Înfiripa
Înfiripa, verb
Sinonime: a înjgheba, a face, a crea, a alcătui; a apărea, a se naşte, a se ivi.  
 
Înfiripare
Înfiripare, substantiv
Sinonime: alcătuire, apariție, fortificare, ivire, îndreptare, înjghebare, întărire, întremare, înzdrăvenire, reconfortare, refacere, restabilire, tonificare, (învechit și popular) împuternicire, (rar) reconfort.  
 
Înfiripat
Înfiripat, adjectiv
Sinonime: alcătuit (cu greu), fortificat, îndreptat, înjghebat, însănătoșit, întărit, întremat, înzdrăvenit, reconfortat, refăcut, restabilit, tonificat, (Moldova) pribolit, (variantă) înciripat.  
 

Încropi
Încropi, verb
Sinonime: a înjgheba, a înfiripa.  
 
Încropit (încropită)
Încropit (încropită), adjectiv
Sinonime: călduț, căldicel; înjghebat, înfiripat.  
 
Întruchipa
Întruchipa, verb
Sinonime: a înfățișa, a reprezenta, a întrupa, a încarna, a însuma, a prezenta; a înjgheba, a înfiripa, a alcătui, a plăzmui.  
 
Înzdrăveni
Înzdrăveni, verb
Sinonime: a (se) fortifica, a (se) îndrepta, a (se) înfiripa, a (se) însănătoşi, a (se) întări, a (se) întrema, a (se) lecui, a (se) reconforta, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) ridica, a (se) tămădui, a (se) tonifica, a (se) vindeca, a se învoinici, a se pune pe picioare, a(-şi) recăpăta puterile, a(-și) reface forţele, (învechit și popular) a (se) împuternici, (latinism rar) a (se) sana, (Moldova) a (se) priboli, (popular) a (se) scula, (prin Oltenia, Banat și Transilvania) a (se) zvidui, (regional) a (se) răzbuna, (regional) a (se) vânjoșa, (regional) a strănuta, (Transilvania) a (se) citovi; (învechit și regional) a (se) sănătoșa, a (se) tocmi, a (se) zdrăveni; (învechit) a (se) remedia, a (se) vrăciui; (popular și familiar) a (se) drege, a (se) doftori, a (se) doftorici.  
 
Lumina
Lumina, verb
Sinonime: a străluci, a luci, a da lumină, a radia; a iradia; a apărea, a se ivi, a se înfiripa, a ieşi; a clarifica, a limpezi, a elucida; (figurat) a educa, a instrui, a cultiva, a informa; a înveseli, a bucura, a însenina, a desfăta.

Lumină, substantiv feminin
Sinonime: (figurat) strălucire, înseninare, claritate; (popular) lumânare, sfeşnic; (figurat) învăţătură, instruire, cultură, înţelepciune; limpezire, elucidare, clarificare.  
 
Plămădi
Plămădi, verb
Sinonime: a dospi, a macera, a fermenta; (figurat) a forma, a făuri, a zămisli, a face, a crea, a procrea, a plăsmui, a înfiripa, a întrupa.  
 
Zămisli
Zămisli, verb (învechit)
Sinonime: a naşte, a procrea; a lua fiinţă, a se întrupa; a crea, a produce, a forma, a înfiripa, a concepe, a înmulţi.  
 
Apariţie
Apariţie, substantiv
Sinonime: ivire, producere, (figurat) geneză, încolţire, înfiripare, naştere; publicare, tipărire; fantomă.  
 
Citovi
Citovi, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Zvidui
Zvidui, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Doftori
Doftori, verb
Sinonime: a doftorici, a căuta, a îndrepta, a înfiripa, a îngriji, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a trata, a vindeca.  
 
Doftorici
Doftorici, verb
Sinonime: a doftori, a căuta, a îndrepta, a înfiripa, a îngriji, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a trata, a vindeca.  
 
Drege
Drege, verb
Sinonime: a cârpi, a repara, a aranja, a aşeza, a călăuzi, a clasa, a clasifica, a conduce, a contraface, a depana, a dichisi, a dirija, a dispune, a distribui, a falsifica, a fortifica, a ghida, a grupa, a împărţi, a îndruma, a înfiripa, a însănătoşi, a întări, a întocmi, a înzdrăveni, a lecui, a ordona, a organiza, a orândui, a potrivi, a povăţui, a pune, a reconforta, a reface, a repartiza, a restabili, a ridica, a rândui, a sfătui, a sistematiza, a spilcui, a tămădui, a ticlui, a tonifica, a vindeca, a (se) întrema, a (se) îndrepta, a pune ceva la cale, a plănui; a (se) farda, a (se) sulimeni, a ferchezui, a găti, a împodobi, a machia, a vopsi; a repune în funcțiune, a tocmi, a modifica în bine, a corecta, a corija, a învăța minte; a pune la punct; a turna în pahare, a umple paharele.  
 
Reconfort
Reconfort, substantiv
Sinonime: fortificare, îndreptare, înfiripare, întărire, întremare, înzdrăvenire, reconfortare, refacere, restabilire, tonificare.  
 
Vracevanie
Vracevanie, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoşire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, vindecare.  
 
Vrăciui
Vrăciui, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Priboli
Priboli, verb
Sinonime: (Moldova) a imuniza, a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Pribolit
Pribolit, adjectiv
Sinonime: convalescent, îndreptat, înfiripat, însănătoşit, întremat, înzdrăvenit, lecuit, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, vindecat.  
 
Sănătoşa
Sănătoşa, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoşi, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.  
 
Sănătoşare
Sănătoşare, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoşire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, vindecare.  
 
Sănătoşat
Sănătoşat, adjectiv
Sinonime: îndreptat, înfiripat, însănătoşit, întremat, înzdrăvenit, lecuit, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, vindecat.  
 
Aparițiune
Aparițiune, substantiv
Sinonime: creație, geneză, ieșire de sub tipar, ivire, încolțire, înfiripare, naștere, producere, publicare, tipărire; arătare, ectoplasmă, fantasmă, fantomă, halucinație, himeră, iluzie, imaginație, închipuire, miraj, spectru, vedenie; (variantă) apariție.  
 
Însănătoşire
Însănătoşire, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoșare, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduială, tămăduință, tămăduire, vindecare, vracevanie, (învechit) sănătoșare, (popular) sculare.  
 
Însănătoşit
Însănătoşit, adjectiv
Sinonime: îndreptat, înfiripat, însănătoșat, întremat, înzdrăvenit, lecuit, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, vindecat, (învechit) sănătoșat, (Moldova) probolit.  
 
Înzdrăvenire
Înzdrăvenire, substantiv
Sinonime: fortificare, îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întărire, întremare, lecuire, reconfortare, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, tonificare, vindecare, (învechit și popular) împuternicire, (rar) reconfort; (învechit) sănătoșare, tămăduință, vracevanie; (popular) sculare, tămăduială.  
 
Înzdrăvenit
Înzdrăvenit, adjectiv
Sinonime: fortificat, îndreptat, înfiripat, însănătoșit, întărit, întremat, lecuit, reconfortat, refăcut, restabilit, ridicat, tămăduit, tonificat, vindecat, (învechit) sănătoșat, (Moldova) pribolit.  
 
Lecuire
Lecuire, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoşire, întremare, înzdrăvenire, refacere, restabilire, ridicare, tămăduire, vindecare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Vindecare
Vindecare, substantiv
Sinonime: cicatrizare, închidere, îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, recuperare, refacere, restabilire, resurecție, ridicare, tămăduire, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Tămăduire
Tămăduire, substantiv
Sinonime: îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, refacere, restabilire, ridicare, vindecare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Refacere
Refacere, substantiv
Sinonime: creștere, fortificare, îndreptare, înfiripare, însănătoșire, întărire, întregire, întremare, înviorare, înzdrăvenire, lecuire, modificare, normalizare, prefacere, prelucrare, recompunere, reconfortare, reconstituire, reconstrucție, redresare, regenerare, regenerescență, reparare, reparat, reparație, restabilire, restaurare, ridicare, schimbare, tămăduire, tonificare, transformare, vindecare, (figurat) remontare, (învechit și figurat) sculătoare, (învechit și popular) împuternicire, (învechit și regional) meremet, (învechit și regional) meremetiseală, (învechit și regional) meremetisire, (învechit și regional) preînnoire, (învechit) meremetisit, (învechit) regenerație, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (popular) dregere, (popular) dres, (popular) sculare, (popular) tămăduială, (prin Moldova) prefai, (rar) reconfort, (rar) reconstituție, (rar) reconstruire, (rar) redresament, (regional) răpăluit.  
 
Îndoila
Îndoila, verb (regional)
Sinonime: a înfiripa, a se îmbunătăți.  
 
Îndreptare
Îndreptare, substantiv
Sinonime: ameliorare, ameliorație, călăuzire, conducere, corectare, corectiv, corectură, corijare, dezdoire, dezvinovățire, dirijare, fortificare, ghidare, îmbunătățire, îndreptat, îndreptățire, îndrumare, îndrumat, înfiripare, însănătoșire, întărire, întremare, înzdrăvenire, lecuire, netezire, nivelare, normalizare, orientare, pretext, reconfortare, rectificare, redresare, refacere, remediere, restabilire, retuș, retușare, ridicare, schimbare, scuzare, tămăduire, tonificare, vindecare, (figurat) reparare, (învechit și figurat) sculare, (învechit și figurat) sculătoare, (învechit și popular) împuternicire, (învechit) document oficial, (învechit) dreptate, (învechit) îndireptare, (învechit) îndreptăciune, (învechit) mântuire, (învechit) poruncă, (învechit) principiu conducător, (învechit) răsplată, (învechit) sănătoșare, (învechit) sentință, (învechit) tămăduință, (învechit) vracevanie, (învechit; la plural) act justificativ, (popular) tămăduială, (rar) reconfort, (rar) rectificație.  
 
Tonificare
Tonificare, substantiv
Sinonime: fortificare, îndreptare, înfiripare, întărire, întremare, înzdrăvenire, reconfortare, refacere, restabilire, revigorare, tonifiere, (învechit și popular) împuternicire, (rar) reconfort.  
 
Înjghebare
Înjghebare, substantiv (popular)
Sinonime: construire, improvizare, încropire, înfiripare, (învechit) înjghebătură, (popular) înjghebat.  
 
Închipa
Închipa, verb (regional)
Sinonime: a închipui, a încropi, a înfiripa, a înjgheba, a întruchipa, a reprezenta, a simboliza, (regional) a construi, (regional) a face rost, (regional) a procura.  
 
Ridicare
Ridicare, substantiv
Sinonime: anulare, arestare, ascensiune, așezare sus, avansare, cățărare, clădire, cocoțare, construcție, construire, creștere, culegere, cules, desființare, dezvoltare, ducere sus, durare, evaporare, evoluție, funcție, grad, ieșire la suprafață, izbăvire, împingere în sus, împrăștiere, înaintare, înălțare, încasare, îndepărtare, îndreptare, înființare, înfiripare, înlăturare, însănătoșire, întindere, întremare, înzdrăvenire, lecuire, luare de atitudine, luare de jos, luare în primire, majorare, mărire, mers înainte, mobilizare, numire, opunere, plecare, primire, producere, progres, promovare, propășire, rang, răscoală, răsculare, răzmeriță, răzvrătire, rebeliune, reconstruire, redresare, refacere, relevare, restabilire, revoltă, ridicat, risipire, săltare, săltat, scoatere, sculat, scumpire, sporire, stârnire, strângere, strâns, suflecare, suire, suit, suspendare, tămăduire, tragere în sus, transportare, trezire, ucidere, umflare, urcare, urcat, vindecare, zidire, (figurat) formare, (figurat) ivire, (figurat) răpire, (învechit și regional) suflecătură, (învechit) alungare, (învechit) ardicare, (învechit) aridicare, (învechit) înviere, (învechit) mutare, (învechit) preamărire, (învechit) provivasire, (învechit) rădicare, (învechit) răsărit, (învechit) redicare, (învechit) sănătoșare, (învechit) tămăduință, (învechit) văznesenie, (învechit) vracevanie, (livresc) edificare, (popular) ispas, (popular) sculare, (popular) tămăduială.  
 
Sana
Sana, verb
Sinonime: a îndrepta, a înfiripa, a însănătoși, a întrema, a înzdrăveni, a lecui, a reface, a restabili, a ridica, a tămădui, a vindeca.

Șană, substantiv
Sinonime: verișană.  
 
Îndreptat
Îndreptat, adjectiv
Sinonime: ameliorat, cinstit, ciulit, corect, corectat, dezdoit, drept, fortificat, îmbunătățit, înfiripat, însănătoșit, întărit, întremat, înzdrăvenit, lecuit, netezit, nivelat, răsplătit, reconfortat, rectificat, refăcut, restabilit, ridicat, scuzat, tămăduit, tonificat, vindecat, (învechit) dezvinovățit, (învechit) îndereptat, (învechit) mântuit, (învechit) reorganizat, (învechit) sănătoșat, (Moldova) pribolit.

Îndreptat, substantiv
Sinonime: îndreptare, pretext, scuzare, (învechit) dezvinovățire, (învechit) dreptate, (învechit) mântuire, (învechit) poruncă, (învechit) răsplată, (învechit) sentință.  
 
Sclipui
Sclipui, verb
Sinonime: (regional) a acumula, a aduna, a agonisi, a economisi, a face (rost), a găsi, a improviza, a închipui, a înfiripa, a înjgheba, a procura, a se chivernisi, a strânge, (variantă) a spilcui; (învechit) a arcui, a bolti.  
 
Ivire
Ivire, substantiv
Sinonime: apariție, demonstrare, (ieșire la) iveală, ivit, înștiințare, manifestare, producere, punere în evidență, scoatere la lumină, (figurat) geneză, (figurat) încolțire, (figurat) înfiripare, (figurat) naștere, (învechit) iuvire, (regional) ighire.  
 
Reconfortare
Reconfortare, substantiv
Sinonime: fortificare, îndreptare, înfiripare, întărire, întremare, înzdrăvenire, odihnă, reconfort, recreare, recreație, refacere, restabilire, tonificare, (învechit și popular) împuternicire.  
 
Reconfortat
Reconfortat, adjectiv
Sinonime: fortificat, îndreptat, înfiripat, întărit, întremat, înzdrăvenit, odihnit, refăcut, restabilit, tonificat, (Moldova) pribolit.  
 
Înciocăla
Înciocăla, verb (regional)
Sinonime: a aranja, a împreuna, a închipui, a încropi, a înfiripa, a înjgheba, a potrivi, a se însănătoși, (învechit) a îngăla, (regional) a închelba, (regional) a îndrila, (regional) a îngurga, (regional) a înhodoroba, (variantă) a înciocărla, (variantă) a înciocola.  
 
Îndrila
Îndrila, verb (regional)
Sinonime: a înfiripa, a înjgheba, a se întrema, (regional) a înciocăla, (regional) a îngurga.  
 
 


Copyright © din 2011 Dictoo.eu | Toate drepturile rezervate
Folosirea acestui site implică acceptul d-voastră pentru utilizarea
cookie-urilor furnizate de terțe părți (AdSense, Statcounter, Facebook, etc).
Despre cookie

RSS


Meniu
Dictoo.eu
Dictoo.eu
Dictoo
Dicționar