Aduce, verb Sinonime:
a transporta, a purta; a produce, a rodi, a face; a fi la fel cu, a semăna cu.
Aducere, substantiv
Sinonime:
aportare, conducere, creare, facere, îndoire, pricinuire, procurare, producere, transportare, (aducere în ispravă) isprăvire, (aducere la cunoștință) înștiințare, (aducere la mirare) minunare, (aducere la săvârșit) săvârșire, (aducere spre îndeplinire) executare, (aducere-aminte) amintire, (figurat) decidere, (învechit) jertfă.
Aducere-aminte, substantiv
Sinonime:
amintire, evocare, (astăzi rar) suvenir, (grecism învechit) promit.
Aducţie, substantiv feminin Sinonime:
aducere, transport, construcție, apeduct.
Apropia, verb Sinonime:
a veni aproape, a aduce lângă.
Canaliza, verb Sinonime:
a duce, a aduce, a dirija, a îndrepta.
Canalizare, substantiv feminin Sinonime:
salubrizare; dirijare, conducere, aducere.
Crea, verb
Sinonime:
a aduce, a alcătui, a compune, a constitui, a construi, a elabora, a face, a făuri, a forma, a inventa, a înfiinţa, a întocmi, a născoci, a produce, a provoca, a realiza, a redacta, a redija, a scrie, a tocmi, a zidi, (învechit) a izvodi.
Dezgropa, verb
Sinonime:
a exhuma, a deshuma, a scoate, a aduce la suprafață; (figurat) a readuce în memorie, a scoate din uitare, a dezmormânta.
Duce, verb
Sinonime:
a (se) transporta, a căra; a merge, a (se) deplasa, a pleca, a colinda, a cutreiera; a trăi, a vieţui, a-şi petrece viaţa, a porni, (popular) a (se) mişca, (învechit şi regional) a păsa, a trece, a aduce, a ghida, a însoţi, a purta, a transmite, a se îndrepta, a trasa, a răspândi, a desfăşura, a întreţine, a suporta, a rezista, a-i merge, a sfârşi, a muri; a ademeni, a amăgi, a cârmui, a conduce, a dirigui, a domni, a guverna, a încânta, a înşela, a minţi, a momi, a păcăli, a prosti, a stăpâni, a trişa.
Face, verb
Sinonime:
a (se) produce, a lucra, a alcătui, a realiza, a construi, a zidi, a ridica, a genera, a procrea, a stabili, a institui, a întocmi, a elabora, a îndeplini, a efectua, a înfăptui, a crea, a izvorî, a da formă, a dura, a edifica, a plăsmui, a imagina, a scrie, a picta, a naște, a da viață, a aduce pe lume, a rodi, a da roade, a provoca, a transforma, a (se) preface, a deveni, a însuma, a valora, a petrece, a parcurge un interval de timp, a săvârși, a făptui, a comite, a executa, a practica, a exercita, a se ocupa cu ceva, a se afla, a se găsi, a pregăti, a aranja, a curăța, a aprinde, a găti, a împărți cărțile de joc, a proceda, a se comporta, a se descurca, a introduce, a ține, a organiza, a vorbi, a rosti, a vrăji, a fermeca, a pricinui, a cauza, a se îndrepta, a o lua spre, a ajunge, a se preschimba, a se ivi, a crește, a se forma, a se arăta, a părea, a da impresia, a se abate, a se îndepărta, a dobândi, a căpăta, a-și căuta, a i-o plăti cuiva, a se răzbuna.
Fructifica, verb
Sinonime:
a aduce venit, a avea avantaj, a concretiza, a da un profit, a dezvolta, a finaliza, a produce, a raporta, a spori, a valorifica.
Jertfi, verb Sinonime:
a aduce jertfă, a sacrifica, a omorî, a ucide.
Jigni, verb
Sinonime:
a dezonora, a injuria, a insulta, a invectiva, a ofensa, a ultragia, a vexa, (figurat) a atinge, (figurat) a răni, (învechit) a aduce un prejudiciu, (livresc și figurat) a leza, (popular) a sudui, (variantă) a jicni.
Laudă, substantiv feminin Sinonime:
elogiu, preţuire, glorificare; mărire, slavă, cinstire, onoare; trecere, credit, vază, renume. Lăuda, verb Sinonime:
a aduce laudă, a elogia, a slăvi, a glorifica, a preamări, a remarca; (reflexiv) a se făli, a se mândri, a se grozăvi, a face pe grozavul.
Memorie, substantiv feminin Sinonime:
aducere aminte, amintire, reţinere, întipărire.
Năluci, verb Sinonime:
a i se năzări, a i se părea; (figurat) a-şi aminti, a-şi aduce aminte vag.
Necinsti, verb Sinonime:
a dezonora, a defăima, a înjosi, a insulta, a ofensa, a jigni, a aduce prejudicii; a batjocori, a viola, a silui; a profana, a pângări, a terfeli.
Neferici, verb
Sinonime:
a aduce nefericire, a amărî, a năpăstui, a necăji, a nenoroci, a se tângui, (regional) a nefereci.
Neuitat (neuitată), adjectiv
Sinonime:
etern, imperisabil, memorabil, nemuritor, nepieritor, nesfârșit, neșters, perpetuu, veșnic, viu, vrednic de aducere-aminte, (figurat) nestins, (învechit) neapus, (învechit) nesăvârșit, (învechit) pururelnic, (livresc) indelebil, (livresc) indimenticabil, (livresc) sempitern.
Pacifica, verb
Sinonime:
a aduce împăcarea, a alina, a aplana, a armoniza, a atenua (durerea fizică), a calma, a concilia, a descrește, a diminua, a domoli, a împăca, a împăciui, a înlătura, a linişti, a micșora, a modera, a pondera, a potoli, a pune capăt, a readuce la pace, a reduce, a restabili liniștea sufletească, a restabili ordinea, a restabili pacea, a scădea, a slăbi, a tempera, a tranchiliza.
Pomeni, verb Sinonime:
a aminti, a aduce vorba, a menţiona, a cita; a se trezi, a-şi da seama.
Pomenire, substantiv feminin Sinonime:
aducere-aminte, amintire; pomană, parastas.
Produce, verb
Sinonime:
a (se) isca, a (se) realiza, a (se) stârni, a aduce, a apărea, a cauza, a compune, a confecționa, a crea, a cultiva, a da naştere, a da, a declanșa, a degaja, a deștepta, a determina, a dezlănțui, a dezvolta, a elabora, a emana, a emite, a executa, a fabrica, a face, a genera, a interveni, a începe, a lăsa, a naște, a prepara, a pricinui, a prilejui, a provoca, a radia, a ridica, a rodi, a scoate, a se ivi, a se înfăptui, a se întâmpla, a se petrece, a se porni, a solicita, a surveni, a suscita, a trezi, a turna, a veni, (figurat) a se naște, (învechit și popular) a odrăsli, (învechit și regional) a (se) prileji, (învechit și regional) a scorni, (învechit și regional) a se scociorî, (învechit) a pricini, (învechit) a se purta, (învechit) a trage, (popular) a cășuna.
Renta, verb Sinonime:
a aduce beneficii, a produce câştig, a aduce câştig, a fi util; a merita osteneala, a conveni, a fi convenabil.
Resuscita, verb Sinonime:
a reînvia, a reanima, a aduce la viaţă.
Retrage, verb Sinonime:
a lua înapoi, a aduce la sine; a da înapoi, a se da deoparte, a se refugia, a se adăposti, a se izola; a retracta, a dezice, a anula.
Semnala, verb Sinonime:
a avertiza, a releva, a aduce la cunoştinţă, a atrage atenţia, a înştiinţa, a da de ştire, a vesti, a anunţa, a învedera.
Suvenir, substantiv feminin
Sinonime:
aducere-aminte, amintire, amuletă, cadou, fetiș, memorie, relicvă, (variantă) suvenire.
Uita, verb Sinonime:
a pierde din vedere, a nu-şi aduce aminte, a omite, a nu da urmare, a neglija, a nu se mai preocupa, a nu se mai gândi, a nu ţine seama, a trece cu vederea, a se dezinteresa; (reflexiv) a privi, a-şi îndrepta privirea, a vedea, a observa.
Ultragia, verb Sinonime:
a insulta, a jigni, a ofensa, a aduce injurii, a defăima, a face un afront.
Anunțare, substantiv
Sinonime:
aducere la cunoștință, alarmare, comunicare, informare, încunoștințare, înștiințare, publicare, strigare, strigăt, sunet, vestire, (învechit) obștire, (învechit) publicație, (învechit) publicăluire, (învechit) publicuire.
Avertiza, verb
Sinonime:
a aduce la cunoștință, a alerta, a atrage atenția, a avertiza, a aviza, a denunța, a informa, a înștiința, a notifica, a preveni, a pune în gardă, a semnala, (învechit) a prevesti, (prin Transilvania și Banat) a priti.
Avertizare, substantiv
Sinonime:
admonestare, admonestație, aducere la cunoștință, alarmă, alertă, avertisment, aviz, înștiințare, premoniție, prevenire, punere în gardă, semnal.
Vidaj, substantiv
Sinonime:
aducere la starea iniţială, aducere la zero, curățare, descărcare, golire, resetare.
Etanșa, verb
Sinonime:
a aduce în stare de etanșeitate, a etanșeiza, a face să fie etanș.
Ghilimele, substantiv la plural
Sinonime:
(variantă) ghilemele, (variantă rară) ghilimete; (lingvistică) (la plural) semnele citării, (învechit) aducătoare, semnul aducerii.
Reprimandă, substantiv
Sinonime:
admonestare, admonestație, aducere la ordine, corecție, dojană, mustrare severă, punițiune.
Noroci, verb
Sinonime:
a aduce cuiva noroc, a avea fericirea să, a avea norocul să, a da, a destina, a deveni fericit, a face pe cineva fericit, a ferici, a hărăzi, a hotărî, a meni, a orândui, a predestina, a rândui, a saluta, a sorti, a ursi.
Puclui, verb
Sinonime:
a aduce la capăt, a dovedi, a prididi, a răzbi.
Memento, substantiv
Sinonime:
aducere-aminte, agendă, aide-memoire, blocnotes, caiet, carnet de note, livret, memorandum, memorator, repertoriu.
Evocație, substantiv
Sinonime:
aducere-aminte, amintire, comemorație, reminiscență, suvenir; alegorie, caricatură, descripție, desen, imaginație, imagine, incantație, parodie, pictură, portret, reprezentație, simbolizație, tablou, transcripție; (variante) evocare, evocațiune.
Evocare, substantiv
Sinonime:
aducere-aminte, amintire, comemorație, reminiscență, suvenir; alegorie, caricatură, descripție, desen, imaginație, imagine, incantație, parodie, pictură, portret, reprezentație, simbolizație, tablou, transcripție; (variante) evocație, evocațiune.
Suvenire, substantiv
Sinonime:
aducere-aminte, amintire, amuletă, cadou, fetiș, memorie, relicvă, suvenir.
Revaloriza, verb
Sinonime:
a aduce la valoarea inițială, a augmenta, a reajusta, a reevalua, a revalorifica.
Reevocare, substantiv
Sinonime:
aducere-aminte, reamintire.
Aporta, verb
Sinonime:
(despre un câine) a aduce un obiect, a aduce vânatul, a face aport.
Aportat, substantiv
Sinonime:
(despre un câine) aducere, purtare, transportare.
Readucere, substantiv
Sinonime:
aducere la zero, reașezare, reducere.
Readuce, verb
Sinonime:
a aduce la loc, a reduce.
Actualiza, verb
Sinonime:
a aduce în actualitate, a aduce în prezent, a face să devină actual, a face să fie actual, a moderniza, a reactualiza, a readuce în actualitate, a readuce în prezent, a reînvia.
Actualizare, substantiv
Sinonime:
actualizat, aducere în prezent, întinerire, modernizare, punere la zi, reactualizare, readucere în prezent, reînviere, updatare, update.
Plasticiza, verb
Sinonime:
a aduce într-o stare bună pentru modelare, a face să devină plastic, a reda prin imagini plastice, a zugrăvi sugestiv.
Saluta, verb
Sinonime:
a aduce omagiu, a face (concomitent) schimb de saluturi, a face un gest de salut, a rosti o formulă uzuală de salut, (figurat) a întâmpina cu bucurie, (învechit) a săruta, (prin Maramureș) a salutări, (regional) a noroci.
Nemernici, verb (învechit)
Sinonime:
a aduce într-o stare jalnică, a hoinări, a pribegi, a rătăci (fără rost), a se stabili în altă țară, a umbla pribeag, a vagabonda.
Aieptare, substantiv (regional)
Sinonime:
aducere-aminte (de o datorie bănească), amăgire, aranjare (a unui obiect vestimentar), aruncare puternică, avânt, îndemnare (la o plăcere), îndrumare, mândrie, reflectare.
Pauperiza, verb
Sinonime:
a aduce în stare de mizerie, a proletariza, a sărăci.
Provalisi, verb (învechit)
Sinonime:
a aduce probe, a depune mărturie, a face o presupunere.
Rememorare, substantiv
Sinonime:
aducere aminte, reamintire, rememorație.
Inițializare, substantiv
Sinonime:
aducere la zero, demaraj, formatare.
Răduce, verb (învechit)
Sinonime:
a aduce, a compara, a reduce, a reprezenta, a se apropia, a se asemăna, a se asemui, a semăna, a stabili o asemănare.
Arăduce, verb (învechit)
Sinonime:
a aduce, a imagina, a închipui, a înfățișa, a reprezenta, a se apropia, a se asemăna, a se asemui, a semăna, a simboliza, (variantă) a răduce.
Adus, substantiv
Sinonime:
aducere, (învechit) danie, (învechit) jertfă.
Agesti, verb (regional)
Sinonime:
a aduce aluviuni, a forma un agest, a forma un stăvilar, a îngrămădi, a stăvili; a se aciua, a se cuibări, a se oploși, a se pripăși; (variantă) a (se) agestri.
Plerofori, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Pliriforisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Plirofonisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Plirofori, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Pliroforosi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Plorofonisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Poliroforisi, verb (învechit)
Sinonime:
a (se) convinge, a (se) documenta, a (se) lămuri, a aduce la cunoștință, a afla, (învechit) a (se) pliroforisi.
Revalorifica, verb
Sinonime:
a reconsidera, a repune în valoare; a aduce în stare de funcționare, a readuce în stare de folosire.
Adusoare, substantiv (învechit)
Sinonime:
aducere.
Năvădit, substantiv (popular)
Sinonime:
năvădeală, năvădire, năvăditură, urzeală, (regional) nevedit, (regional) nividit; (învechit) aducere.
Strâmbare, substantiv
Sinonime:
aducere, aplecare, aplecat, cocârjare, cocârjat, cocoșare, cocoșat, contorsionare, curbare, deformare, deformație, desfigurare, gârbovire, înclinare, înclinat, încovoiat, încovoiere, îndoire, îndoit, întoarcere, întors, lăsare, plecare, pocire, răsucire, scălâmbăială, scălâmbăiere, scălâmbăitură, scâlciere, schimonoseală, schimonosire, sluțire, sluțit, strâmbat, strâmbătură, sucire, sucit, urâțire, urâțit, (învechit) cotitură, (popular și familiar) scofâlcire, (popular) hâzire.
Neuitare, substantiv
Sinonime:
aducere-aminte, amintire, memorie, suvenir.
Remember, substantiv (anglicism)
Sinonime:
aducere-aminte; (ca îndemn) amintește-ți! ține minte!
Pocloni, verb (învechit)
Sinonime:
a aduce jertfă, a jertfi, a sacrifica.
Abuli, verb
Sinonime:
(argotic) a aduce.
Zgâmși, verb (regional)
Sinonime:
a aduce stricăciuni, a păgubi, a vătăma.
Nefereci, verb (regional)
Sinonime:
a aduce nefericire, a amărî, a năpăstui, a necăji, a neferici, a nenoroci, a se tângui.
Însemnare, substantiv
Sinonime:
accepție, adnotare, colofon, consemnare, conținut, delimitare, indicație, înfierare, înregistrare, înscriere, însemnat, însemnătură, înțeles, marcare, marcat, mențiune, notare, notație, notă, notificare, notificație, observație, precizare, semnalare, semnificație, sens, specificare, specificație, valoare, (învechit) aducere la cunoștință, (învechit) izvod, (învechit) noimă, (învechit) semn, (învechit) simț, (învechit) stabilire, (învechit) tâlc, (rar) semantică, (rar) semantism.