Calc, substantiv neutru Sinonime:
copie, plagiat, reproducere.
Călca, verb Sinonime:
a pune piciorul, a păşi, a merge, a străbate, a cutreiera, a colinda, a bate un drum, a bătători; a strivi, a zdrobi, a nimici, a distruge; (figurat) a nu respecta (o hotărâre), a nesocoti, a trece peste legi, a încălca; a veni, a se abate, a vizita. Calca, verb
Sinonime:
calchia.
Călcâi, substantiv
Sinonime:
plaz; (prin Banat şi Transilvania) barbur; (construcții) brotac; cucurujel, toc.
Calcan, substantiv
Sinonime:
(ihtiologie) (prin Muntenia) balâc; (calcan-mic) (regional) pisi; pavăză, scut.
Calcaneu, substantiv
Sinonime:
(anatomie) (popular) osul călcâiului.
Calcantit, substantiv
Sinonime:
(chimie) sulfat de cupru, (rar) sulfat de aramă, (popular) piatră-vânătă, (regional) piatră-mierie, (învechit) vitriol-albastru.
Calcar, substantiv neutru Sinonime:
piatră de var; cretă; travertin.
Călcare, substantiv
Sinonime:
călcat; încălcare; cotropire, invadare, invazie, năpădire.
Calcarifer, adjectiv
Sinonime:
(botanică) pintenat.
Calcariform, adjectiv
Sinonime:
pintenat.
Calcaros (calcaroasă), adjectiv Sinonime:
văros.
Călcat, substantiv
Sinonime:
călcare.
Călcătoare, substantiv
Sinonime:
lin, (regional) spusc.
Călcător, substantiv
Sinonime:
(tehnică) apăsător, ceapraz, (regional) ceaprazar, zimţar; talpă, (popular) tălpigă, tălpig; iapă, pedală, schimbător.
Călcătură, substantiv feminin Sinonime:
mers, umblet, pas.
Calcavură, substantiv
Sinonime:
(glumeț) bătaie, palmă; dojană.
Calce, substantiv
Sinonime:
oxid de calciu; var; (calce-mare) rostopască; (calce-mică) grâuşor, sălăţea, untişor.
Calcea-calului, substantiv
Sinonime:
(botanică) (regional) bulbuc, bulbucel, scalce, zlat, capră-nemţească.
Calchia, verb
Sinonime:
a copia, a decalca, a imita, a plagia, a reproduce.
Calchiere, substantiv
Sinonime:
decalcare, (variantă) calcare.
Calcic, adjectiv
Sinonime:
calcaric, de calciu.
Calcicol, adjectiv
Sinonime:
(despre plante) calcifil.
Calciferol, substantiv
Sinonime:
(chimie) ergocalciferol, vitamina D2.
Calcifia, verb Sinonime:
a se calcifica, a se întări, a se învârtoşa, a se depune, a se fixa.
Calcifiat, adjectiv
Sinonime:
calcificat.
Calcificare, substantiv
Sinonime:
calcifiere.
Calcifil, adjectiv
Sinonime:
(botanică) calcicol.
Calcifob, adjectiv
Sinonime:
(despre plante) calcifug.
Calcifug, adjectiv
Sinonime:
(botanică) calcifob, silicicol.
Calcina, verb Sinonime:
a arde, a carboniza.
Calcinare, substantiv
Sinonime:
calcinaţie.
Calcinație, substantiv
Sinonime:
ardere, calcinare, carbonizare, combustie.
Calcitonină, substantiv
Sinonime:
tirocalcitonină.
Calcografie, substantiv
Sinonime:
(tipografie) tifdruc, tipar adânc.
Calcopirită, substantiv feminin Sinonime:
sulfură de cupru.
Calcul, substantiv neutru Sinonime:
socoteală, socoată, măsurare, operație (matematică); apreciere; plan, combinaţie, proiect, aranjament, schemă; piatră (la rinichi), concreţiune pietroasă.
Calcula, verb Sinonime:
a socoti, a măsura, a număra; a plănui, a aranja, a combina; a aprecia; a determina, a fixa, a stabili.
Calculabil, adjectiv
Sinonime:
contabilizabil, evaluabil, măsurabil, mensurabil, însumabil.
Calculare, substantiv
Sinonime:
calcul, socoteală, socotire, socotit, (rar) calculaţie, (popular) răboj, (învechit) sămăluire; determinare, dimensionare, fixare, măsurare, stabilire; evaluare.
Calculat (calculată), adjectiv Sinonime:
socotit, măsurat; aranjat, premeditat, plănuit; cu judecată, chibzuit, prevăzător, cu cap, cumpănit, cumpătat, echilibrat, înfrânat, moderat, ponderat.
Calculaţie, substantiv
Sinonime:
calcul, calculare, socoteală, socotire, socotit.
Calculațiune, substantiv
Sinonime:
calculație.
Calculator, substantiv
Sinonime:
concentrator, contor, maşină de calcul, mașină de calculat, matematician, socotitor; (calculator electronic) computer, hipercalculator, microcalculator, microcomputer, microordinator, minicalculator, minicomputer, ordinator, PC, supercalculator, supercomputer, superminicalculator.
Calculoză, substantiv
Sinonime:
(medical) litiază, piatră.
Arde, verb Sinonime:
a se consuma prin foc, a (se) frige; a cădea pradă focului, a pârli, a înnegri; (figurat) a (se) păcăli, a (se) înşela, a fi tras pe sfoară; a calcina, a carboniza, a incinera.
Ars (arsă), adjectiv
Sinonime:
bronzat excesiv, calcinat, carbonizat, cauterizat, consumat, derutat, dezamăgit, dogorit, fierbinte, fript, fulgerat, incendiat, incinerat, înfierat, înnegrit, înșelat, mistuit de foc, păcălit, pârjolit, pârlit, pirogravat, tras pe sfoară, uscat, (figurat) distrus, (figurat) încărcat, (figurat) ofilit, (figurat) zdrobit, (învechit și figurat) pur, (învechit și regional) prigorit.
Asupri, verb
Sinonime:
a apăsa, a aservi, a calomnia, a exploata, a forța, a împila, a împovăra, a împresura, a năpăstui, a nedreptăți, a obliga, a oprima, a oropsi, a persecuta, a prigoni, a tiraniza, a urgisi, (figurat) a despuia, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (impropriu) a chinui, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit) a constrânge, (învechit) a exagera, (învechit) a nevolnici, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a potângi.
Azotat, substantiv masculin
Sinonime:
(chimie) nitrat; (azotat de amoniu) salpetru de Leuna; (azotat de argint) nitrat de argint, (popular) piatra-iadului; (azotat de calciu) nitrocalcit, salpetru de Norvegia; (azotat de celuloză) nitroceluloză; (azotat de potasiu) nitrat de potasiu, salpetru de India, (popular) silitră; (azotat de sodiu) nitrat de sodiu, salpetru de Chile. Azotat, adjectiv
Sinonime:
azotos.
Bulbuc, substantiv masculin
Sinonime:
balonaş, băşică, boboc, bolboroc, bulă, bulb, bulboacă, bulboană, calcea-calului, clăbuc, glob, ochi, splină, valvârtej, vâltoare, vârtej, volbură; (botanică) (regional) bâlbor, gloanță, bulbucel-de-munte, fusta-rândunelii, măr-auriu.
Cacadâr, substantiv masculin (regional)
Sinonime:
(botanică) măceș, trandafir sălbatic; (variante) cacadăr, cacader, cacașdâr, cacașder, cacazdar, cacazder, căcădar, căcăder, căcădir, căcăzdâr, căcicădâr, călcădariu, câcădar, câcădâr, câcăzdar, câcăzdăr.
Carboniza, verb Sinonime:
a arde, a calcina.
Ceapraz, substantiv neutru
Sinonime:
firet; (tehnică) apăsător, călcător, (regional) ceaprazar, dinţar, zimţar.
Combina, verb
Sinonime:
a amesteca, a aranja, a asambla, a asocia, a asorta, a calcula, a chibzui, a comasa, a dispune, a fuziona, a îmbina, a împreuna, a îngrămădi, a lega, a organiza, a plămădi, a plănui, a plăsmui, a potrivi, a prepara, a pune la cale, a pune la un loc, a reprezenta în minte, a reuni, a uni într-o anumită ordine, a urzi.
Combinaţie, substantiv feminin
Sinonime:
acord, amalgam, amestec, aranjament, asociere, calcul, combinare, compus, contract, convenție, corp compus, gând, idee, intenție, îmbinare, împreunare, îngemănare, întâlnire de dragoste, înțelegere, învoială, învoire, legământ, manevră, melanj, mixtură, pact, plan, proiect, reunire, sinteză, socoteală, tranzacție, unire, (argou) șustă, (învechit și popular) legătură, (învechit) așezământ, (învechit) cuvânt, (învechit) simfonie, (învechit) sulf, (învechit) șart, (popular) târg, (popular) tocmeală, (popular) tocmire, (prin Muntenia) prinsoare, (variantă) combinațiune.
Copia, verb
Sinonime:
a calca, a calchia, a contraface, a duplica, a imita, a pastișa, a plagia, a recopia, a reproduce, a rescrie, a transcrie, a trișa la un examen, a xerocopia, (învechit) a decopia, (învechit) a izvodi, (învechit) a prescrie, (învechit) a scoate, (învechit) a scrie.
Copie, substantiv feminin
Sinonime:
bibliofilm, calc, compilație, dublură, exemplar, facsimil, fotocopie, imitație, plagiat, replică, reproducere, transcriere.
Cotropi, verb
Sinonime:
a invada, a subjuga, a ocupa, a încălca, a năpădi, (popular) a călca, (învechit) a cuprinde, a năbuşi, a stropşi, a supăra.
Cutreiera, verb
Sinonime:
a umbla, a străbate, a colinda, a hoinări, a vagabonda, a frecventa, a parcurge, a vântura, (popular şi familiar) a bate, (popular) a călca, a ocoli, a petrece, (învechit şi regional) a răzbate, (rar, figurat) a treiera, a călători, a (se) plimba, (familiar) a se plimbarisi, a se duce.
Delincvent, substantiv masculin
Sinonime:
bandit, călcător de legi, infractor, stelionatar, vinovat, (variantă) delicvent.
Determina, verb
Sinonime:
a cauza, a pricinui; a preciza, a deduce, a stârni, a provoca, a impulsiona, a condiţiona, a decide, a calcula; a defini, (învechit) a mărgini, a răspica; a fixa, a hotărî, a stabili, a statornici, (învechit) a defige, a însemna, a statori; a complini.
Determinabil (determinabilă), adjectiv
Sinonime:
calculabil, definisabil, limitabil, măsurabil, precizabil.
Diplomatic (diplomatică), adjectiv
Sinonime:
politic; (figurat) abil, calculat, capabil, descurcăreț, emerit.
Duh, substantiv neutru
Sinonime:
arătare, strigoi, stafie, fantomă; apucătură, calcul, comportament, comportare, conduită, deprindere, deşteptăciune, duhoare, gând, idee, infecţie, intelect, inteligenţă, intenţie, împuţiciune, judecată, (la plural) maniere, miasmă, minte, (la plural) moravuri, (la plural) năravuri, (la plural) obiceiuri, plan, pricepere, proiect, purtare, putoare, raţiune, răsuflare, respiraţie, socoteală, spirit, haz, suflare, înţelepciune; (învechit) caracter, fire, natură, temperament.
Echilibrat (echilibrată), adjectiv
Sinonime:
cumpănit, ponderat, chibzuit, socotit, moderat, potolit, măsurat, temperat, calm, liniştit, calculat, proporţionat, armonios, cuminte, raţional, rezonabil, (învechit) rezonat.
Enerva, verb
Sinonime:
a (se) irita, a-şi ieşi din fire, a (se) înfuria, a-şi ieşi din pepeni, a-şi ieşi din ţâţâni (balamale), a (se) supăra, a (se) surescita, a aţâţa, a întărâta, a indispune, a-şi pierde cumpătul, a călca pe nervi, a sâcâi, a-și ieși din sărite, a agasa, a necăji, a plictisi, (livresc) a tracasa, (popular) a ciudi, a zădărî, (regional) a zăhătui, (Moldova) a chihăi, (Banat) a zăgălui, (Moldova şi Bucovina) a zăhăi, (învechit) a scârbi, (popular, la figurat) a ardeia, (regional, la figurat) a scociorî.
Estima, verb Sinonime:
a evalua, a preţui, a aprecia, a calcula, a cântări.
Estimaţie, substantiv feminin Sinonime:
estimare, evaluare, preţuire, calculare, apreciere, socotire.
Evalua, verb
Sinonime:
a estima, a aprecia, a preţui, (învechit) a preţălui, a cântări, a calcula, a măsura, a socoti, (livresc) a priza, (învechit şi regional) a prinde, a sămălui.
Fixa, verb
Sinonime:
a (se) stabili, a pironi, a imobiliza, a împietri, a înţepeni; a (se) stabiliza, a (se) statornici; a (se) hotărî, a se decide; a rândui, a ordona, a dispune, a norma, a prescrie; a (se) prinde, (regional) a proţăpi, a pune, a (se) pecetlui, a asambla, a se agăţa, a amplasa, a posta, a aținti, a-i rămâne, (figurat) a se grava, a se imprima, a se întipări, a se săpa, (învechit, figurat) a se tipări, a alege, a institui, a determina, a preciza, (învechit) a defige, a însemna, a statori, a calcula, a consfinți.
Foc, substantiv neutru
Sinonime:
aprindere, ardoare, arşiţă, atac, avânt, bombardament, calcinare, canonadă, căldură, conflict, dogoare, elan, entuziasm, flacără, flamă, incendiu, împuşcătură, înflăcărare, înfocare, însufleţire, lovitură, luptă, pasiune, patimă, pălălaie, pârjol, pojar, pornire, război, salvă, scarlatină, sinistru, tir, văpaie, vâlvătaie; (foc bengal) foc de artificii; (foc viu) zona zoster.
Geometric (geometrică), adjectiv
Sinonime:
calculat, exact, logic, matematic, metodic, precis, riguros; (figurat) regulat, perfect.
Gând, substantiv neutru
Sinonime:
calcul, chibzuinţă, concepţie, cuget, cugetare, dorinţă, fantezie, idee, intenţie, închipuire, îndemn, îndrumare, învăţătură, judecată, meditare, minte, plac, plan, povaţă, povăţuire, reflecţie, sfat, socoteală, vis, voie, voinţă, vorbă.
Haplea, substantiv masculin
Sinonime:
bleg, calcă-n străchini, gură-cască, nătăfleţ, nătărău, nătâng, neghiob, nerod, netot, prost, prostănac, stupid, tont, tontălău.
Invada, verb Sinonime:
a năvăli, a cotropi, a călca, a da peste; (figurat) a cuprinde, a acoperi, a copleşi.
Îndrăgosti, verb
Sinonime:
a (se) iubi, a i se aprinde călcâiele, a îndrăgi, a prinde drag de, a prinde dragoste de, a prinde lipici de, a se amoreza, a se înamora, (învechit) a se îndrăguli, (regional) a se împrinde.
Abac (abace), substantiv feminin
Sinonime:
abacă, diagramă, dispozitiv de calcul, nomogramă, numărătoare, tabel, (învechit) ambac.
Măsura, verb Sinonime:
a evalua, a cântări, a calcula; a limita, a proporţiona. Măsură, substantiv feminin Sinonime:
cantitate, mărime, întindere; (figurat) dispoziţie, hotărâre, ordin; procedeu, modalitate, manieră, mijloc, metodă, chip, fel; valoare, putere, tărie, forţă, grad; moderaţie, cumpătare, chibzuinţă, înfrânare, reţinere, abţinere, limită, stăpânire, echilibru.
Măsurat (măsurată), adjectiv Sinonime:
cântărit, calculat, proporţionat, limitat; (figurat) moderat, temperat, aşezat, cumpătat, stăpânit, chibzuit, echilibrat, socotit.
Năvăli, verb Sinonime:
a tăbărî, a se năpusti, a da năvală, a asalta, a da buzna, a ataca, a invada, a cotropi, a călca; a se revărsa, a inunda, a se răspândi, a năpădi, a acoperi, a îneca, a împânzi; a țâşni, a izbucni, a răbufni; a se repezi, a se azvârli, a se arunca; a se îmbulzi, a se înghesui, a se îngrămădi, a se îndesa, a se aglomera.
Nesocoti, verb
Sinonime:
a călca, a contraveni, a deprecia, a desconsidera, a dispreţui, a ignora, a încălca, a lua în glumă, a lua în râs, a neglija, a necunoaște, a nu ține cont, a nu ține seama de, a omite, a se abate, a subestima, a viola, (figurat) a silui, (învechit) a defăima, (învechit) a mepriza, (învechit) a ocărî, (învechit) a păși, (învechit) a sparge, (învechit) a stropși, (învechit) a știrbi.
Număra, verb
Sinonime:
a achita, a afla, a aprecia, a boteza, a calcula, a chema, a chibzui, a cifra, a considera, a conţine, a crede, a cuprinde, a da ceva cu număr (socotind), a denumi, a enumera, a face parte din, a găsi, a gândi, a include, a intitula, a intra în categoria, a îngloba, a înşira, a înşirui, a judeca, a lichida, a numi, a onora, a opina, a plăti, a porecli, a reuni un anumit număr, a se socoti printre, a socoti, a spune, a supranumi, a verifica, (prin Transilvania) a sămălui.
Numărătoare, substantiv feminin Sinonime:
numărare, socoteală, calcul, recensământ; abac.
Operaţie, substantiv feminin Sinonime:
lucrare, acţiune, intervenţie; tranzacţie, afacere; calcul, socoteală.
Oropsi, verb
Sinonime:
a alunga, a apăsa, a asupri, a blestema, a certa, a chinui, a despuia, a exploata, a izgoni, a împila, a împovăra, a lăsa la voia întâmplării, a năpăstui, a nedreptăți, a ocărî, a oprima, a părăsi, a persecuta, a prigoni, a scoate în drum, a stoarce, a suge, a tiraniza, a urgisi, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci, (regional) a horopsi.
Păcătui, verb Sinonime:
a greşi, a se abate, a călca normele.
Păşi, verb Sinonime:
a călca, a merge, a umbla, a înainta; (figurat) a începe, a porni, a purcede.
Persecuta, verb
Sinonime:
a asupri, a chinui, a defavoriza, a exploata, a frământa, a hărțui, a importuna, a împila, a împovăra, a martiriza, a măcina, a năpăstui, a nedreptăţi, a nu slăbi, a obseda, a oprima, a oropsi, a preocupa, a prigoni, a suplicia, a tortura, a urgisi, a urmări, (figurat) a apăsa, (figurat) a despuia, (figurat) a roade, (figurat) a stoarce, (figurat) a suge, (figurat) a tiraniza, (grecism învechit) a catatrexi, (învechit și figurat) a călca, (învechit și regional) a bântui, (învechit și regional) a strâmbătăți, (învechit) a obidi, (învechit) a obijdui, (învechit) a sili, (învechit) a supăra, (învechit) a tiranisi, (învechit) a tirăni, (regional și figurat) a stoci.
Piatră, substantiv feminin Sinonime:
grindină; stâncă, bolovan; tartru; calcul.
Ponderat (ponderată), adjectiv
Sinonime:
calculat, calm, calmat, chibzuit, cumpănit, cumpătat, domolit, echilibrat, înfrânat, liniștit, măsurat, moderat, potolit, sobru, socotit, temperat, (prin Transilvania) samalit.
Potrivi, verb Sinonime:
a se asemăna, a se asemui, a corespunde; a se armoniza, a concorda, a se nimeri; a aranja, a împodobi, a dichisi, a chiti; a doza, a calcula, a ticlui; a fi pe măsură, a-i veni bine.
Raţionament, substantiv neutru Sinonime:
judecată, gândire, meditare, calcul.
Răboj, substantiv neutru
Sinonime:
calcul, calculare, însemn, însemnare, plăcuță, socoteală, socotire, socotit, tăbliță, (învechit și regional) țăncușă, (învechit) răbuj, (regional) condică, (regional) raboș, (regional) rabuș, (regional) răbuș, (regional) răvar.
Replică, substantiv feminin
Sinonime:
calc, copie, dublură, duplicata, facsimil, fotocopie, geamăn, imitație, mulaj, reproducere, sosie; contraatac, contraofensivă, răspuns, reacţie, ripostă. Replica, verb
Sinonime:
a da o replică, a face față la, a întoarce, a obiecta, a prici, a răspunde, a reacționa, a recrimina, a refuta, a retorca, a riposta, (învechit) a întâmpina.
Râcâi, verb Sinonime:
a scurma, a scormoni, a răscoli, a râma; a irita, a aţâţa, a indispune, a călca pe nervi.
Schepsis, substantiv neutru (familiar)
Sinonime:
acuitate, agerime, analiză, calcul, chibzuială, chibzuință, chibzuire, clarviziune, cugetare, cumințenie, cumpăt, cumpătare, gândire, investigare, înțelepciune, judecată, măsură, meditare, meditație, minte, moderație, noimă, pătrundere, perspicacitate, pricepere, rațiune, reflectare, reflecție, reflexie, semnificație, sens, socoteală, socotință, subtilitate, tact.
Seamă, substantiv feminin Sinonime:
socoteală, calcul, cont; însemnătate, importanţă, vază, faimă; fel, gen, soi; rost, ordine, rânduială; număr, cantitate, câţiva, o serie.
Socoteală, substantiv feminin
Sinonime:
adunare, afacere, apreciere, atenție, bilanț, calcul, calculare, chestiune, chibzuială, chibzuință, chibzuire, cinste, cinstire, considerație, cont, cumințenie, cuminție, cumpăt, cumpătare, deliberare, estimare, estimație, evaluare, explicație, gând, ghid, grijă, idee, intenție, îndemn, îndrumare, înțelepciune, înțeles, învățătură, judecată, măsură, mesaj, minte, moderație, motiv, notă de plată, numărare, numărat, numărătoare, onoare, operație, ordine, plan, ponderație, povață, povățuire, poveste, prețuire, pricină, problemă, proiect, raționament, rânduială, reflecție, regulă, respect, rost, sarcină, semnificație, sens, situație (de venituri și cheltuieli), socotire, socotit, stimă, tact, tâlc, temperanță, trecere, vază, vorbă, (familiar) combinație, (familiar) lucru, (familiar) treabă, (figurat) cumpăneală, (figurat) cumpănire, (figurat) spate, (figurat) spinare, (învechit și regional) propus, (învechit și regional) sfat, (învechit și regional) socoată, (învechit și regional) socotință, (învechit și regional) soroc, (învechit și regional) șart, (învechit) aviz, (învechit) cuget, (învechit) duh, (învechit) inteligență, (învechit) madea, (învechit) opinie, (învechit) părere, (învechit) propozit, (învechit) rațiune, (învechit) sămăluire, (învechit) săvârșit, (învechit) schepsis, (învechit) seamă, (învechit) tocmeală, (învechit, în Transilvania) comput, (livresc) continență, (popular) răboj, (popular) scumpătate, (rar) calculație, (regional) ogod, (rusism învechit) predmet, (Transilvania și Maramureș) sămădaș.
Socoti, verb Sinonime:
a calcula, a aprecia, a judeca, a număra; a se răfui, a se plăti; a avea de gând, a plănui, a intenţiona, a se gândi, a chibzui, a cumpăni; a-şi închipui, a presupune, a crede; a fi de părere, a opina, a găsi de cuviinţă; a preţui, a considera; a imputa, a reproşa, a pune în seama (cuiva).
Socotinţă, substantiv feminin (învechit)
Sinonime:
apreciere, atenție, băgare de seamă, calcul, chibzuială, cinste, cinstire, circumspecție, cumpăt, decizie, gând, grijă, hotărâre, idee, intenție, judecată (sănătoasă), luare-aminte, măsură, minte, numărare, numărat, numărătoare, onoare, opinie, părere, plan, precauție, prevedere, proiect, prudență, punct de vedere, raționament, rațiune, reflecție, respect, socoteală, trecere, vază, voință, (învechit) considerație, (învechit) prețuire, (învechit) stimă.
Socotit, substantiv neutru
Sinonime:
calcul, calculare, chibzuială, socoteală, socotire, (învechit) sămăluire, (popular) răboj, (rar) calculație. Socotit, adjectiv
Sinonime:
bun, calculat, chibzuit, cuminte, cumpănit, cumpătat, echilibrat, folositor, gândit, înfrânat, înțelept, judicios, matur, măsurat, moderat, ponderat, rațional, rezonabil, serios, temeinic, util, (figurat) sănătos, (popular) mintos, (regional) samalit.
Socotitor, substantiv masculin (învechit)
Sinonime:
calculator, contabil; paznic, supraveghetor.
Speculaţie, substantiv feminin
Sinonime:
afacere, agiotaj, arguție, baisse, calcul, câștig ilicit, cercetare abstractă, combinaţie, comerț, concusiune, delict de iniţiere, înșelătorie, meditaţie, reflecție, speculare, speculă, teorie, tranzacție, (familiar și figurat) învârteală, (familiar) bișniță, (familiar) gheșeft, (învechit și regional) spiculație, (învechit) speculațion, (învechit) speculațiune.
Sperjur, substantiv
Sinonime:
apostat, jurământ fals, jurământ mincinos, (învechit) călcător, (învechit) jurător strâmb, (învechit) sperjurare; (variante învechite) parjur, perjur, perjuriu, spergiur, sperjuriu.
Stropși, verb
Sinonime:
a (se) deforma, a (se) schimonosi, a abate, a asasina, a călca, a chinui, a contraveni, a cotropi, a denatura, a distruge, a drăcui, a extermina, a invada, a încălca, a înfrânge, a înjura, a juli, a jupui, a masacra, a măcelări, a năpădi, a nesocoti, a nimici, a ocărî, a omorî, a pisa, a poci, a potopi, a prăpădi, a răcni, a scâlcia, a schingiui, a scuipa, a se burzului, a se oțărî, a se răsti, a sfărâma, a snopi, a stâlci, a stârpi, a striga, a strivi, a suprima, a tescui, a turti, a țipa, a ucide, a urla, a viola, a zbiera, a zdreli, a zdrobi, a zgâria, a zvânta; (variante învechite) a (se) strocși, a (se) stropșa, a (se) stroși, a (se) stroșli, a (se) tropși, a (se) zdrocși, a (se) zdromși, a (se) zdropși.
Stropșit (stropșită), adjectiv
Sinonime:
călcat în picioare, comițial, deformat, denaturat, desfigurat, distrus, epileptic, îndrăcit, mutilat, năbădăios, nebun, nimicit, pocit, potopit, prăpădit, scâlciat, schilod, schilodit, schimonosit, sfărâmat, slut, sluțit, smintit, stâlcit, strâmb, strâmbat, stricat, strivit, turtit, urât, urâțit, zăpăcit, zdrelit, zdrobit, (învechit și figurat) cotropit, (rar) înfrânt, (rar) schingiuit, (regional) tescuit.
Studiat (studiată), adjectiv Sinonime:
cercetat, examinat; (figurat) calculat, afectat, nenatural, artificial.
Umblet, substantiv neutru
Sinonime:
alergătură, călătorie, călcătură, colindare, comportament, comportare, conduită, cutreierare, deplasare, drum, intrigă, maşinaţie, mers, (învechit şi popular) mersură, (rar) mersătură, mişcare, pas, păşit, purtare, umblătură, uneltire, voiaj.
Văros (văroasă), adjectiv Sinonime:
calcaros.
Viola, verb Sinonime:
a nesocoti, a nu respecta; a călca, a încălca; a silui, a necinsti; a pângări, a profana; a forţa, a deschide (o locuinţă).
Zevzec (zevzeacă), adjectiv Sinonime:
prost, nătărău, găgăuţ, neghiob, bleg, nerod, calcă-n străchini, neserios, zăpăcit, aiurit.
Acetilură, substantiv
Sinonime:
(acetilură de calciu) carbid.
Aritmetică, substantiv
Sinonime:
calcul, matematică, (învechit, în Bucovina) comput.
Bârsă, substantiv
Sinonime:
călcâi, plaz, talpă, (regional) cordenci, (regional) morcoașă, (variantă) bârță.
Bulbucel, substantiv
Sinonime:
calcea-calului; (bulbucel-de-munte) bulbuc.
Decalc, substantiv
Sinonime:
calc.
Capră (capre), substantiv feminin
Sinonime:
(zoologie) (capră de munte) capră-neagră, capră-sălbatică; (joc popular tradiţional dansat de Anul Nou) (articulat) (popular) brezaia, turca; (suport de tăiat lemne) (regional) măgar, (Moldova şi Bucovina) crăcană; (suport de lemn) căprior; cleşte; cumpănă; (capra-dracului) berbecel, lupul-vrăbiilor, mărăcinar, pietroşel, sfrâncioc; cobilă, compas, grec; (capră-nemţească) calcea-calului; (la plural) arşic.
Carbid, substantiv
Sinonime:
(chimie) acetilură de calciu, carbură de calciu.
Carbon, substantiv
Sinonime:
antracit, cărbune, diamant, grafit, huilă; calc, clonă, duplicat, copie, decalc, dublură, facsimil, fotocopie, înregistrare, transcriere, reproducere.
Carbură, substantiv
Sinonime:
(chimie) (carbură de calciu) carbid; (carbură de fier) cementită; (carbură de siliciu) carborundum.
Ceaprazar, substantiv
Sinonime:
(învechit şi regional) pasmantier, (învechit) săgeacar; călcător, ceapraz.
Computer, substantiv
Sinonime:
ordinator, calculator electronic, calculator personal, PC, server; tabletă.
Comput, substantiv
Sinonime:
aritmetică, calcul, socoteală.
Concreţiune, substantiv
Sinonime:
agregat, sinter; calcul, gravelă, piatră.
Contabil, adjectiv
Sinonime:
calculabil, contabilicesc, gestionar-contabil, responsabil. Contabil, substantiv
Sinonime:
casier, garant, ordonator, revizor-contabil, trezorier, (regional) sămădău, (Transilvania) samtartău.
Contraveni, verb
Sinonime:
a se abate, a călca, a încălca, a nesocoti, a viola, (învechit) a păşi, a sparge, a stropşi, a ştirbi.
Reglat, adjectiv
Sinonime:
calculat, configurat, decis, determinat, fixat, măsurat, ordonat, regulat, reparat, rezolvat, terminat.
Corn, substantiv
Sinonime:
aripă, capăt, căprior, coastă, colţ, cotlon, flanc, margine, ungher, unghi, rădaşcă, răgace; (învechit) trompă, (biserică) filacteră, (rar, la plural) tfiline, (învechit) advar; (cornul-secarei) (regional) pintenul-secarei; (expresie) (cu coarne) exagerat, de necrezut, gogonat, umflat; (expresie) (a lua în coarne) a împunge cu coarnele, (figurat) a se repezi cu vorba la cineva, a certa pe cineva; (expresie) (a fi mai cu coarne decât altul) a fi mai grozav decât altul; (expresie) (a pune funia în coarne) a înșela, a amăgi; (expresie) (a se lua în coarne cu cineva) a se încăiera, a se lua la harță; (expresie) (a-și arăta coarnele) a-și manifesta răutatea; (expresie) (a căuta în coarne) a se uita în coarne, a îndeplini toate capriciile cuiva, a răsfăța; (expresie) (a pune coarne) a călca credința conjugală, a înșela; (popular) (cel cu coarne) dracul; olifant; (articulat) (cornul-caprei) roşcovă; (articulat) (cornul-dracului) barba-popii; (articulat) (cornul-salcei) brâncă.
Cotropire, substantiv
Sinonime:
invadare, invazie, încălcare, năpădire, (popular) călcare, (învechit) cuprindere, cuprins, năbuşeală, stropşitură.
Cristal, substantiv
Sinonime:
cleştar, cuarț, siliciu, calcit, sticlă.
Cuantifica, verb
Sinonime:
(fizică) a cuantiza; a calcula, a doza, a calibra, a cifra, a evalua, a măsura.
Cucurujel, substantiv
Sinonime:
(fitoparazit) (regional) călcâi.
Cumpătat, adjectiv
Sinonime:
calculat, astâmpărat, aşezat, chibzuit, cuminte, cuminţit, domolit, echilibrat, liniştit, potolit, reţinut, rezervat, serios, sobru, stăpânit, temperat; paşnic, tihnit.
Decalca, verb
Sinonime:
a copia, a duplica, a calchia, a imita, a recopia, a extinde, a reproduce.
Decalcare, substantiv
Sinonime:
calchiere, copiere.
Demonstrat, adjectiv
Sinonime:
atestat, certificat, constatat, dovedit, calculat, justificat, stabilit.
Extrapolaţie, substantiv
Sinonime:
extrapolare; aplicație, calcul; certitudine, conjectură, deducție, ipoteză, imaginație, supoziție, transpoziție.
Matematică, substantiv
Sinonime:
algebră, aritmetică, calcul, geometrie.
Desenare, substantiv
Sinonime:
desenat; calchiere, creionare, decalcare, grifonare, schițare, trasare.
Determinare, substantiv
Sinonime:
provocare, creare, pricinuire, producere, stârnire, condiţionare, calculare, definire, precizare, stabilire, complinire.
Terminal, substantiv
Sinonime:
calculator, display video, imprimator, ordinator, stație de lucru; aeroport, gară, stație; extremitate.
Dinţar, substantiv
Sinonime:
călcător, ceapraz.
Dârî, substantiv
Sinonime:
(popular) a călca lăsând dâre.
Rostopască, substantiv
Sinonime:
(botanică) calce mare, crucea-voinicului, iarbă-de-negi, iarba-rândunelei, negelariță, pleoscăniță.
Dripit, adjectiv (regional)
Sinonime:
bătut, bătătorit, călcat în picioare, strivit, (variantă) dârpit. Dripit, substantiv (regional)
Sinonime:
dripire, (variantă) dârpit.