Tinde, verb Sinonime:
a năzui, a aspira, a ţinti.
Aspira, verb Sinonime:
a năzui, a tinde, a dori, a spera, a râvni; a absorbi (ceva), a atrage, a suge.
Aţinti, verb Sinonime:
a aspira, a năzui, a tinde, a pironi, a ţinti, a ochi.
Culca, verb
Sinonime:
a se trânti, (învechit) a se tinde, a (se) aşeza, a (se) aşterne, a (se) întinde, a (se) lungi, a (se) pune, a doborî, a tăvăli, (popular) a pologi, a apleca, a apune, a asfinţi, a coborî, a dispărea, a pieri, a pleca.
Dori, verb
Sinonime:
a râvni, a năzui, a jindui, a tinde; a aspira, a ahtia, a pofti, a voi, a vrea, (învechit) a deşidera, a iubi, a jelui, a poftisi, a cere; a ura.
Împrăștia, verb
Sinonime:
a (se) cheltui, a (se) destrăma, a (se) dezumfla, a (se) difuza, a (se) dispersa, a (se) duce, a (se) întinde, a (se) lăți, a (se) nărui, a (se) prefira, a (se) presăra, a (se) propaga, a (se) răsfira, a (se) răspândi, a (se) răzleți, a (se) revărsa, a (se) risipi, a (se) spulbera, a (se) transmite, a (se) vărsa, a arunca, a azvârli, a circula, a da, a degaja, a emana, a emite, a exala, a irosi, a prăpădi, a pulveriza, a pune, a radia, a scăpăra, a scoate, a se extinde, a se ridica, a semăna, a vântura, a zvârli, (figurat) a înghiți, (figurat) a mânca, (figurat) a păpa, (figurat) a toca, (grecism învechit) a afierosi, (învechit și popular) a (se) împrăschia, (învechit și regional) a (se) sparge, (învechit și regional) a (se) spărgălui, (învechit și regional) a prăda, (învechit) a (se) povesti, (învechit) a (se) rășchira, (învechit) a (se) scociorî, (învechit) a (se) scodoli, (învechit) a (se) vesti, (învechit) a răsfuga, (învechit) a se tinde, (învechit) a slobozi, (învechit) a spârcui, (livresc) a prodiga, (Oltenia) a (se) vărzui, (popular și figurat) a (se) răzbuna, (popular) a (se) năsădi, (popular) a (se) răzni, (popular) a zburătăci, (prin Oltenia și Banat) a (se) sprânji, (rar) a (se) vehicula, (rar) a scutura, (regional) a mătrăși, (regional) a părădui, (Transilvania) a spesa.
Jelui, verb
Sinonime:
a (se) jeli, a (se) plânge, a acuza, a aspira, a compătimi, a denunța, a deplânge, a dori, a învinovăți, a învinui, a jindui, a năzui, a pârî, a pofti, a pretinde, a râvni, a reclama, a regreta, a se boci, a se căi, a se căina, a se lamenta, a se pocăi, a se tângui, a se văicări, a se văita, a spune, a tinde, a ținti, a urmări, a visa, a viza, (învechit și regional) a se olălăi, (învechit și regional) a se olecăi, (învechit) a se glăsi, (învechit) a se glăsui, (Moldova și Bucovina) a se frăsui, (popular) a se aoli, (popular) a se mișeli, (regional) a (se) dăuli, (regional) a se plângătui, (regional) a se scârbi, (regional) a se văiera, (regional) a se văina, (regional) a se vălăcăi, (Transilvania) a (se) cânta.
Năzui, verb
Sinonime:
a apuca, a aspira, a dori, a îndrepta, a jindui, a lua, a merge, a orienta, a păşi, a pleca, a porni, a râvni, a tinde, a ţinti.
Trage, verb Sinonime:
a smulge, a scoate, a extrage; a duce, a târî, a mişca; a poposi, a se opri, a se instala, a se caza; a tinde, a aspira, a se îndrepta; a îndura, a pătimi, a suporta; a sorbi, a înghiţi, a bea; a trasa, a marca, a desena, a contura; a ţinti, a descărca arma; a sufla, a bate vântul.
Ţinti, verb Sinonime:
a ochi, a lua la ţintă; a aţinti, a pironi, a fixa; a năzui, a aspira, a râvni, a tinde, a urmări.
Colţar, substantiv
Sinonime:
(Transilvania) cornurar; echer; dreptar; amnar, cornaci, culegar, culegău, grapă, tindeche, vingalac.
Concurge, verb (învechit)
Sinonime:
a candida, a colabora, a concura, a conlucra, a converge, a coopera, a lucra împreună, a participa la, a se întinde (într-un punct), a tinde (spre).
Zimţar, substantiv
Sinonime:
călcător, ceapraz, tindeche.
Măieţ, substantiv
Sinonime:
(tehnică) tindeche.
Pochiheci, substantiv
Sinonime:
(regional) amnar, întinzător, întorcător, lopățică, slobozitor, sulul dinapoi, tindeche, (variantă) pochiheciu.
Rivaliza, verb
Sinonime:
a aspira, a concura, a contrabalansa, a egala, a face concurență, a fi rival, a lupta pentru întâietate, a năzui, a se măsura, a sta alături de, a sta pe aceeași treaptă, a tinde să ajungă.
Diverge, verb
Sinonime:
a se distanța, a se îndepărta, a se răsfira, (figurat) a diferi mult, (figurat) a fi foarte depărtat, (figurat) a fi în dezacord, (figurat) a fi opus, (figurat) a se deosebi, (matematică) a tinde către infinit.
Șisă, substantiv (regional)
Sinonime:
șindrilă, (regional) draniță, (regional) prăștilă, (regional) șiță; joardă, vergea; (regional; la războiul de țesut) fuscel, tindeche.
Tandaluță, substantiv (regional)
Sinonime:
tindeche; (regional) măieț, măiug, mâță, zimțar, zimți.