșira, a socoti, (învechit) a catalogiza.  
 
Categorie
Categorie, substantiv feminin
Sinonime: grupare, clasă, fel, specie, soi.  
 
Categorisi
Categorisi, verb
Sinonime: a clasa, a clasifica, a împărţi; a califica, a caracteriza, a aprecia.  
 
Clasifica
Clasifica, verb
Sinonime: a aranja, a clasa, a ierarhiza.  
 
Cocoană
Cocoană, substantiv feminin
Sinonime: copilă, cucoană, doamnă, fecioară, femeie din clasa socială superioară, femeie măritată, tânără, (depreciativ) boieroaică; (argou) coropișniță, găină.  
 
Conserva
Conserva, verb
Sinonime: a păstra, a păzi, a ţine; a se menaja; a arhiva, a clasa, a stoca.  
 
Dispune
Dispune, verb
Sinonime: a alege cu fermitate, a aranja, a așeza, a avea (la dispoziție), a bate, a birui, a clasa, a clasifica, a comanda, a da dispoziții, a decide, a decreta, a deveni vesel, a distribui, a fi în voie bună, a fixa, a grupa, a hotărî, a împărți, a întocmi, a întrece, a învinge, a orândui, a ordona, a organiza, a petrece, a porunci, a poseda, a potrivi, a pune, a râde, a rândui, a repartiza, a se amuza, a se bucura, a se desfăta, a se distra, a se folosi după bunul plac, a se înveseli, a se veseli, a sistematiza, a stabili, a statornici, a stipula, (învechit) a conduce, (învechit) a dispoza, (învechit) a dispozarisi, (învechit) a drege, (învechit) a învăța, (învechit) a judeca, (învechit) a lega, (învechit) a libovi, (învechit) a poveli, (învechit) a se distrage, (învechit) a se eglendisi, (învechit) a tocmi, (popular) a chiti, (popular) a soroci, (prin Banat și Transilvania) a priti, (rar) a prescrie.  
 
Grup
Grup, substantiv neutru
Sinonime: adunare, ansamblu, anturaj, asociație, asortiment, atrupament, bandă, castă, categorie, ceată, cenaclu, cerc, clan, clasă, clică, club, cohortă, colectiv, colecție, comitet, comunitate, confrerie, congregație, coterie, echipă, escuadă, etnie, facţiune, falanster, familie, fanfară, formație, formațiune, fracţiune, gamă, gang, gaşcă, gen, grupare, grupuscul, hoardă, ligă, mișcare, națiune, organizație, partid, pâlc, pluton, popor, populație, rang, reuniune, sectă, secțiune, serie, societate, specie, stol, tabără, tranșă, trib, trupă, uniune, varietate; (matematică) (grup abelian) grup comutativ.  
 
Grupa
Grupa, verb
Sinonime: a acumula, a aduna, a aglutina, a aranja, a asambla, a asocia, a centraliza, a clasa, a clasifica, a colecta, a colecționa, a comasa, a concentra, a cumula, a fuziona, a împărţi, a masa, a organiza, a regrupa, a reorganiza, a repartiza, a reuni, a se aglomera, a se alia, a se coaliza, a strânge, a tria, a uni (într-o singură unitate).

Grupă, substantiv feminin
Sinonime: unitate, grup, colectiv, ceată, bandă, cenaclu, clan, batalion, club, cohortă, comitet, şcoală, echipă, confrerie, escadrilă, escadron, formaţie, formaţiune, gaşcă, ansamblu; (rar) gang.  
 
Neam (neamuri)
Neam (neamuri), substantiv neutru
Sinonime: categorie, clan, clasă, familie, fel, gen, generaţie, gintă, naştere, naţiune, norod, obârşie, origine, popor, provenienţă, rod, rubedenie, rudă, sămânţă, sânge, seminţie, sex, soi, sort, specie, spiţă, stepenă, tip, trib, varietate, viţă, (livresc) stirpe, (Transilvania) porodiţă.  
 
Selecţiona
Selecţiona, verb
Sinonime: a alege, a clasa, a selecta, a sorta, a tria.  
 
Sistematiza
Sistematiza, verb
Sinonime: a aranja, a așeza, a clasa, a clasifica, a conceptualiza, a corecta, a dispune, a distribui, a face sistematic, a grupa, a împărți, a întocmi, a moderniza, a normaliza, a orândui, a ordona, a organiza, a perfecţiona, a potrivi, a pune, a raționaliza, a rândui, a reglementa, a regula, a regulariza, a repartiza, a standardiza, a structura, (popular) a chiti, (popular) a drege, (popular) a tocmi.  
 
