Ranţ, substantiv
Sinonime:
(regional) creţ, cută, dungă, franj, încreţitură, rid, rumegătură, rumeguş, urioc, zbârcitură; femeie morală; ferăstrău, roată dințată.
Răntaș, substantiv (regional)
Sinonime:
(gastronomie) îngroșeală, sos, (regional) pârgălaș, (variantă) rântaș.
Rânticos, adjectiv (regional)
Sinonime:
flenduros, rupt, zdrențăros, zdrențuit.
Rantie, substantiv
Sinonime:
buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, petică, scutec, zdreanţă; haină lungă, mantă, mantie (preoţească), pelerină.
Rântoni, verb (regional)
Sinonime:
a răntui.
Rantotă, substantiv (regional)
Sinonime:
jumări, omletă, (regional) papară, (regional) ratotă.
Răntui, verb (regional)
Sinonime:
a (se) strica, a deranja, a despărți, a face dezordine, a împrăștia, a răscoli, a răvăși, a separa, a smuci, a smulge, a trage, a zăpăci, (regional) a rântoni, (Transilvania) a rântura.
Răntuit, adjectiv
Sinonime:
dărăpănat, degradat, măcinat, părăginit, prăpădit, ruinat, stricat.
Răntuna, verb
Sinonime:
(învechit) a arunca, a azvârli, a coti, a culca, a dărâma, a doborî, a înlătura, a întinde, a lungi, a prăbuși, a prăvăli, a rănturna, a răsturna, a trânti.
Rântura, verb (regional)
Sinonime:
a deranja, a împrăștia.
Rănturna, verb (învechit)
Sinonime:
a coti, a înlătura, a răsturna, (învechit) a răntuna.
Deranja, verb
Sinonime:
a răvăşi, a răscoli, a învălmăşi; (figurat) a tulbura, a stingheri, a stânjeni, a incomoda; a se obosi, a se osteni, a face eforturi, a zăpăci, (regional) a răntui, a rostopoli, a strica, a se defecta, a încurca, a jena, a supăra, (livresc) a conturba, a importuna, a inoportuna, (rar) a sinchisi, (popular) a zăticni, (Moldova şi Bucovina) a zăhăi, (învechit) a sminti, a perturba.
Doborî, verb
Sinonime:
a răsturna, a prăbuşi, a da la pământ; a frânge, a supune, a răpune; a nimici, a desfiinţa, a stârpi, a lichida, a birui, a copleşi; a arunca, a azvârli, a culca, a dărâma, a întinde, a lungi, a prăvăli, a trânti, (popular şi familiar) a aşterne, (popular) a păli, (învechit şi regional) a răntuna, (învechit) a oborî, a poligni, (figurat) a secera; a ajunge, a covârşi, a cuprinde, a împovăra, a înfrânge, a învinge, a năpădi, a podidi, a prinde, a răzbi, a toropi; (sport) a depăşi.
Prăjeală, substantiv feminin Sinonime:
prăjire, frigere; rântaş.
Cârpă, substantiv
Sinonime:
buleandră, fleandură, otreapă, petică, zdreanţă, (popular) treanţă, (învechit şi regional) rantie, (regional) paceaură, rufă, şuleandră, târfă, (Moldova, Bucovina şi Transilvania) cârţă, (Moldova şi Bucovina) cotreanţă, (Transilvania) ronghi, (învechit, în Moldova) felegă; scutec; basma, batistă, legătură, tulpan.
Ratotă, substantiv (regional)
Sinonime:
omletă, (plural) jumări, (regional) papară; (variante) (regional) raitot, rantotă, ratâtă, ratod, ratodă, ratot.
Scutec, substantiv
Sinonime:
cârpă, (învechit și regional) rantie, (Moldova și Bucovina) pelincă, (variantă) scutic.
Prajă, substantiv
Sinonime:
(regional) rântaș, sos.
Jerpelitură, substantiv
Sinonime:
buleandră, fleandură, ruptură, zdreanță, (familiar) gioarsă, (învechit și regional) rantie, (regional) rufă, (Transilvania) țâră.
Rumeguş, substantiv
Sinonime:
rumegătură, (prin Muntenia) ranț, (prin Transilvania) scamă, (regional) firezar, (regional) rugumașcă, (regional) rumegătoare, (regional) tărâțar, (regional) tărâță; stomac.
Petică, substantiv (regional)
Sinonime:
buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, zdreanță, (învechit și regional) rantie, (învechit, în Moldova) felegă, (Moldova și Bucovina) cotreanță, (Moldova, Bucovina și Transilvania) cârță, (popular) treanță, (regional) paceaură, (regional) rufă, (regional) șuleandră, (regional) târfă, (Transilvania) ronghi, (variantă) petecă.
Măcinat, adjectiv
Sinonime:
dărăpănat, degradat, mâncat, părăginit, prăpădit, ros, ruinat, săpat, stricat, (regional și familiar) părăduit, (regional) răntuit. Măcinat, substantiv
Sinonime:
măcinare, măcinătură, măciniș.
Sos, substantiv
Sinonime:
beșamel, dip, ragut, vinegretă, vinograd, (regional) îngroșăluță, (regional) rântaș, (Transilvania) mărtaș.
Stricat (stricată), adjectiv
Sinonime:
acrit, acru, alterat, avariat, becisnic, bolnav, cariat, certat, contrafăcut, corupt, dărăpănat, decăzut, defect, defectat, defectuos, deformat, degradat, denaturat, depravat, deranjat, dereglat, descompus, desfăcut, desfrânat, destrăbălat, deteriorat, dezmățat, falsificat, fermentat, forțat, găunos, găurit, greșit, hârbuit, hodorogit, imoral, incorect, împuțit, înăcrit, învechit, măcinat, mâniat, mutilat, necorect, nerușinat, paradit, părăginit, pervertit, pocit, poluat, ponosit, prăpădit, prost, rablagit, rău, rânced, ros, ruinat, rupt, scâlciat, schilod, schilodit, schimonosit, spart, spălăcit, stătut, stâlcit, stropșit, supărat, șters, tocit, uzat, vătămat, viciat, vicios, (figurat) schingiuit, (învechit și popular) searbăd, (învechit și regional) rușinat, (învechit și regional) scorboroșit, (învechit și regional) scorburos, (învechit) aselghicesc, (învechit) demoralizat, (învechit) preacurvar, (învechit) preacurvitor, (învechit) spurcat, (livresc) libertin, (Moldova) hrentuit, (popular și familiar) parșiv, (popular) curvar, (popular) deșucheat, (prin Maramureș) scopt, (rar) deșănțat, (rar) detracat, (rar) răblărit, (rar) smintit, (regional și familiar) părăduit, (regional) mocnit, (regional) răntuit, (regional) sărbezit, (regional) șucheat, (regional) teșmenit.
Răncău, substantiv (regional)
Sinonime:
prăjeală, rântaș, (regional) râncău.
Păzeală, substantiv (regional)
Sinonime:
pază, strajă, străjuire, supraveghere, veghe, veghere, (învechit) păzire, (rar) păzit; mâncare gătită, rântaș, (regional) păzitură; (variantă) păzală.