Îngăima
Îngăima, verb
Sinonime: a vorbi nelămurit, a o încurca, a îndruga, a bolborosi, a (se) bâlbâi.  
 
Îngăimăceală
Îngăimăceală, substantiv (regional)
Sinonime: confuzie, încurcătură, zăpăceală.  
 
Îngăimăci
Îngăimăci, verb (regional)
Sinonime: a (se) fâstâci, a (se) intimida, a (se) încurca, a (se) zăpăci, (variantă) a (se) înghemeci, (variantă) a (se) înghemetici.  
 
Îngăimare
Îngăimare, substantiv
Sinonime: bâlbâire, bolboroseală, bolborosire, bolborosit, ezitare, fredonare, încurcătură, îngăimeală, îngânare, nedumerire, nehotărâre, vorbire confuză, (învechit și regional) slomnire, (învechit) aflare în impas, (învechit) îngălare, (învechit) purtare cu vorba, (învechit) tărăgănare, (regional) îndoială, (regional) întrolocare, (regional) pregetare, (regional) slomneală, (regional) șovăire.  
 
Îngăimat (îngăimată)
Îngăimat (îngăimată), adjectiv
Sinonime: în doi peri, nedesluşit, şovăielnic, nehotărât, nesigur, încurcat.  
 
Îngăimător
Îngăimător, adjectiv (învechit)
Sinonime: confuz, difuz, nedeslușit.  
 

Bălmăji
Bălmăji, verb
Sinonime: a amesteca, a încurca, a zăpăci, a ameţi; (figurat) a îmbrobodi, a înşela, a duce de nas (pe cineva), a îmbolmăji; a îngăima, a îndruga, a articula.  
 
Bâigui
Bâigui, verb
Sinonime: a îngăima, a îngâna, a aiura, a vorbi într-aiurea, a delira; a vorbi incoerent, a vorbi încurcat; a spune prostii.  
 
Bâiguială
Bâiguială, substantiv feminin
Sinonime: aiurare, delir, delirare, îngăimare.  
 
Codi
Codi, verb
Sinonime: a da înapoi, a ezita, a pregeta, a se coi, a se feri, a se îndoi, a sta la îndoială, a șovăi, (figurat) a oscila, (învechit și figurat) a se atârna, (învechit și figurat) a se cumpăni, (învechit și figurat) a se legăna, (învechit și popular) a lenevi, (învechit și popular) a pierde vremea, (învechit) a lipsi, (învechit) a se cruța, (Moldova) a se cioșmoli, (prin Oltenia) a se scârciumi, (regional) a se îngăima, (regional) a se nedumeri, (regional) a tântăvi.  
 
Confuz (confuză)
Confuz (confuză), adjectiv
Sinonime: neclar, nedesluşit, tulbure, încurcat, vag, difuz, echivoc, haotic, imprecis, indefinit, încâlcit, nedefinit, neînţeles, nelămurit, neprecis, obscur, (figurat) întunecat, nebulos, neguros; (învechit) îngăimător, neauzit; (livresc) abscons.  
 
Confuzie
Confuzie, substantiv feminin
Sinonime: greşeală, eroare, inadvertenţă; (figurat) amestec, încurcătură, zăpăceală, (Transilvania) îngăimăceală, (familiar) halima; imprecizie, neclaritate, nelămurire, neprecizie, obscuritate, (figurat) nebulozitate.  
 
Dondăni
Dondăni, verb
Sinonime: a bombăni, a mormăi, a bodogăni, a îndruga, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bolborosi, a boscorodi, a cicăli, a dăscăli, a flecări, a gângăvi, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a murmura, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni.  
 
Ezita
Ezita, verb
Sinonime: a sta la îndoială, a şovăi, a se codi, a pregeta, a fi nehotărât, (învechit şi regional) a se îndoi, (regional) a se îngăima, a se nedumeri, a se tântăvi, (Moldova) a se cioşmoli, (prin Oltenia) a se scârciumi, (învechit) a se cruţa, a lipsi, (figurat) a oscila, (învechit, figurat) a se atârna, a se cumpăni, a se legăna, a aștepta, a șovăi, a tergiversa, a tărăgăna.  
 
Fâstâci
Fâstâci, verb
Sinonime: a se zăpăci, a se intimida, a se încurca, (regional) a se teşmeni, a se ului, (Transilvania) a se îngăimăci, (Oltenia, Muntenia şi Transilvania) a se rătuti, (figurat) a se pierde.  
 
Îndruga
Îndruga, verb
Sinonime: a îngăima, a articula, a mormăi.  
 
Îngălat (îngălată)
Îngălat (îngălată), adjectiv (regional)
Sinonime: delăsător, îngăimat, jegos, lălâu, mânjit, murdar, neglijent, neîngrijit, nespălat, pătat, slinos, soios, șleampăt.  
 
Morfolit (morfolită)
Morfolit (morfolită), adjectiv
Sinonime: bolborosit, deteriorat, ferfeniţit, îngăimat, mormăit, murdar, nearticulat, neclar, nedeslușit, prost îmbrăcat, stricat, terfelit.  
 
Nedesluşit (nedeslușită)
Nedesluşit (nedeslușită), adjectiv
Sinonime: bolborosit, confuz, difuz, echivoc, haotic, imprecis, indefinit, încâlcit, încurcat, îngăimat, mormăit, nearticulat, neclar, nedefinit, neînțeles, nelămurit, neprecis, obscur, tulbure, vag, (figurat) greu de înțeles, (figurat) întunecat, (figurat) lipsit de claritate, (figurat) morfolit, (figurat) nebulos, (figurat) neguros, (figurat) surd, (învechit) îngăimător, (învechit) neauzit.  
 
Zăpăceală
Zăpăceală, substantiv feminin
Sinonime: aiureală, babilonie, buimăceală, buimăcire, confuzie, debandadă, deconcertare, deranj, derută, descumpănire, dezordine, dezorganizare, dezorientare, haos, intimidare, încurcătură, năuceală, năucie, năucire, nedumerire, neorânduială, perplexitate, răvășeală, situație confuză, sminteală, tulburare, țicneală, uluială, uluire, zăpăcire, (familiar și figurat) balamuc, (familiar și figurat) țăcăneală, (familiar) brambureală, (familiar) fâstâceală, (familiar) fâstâcire, (familiar) gălăgie, (familiar) harababură, (familiar) hărmălaie, (familiar) larmă, (familiar) talmeș-balmeș, (familiar) tărăboi, (figurat) amețeală, (învechit și regional) zăbuneală, (învechit) uimeală, (învechit) vavilonie, (învechit) zăticnire, (Moldova) calamandros, (Moldova, Bucovina și Transilvania) tehuială, (Oltenia) rătuteală, (rar) neordine, (regional) sturluibare, (regional) teșmenire, (regional) uimăceală, (regional) zăluzenie, (regional) zăluzie, (regional) zărgheală, (regional) zăticneală, (Transilvania) îngăimăceală.  
 
Nearticulat (nearticulată)
Nearticulat (nearticulată), adjectiv
Sinonime: bolborosit, îngăimat, pronunţat neclar; (botanică) fără noduri.  
 
Bolborosit
Bolborosit, adjectiv
Sinonime: îngăimat, mormăit, nearticulat, neclar, nedesluşit, (figurat) morfolit.  
 
Gângăvi
Gângăvi, verb
Sinonime: a bălmăji, a bâigui, a bâlbâi, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a îndruga, a îngăima, a îngăna, a mârâi, a molfăi, a mormăi, a murmura, (popular) a blodogori, a bufni, (regional) a dondăni, a mogorogi, a mondăni, a mormoti, a morocăni, a slomni, a tolocăni, (Banat) a pâtcăi, (prin Oltenia) a șondoroi.  
 
Mondăni
Mondăni, verb
Sinonime: a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a mormăi, a murmura.  
 
Şondoroi
Şondoroi, verb
Sinonime: a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a mormăi, a murmura.  
 
Slomni
Slomni, verb
Sinonime: (regional) a afirma, a apărea, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a bucheri, a exersa, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a miji, a molfăi, a mormăi, a murmura, a se arăta, a se auzi, a se distinge, a se ivi, a silabisi, a spune, a șopti, a vorbi, a zice, a zvoni.  
 
Mogorogi
Mogorogi, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a certa, a cicăli, a dăscăli, a dojeni, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a moraliza, a mormăi, a murmura, a mustra, a nu lăsa în pace, a reproșa, a vorbi încet și nedeslușit, a vorbi nedeslușit.  
 
Îngăla
Îngăla, verb
Sinonime: a jegoși, a mânji, a murdări, a păta; a ocărî, a ponegri; a cârcăli, a îmbredeli, a închipui, a lucra de mântuială, a lucra neîngrijit; a bâigui, a bâlbâi, a bolborosi, a îndruga, a îngâima, a îngâna, a nu rosti ceva clar, a vorbi neprecis.  
 
Întrolocat
Întrolocat, adjectiv (regional)
Sinonime: amestecat, format, îngăimat, înglobat, însoțit, întrunit, reunit, strâns la un loc, unit, (variantă) întorlocat, (variantă) întrulocat.  
 
Blodogori
Blodogori, verb (popular)
Sinonime: a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a gângăvi, a hodorogi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a mormăi, a murmura, a vorbi de neînțeles, a vorbi fără înțeles, (variantă) a blodogorisi, (variantă) a blogodori, (variantă) a blojdogori, (variantă) a blojdogorî.  
 
Tolocăni
Tolocăni, verb (regional)
Sinonime: a admonesta, a bate la cap, a bălmăji, a bâigui, a bârâi, a bodogăni, a bolborosi, a bombăni, a boscorodi, a certa, a cicăli, a ciocăni, a dăscăli, a dojeni, a face mult zgomot, a flecări, a gângăvi, a îndruga, a îngăima, a îngâna, a mârâi, a molfăi, a moraliza, a mormăi, a murmura, a mustra, a pălăvrăgi, a plictisi, a sâcâi, a sporovăi, a trăncăni, a vorbi mult și fără rost, (variantă) a tolăcăni, (variantă) a toloconi, (variantă) a tologăni, (variantă) a torocăni.  
 
Îngăimeală
Îngăimeală, substantiv (popular)
Sinonime: confuzie, ezitare, îngăimare, nedumerire, nehotărâre, nesiguranță, vorbă încurcată.  
 
Tărăgănare
Tărăgănare, substantiv
Sinonime: amânare, cârcotit, domolire, eternizare, întârziere, molcomeală, tărăgăneală, temporizare, tergiversare, trenare, (învechit și regional) străgănire, (învechit și regional) tămândare, (învechit și regional) tărăgăială, (învechit și regional) tărăgăire, (învechit) îngăimare, (învechit) tergiversațiune, (popular) trăgănare, (regional) corconire, (regional) coșmăgire, (regional) șișteală, (regional) tărăgănire, (regional) tărăruire, (regional) târșoneală, (regional) trăgănire, (regional) zălângeală, (Transilvania) mădăție.  
 
Murcucui
Murcucui, verb (regional)
Sinonime: a îngăima, a se bâlbâi, a șovăi.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

Reduceri online!
RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Reduceri
Dicționar