Specie
Specie, substantiv feminin
Sinonime: fel, soi, categorie, clasă; neam, gen, rasă, varietate.  
 
Stare
Stare, substantiv feminin
Sinonime: situaţie, poziţie, circumstanţă; dispoziţie, postură; avere, resurse, fonduri; (învechit) clasă, categorie; rang, grad, ierarhie, treaptă.  
 
Tagmă
Tagmă, substantiv feminin
Sinonime: bandă, breaslă, castă, categorie, cârdășie, ceată, clan, clasă, clică, coterie, gaşcă, grup, grupare, ordin, rând, schimă, şleahtă, tacâm, (învechit) cin, (învechit) isnaf, (învechit) orta, (învechit) rufet.  
 
Aranjare
Aranjare, substantiv
Sinonime: aşezare, clasare, clasificare, distribuire, împărţire, ordonare, repartizare, rânduială, rânduire, sistematizare; pregătire, facere; reglare; reglementare; gătire.  
 
Aranjat
Aranjat, adjectiv
Sinonime: clasat, ordonat, organizat, rânduit, sistematizat; pregătit; gătit.  
 
Arhivă
Arhivă, substantiv
Sinonime: bibliotecă, cabinet, colecție, cronică, culegere, depozit, document, memorial, sursă, tabulariu, (plural) anale, (turcism învechit) caid, (variantă) archivă.

Arhiva, verb
Sinonime: a clasa, a depozita, a înregistra, a stoca.  
 
Aristocraţie
Aristocraţie, substantiv
Sinonime: aristocrațime, boierime, castă, clasă nobilă, elită, nobilime, oligarhie, (anglicism) gentry, (grecism învechit) evghenie, (învechit) blagorodnicie, (învechit) blagorodnie, (învechit) nobilitate, (învechit, la plural) neamuri, (rar) noblețe, (regional) boieret.  
 
Contingent
Contingent, substantiv
Sinonime: (popular) leat, clasă, (prin extensie) anul recrutării ; aport, contribuție, parte, cantitate, cotă, cotă parte.

Contingent, adjectiv
Sinonime: accidental, incidental, întâmplător, ocazional, sporadic.  
 
Top
Top, substantiv
Sinonime: testea, (regional) conţ, (învechit) ris, rismă, pachet; clasament; tun.  
 
Nomenclatură
Nomenclatură, substantiv
Sinonime: bibliografie, catalog, colecție, dicționar, glosar, inventar, lexic, listă, repertoriu, taxinomie, terminologie, vocabular, (biologie) organonimie, (politică) clasă dominantă.  
 
Prioritiza
Prioritiza, verb
Sinonime: a avantaja, a privilegia, a pune pe primul plan; a clasifica, a clasa, a organiza, a reglementa, a ordona, a structura.  
 
Clasificare
Clasificare, substantiv
Sinonime: aranjare, clasare, ierarhizare; clasificaţie.  
 
Clasificaţie
Clasificație, substantiv
Sinonime: categorisire, clasare, clasat, clasificare, ierarhie, indexare, nosologie, sistematică, taxinomie, taxonomie, tipologie, zootaxie, (învechit) clasificațiune.  
 
Drege
Drege, verb
Sinonime: a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.  
 
Etichetare
Etichetare, substantiv
Sinonime: calificare, clasare, marcare, numire, triere.  
 
Standing
Standing, substantiv
Sinonime: clasă, etiaj, nivel, prestigiu, putere de cumpărare, rang, standard.  
 
Selecţionare
Selecţionare, substantiv
Sinonime: alegere, ales, clasare, repartiție, selectare, selectat, selecţie, selecţionat, separație, sortare, sortat, triaj, triat, triere.  
 
Pileaţi
Pileaţi, substantiv la plural
Sinonime: (istorie) clasa nobiliară dacă, tarabostes.  
 
Repartițiune
Repartițiune, substantiv
Sinonime: aranjament, atribuție, clasament, clasare, cotă-parte, dispecerare, dispozare, dispoziție, distribuire, divizare, eșalonare, împărțire, partaj, partiție, rație, repartiție, repartizare, selecție, separație, stratificație, triaj.  
 
Colocație
Colocație, substantiv
Sinonime: asociere lingvistică, clasament, colocare, colocat, coocurență, grup de cuvinte, locație în comun, sintagmă, (variantă) colocațiune.  
 
Burghezime
Burghezime, substantiv
Sinonime: aristocrație, burghezie, clasă dominantă, elită, nobilime, noblețe; orășenime.  
 
Orânduire
Orânduire, substantiv
Sinonime: aranjare, clasare, decizie, dispoziție, formațiune (socială), hotărâre, întocmire, învestire, ordin, organizare, poruncă, regim, reglementare, regulare, repartizare, sistem, societate, stabilire, (învechit) regularisire, (orânduire economică) bază economică; (orânduire feudală) feudalism, feudalitate, societate feudală.  
 
Lanternă
Lanternă, substantiv
Sinonime: felinar, lampă mică, lanternou, (lanternă veneţiană) lampion; (argou; în sport) (lanternă roșie) ultima clasată, ultimul loc.  
 
Repertoriza
Repertoriza, verb
Sinonime: a arhiva, a cataloga, a clasa, a clasifica, a colaționa, a fișa, a grupa, a ierarhiza, a inventoria, a înregistra, a înscrie (într-un repertoriu), a lista, a ordona, a repartiza, a repertoria, a tria.  
 
Seria
Seria, verb
Sinonime: a așeza în serii, a clasa, a compartimenta, a eșalona, a orândui, a repartiza, a serializa, a tria.  
 
Arhivare
Arhivare, substantiv
Sinonime: clasare, depozitare, înregistrare, stocaj, stocare.  
 
Sistematizat
Sistematizat, adjectiv
Sinonime: aranjat, clasat, modernizat, normalizat, ordonat, organizat, perfecționat, rânduit, reglementat, standardizat.  
 
Sistematizare
Sistematizare, substantiv
Sinonime: aranjare, clasare, conceptualizare, corectare, modernizare, normalizare, ordonare, organizare, perfecționare, raționalizare, regulare, regularizare, standardizare, structurare.  
 
Stepenă
Stepenă, substantiv (învechit)
Sinonime: categorie, clasă, grad, neam, poziție, rang, scară, seminție, situație, spiță, stare, treaptă, viță.  
 
Clasificabil
Clasificabil, adjectiv
Sinonime: clasabil.  
 
Cetățenime
Cetățenime, substantiv (învechit)
Sinonime: burghezie, burghezime, clasă mijlocie.  
 
Situare
Situare, substantiv
Sinonime: amplasament, amplasare, așezare, clasare, clasificare, fixare, loc, plasare, poziție, poziționare, punere, stabilire.  
 
Repartizare
Repartizare, substantiv
Sinonime: aranjare, așezare, atribuire, clasare, clasificare, distribuire, distribuție, împărțire, ordonare, rânduială, rânduire, repartiție, sistematizare, trecere, vărsare, (învechit) repărțire.  
 
Middle class
Middle class, substantiv (anglicism)
Sinonime: (sintagmă) clasa de mijloc.  
 
Plasare
Plasare, substantiv
Sinonime: amplasare, așezare, clasare, investire, plasament, repartizare, vânzare.  
 
Rating
Rating, substantiv
Sinonime: apreciere, clasament, cotare, cotație, cotă, evaluare, indice, notație, notă.  
 
Ierarhizare
Ierarhizare, substantiv
Sinonime: clasament, clasificare, organizare, punere în ordine, structurare.  
 
Posedant
Posedant, adjectiv
Sinonime: bogat; (clasă posedantă) burghezie, clasă dominantă, clasă privilegiată, clasă superioară.  
 
Promoțiune
Promoțiune, substantiv
Sinonime: an, avansare, clasă, cohortă, elevare, promoție, promovare, ridicare (în grad), (învechit) nominație.  
 
Laborator
Laborator, substantiv
Sinonime: avion-laborator, cameră-laborator, casă-laborator, clasă-laborator, institut, oficină, staţie de cercetare, stație experimentală, (figurat) șantier de creație, (învechit) laboratorie, (învechit) laboratoriu.  
 
Amfiteatru
Amfiteatru, substantiv
Sinonime: arenă, auditoriu, aulă, circ, emiciclu, hemiciclu, sală de clasă, sală de conferință.  
 
Muncitorime
Muncitorime, substantiv
Sinonime: clasa muncitoare, lucrători, muncitori, proletariat, salariați, (învechit) norod, (învechit) popor, (învechit) uvrieri.  
 
Sortat
Sortat, substantiv
Sinonime: alegere, ales, calibrare, selectare, selectat, selecție, selecționare, selecționat, sortare, triat, triere.

Sortat, adjectiv
Sinonime: ales, clasat, fin, selectat, selecționat, separat, superior, triat.  
 
Organizat
Organizat, adjectiv
Sinonime: aranjat, clasat, coordonat, disciplinat, ierarhizat, metodic, ordonat, organic, rânduit, sistematic, sistematizat, structurat, (desuet) însuflețit, (desuet) viu, (învechit) metodicesc.

Organizat, adverb
Sinonime: metodic, sistematic, (învechit) metodicește.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar