Crap
Crap, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) (regional) şaran, (Moldova) sazan; (crap săltăreţ) sulă, (crap sulatic) sulă, (crap sulednic) sulă.  
 
Crăpa
Crăpa, verb
Sinonime: a se desface, a se deșira, a se despica, a plesni, a se întredeschide, a se sparge, a se fisura; (figurat) a muri, a deceda, a sucomba; a se stinge.  
 
Crăpăcios
Crăpăcios, adjectiv (regional)
Sinonime: lacom, mâncău, (popular) găman; ruptil.  
 
Crăpare
Crăpare, substantiv
Sinonime: spargere, despicare, întredeschidere, deschidere, fisurare; decedare, deces, dispariţie, moarte, pieire, prăpădire, răposare, sfârşit, stingere, sucombare.  
 
Crăpat
Crăpat, adjectiv
Sinonime: spart, despicat, întredeschis, deschis, fisurat.

Crăpat, substantiv
Sinonime: spargere, despicare, întredeschidere, fisurare; (figurat, articulat) decedatul, mortul.

Crăpăt, substantiv
Sinonime: arşiţă, caniculă, (la plural) călduri, dogoare, dogoreală, fierbinţeală, năbuşeală, năduf, năduşeală, pârjol, pojar, toropeală, zăduf, zăpuşeală.  
 
Crăpătură
Crăpătură, substantiv feminin
Sinonime: căscătură, ciobitură, ciocnitură, crachelură, crăpare, crăpăturică, crestătură, crevasă, deschizătură, despicătură, diaclază, fantă, fisură, gaură, gelivură, incizură, întredeschidere, întredeschizătură, lezardă, plesnitură, riz, ruptură, săpătură, scizură, spărtură, spintecătură, tăietură, (învechit) spărgătură, (învechit) spărsătură, (regional) hârtop, (regional) pleasnă, (regional) ștezură, (variantă) crepătură.  
 
Crăpcean
Crăpcean, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) crap mic, crăpuştean.  
 
Crăpelniţă
Crăpelniţă, substantiv
Sinonime: aliment, hrană, mâncare.  
 
Crapulos
Crapulos, adjectiv
Sinonime: abject, devergondat, disolut, hoțesc, incalificabil, lasciv, libidinos, licențios, odios, repugnant, repulsiv, sadic, sordid, tâlhăresc, turpid, viciat, vicios.  
 
Crăpuşnic
Crăpuşnic, substantiv
Sinonime: crăstăval, pălămidă, scai, spin, şofrănel.  
 
Crăpuştean
Crăpuştean, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) crăpcean.  
 

Banditesc (banditească)
Banditesc (banditească), adjectiv
Sinonime: crapulos, criminal, gangsteresc, hoțesc, nelegiuit, tâlhăresc.  
 
Burduşi
Burduşi, verb
Sinonime: a îndesa, a umple (până la refuz), a ticsi, a îngrămădi; a bate, a snopi (în bătaie), a stâlci (în bătaie), a buşi; (reflexiv) a se crăpa, a se scoroji, a se coşcovi.  
 
Căsca
Căsca, verb
Sinonime: a deschide, a desface, a crăpa.

Cască, substantiv
Sinonime: acoperământ, caschetă, coif, coiffure.  
 
Căscat (căscată)
Căscat (căscată), adjectiv
Sinonime: (familiar) holbat, mirat, nătăfleţ, neatent, prost, uimit, uituc, zăbăuc, zăpăcit, zgâit; deschis, crăpat, desfăcut, răscrăcănat.  
 
Căscătură
Căscătură, substantiv feminin
Sinonime: căscat; deschizătură, crăpătură, ruptură, spărtură.  
 
Ceda
Ceda, verb
Sinonime: a lăsa, a preda, a da, a cesiona; a se supune, a se recunoaşte învins, a nu se împotrivi, a se preda; (despre boli) a scădea, a se ameliora, a se retrage, a dispărea; a nu rezista, a se încovoia, a plesni, a se crăpa, a se rupe, a se sparge.  
 
Ciocni
Ciocni, verb
Sinonime: a (se) lovi, a (se) izbi, a închina paharele; a ciobi, a ştirbi, a face plesnească, a crăpa; a se contrazice, a fi în controversă.  
 
Deces
Deces, substantiv neutru
Sinonime: decedare, dispariție, exitus, extincție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, repaus, repauzare, sfârșit, stingere, sucombare, (argotic) mierleală, (argotic) mierlire, (argotic) verdeș, (ironic) crăpare, (învechit si popular) săvârșire, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Deschide
Deschide, verb
Sinonime: a căsca, a crăpa, a descuia, a destupa, a dezlipi, a înflori, a însenina, a plesni, a (se) desface, a (se) despica, a sparge; a inaugura, a debuta, a vernisa.  
 
Deschidere
Deschidere, substantiv feminin
Sinonime: acces, breșă, ieșire, intrare, spaţiu, perspectivă, despicătură, crăpătură, desfacere, descuiere, căscare, căscat, destupare, spargere, crăpare, despicare, plesnire, deschizătură, deșirare, orificiu, gaură, distanță, ecart, ecartament, descoperire; (deschidere geologică) afloriment; exordiu, inaugurare, începere, preliminar; acceptare, receptivitate, toleranță.

Deșchidere, substantiv
Sinonime: (popular) deschidere.  
 
Deschis
Deschis, adverb
Sinonime: făţiş, (figurat) sincer, leal, onest, franc.

Deschis, adjectiv
Sinonime: cinstit, comunicativ, expansiv, neprefăcut, prietenos, receptiv, sincer, sociabil, volubil; desfăcut, descuiat, căscat, destupat, neacoperit; (medicină) necicatrizat, nevindecat, sângerând, viu; crăpat, plesnit, înflorit; făţiş.  
 
Desface
Desface, verb
Sinonime: a descompune, a desprinde, a dezangrena, a separa, a izola; a vinde, a face negoţ, a oferi; a anula, a contramanda, a desfiinţa, a despături, a dezdoi, (învechit) a răspica, a desfăşura, a dezlega, a despleti, a degaja, a elibera, a libera, a scoate, (învechit şi popular) a slobozi, a dezlipi, a întinde, a răsfira, a căsca, a crăpa, a (se) deschide, a se despica, a plesni, a rupe, a rezilia.  
 
Despica
Despica, verb
Sinonime: a (se) crăpa, a spinteca, a despărţi, a separa, a desface, a sparge, a tăia, (regional) a sfărâma, a (se) deschide, a străbate.  
 
Despicătură
Despicătură, substantiv feminin
Sinonime: crăpătură, despicare, spintecătură, șliț, tăietură, (Moldova) despintecătură, (regional) deșpicătură.  
 
Fisură
Fisură, substantiv feminin
Sinonime: breșă, crachelură, crăpătură, crevasă, fantă, lezardă, plesnitură, scizură, spărtură.

Fisura, verb
Sinonime: a căpăta fisuri, a (se) sparge, a plesni.  
 
Întredeschide
Întredeschide, verb
Sinonime: a crăpa ușor (ceva).  
 
Moarte
Moarte, substantiv feminin
Sinonime: asasinat, crăpare, crimă, decedare, deces, dispariţie, epidemie, eutanasie, exitus, expiere, extincție, homicid, molimă, mortalitate, obștescul sfârșit, omor, omorâre, omucidere, pieire, prăpădire, răposare, răposat, repaus, repauzare, sfârșit, somnul de veci, stingere, sucombare, ucidere, (argou) mierleală, (argou) mierlire, (argou) verdeș, (figurat) adormire, (figurat) mormânt, (învechit și popular) săvârșire, (învechit) deșugubină, (învechit) murire, (învechit) murte, (învechit) omucid, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) sângi, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (învechit) ucigătură, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Muia
Muia, verb
Sinonime: a atenua, a ceda, a descrește, a diminua, a domoli, a emoționa, a fi plin de, a înduioșa, a îndupleca, a înmuia, a lăsa, a mărunți, a micșora, a modera, a moleși, a pondera, a pune rufele în apă înainte de spălat, a reduce, a scădea, a se blegi, a se calma, a se crăpa, a se face mai moale, a se face zob, a se îmbăia, a se îmblânzi, a se încălzi, a se linişti, a se potoli, a se scălda, a se sparge, a se terciui, a se uda, a slăbi, a tempera, a umezi, a vlăgui, (familiar) a se bleojdi, (figurat) a (se) fleșcăi, (figurat) a se turti, (fonetică) a palataliza, (învechit) a se încări, (popular) a întinge, (popular) a se cofleși, (popular) a se coleși, (prin Muntenia și Oltenia) a se pricăli, (prin Transilvania) a se bălmăji.  
 
Năbuşeală
Năbușeală, substantiv feminin (popular)
Sinonime: apă, arșiță, caniculă, căldură mare, dogoare, dogoreală, fierbințeală, înnădușeală, năduf, nădușeală, pârjol, pojar, sudoare, toropeală, torpoare, transpirație, zăduf, (Banat și Transilvania) friptoare, (Banat) propeală, (figurat) cuptor, (figurat) jar, (figurat) văpaie, (învechit) ars, (învechit) pripec, (la plural) călduri, (popular) arsură, (popular) vipie, (popular) zăpușeală, (prin Banat) arsoare, (prin Oltenia) japsă, (rar) sudație, (regional) astmă, (regional) asud, (regional) buhoare, (regional) cocăt, (regional) crăpăt, (regional) năbuhală, (regional) năplăială, (regional) pâclă, (regional) prepăt, (regional) prigoare, (regional) puhăială, (regional) zăpuc; (învechit) cotropire, invadare, invazie, încălcare, năpădire, năvălire.  
 
Plesni
Plesni, verb
Sinonime: a crăpa, a se sparge, a se despica, a se deschide, a se fisura; a pocni, a lovi, a bate, a pălmui, a izbi.  
 
Pocni
Pocni, verb
Sinonime: a plesni, a trosni, a crăpa; a lovi, a izbi; a detuna, a se sparge, a se rupe.  
 
Ruptură
Ruptură, substantiv feminin
Sinonime: sfâşietură, spărtură, crăpătură, despicătură; zdreanţă, cârpă; hartan, halcă.  
 
Scorţos (scorțoasă)
Scorţos (scorțoasă), adjectiv
Sinonime: tare, aspru, rigid; îngroşat, bătătorit, crăpat.  
 
Sordid (sordidă)
Sordid (sordidă), adjectiv
Sinonime: murdar, abject, josnic, promiscuu, crapulos, mizer, respingător, dezgustător, repulsiv, hidos, ignobil, imoral, infam, infect, meschin, mizerabil, repugnant.  
 
Sparge
Sparge, verb
Sinonime: a crăpa, a sfărâma, a rupe, a ciobi, a plesni, a găuri; a despica, a tăia, a distruge, a nărui, a nimici; a jefui, a fura, a prăda; (figurat) a se termina, a se sfârşi, a se încheia, a se stinge; (figurat, învechit) a birui, a înfrânge, a zdrobi, a pune pe fugă, a împrăştia, a goni.  
 
Spărtură
Spărtură, substantiv feminin
Sinonime: crăpătură, gaură, despicătură; fărâmătură, ciob, hârb, frântură, ruptură; (figurat) disensiune, dezbinare, conflict, ceartă.  
 
Spinteca
Spinteca, verb
Sinonime: a despica, a sfâşia, a tăia, a crăpa, a rupe; a înjunghia, a ucide.  
 
Toropeală
Toropeală, substantiv feminin
Sinonime: amorțeală, apatie, aromeală, arșiță, aţipeală, ațipire, caniculă, căldură (mare), dogoare, dogoreală, dormitare, fierbințeală, hebetudine, lâncezeală, lâncezire, moleşeală, moleșire, moțăială, moțăire, moțăit, moțăitură, năbușeală, năduf, nădușeală, panism, pârjol, picoteală, picotire, piroteală, pirotire, pojar, reverie, somnolenţă, tânjeală, toropire, torpoare, visare, zăduf, zăpuşeală, (Banat și Transilvania) friptoare, (Banat) pripeală, (figurat) cuptor, (figurat) jar, (învechit) ars, (învechit) pripec, (învechit) somnoroșie, (la plural) călduri, (Moldova) clipoceală, (Moldova) clipocire, (Muntenia și Oltenia) târomeală, (popular) arsură, (popular) vipie, (prin Banat) arsoare, (prin Muntenia) pircoteală, (prin Muntenia) pircotit, (prin Oltenia) japsă, (rar) somnie, (regional) bătaie zdravănă, (regional) buhoare, (regional) cocăt, (regional) crăpăt, (regional) năplăială, (regional) pâclă, (regional) picuială, (regional) pioceală, (regional) prepăt, (regional) prigoare, (regional) puhăială, (regional) somnoreală, (regional) zăpuc.  
 
Trosni
Trosni, verb
Sinonime: a crăpa, a pocni, a detuna, a plesni, a pârâi.  
 
Carpicultură
Carpicultură, substantiv
Sinonime: (ramură a pisciculturii care se ocupă cu creșterea crapului) ciprinicultură.  
 
Crăstăval
Crăstăval, substantiv
Sinonime: (botanică) (regional) crăpuşnic.  
 
Croit
Croit, substantiv
Sinonime: croire, (Transilvania) săbăire, săbăit; bătaie.

Croit, adjectiv
Sinonime: bătut, construit, crăpat, creat, fasonat, format, modelat, născocit, plănuit, proiectat, rupt, spart, tăiat, (învechit și regional) ciuntit, (învechit) îmbucătățit.  
 
Decedare
Decedare, substantiv
Sinonime: decedat, deces, dispariție, exitus, extincție, încetare din viață, moarte, pieire, prăpădire, răposare, repauzare, sfârșit, stingere, sucombare, (argou) mierleală, (argou) mierlire, (argou) verdeș, (ironic) crăpare, (învechit și popular) săvârșire, (învechit) petrecanie, (învechit) petrecere, (învechit) pierdere, (învechit) piericiune, (învechit) prăpăditură, (învechit) pristăvire, (învechit) săvârșenie, (învechit) săvârșit, (învechit) scădere, (învechit) sconcenie, (limbajul bisericesc) repaus, (popular) pierzanie, (popular) pierzare, (regional) pieiște, (regional) topenie.  
 
Decedat
Decedat, adjectiv (adesea substantivat)
Sinonime: crăpat, defunct, dispărut, mort, pierdut, răposat, sucombat, (învechit și popular) pierit, (învechit) pristăvit, (învechit) săvârșit, (livresc) repauzat.  
 
Desfăcut
Desfăcut, adjectiv
Sinonime: despăturit, dezdoit, desfăşurat, deschis, dezlegat, despletit, dezlipit, demontat, destrămat, deşirat, întins, răsfirat, depărtat, crăpat, plesnit, reziliat.  
 
Despicare
Despicare, substantiv
Sinonime: crăpare, crăpat, despicat, spargere, spart, spintecare, spintecat, tăiat, tăiere, şpăltuire; deschidere.  
 
Despicat
Despicat, adjectiv
Sinonime: bifid, crăpat, cvadrifid, plesnit, ramificat, rimiform, spart, spintecat, tăiat, trifid, (industrie) șpăltuit, (învechit) despintecat, (regional) înspicat, (regional) răspicat, (regional) șfărghiat.

Despicat, substantiv
Sinonime: despicare.  
 
Crachelură
Crachelură, substantiv
Sinonime: fisură, lezardă, crăpătură.  
 
Fantă
Fantă, substantiv
Sinonime: crăpătură, fentă, interstițiu, spațiu; (fizică) fereastră.  
 
Fisurare
Fisurare, substantiv
Sinonime: crăpare, fisură, spargere.  
 
Fisurat
Fisurat, adjectiv
Sinonime: spart, crăpat; (cu rol de substantiv) spargere.  
 
Ciprin
Ciprin, substantiv
Sinonime: (biologie) crap.  
 
Rulură
Rulură, substantiv
Sinonime: (boală a arborilor) crăpătură inelară.  
 
Sazan
Sazan, substantiv
Sinonime: (ihtiologie) crap.  
 
Incalificabil
Incalificabil, adjectiv
Sinonime: abject, abominabil, care întrece orice măsură, care nu poate fi calificat (atât e de rău), crapulos, de necalificat, degradant, ignobil, nedemn, nejustificabil, nemaiauzit, odios, rău, revoltător.  
 
Plesnitură
Plesnitură, substantiv
Sinonime: crăpătură, fisură, izbire, izbitură, lovire, lovitură, plesnet, pocnitură, spărtură, trosnitură, (variantă) pleznitură.  
 
Spintecare
Spintecare, substantiv
Sinonime: crăpare, crăpat, despicare, despicat, rupere, sfâșiere, spargere, spart, spintecat, tăiat, tăiere.  
 
Spintecătură
Spintecătură, substantiv
Sinonime: crăpătură, despicătură, ruptură, sfâșietură, tăietură, (învechit) spărtură.  
 
Strapazan
Strapazan, substantiv (regional)
Sinonime: ceaprazan, pridvor, prispă, strapezan, trapazan, trapuzan, tropuzan, ujbă, (popular) opac, (regional) scarmos; (ihtiologie) pui de șalău, pui de crap.  
 
Blezgoia
Blezgoia, verb (regional)
Sinonime: a (se) crăpa, a (se) deschide, a (se) sparge.  
 
Crepa
Crepa, verb (învechit)
Sinonime: a crăpa.  
 
Întredeschizătură
Întredeschizătură, substantiv
Sinonime: crăpătură, întredeschidere.  
 
Întredeschis
Întredeschis, adjectiv
Sinonime: căscat, crăpat, deschis incomplet, deschis pe jumătate, semideschis, semiînchis, (despre ochi) mijit.  
 
Răspica
Răspica, verb (învechit)
Sinonime: a analiza, a clarifica, a crăpa, a defini, a descurca, a desface, a desluși, a despături, a despica, a determina, a dezdoi, a elucida, a explica (cu claritate), a lămuri, a limpezi, a preciza, a pronunța deslușit, a rosti, a separa, a silabisi, a stabili, a străbate.  
 
Spargere
Spargere, substantiv
Sinonime: ciobire, ciobit, ciocnire, crăpare, crăpat, deschidere, despicare, despicat, dezbinare, disensiune, distrugere, erupție, explodare, fisurare, fisurat, forțare, furt, găurire, împrăștiere, încetare, înfrângere, învingere, jefuire, neînțelegere, nimicire, plesnire, plesnit, pocnire, risipire, rupere, scindare, sfărâmare, sfârșit, spart, spintecare, spintecat, străpungere, stricare, tăiat, tăiere, terminare, violare, vulcanism, zdrobire.  
 
Suloi
Suloi, substantiv
Sinonime: (popular) sul mare; (regional) pâine lungă; (regional; ihtiologie) crap săltăreț, sulac, sulă.  
 
Olărit
Olărit, substantiv
Sinonime: olărie; (silvicultură) olăritură, şpronţuit.

Olărit, adjectiv
Sinonime: (învechit) cu crăpături, (învechit) scobit; (regional; despre bușteni) rotunjit la capete.  
 
Plesnire
Plesnire, substantiv
Sinonime: ciobire, ciobit, ciocnire, crăpare, crăpat, deschidere, desfacere, despicare, fisurare, fisurat, pălmuire, plesnit, pocnire, spargere, spart, trosnire, (rar) plesneală, (variantă) pleznire.  
 
Gangsteresc
Gangsteresc, adjectiv
Sinonime: banditesc, crapulos, criminal, mafiotic, tâlhăresc.  
 
Ciuciulean
Ciuciulean, substantiv (regional)
Sinonime: (ihtiologie) crap (mic), (regional) ciuci, (regional) ciuciu, (variantă) ciuciulan.  
 
Ciuciulică
Ciuciulică, substantiv (regional)
Sinonime: (ihtiologie) crap (mic).  
 
Ciuciulin
Ciuciulin, substantiv
Sinonime: ciulin; (regional) (ihtiologie) crap (mic).  
 
Scrivadă
Scrivadă, substantiv (regional)
Sinonime: băț crăpat.  
 
Brizură
Brizură, substantiv
Sinonime: bucată, crăpătură, despicătură, fragment, ruptură, sfărâmătură, (regional) dărab.  
 
Crepătură
Crepătură, substantiv
Sinonime: crăpătură.  
 
Ștezură
Ștezură, substantiv (regional)
Sinonime: crăpătură, tăietură.  
 
Spărsătură
Spărsătură, substantiv (învechit)
Sinonime: ciobitură, ciocnitură, crăpătură, deschizătură, fisură, gaură, plesnitură, ruptură, spargere, spart, spărtură.  
 
Spărgătură
Spărgătură, substantiv (învechit)
Sinonime: ciobitură, crăpătură, fisură, plesnitură, spărtură.  
 
Cicni
Cicni, verb (învechit)
Sinonime: a crăpa, a deceda, a muri, a pieri, a plesni, (regional) a zducni, (regional) a zduhni, (variantă) a cigni.  
 
Umflăcios
Umflăcios, adjectiv
Sinonime: balonat, dilatat, gata crape, lărgit, mărit, umflat, (învechit) trufaș, (regional) inflamat.  
 
Frânguială
Frânguială, substantiv (regional)
Sinonime: bătaie, chelfăneală, crăpare, lovire.  
 
Bortănică
Bortănică, substantiv (regional)
Sinonime: (ihtiologie) boarță, crap.  
 
Șclefa
Șclefa, verb (învechit)
Sinonime: a crăpa, a despica.  
 
Scorțoșare
Scorțoșare, substantiv (învechit)
Sinonime: înăsprire (și crăpare), înscorțoșare, scoarță.  
 
Zgurav
Zgurav, adjectiv
Sinonime: sec, sfărâmicios, uscățiv, (regional) crăpat, (regional) încrețit, (regional) înecăcios, (regional) nedezvoltat, (regional) plăpând, (regional) zbârcit, (regional) zgurăv.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar